ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Video s Mádlem a Issovou snad musí mít na svědomí Lidový dům

Jako pravicově smýšlejícího občana (především a právě proto!!) mě video s názvem Přemluv bábu, které vypustil do světa herecký výkvět upadající české kinematografie, uráží a připadá mi neskutečně blbé a trapné.

Tímto úvodem jsem se možná sám chytil do pasti. Jak tak v posledních dnech brouzdám internetem a sbírám ohlasy na tento kontroverzní počin, nemohlo mi totiž uniknout, že takhle začíná většina nesouhlasných příspěvků, převážně na blozích a diskuzních serverech. Tedy klišovitým otvírákem "ač tíhnu spíš doprava, nesouhlasím s tímto videem". Pak ovšem čtete dál a zjistíte, že to tíhnutí "spíše doprava" je jen a pouze buď zbožným přáním, nebo maskováním ve stylu mimikri.

Většina lidí v České republice, tedy nejen důchodci, má levicové smýšlení. Odhadl bych to tak na 85 procent, možná ještě víc. Levičáky jsou často i voliči ODS, kterým se nelíbí Paroubek a nechtějí tu znovu komunisty - a to samo o sobě z nich "pravičáky" neudělá. Taková je realita. V textech oněch "spíšepravičáků" najdete většinou několik jednoduše rozeznatelných indikátorů. Když se kupříkladu pisatel označuje za jedince smyšlením spíše doprava a pak napíše, že "většina českých médií je pravicově zaměřená", jak jsem si dnes přečetl na blogu jakési mladistvé intelektuálky, obvykle přestávám text číst.

Co mi na videu s názvem Přemluv bábu vadí nejvíc? To je jednoduché - jeho forma a zpracování hraničí s debilitou, to za prvé. Za druhé jim nevěřím.

Když Martha Issová s výrazem špatně naučené studentky předříkává před kamerou jakási slova o státním dluhu, úplně si představím příznivce sociální demokracie (alespoň to maličké procento těch dejme tomu inteligentnějších, je-li nějaké), jak se smějí, až se za břicha popadají. Tímhle videem udělali oba dva herci skutečně pravicově smýšlejícím občanům takovou medvědí službu, že začínám přemýšlet o tom, nevzešel-li tento povedený nápad přímo z hlavy šéfideologa Lidového domu Petra Dimuna.

Nebo si snad vážně někdo myslí, že "pravicově" založené mladé lidi nejlépe oslovíte pomocí vtípků, kterým by se nesmáli snad ani puberťáci?

Samozřejmě, Jiří Paroubek, jeho vítězství ve volbách (které je, obávám se, nevyhnutelné) a jeho budoucí spolupráce s komunisty, kterou nám slibuje, je pro tuto zemi velkým nebezpečím a za to je snad třeba Mádlovi s Issovou poděkovat, že na takové nebezpečí upozorňují. Bohužel to dělají tou nejméně vhodnou formou: "Kampaň", kterou navrhují, by absolutně nemohla fungovat (a až si tento text přečte kolega Finrod, jistě sem napíše něco v tom smyslu, že důchodci nejsou vlastně až takový problém a průměrný věk Paroubkovy voličské základny se nejčastěji pohybuje kolem padesáti, šedesáti let) a navíc je zrcadlově okopírovaná z USA, kde jistá komička apelovala na mladé lidi, ať přemluví své prarodiče, aby volili levici. Tedy Barracka Obamu v prezidentských volbách. Zatímco v USA by z více důvodů taková kampaň fungovat mohla, u nás je to čirým nesmyslem. Celé video navíc doslova čpí po recesi.

Je zároveň nezpochybnitelné, že stejně jako v USA i v České republice je velké procento umělců zaměřeno spíše levicově. Pravda, antikomunisticky a antiparoubkovsky zřejmě také, ale o tom jsem psal už ve druhém odstavci. Krásně se například tato "kulturně-mediální fronta" odkryje, když jim někdo sáhne na finance a naznačí, že na své pochybné a prodělečné projekty by si měli vydělávat sami a ne jen hrabat peníze daňových poplatníků! Levice nerovná se jen a pouze Paroubek a justiční komunistické vraždy v padesátých letech, tento myšlenkový stereotyp by měl být lidem z hlavy už jednou provždy vymazán. Neznám slečnu Marthu Issovou, ale zajímalo by mě, kterou stranu hodlá sama volit. Kdybych si měl vsadit (znaje trochu toto prostředí), tipnul bych si buď Stranu zelených nebo Věci veřejné. A to už může volit klidně Paroubka - to totiž vyjde nastejno. Apropos - když už se mluví o levici - co v tom spotu vlastně dělá ten Klaus?

Je tedy nadmíru evidentní, že týmu, který za inkriminované video může (kromě Mádla a Issové ještě režisér Petr Zelenka), rozhodně neleží na srdci budoucnost této země, jak se nám herci nepřesvědčivě snaží namluvit. Oni na sebe chtěli především upozornit, což jim vyšlo skutečně výborně. Proč ale museli ve svém skeči diskreditovat pravicové voliče (což se jim povedlo také), tomu už rozumím méně.

Jediné, co mě trochu potěšilo, bylo, když jsem viděl, jak inkriminovaný spot rozžhavil doběla přední socialistické ideology, mezi jinými komunistu Ondřeje Slačálka a sociálnědemokratického blábolila Jiřího Pehe.

Komentáře

Anonymní píše…
Jojo, taky jsem koukal na pohorsene reakce (v diskusi) na komunistickem deniku Denikreferendum.cz. S clankem souhlasim, velmi pekne a trefne napsano. Pravicovou orientaci Issove ani Madlovi neverim, spis to bude takovata radobypravice, ve skutecnosti "stred" s parcialnimi ulety doleva az silne doleva (klasika á la casopis Respekt, podpora Lisabonu, ekologismu, dotaci).
template píše…
Jen pro úplnost - denikreferendum, to vede ten psychopat Jakub "S-Kuřimí-na-mě-nechoďte" Patočka, ne? Na něj jsem zapomněl...
Anonymní píše…
template: jo, to je vono... a diskredituje se tam i muj jinak oblibenej autor Ivan Stampach... bohuzel, agresivni ultralevicak :( Ale jinak jeho texty, co nejsou nasakly politikou, jsou hodne kvalitni
template píše…
Ten Patočkův portál je vážně výživné čtení. Doporučuji například tento článek: http://www.denikreferendum.cz/clanek/3128-berlusconi-nebo-komunismus
Anonymní píše…
template: jsou tam zcela vazne mineny debaty o marxismu vs. stalinismu, co je jako ta spravna cesta, o tom, jak je uzasnej skandinavskej socialismus, jak je ODS uz vlastne temer nacisticka atd. NAPROSTO K ZBLITI!
Anonymní píše…
Mám dojem, že podobný vtip na téma "učiňte Polsko lepším - schovejte babičce občanku" vyzýval k porážce koalice vedené PaS v roce 2007. Možná by o tom něco věděl Finrod.

Řekl bych, že podobné apely jsou jistou moderní vlnou, formou mladické nerozvážnosti. A možná znovu akcelerovaný konflikt generací.

Mimochodem, je opravdu pěkné, že deníkreferendum podobné výzvy na západě toleruje, zřejmě s tím má co dělat fakt, že západní mládež je na jejich vkus dostatečně revoluční a snaží se porazit pravicové síly zapšklých staříků. Kuřímský bohatýr je zřejmě přesvědčen o tom - jak též píše - že naši důchodci mají paměť a mohou ledacos předat, zatímco ti na západě nikoli...

Glosátor
Finrod Felagund píše…
Glosátor: Přesně tak, taková akce v Polsku byla, a velmi málo lidí ví, jak byla moc ta situace podobná té současné české. PiS je totiž levicová strana zaštítěná katolicismem, ale pokud jde o názory na ekonomiku, to by i Paroubek mohl stát s otevřenou pusou a psát si poznámky. Rozdat všechno "potřebným", obrat "boháče" a tak, to všechno je v programu "pravicové" strany PiS... a naštěstí jak tento aspekt, tak jejich neskutečná bigotnost, lidi v Polsku už přestaly bavit.
template píše…
Martha Issová v dnešním Studiu 6: "Já vlastně nejsem žádnej pravičák. Zaměřením inklinuju spíš k levici." No takže tak, já to říkal...
Unknown píše…
Dobre rano. A opytal sa niekto tych mladych -teens, ako to video posobi na nich? Pride mi, ze my nie sme adresati ( moje deti su napr. nadsene z Teletubbies :-)).

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem