POLSKO: Odvrácená tvář smutečního Krakova

IMG_7991 Česká i světová média včetně naší nekorektní maličkosti přinášela z Polska od pádu polského vládního tupolevu srdcervoucí fotografie a záběry na polské ulice, kterak jsou plné vlajek a okázalého smutku. Z toho, co jsem viděl v ulicích Krakova ovšem musím podotknout, že se kolikrát tak nadsazovalo, že akcionáři firmy Adobe si museli mnout ruce, kterak se Photoshop dobře prodává.

Pro Krakovany, stejně jako pro prakticky každého v Polsku byla ta tragédie velkým šokem. Lidé se ptali, co s jejich zemí bude, když přišli zejména o vrchní generalitu; chodili do města vyjadřovat svou soustrast, která první den-dva byla podle toho, co jsem viděl, opravdu upřímná. Varšavští papaláši, oblíbení v Krakově asi podobně, jako ti pražští v Brně, ovšem nařídili týdenní státní smutek, který mnohé Krakovany po několika dnech začal velmi upřímně štvát. Lidé si z nehody začali dělat legraci (v Polsku jev velice nevídaný, nenormální a natolik provokující, že si onen vtipálek zpravidla koleduje o ústa, ovšem Krakov je dost specifické místo) a vrátili se k normálnímu životu. Chodili do práce, na procházky po městě, do hospody. Až do úterka.

V úterý byl totiž oznámen záměr pohřbít v Krakově krajně neoblíbeného Lecha Kaczyńského na hradě Wawelu vedle polských králů. Už opatrný záměr radních za PiS udělit na začátku března Kaczyńskému čestné občanství města Krakova narazil na tvrdý odpor občanů, kdy se během půl dne po Facebooku dalo dohromady asi 4,5 tisíce lidí, kteří přišli demonstrovat před radnici a kdy vznikla internetová petice proti tomuto záměru, kam se podepsaly desetitisíce lidí během několika dní. Pokud návrh na čestné občanství pro Kaczyńského se v Krakově chápal jako drzost radních, nápad pohřbít Kaczyńského s jeho ženou na Wawelu coby výjimečného prezidenta rozpálil občany doslova do ruda, tím spíš, že vůbec nešlo o rozhodnutí, které by šlo přes ústavní orgány státu. K tomuto rozhodnutí došlo tak, že prezidentův bratr Jarosław (předseda PiS, ovšem v opozici jako pouhý poslanec) a dcera Marta se “rozhodli” a protože krakovský kardinál Stanisław Dziwisz je Kaczyńského kamarád a má “vliv” na Wawelu, rozhodnutí tak šlo skrze soukromo-církevní cestu místo aby o něm jakkoliv jednal stát. Počínaje úterkem tak začaly v Krakově demonstrace před arcibiskupstvím proti tomuto rozhodnutí, které systematicky gradovaly až do soboty, kdy se kardinál mohl začít pomalu bát, že protestující vezmou jeho rezidenci útokem.

Sám jsem se účastnil demonstrace která proběhla ve středu večer, svolaná byla na osmou hodinu večer. Prvních zhruba dvacet minut byl hlavním tématem pohřeb prezidenta na Wawelu, kromě skandování různých hesel proti Kaczyńskému a kardinálovi lidé tvořili diskusní kroužky, v nichž především vyjadřovali svůj vztek nad tím, jak stačí nepopulárnímu politikovi (jeho popularita byla před smrtí kolem 20%) tragicky zemřít, aby se z něj udělala mediální celebrita, o níž se nesmí mluvit špatně. Po zmíněných dvaceti minutách ovšem demonstrace přerostla v otevřený protest proti moci církve ve společnosti, objevovala se hesla typu “komunisty jsme vyhodili, od vás (církve, pozn. red.) si rozkazovat nenecháme”, skandování “pokrytci” či “co się dziwisz” (co se divíš - narážka na kardinálovo příjmení) – a kolem zhruba půl deváté večer se na místě objevila asi pětkrát menší protidemonstrace, jejíž účastníci křičeli “nechte mrtvé spát” a cosi o tom, že účastníci protipohřební demonstrace jsou placeni Ruskem.

Dalších demonstrací jsem se neúčastnil, ale z toho, co jsem četl v médiích a co mi vykládali známí, kteří tam byli, bylo s každým dnem více protestujících a větší vztek. Státní smutek a pohřební náladu připomínala celý týden jen “celostátní” smuteční výzdoba, tedy vlajky s černými stuhami na institucích, televize, rozhlas či tisk. Žádné kilometrové fronty na položení svíčky k památníku jako ve Varšavě se nekonaly. Co se týče nedělního pohřbu, kvůli sopečnému popelu jsem se ho nemohl účastnit, neboť jsem byl v autobuse na cestě do Anglie, kam jsem měl letět, takže o jeho průběhu vím jen z doslechu od svojí slečny, která tam šla fotit a několika dalších lidí – většina “plaček” nebyla podle SPZ zaparkovaných aut v centru místních. Sečteno a podtrženo – není celé Polsko tak patetické, jak se na první pohled z médií zdá.

Komentáře

Anonymní píše…
Sorry, ale prostestovat, a jeste formou vyrvavani hesel, proti tomu, aby byl nekdo nekam pohrbenej, to mi zavani hyenismem...
Finrod Felagund píše…
Sorry, ale dělat z do té doby kritizovaného kontroverzního politika svatouška a národního hrdinu jen proto, že se zabil dost možná i vlastní vinou a s sebou vzal dalších skoro sto nevinných lidí, to mi zavání pokrytectvím.... (mám-li parafrázovat Vaše slova)

Hyenismus je aspoň čitelný postoj, pokrytectví je nepředvídatelné.
Anonymní píše…
Nemůžu než nesouhlasit, taky jsem toho názoru že příčinou tragédie je nejspíš to, že si prezident přistání "vyřval".
Anonymní píše…
Nechápu, proč se těch demonstrantů zastáváte? U nás by třeba taky takhle protestovali různý vyjebaný hlavy, pokud by se jednalo třeba o prezidenta, kterýho spousta lidí nemá rádo a sv. Víta.
No a co se týče toho "vyřvaného" přistání:
http://vpravo.blog.cz/1004/smolensk-10-dubna-videoobdukce
No a jak se k smrti státníka postavili němečtí soudruzi se můžete podívat tady:
http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-polsky-prezident-zemrel/134857/nemecky-komik-se-vysmival-smrti-kaczynskeho.html
Finrod Felagund píše…
Jinak je tu ještě několik zajímavých aspektů celé věci. Václav Klaus vyvolal u české veřejnosti neznalé polských reálií dojem, že Lech Kaczyński je "polský Klaus" a PiS je obdoba "Klausovy ODS". Není nic mylnějšího - z českých politiků je ideologicky PiS nejbližší Jiřímu Paroubkovi; podíváme-li se na program, kampaň nebo účast na schvalování zákonů, zjistíme, že politika PiS se až nápadně podobá politice české sociální demokracie - přerozdělování všechno všem, neustálé omílání "solidarity k potřebným" a kupování si voličů všemožným pastelkovným. Dále pak odpor k jakékoliv reformě veřejného zdravotnictví (taky padaly návrhy, že by se u doktora platilo pár zlotých aby si ke státním doktorům lidi nechodili akorát povídat a ti tam byli opravdu pro potřebné), jakož i odpor k nutným, třebaže bolestivým, reformám v otázce důchodů či státní správy. Jestli je někdo v polské politice hlásnou troubou odborů, pak je to PiS - skrze PiS si odbory vyřvaly naprosto neslýchané - a z hlediska WTO protizákonné - státní dotace pro loděnice v Gdańsku, Gdyni a ve Štětíně, stejně jako kvůli dlouhodobé účasti poslanců PiS hornické odbory už několik let úspěšně blokují stavbu nových jaderných elektráren. Jistě, některé konkrétní názory ČSSD a PiS spíše rozdělují, ale pokud jde o socialistické přerozdělování, skákání jak odboráři pískají, odpor k reformám nebo kupování si voličů úplatky ve formě pastelkovných, v tom to bylo asi jako kdyby v letadle seděl Jiří Paroubek. Jsou tři věci, které Lecha Kaczyńského od Paroubka zásadně liší - 1) Kaczyński je věřící a prosazuje zájmy katolické církve, kdežto Paroubek jim odporuje (jsa husitou); Kaczyński byl ve svém osobním životě slušný člověk, co měl rodinné poměry v nejlepším pořádku, navíc se dlouhodobě osobně staral o svou více než devadesátiletou nemocnou matku (neumím si představit Paroubka, jak to dělá) - a za třetí - nebyl tak fascinovaný průzkumy předvolebního mínění.
Finrod Felagund píše…
Anonymní: Ať si je pro mě za mě na Wawelu pochovaný, ale to pak uděláme pravidlo, že ode dneška bude každý prezident bez výjimky (pouze pokud si osobně bude přát něco jiného) pohřben na Wawelu v katedrále. Pak je to v pořádku. Ale zneužívat státní smutek, pietu a heslo "o mrtvých jen dobře" k tomu, aby se nepopulární politik, který jak píšu výše, je v podstatě takovou trochu slušnější alternativou Jiřího Paroubka, dostal pozici jako národní hrdina, to je prostě moc. Přesně jak na té demonstraci někdo psal na transparent - Wawel je pro hrdiny, ne pro oběti.
Anonymní píše…
No tak vzhledem k tomu, že tam mají pohřebenho Pilsudského, už na tom nemají zas tolik co zkazit....
Ale o tom, že je to smutné, není pochyb.
Finrod Felagund píše…
Tak Poláci dodnes často nechápou kontroverznost Piłsudského, stejně jako Češi nechápou kontroverznost Beneše - není náhodou, že oba nacionalisticky orientovaní prezidenti současnosti, Klaus i Kaczyński, sami sebe vidí jako moderní alternativy dvou velkých středoevropských krys meziválečného období - Beneše a Piłsudského - a berou si z nich příklad.
template píše…
Když dovolíte, využil bych směru, kterým se tato diskuze ubírá a napsal o něčem, co už mi dlouho vrtá hlavou. Nemusím být expert na Polsko jako Finrod abych alespoň tušil, že Lech Kaczynski byl poměrně neoblíbeným prezidentem v Polsku a co se týče českých médií, rozhodně nebyl jejich velkým miláčkem. Proto mě docela překvapilo, když jsem po jeho smrti nečetl vlastně nic jiného, než jak dobrým prezidentem a sjednotitelem všech Poláků byl. Také jsem si nemohl nevšimnout častých názorů nejen v diskuzích na internetu typu "kdyby se to stalo v ČR, tak to všichni hromadně oslavíme". Můj názor totiž je, že kdyby náhodou (aniž bych to proboha chtěl přivolávat) se něco takového opravdu stalo tady, byly by reakce přinejmenším podobné. Jistě, bylo by mnohem více vtipů, protože Češi přece jsou "smějící se bestie" ale v zásadě si myslím, že by velké rozdíly mezi námi a Poláky v takovém případě nebyli. To jen anonymní tvrďáci se tak tváří.
Anonymní píše…
Podle me by tady ta levicacka medialni sber Klause nijak neglorifikovala. Apropo, zna nekdo kontroverznejsiho "normalniho" soucasnyho politika, nez je Klaus? To je uplne neuveritelny, jak silny emoce ten clovek vyvolava... :)
Anonymní píše…
Vážení,
pokud odhlédneme od spikleneckých teorií, tak:
1. Na čestném místě mají být pochované jen opravdu mimořádné osobnosti národa
2. Kaczynski by s největší pravděpodobností měl být obviněn ze smrti 100 lidí, pokud pilota svou autoritou nutil k přistání
M.Adamec
Finrod Felagund píše…
M. Adamec: Největší legrace je, že kdyby nebylo té nehody, tak by Kaczyński šel na podzim z prezidentského paláce a vzpomínalo by se na něj jako na nejhoršího prezidenta třetí polské republiky, osobu výraznou pouze svou zatvrzelostí. Preference měl kolem dvaceti procent, zatímco Komorowski měl přes šedesát... nebýt té nehody, tak za pár let vypadl z paměti lidí docela snadno.
Anonymní píše…
To ako percentá sú na tomto mieste zrazu nejaké kritérium ? Aj Fico má 50 %, čo z toho pánom vyplýva ?
Anonymní píše…
M.Adamec: ad 1. naprosto souhlasím, ad 2. se divím. Odsouzení mi připadá velmi kategorické ve chvíli, kdy jde pouze o neprokázané domněnky ovlivňování pilota k přistání. Nebo jsem zaspala nějaké nové informace?
LadaN
Anonymní píše…
LadaN: ano, máš pravdu, všechno jsou to jen doměnky. Třeba se časem ukáže, že to bylo úplně jinak.
Já jsem uvedl pouze formulaci "s největší pravděpodobností" - tedy stav, kdy se k něčemu nemůžeme vyjádřit definitivně (a to "s největší pravěpodobností" nepůjde nikdy), ale jen na základě dostupných a převažujících informací. Berme to tedy jen jako jednu z možností...
M.Adamec

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem