POLSKO: Prezidentské volby v plném proudu

První kolo prezidentských voleb skončilo. Podle očekávání se do druhého kola dostali kandidáti PiS a PO – Jarosław Kaczyński a Bronisław Komorowski. První kolo druhý jmenovaný s nepříliš velkým rozdílem hlasů vyhrál; významný podíl hlasů ovšem připadl i propadlému kandidátovi levice Grzegorzi Napieralskému. Zejména jeho voliči rozhodnou o tom, kdo se stane příštím polským prezidentem.

Obávám se, že mnozí novináři, komentujíce zahraniční politické dění, si neuvědomují realitu země, o které píší, a tak se dopouštějí hrubých desinterpretací – české novináře nevyjímaje. Nějakým divným počinem se v českých zemích zažilo, že v Polsku neexistuje téměř žádná levice, jsou tam dvě pravicové strany, přičemž jedna je “jako Klaus” a druhá je “taková jiná pravice”. Na způsobu, kterým česká média komentují současné prezidentské volby v Polsku přitom není nic mylnějšího.

polské prezidentské volby schéma Rozhoduje-li de facto o tom, kdo bude budoucím prezidentem naší sousední země, elektorát strany SLD (Sojusz Lewicy Demokratycznej – obdoba naší SPOZ, tedy jakási podivná sociální demokracie, která je vcelku atlantistická, ale je promíchaná s členy bývalé totalitní strany PZPR), je to volba velmi nečitelná a ani při, troufám si říci, slušné znalosti polské společnosti a polského politického systému, bych si nevsázel příliš nahlas, kdo by mohl vyhrát. Ukazuje se totiž, že pravolevé schéma tady zdaleka nestačí a pokud chceme vyjádřit příchylnost voličů SLD k PO nebo k PiS, musíme vzít v úvahu spíš mně mnohem oblíbenější spektrum ve tvaru rovnostranného trojúhelníku, kde na jedné straně je konzervatismus, na jedné liberalismus a na poslední socialismus. Voliči SLD stojí většinou zhruba uprostřed pomyslné těžnice z bodu “socialismus” na stranu konzervatismus/liberalismus, respektive drží se nějaký ten stupínek nalevo nebo napravo podle toho, jak moc jim vadí kapitalismus (takoví jdou s PiS), nebo jak moc jim vadí ultrakatolická doktrína (takoví jdou s PO). Mnozí ale považují PO i PiS za takovou ztrátu času, že je velmi pravděpodobné, že nepřijdou volit. Můj přibližný náčrtek politické orientace jednotlivých prezidentských kandidátů ukazuje umístění všech tří kandidátů – voliči Napieralského se ovšem nepohybují všichni tam, kde Napieralski, mohou být z pravé i levé strany těžnice z bodu “socialismus”.

Jarosław Kaczyński ještě více než jeho zesnulý bratr reprezentuje ideologii, která by se dala nazvat “národně-katolický socialismus”, přičemž tam, kde Lech dával více důrazu na tu “národně-katolickou” část, Jarosław dá spíš na ten socialismus (čtěte: sociální jistoty, přerozdělování, odpor vůči jakýmkoliv reformám, spoluúčasti ve zdravotnictví či školství, znáte to všichni sami z programu ČSSD). To by mohl být pro pravicově smýšlejícího voliče trochu problém, protože hlasy, které šly v prvním kole kandidátu SLD, by mohly připadnout právě Kaczyńskému, který ve své volební kampani nejvíce probíral tři věci: 1) různé teorie spiknutí údajně stojící za smrtí jeho bratra, 2) poplatky ve zdravotnictví a kategorický odpor vůči nim (dokonce osočování svého protikandidáta tím, že chce privatizovat veřejné zdravotnictví, ačkoliv to nebyla pravda), 3) zvyšování důchodů a zachování třináctého důchodu. Není třeba dodávat, že výše uvedené sociální výhody by Kaczyński musel platit na dluh.

Bronisław Komorowski není nějaký vyložený liberál, těch má PO mnohem více ve vládě, ale coby “konzervativnější” tvář PO byl nasazen právě kvůli tomu, kdo měl být zpočátku jeho oponentem – tedy Lech Kaczyński. Fakt, že šikovně přebral národně-katolickou rétoriku, kterou dokáže držet mnohem klidnějším způsobem, než jeho konkurent, vede Kaczyńského k silnějšímu profilování se na poli sociálních jistot – a je otázka, kterých voličů přijde k volebním urnám více, jestli těch, kterým se říká v českých luzích a hájích “třicetikorunoví”, nebo těch pravicových. Vzhledem k dalším faktorům, jako například že volby budou v termínu letních dovolených (upřesním – kdy Poláci 21. století jezdí na letní dovolené, ultrakonzervativní “třicetikorunoví” voliči zpravidla zůstávají sedět doma, většina z nich nikdy v zahraničí ani nebyla), je velmi nejisté, kdo se polským prezidentem nakonec stane.

Vzhledem k silnějším pravomocem polského prezidenta proti tomu českému by bylo zvolení “sociálně citlivého”, ultrakonzervativního, občas paranoidního a protireformistického Jarosława Kaczyńského poměrně velkou pohromou pro vládu, která se snaží zemi reformovat, protože jeho veta by mohla ublížit chystané zdravotní či školské reformě – nebo stavbě nové jaderné elektrárny. Nutno podotknout jeden aspekt polské politické scény, na který z České republiky nejsme zvyklí – v Polsku je velmi silné antijaderné hnutí, které se rekrutuje především z řad početných horníků a venkovanů. Venkované mají k odporu vůči jádru především jeden důvod – jádro by připravilo o práci horníky, kteří jsou vnímaní jako rozhodující síla Solidarności z 80. let, stejně jako pracovníci loděnic. Bohužel si neuvědomují, že umělá přezaměstnanost v polském hornickém sektoru, stejně jako kdysi v loděnicích (pod heslem “přece nevyhodíte hrdiny revoluce na ulici”), tyto firmy jednoho dne položí. Není to však jen sentiment vůči horníkům, ale rovněž i šikovná demagogie zejména z řad odborů, která se, podobně jako v Rakousku, snaží jakoukoliv jadernou elektrárnu přirovnávat k Černobylu a o každé jaderné elektrárně mluvit jako o potenciální bombě.

Z úst jednoho “klasického Poláka” jsem slyšel tvrzení, že “ta mladá generace”, co volí PO, je otevřená světu a nelpí na tradičních paranoidních bojovnických doktrínách, bude poslední generací Poláků. Samozřejmě, že šlo o přehnané tvrzení, pouze to bude konec Poláků, jak byli známí posledních 90 let. A z vlastní zkušenosti s nimi i s těmi “Poláky 21. století” musím říct, že čím dříve ti staří vyklidí politické pole pro ty mladé, tím lépe pro celou zemi. V těchto volbách se ukáže, kteří mají navrch.

Komentáře

Anonymní píše…
Zay:

Národně-katolický socialismus. To je právě na bratrech Kaczynských velmi odpuzující. Nacionalismus ani socialismus se neslučuje s katolicismem. Tito politici jsou (byli) tedy dost tzv. mimo mísu a katolicismus jako takový dost diskreditují svým protiněmectvím, socializujícím cítěním. Asi tedy bude pro Poláky skutečně lepší, pokud kandidát PiS ve volbách propadne.
Finrod Felagund píše…
Zay: Jde o to, že to, co se v Polsku veřejně představuje jako katolicismus žádným katolicismem vlastně ani není, minimálně od druhého vatikánského koncilu. Pokud to budete brát tak, že katolík je ten, kdo věří v dogmata a zásady katolické církve, tak většina Poláků bude náležet do nějaké obskurní sekty, která s církví moc společného nemá. Víte, jakým je pro mnohé Poláky šokem, když zjistí, že i nepokřtěný člověk může být v souladu s učením KC spasen? Nebo když se dozví o iniciativě jimi milovaného Jana Pavla II., tzv. "duchu z Assisi", tedy společná modlitba za lepší svět, kde každý po svém způsobu se modlí, tedy jde de facto o uznání rovnosti všech náboženství na světě jako stejně legitimních? Polský katolicismus se podle mojí zkušenosti omezuje prakticky výhradně na chození každou neděli do kostela, vymezování se vůči homosexuálům, Židům, ateistům, či jinak racionálně smýšlejícím lidem, nekritický kult ikony Jana Pavla II. - a to je tak všechno. O víře ti lidé nevědí často zhola nic, o doktríně katolické církve jakbysmet.
Anonymní píše…
nad terminologií lidového politologa Zaye se vždy velmi dobře bavím.

Jinak, článek je z analytického hlediska velmi zajímavý, byť ne se vším musím souhlasit.

V ekonomické sféře jsem o dost více napravo než Kaczyński, ale přesto je mi sympatičtější než jeho protikandidáti.
Mám rád to "staré Polsko". Konzervativní Polsko, kde pojmy jako vlast, rodina, tradice a komunita něco znamenají. Polsko, čerpající ze šlechtických tradic, Polsko , které je sice poněkud iracionální, ale sympatické. Generace rozjuchaných yupees, která nemá kořeny v zemi a nevzhlíží větvemi k nebi je taková "nepolská" (myšleno čistě kulturně a kontinuálně, nechť v tom paranoici nehledají nic jiného)

Kdo někdy viděl v Praze (zejména v metru či restauraci) zájezd teenagerů z "vyspělého západu", ví o čem mluvím.
Není to moje věc a pokud má tato generace "pokrokových hodnot" převzít Polsko, prosím. Ale už to tak nějak nebude ono...

Maro
Finrod Felagund píše…
Maro: Víš co, já jsem ho také měl rád, před tím, než jsem se tam přestěhoval. Teď, když už jsem své angažmá v Polsku skončil, mohu říct jedno - čím dřív bude to iracionální, staré Polsko pryč, tím lépe. To, co nastupuje, není žádná katastrofa, naopak, jde o generaci sebevědomých, ale více méně pragmaticky smýšlejících lidí, otevřených, lidí, kteří nepůjdou někoho zbít jenom proto, že je v něčem jiní (ti starší kolikrát bez problémů jdou, by ses divil). Mně na Polsku záleží a právě proto tvrdím, že by to neměl být hezký romantický skanzen, ale především místo, které nabídne tam žijícím slušný život, a to při vší úctě, tradiční Polsko nedokáže, protože je naladěno na stav systematické války. Ti tradiční Poláci mají stejný problém, jako Afghánci, kosovští Albánci a další národy, které si natolik zvykly na válčení, že nedokáží žít v míru. A opravdu, dokud tam nebudeš žít aspoň rok, tak to nepoznáš. Já jsem to taky předtím neznal. Ale právě kvůli Polákům samým si moc přeji, aby ta starší generace odešla do politického důchodu čím dřív tím lépe.
Anonymní píše…
Zay ad Maro:

Tak to bude vzájemné. Vaše reakce mě taky vždycky pobaví, za chvíli je skoro začnu vyhledávat. Hlavně, že máte ve všem jasno :-) A nezapomeňte příležitostně pozdravovat své polské "liberálně-konzervativní" přátele.
Anonymní píše…
... tohle je ovšem krásné ta poslední věta:
Varšava 4. července ...Poláci dnes ve druhém kole rozhodují o tom, kdo se stane nástupcem tragicky zahynulého prezidenta Lecha Kaczyńského.
Hlasování zatím nepoznamenaly žádné větší incidenty.
Jen v třech případech museli být na poslední chvíli vyměněni členové volební komise, protože nestihli vystřízlivět.
Anonymní píše…
"Levice podpořila Komorowského"

Oba kandidáti se ucházeli o hlasy 2,3 miliónu voličů polské levice. Dvě třetiny z nich hlasovaly pro Komorowského a třetina pro Kaczyńského .

"Vítězstvím Bronislawa Komorowského zvítězila ta část Polska, která vidí budoucnost své země v Evropské unii, v upevňování demokracie, pluralismu, tržní ekonomiky a dodržování zákonů,“ napsal ve svém komentáři šéfredaktor listu Gazeta Wyborcza Adam Michnik. Podle něj došlo ke konfrontaci s Kaczyńského autoritativním pojímáním státu, s koncepcí frustrovaného Polska, které má permanentní strach ze všeho odlišného a ve kterém je strach silnejší než racionální úsudek. “Velmi dobrý volební výsledek Kaczyńského ale zároveň ukazuje, že velká část Poláků se necítí v našem státě doma. Úlohou nového prezidenta i rodící se koalice je udělat všechno pro to, aby se to změnilo,“ napsal Michnik.

zdroj : novinky.cz

Zdá se, že polská levice se Zayovou tezí národně katolického socialismu :D neinspirovala a naopak podpořila "nejpravicovějšího pravičáka" Komorowského

Maro
Anonymní píše…
Zay ad Maro:

Vy nejenže jste zvyklý vytvářet všemožné "kočkopsy", ale ani nečtete pozorně. Národně-katolický socialismus není můj termín. Ten jsem si jen vypůjčil od pana Finroda Felagunda. Stejně jako vy od ODS pojem liberální konzervativec. Příště až budete zase rýpat a prokazovat svou moudrost, napřed pozorně čtěte :-)

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem