Z ČESKÉ KOTLINKY: Melou normalizační provincionalisté z posledního?

il duce V posledních letech se čím dál častěji ozývají v české společnosti hlasy těch, kterým s – nestydím se to přiznat – jistou dávkou opovržení říkám “normalizační strejcové”. Generace většiny dnešních padesátníků a šedesátníků, kteří mají pocit, že znají všechno, okolní svět nepotřebují a co by nejradši viděli na Šumavě dodnes železnou oponu. Musím přiznat, že mě to děsí.

Tito lidé, známe je asi všichni ve svém okolí, mají v závislosti na tom, kterému klubu fandí (pardon, chtěl jsem říct kterou politickou stranu volí) tendenci se držet buď Jiřího Paroubka nebo Václava Klause. Fenomén, o kterém mluvím, nemá totiž nic společného ani s pravicí ani s levicí, jde napříč politickým spektrem a po pravdě se mi z něj dělá zle kdykoliv se s ním setkám. Projevuje se především názory typu “třista let jsme trpěli”, uraženou ješitností, nestydím se říct rovnou “benešovinou” typu “stavění neutrálních mostů mezi Východem a Západem”, nedůvěrou k západnímu stylu života a Západu obecně, vymezování se vůči němu a vidění se jako součást jednoho celku s “upřímně srdečnými národy bratrského východu”. Dokud jsem ještě žil v České republice, mezi mladými lidmi se našlo jen málo těch, kteří tyhle strejce podporovali, ale bohužel se to mění. Až příliš často slyším nadávání na to, jak jsou na nás “ti západní Mnichované” zlí, poukazování na “o nás bez nás” a další jiráskovsko-nejedlovské nesmysly, kterými komunisté pofoukávali české arogantní ego plné uražené ješitnosti. A to to byla kdysi úspěšná a bohatá země s úspěšnými, bohatými a většinou i nezakomplexovanými obyvateli – kdysi, před druhou světovou válkou a ještě lépe před tou první. Byli to komunisté spolu s Edvardem Benešem, kdo vtloukli masově Čechům do hlavy pohodlnou a líbivou představu o tom, že za všechno zlo mohou “cizáci”, umožnilo to rezignaci na touhu aktivně měnit svůj vlastní osud. Tím se Češi dostali do pozice věčných kverulantů.

Ačkoliv jsem to po Klausových ruských extempore z minulosti mohl tušit, stejně mě zvedla ze židle jeho prohlášení týkající se pohřbu Lecha Kaczyńského. Nevidím za tím nic jiného, než jen sprosté rozeštvávání Čechů se Západem podobným způsobem, jako to dělal Edvard Beneš, z čehož nakonec těžil akorát ruský imperiální hlad po kontrole co největšího počtu zemí a lidí. Klaus tím, co říká a zneužíváním autority, kterou má jako prezident, se podílí na pečlivém udržování železné opony – ať už v myslích lidí, nebo v tom, jak smýšlel o ropovodu Ingolstadt, plynovodu z Norska či vstupu do NATO. Dodám pro ty, kdož nevědí – ve všech třech otázkách byl proti, čímž kdyby byla prosazena jeho vůle, by byla Česká republika ještě více na milost a nemilost vydána Rusku, než je dnes. Klausova filipika proti západním státníkům, že se nezúčastnili pohřbu Kaczyńského je trapná z několika důvodů. První – udávat příklad marockého premiéra a porovnávat ho s Hermanem van Rompuyem – je hloupost par excellence. Za prvé, Maroko je na jihu, mimo dosah mraku sopečného popela, který nad Evropou visel, za druhé, je známo, že lidé z méně civilizačně vyspělých zemí si méně váží svého života a jsou víc ochotni riskovat. Navíc Maroko nemá tak přísné bezpečnostní standardy jako evropské země. Ze stejného důvodu poznáte civilizovanou zemi podle toho, kolik lidí v autě používá pásy z přesvědčení, že tím chrání svůj život (ne třeba proto, že se bojí kontroly). Hledat za tím cokoliv víc je dost sprosté, a i kdyby tam něco navíc bylo, sopečný mrak poskytl alibi celkem slušné. Navíc je tu ještě jedna věc, o které nikdo moc nemluví, ale protože na našem serveru se politické korektnosti nebojíme, řeknu to na plná ústa – je mi líto všech cestujících polského Tupolevu i jejich pozůstalých, hluboce s nimi soucítím. Je mi líto i tragické smrti prezidenta Kaczyńského jako soukromé osoby, ovšem otevřeně říkám, že mi na politické mapě Evropy chybět nebude a jsem rád, že je pryč, jako bych i byl rád, že je pryč, po volbách, které by s naprostou jistotou prohrál, nebýt nehody jeho letadla. Vzhledem ke Kaczyńského nevypočitatelnosti a kverulantsví (nemá nic společného s neláskou k EU, člověk nemusí mít rád EU, ale nemusí také být podrazák), bych se vůbec nedivil, kdyby nechyběl ani jiným. Na rozdíl ode mě to nemohou ale říct nahlas, i kdyby chtěli.

Zpět ale k našim strejcům – podle čeho jsou dobře poznat? Odmítají si “zadat” naprosto s čímkoliv, za nestrannost schovávají zbabělost vyjádřit názor, postoj, který by se pak třeba mohl ukázat jako nesprávný. Z tohoto důvodu nejsou schopni jakéhokoliv pozitivního činu; pokud něco aktivně podporují, vždy jde o destrukci. Pokud by tvrdili, že chtějí zničit EU a nastolit místo toho něco jiného, věděli by co a měli by jasnou představu co by chtěli a jak by to fungovalo, ne jen obecné idealistické žvásty, jaké vede poslíček snící o tom, že jednou zvedne telefon jako majitel hotelu kde pracuje – neměl bych nic proti tomu. Přiznám se ale, že všichni ti strejcové-eurobijci ve mně přesně budí tento dojem. Všichni až na jednoho – Václava Klause. Nepochybuji o tom, že on sám dobře ví, že je Evropská unie potřebná, a proto i když si dělá popularitu u prostých bezmozků, sám pokud přijde na důležitá rozhodnutí, evropskou integraci zatím nikdy nepotopil, i když měl tu šanci. Druhá kategorie normalizačních strejců je jako vystřižená z Troškova filmu Slunce, seno, erotika. “Mámo, dej sem řízek a lahváče”, upocený, primitivní výraz, jazyk, v němž se slova “pán” či “inteligent” používají jako urážky. Člověk, který závidí až do morku kostí svým úspěšnějším spoluobčanům, každý podnikatel je pro něj zloděj a má zároveň pocit, že má na všechno nárok a to, když nedostane dávku, znamená, že mu ji někdo z “těch nahoře” ukradl. Na tyhle voliče – a je jich v ČR hodně, nejvíce právě ve věku 50-60 let, ne mezi důchodci – míří Jiří Paroubek a jeho ČSSD. Upřímně řečeno, dělá se mi z nich i jejich guru stejně zle, jako se mi dělá z bruselofobních “chytráků”, co každoročně při nějaké příležitosti bijí na poplach kvůli “sudetskému nebezpečí” nebo setrvávají v ponížené póze vůči Západu typu “oni nám ubližují”. Jistou naději ale z jejich zvýšené aktivity v poslední době mám – chce se mi věřit, doufat, mít naději, že jen melou z posledního, že vědí, že je jejich boj za “smrádeček a teplíčko” ztracen, že svět, globalizace, kapitalismus a zničení národoveckých sentimentů z pera Aloise Jiráska je natolik definitivní, že prohráli – že se snaží s vypětím všech svých sil alespoň “hrdinně” padnout, prodloužit tu knedlíkářskou, umaštěnou žumpu ještě o pár let.

Jsem liberál a jako takový nehodlám nikoho za jeho názory soudit, trestat ani popravovat – názory jsou vizitkou každého člověka, jakož i vizitkou mou. Českou zemi mám rád, mám české občanství, ale nechť se na mne mí slušní spoluobčané nezlobí – život mám jenom jeden a nenechám si ho kazit umaštěnými normalizačními šizunky, podvodníčky a kverulanty, ať už pocházejí z Prognostického ústavu nebo z Restaurací a jídelen. Za měsíc půjde opravdu o hodně – a ne naposledy. Je nutné, aby normalizační umaštěnci dostali volební výprask ještě třikrát – pak už přijdou noví, mladí, a i když i ti umějí mít na hlavu padlé nápady a i když i mezi nimi je celá řada primitivů – tenhle ohavný životní styl, který tak skvěle parodovala blahé paměti Helena Růžičková v Troškových filmech, vymře i s dnešními padesátníky.

Pak si budu snad moci konečně říct “Země česká, domov můj”.

Komentáře

Ondra píše…
Normalizační provincialisté dávno domleli. My žijeme v nové normalizaci, ta přišla ze Západu.

V každém případě je třeba říct, že tohle zdání boje o charakter české kotlinky kdy dobří (co jsou modří a jsou "doprava") reprezentují "Západ" a zlí "Východ" (a jsou to prostě bolševici a polobolševici) je prostě fabulace a fantazie. Sice si na tom zvedly náklady Mladá fronta, Respekt a ještě další, ale se skutečností to nemá nic společného.

Naopak jsme integrální součástí Západu. Ano, a k například tomu tendence systému ke dvěma stranám, které jsou zdánlivě programově naprosto v rozporu, ale ve skutečnosti téměř totožné, patří. Západ je dnes možná až příliš prosycen liberalismem (ted myslím liberalismem filosoficky), tendencí nadřazením ekonomiky politice, myšlenkovou chudostí, ztrátou hodnot a ztrátou obranyschopnosti. To je dnešní Západ a k němu míříme, nikoli se vzdalujeme. ČSSD je typický politický produkt současného Západu, stejně jako ODS.

Tak přestaňte strašit:)

Co se týká Ruska, už by jste také mohli zaregistrovat jisté změny. Je ovšem pravda, že takto černobíle jako u nás Bohumil Doležal a jiní pisálci, popř. u nás stále nebývale silná neokonzervativní klika, vztahy s Ruskem na Západě téměř nikdo nevnímá.
Anonymní píše…
Vy jste se proste zcela zamiloval do projektu Spojenych statu socialistickych evropskych. Mate panickou hruzu z Ruska (mate zvlastni jmeno, dovolim si drze zaspekulovat- nejaka neprijemna osobni zkusenost?) a kvuli tomu jste ochoten slevit leccos ze svych udajne pravicovych nazoru. Nepsla jste tu nahodou nekde, ze jste minarchista? EU je krasna minarchie, co?
template píše…
Ad neúčast na pohřbu Kaczynského - osobně souhlasím s článkem J. Zahradila, že výbuch sopky přijel těm bruselským absentérům tak nějak vhod a že kdyby opravdu moc chtěli, alespoň jeden z nich se tam mohl ukázat. Podle mě to byla pro ně dobrá příležitost vzkázat své poslední "fuck you" člověku, který je pár posledních let spíš prudil (s Klausem by to podle mého názoru bylo asi podobné, i když v tom případě by se možná nemuseli na žádnou sopku vymlouvat). Přijde mi to dost podobné, jako když exprezident Havel nebyl pozván na Hrad k podpisu smlouvy Start a odpovědné osoby se pak vymlouvaly, že "slyšely o jeho nemoci" či co :-)
Finrod Felagund píše…
Anonymní, moje jméno pochází z Polska a je poslovenštělé na počátku XX. století, kdy prapradědeček přišel zhruba z oblasti Nowego Sączu přes hranice u Bardejova na Slovensko a tam se nechal přihlásit - a tam psát polsky jméno "Ruszczak" neuměli. Jinak co máte pořád s tím socialismem? Jinak monarchista jsem, ale nechápu, co je na tom všem levicové?
Anonymní píše…
jen jestli to nebude tím, že se západ i rusko změnily. západ k společenskému (levicovému)liberalismu, přebyrokratizování, ztrátě jakýchkoli ideí kromě integrace pro integraci a rozdávání skupinových práv čím dál tím podivnějším subskupinám. rusko se snaží bojovat se svou minulostí a v jistém smyslu se poevropšťuje - tak jako před 1. světovou válkou. jinak stavět proti sobě globalizaci a "smrádeček a teplo" je hodně vypovídající o autorovi, píše, že je liberál, není on náhodou takový specifický "barbie liberál"?
Finrod Felagund píše…
Anonymní: Autor je takový liberál, že vyznává systém, v němž cokoliv, co nepoškozuje druhé, je dovoleno a státu do toho nic není. Celá moje "ideologie" shrnutá do jedné věty - a i vcelku efektivně.
Anonymní píše…
Finrod: ja psal MINARCHISTA s "I", nikoliv mOnarchista :) Mam tedy na mysli "zastance minimalniho statu". Ja vas mam rad, zeru vase clanky, jen mi strasne lezi v zaludku vase eurofilie :) Vzdycky prestanete diskutovat, napriklad minule kdyz jsem nadhodil, jestli vam nevadi, ze Brusel zakazuje zarovky, teplomery atd.
Anonymní píše…
Finrod, tento článok sa Vám príliš nepodaril : na jednej strane píšete čosi o zbabelosti vyjadriť aj nepríjemný názor, na druhej kritizujete Klausa za oprávnenú kritiku prepytujem západných politikov. A tie výhovorky ohľadom Maroka a sopečného mraku - to prekonáva už len bývalý marxista a dnešný rakúsky prezident Fischer so svojím výkladom rakúskeho zákonníka práce.
Anonymní píše…
Já se po přečtení článku utvrdil, že i když SSO nezíská víc než pět procent, přesto jim dám ve volbách hlas. Přečetl jsem si výbornou knihu Petra Macha Jak vystoupit z EU a musím říct, že jsem dlouho takhle racionální argumenty neviděl.
Anonymní píše…
Anonymni: souhlas, taky jsem si tu knizku uz koupil. Na cesky politicky scene nevidim v podstate zadnou jinou volitelnou stranu, nez SSO. Pusobi na me jako zjeveni - kez by se poradne rozjela...
Anonymní píše…
ad. voleni malych stran - driv jsem taky premejslel, ze budu volit ODS se zatnutyma zubama z taktickych duvodu, ale dneska uz na to kaslu. Jak rika L. Jakl - chce to volit podle svedomi, vysledek voleb ma bejt odrazem realnyho stavu, prani volicu. Kdyz budem volit porad jen ty velky strany, nic se nezmeni. Zkurvena ODS navic prosadila Lisabon a to byla posledni kapka.
Finrod Felagund píše…
Pánové, když chcete volbou SSO všechno rušit a víte nejlépe, co byste rozebrali a zrušili - co chcete postavit, aby to fungovalo? Odpověď "EFTA" je k ničemu, protože rozhodně odchodem z EU tu unii nerozboříte, Unie se bez vás nezblázní a vy budete ten, kdo bude mít problém. Zkuste žít v Norsku - tam to, že Norsko není v EU, dělá život o hodně dražším a komplikovanějším, než by mohl být, kdyby Norsko v Unii bylo - ale tam to kompenzuje rybolov a ropa. Mají Češi rybolov a obrovské ropné zásoby? Co mají?
Anonymní píše…
Finrod: volnej obchod zustane, Schengen mozna ano, mozna ne (to by bylo mozna i lepsi), zbytek uz bude na tom, koho si zvolime. Rozhodne z toho budu mit mnohem lepsi pocit a je to jedina cesta ke stihlejsimu statu. Vidite podle vas nejake skutecne zasadni problemy, ktere by po vystoupeni z EU nastaly? (krome revu levicaku)
Anonymní píše…
p.s. v socialisticke rovnostarske skandinavii bych zit nechtel (navzdory nadherne prirode, historii atd.) Extremni dane, zverejnovani prijmu, neomarxisticke smysleni (feminismus...) na kazdem kroku, extremne silny stat, saskarny s prodejem alkoholu atd. atd...
template píše…
Napsat knížku je jedna věc a uvést teorii v praxi je věc druhá. Osobně bych rád viděl, jak by Mach, i kdyby se mu nakrásně podařilo vyhrát volby, realizoval svoje plány...
Anonymní píše…
Z nových a mladých se časem stanou typově velmi podobní lidé "dnešním normalizačním provincionalistům. Mladý člověk má jiné názory a životní (volební) priority než "umaštěný strýc". Tak to bylo, je i bude. Koukněte se na nějaké filmy z doby nástupu komunistů v ČSR. Pohled jejich autorů na generační rozpor, šizunky a zapšklé pokrok sabotující podvodníčky byl v podstatě totožný s duchem tohoto článku :-)
Anonymní píše…
template: ano, osobne bych to take rad videl. Co nejdriv :) ale je jasny, ze volby nevyhrajou ani nahodou, nikdy. Ale uspet aspon castecne by mohli. Neni podle me tak dulezity, jestli vam treba nevyhovuje jejich vize uplne uvedena az do krajnosti a kompletne realizovana. Dulezitej je smer, a ten maj jednoznacne spravnej. Cili je jasny, ze jejich vize se podari splnit v nejlepsim pripade jen castecne.

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem