POLITIKA: O relativitě názvosloví, aneb jak se snadno stane faux pas

pis V Evropě jsem liberál, v Americe libertarián, v ČR jsem liberálně-konzervativní. Pro Čechy jsem odpůrce feminismu, pro Poláky jsem liberální feminista, pro Rusy ekologický aktivista a pro Rakušany kandidát na Ropáka roku. To všechno aniž bych jakkoliv své názory měnil. Jak je možné, že se politická terminologie tak neskutečně liší?

Když jsem před čtyřmi lety v Bielawie v Polsku na jednom tolkienovském festivalu jedné Polce na její otázku odpověděl, že jsem zásadní odpůrce feminismu a mám konzervativní sklony, div ode mě neutekla. Začala být velice odtažitá a já jsem nechápal proč – vždyť jsme si do té doby tak pěkně popovídali. Dnes, po zkušenosti se životem v Polsku to chápu – dotyčná slečna si mě kategorizovala totiž úplně jinam, než jak jsem jí to chtěl vysvětlit já. Aby byl v Polsku člověk označen za příznivce feminismu, tak bohatě postačí trvat na tom, že má být za stejnou práci stejná mzda a že si ženy mají být před zákonem rovné s muži. Velká většina mužů, kteří v ČR tvrdí, že feminismus pro ně představuje nebezpečnou ideologii (včetně mě), by byli v Polsku označeni za – přinejmenším umírněné - feministy. V české realitě roku 2010 totiž pokud je žena různým způsobem diskriminována (a stává se to), tak i ten, kdo se diskriminace dopouští, se to snaží tutlat, aby neměl problémy, nebo aby nevypadal před ostatními špatně. Společnost už rovnou pozici ženy a muže prakticky uznává a tak pokud je v ČR nějaká feministka, zpravidla jde o hysterku rozrážející beranidlem už otevřené dveře. Ne tak v Polsku – pokud řeknu tam, že jsem zásadním odpůrcem feminismu, okolí si bude téměř jisté tím, že musím svou partnerku přinejmenším ponižovat, když ne rovnou bít. Moje debaty s “feministkami” v Polsku často probíhaly tak, že jsem na začátku řekl, že feminismus považuji za nadbytečnou totalizující ideologii, načež ony si vytvořily o mně obraz, který nebyl pravdivý, abychom se pak nakonec shodli na téměř stejných názorech. Ty ženy, které totiž v Polsku se označují za “feministky” jsou zpravidla tak konzervativní nebo na druhou stranu feministické, jako většina poslankyň za ODS. Tedy trvají na právu na legální potrat, na tom, aby je manžel nebil a aby dostávaly stejně peněz za stejnou práci jako muži. Víc požadavků zpravidla nemají, o nějaké ideologii nemůže být vůbec řeč.

Nejinak je tomu s pojmem “liberál”. V evropských reáliích o sobě tvrdím, že jsem liberál, tedy člověk, který chce minimální roli státu, co nejméně bariér všeho druhu, trh, kapitalismus a rovná práva a rovné povinnosti pro všechny občany. V ideálním případě by mělo stát zajímat jen moje jméno, příjmení, datum narození a jestli jsem zaplatil daně. Nic víc. Problém je, že pokud přijedu do USA a řeknu o sobě, že jsem liberál, bude to znamenat, že jsem protijaderný aktivista za práva homosexuálů, černochů, feministek, velryb i deštných pralesů – což je pro mě, kterému chutnají velrybí steaky, kdo má rád jadernou energii a kdy homosexuálové, černoši a feministky mě nezajímají víc, než kdokoliv jiný, velmi falešné označení. Stejně je to i s termínem “konzervatismus” – pokud by si vedle mě v České republice přisedl někdo, kdo by o sobě tvrdil, že je konzervativcem, nebo liberálním konzervativcem, s chutí bych se pustil do zajímavé diskuse a vpravdě bychom si v mnohém rozuměli. Pokud by si ke mně přisedl někdo, kdo o sobě prohlašuje, že je konzervativní v Polsku, radši bych vzal nohy na ramena ve strachu, že ze mě udělá rituální zápalnou oběť.

Podobné rozpory jsou k nalezení u mnoha dalších pojmů; proto je potřeba velké obezřetnosti, mluvíme-li s někým z jiné země o politice, protože je možné se nechtěně dát dohromady s někým, s kým byste si za normálních okolností ani ruku nepodali, nebo naopak můžete přijít o dobré spojenectví s někým, kdo vám mohl být nápomocen. Velmi typickým příkladem podobného nedorozumění je spolupráce ODS s PiS v Evropském parlamentu, kdy ODS je této straně programově tak daleká, že s PiS nemá snad jediný styčný bod. Rozeznání těchto nuancí není úplně jednoduché a česká média bohužel mají ten ošklivý zvyk, že posuzují zahraniční politiky a politické strany na základě doslovného překladu z daného jazyka, bez “překladu” politický reálií. Tento pohled pak deformuje českou schopnost zahraničí porozumět a vznikají tak občas velmi, velmi trapné chvilky.

Komentáře

Anonymní píše…
Fajn clanek, ale s tou "stejnou odmenou za stejnou praci" jste me teda znervoznil. Hovorime, doufam, pouze o statnich (tabulkovych) platech, ze?
Finrod Felagund píše…
Hovoříme o povinnostech státu vůči občanovi, tedy přesně tak. Co se týče soukromé sféry, tam je to samozřejmě věcí každého zaměstnavatele, ale vážně divil byste se, v kolika zemích i stát sám s kamennou tváří tvrdí, že žena není ten, kdo živí rodinu a tak nepotřebuje tolik peněz. O tom jsem mluvil.
template píše…
To, o čem hovoříš, je částečně jen "zmatením pojmů". V (americké) angličtině znamená slovo "liberal" česky v podstatě "levičák" a nemá nic společného s českým termínem "liberál", který by se do angličtiny přeložil nejspíš jako právě "libertarian". Sousloví "liberálně konzervativní" - a tento přívlastek si často dává ODS - může být považováno za protimluv, pokud se mu nedostává vysvětlení (liberální v ekonomických otázkách, konzervativní v hodnotových...), podobně jako například "pravicový extremismus".
PS dají se tady někde sehnat velrybí steaky? To bych si vážně dal jen ze zvědavosti :-)))
Finrod Felagund píše…
template: Jenže ODS není konzervativní ani v hodnotových otázkách, a nikdy nebyla, pokud vezmeš kritéria konzervativnosti podle Ameriky nebo podle Polska. Jinak ty velrybí steaky jsou dobré a nejsou ani drahé, ale musíš pro ně do Norska, protože si suchozemci v EU prosadili zákaz jejich prodeje (houby tomu rozumějí, ale bylo jich víc než přímořských)... ale holt je to demokratická volba, že blbá, to je jiná věc, ale demokratická... a přes to nejede vlak.
Anonymní píše…
Doslovné překlady jsou hrůza, ale představte si kdyby zahraniční media překládaly doslovně z českých novin a jejich řeči. Myslím že by se v cizině zděsili z české politiky. Jinak podobné problémy jsou všude a když člověk nezná více řečí a necestoval pozorně a individuálně v zahraničí tak je dosti ztracený.
Anonymní píše…
"Liberální konzervativci" přesně vystihuje povahu ODS, jinými slovy: tvářící se jako konzervativci, ale ne zas tak moc konzervativní - viz Wuilders v senátu, kercy o toleranci, promptní odsouzení Duška atd. Mimochodem poslankyně za ODS jsou asi nejvíc konzervativní v celé ODS. Já osobně se považuju za konzervativního liberála (nezaměňovat s liberálním konzervativcem), tj. jsem konzervativcem, ale nenutím ostatní, aby byli konzervativci. Nejdůležitější je tedy pro mě svoboda.
Michal
Anonymní píše…
ZAY:

Pojem liberální konzervativec mohou opravdu vymyslet snad jenom v Čechách. S podobnou hloupostí jsem se jinde nesetkal. Buď jsem konzervativec anebo jsem liberál. Je to skoro stejné jako kdybych tvrdil, že jablko a třešeň jsou stejné. Je politováníhodné, že to hochům z ODS ještě nikdo neřekl. Ale třeba by to stejně nepochopili :-)
Anonymní píše…
To: ZAY

http://en.wikipedia.org/wiki/Conservative_liberalism
http://en.wikipedia.org/wiki/Liberal_conservativism

Vážně jste se s tím nesetkal? Možná jste o tom s nikým mimo ČR nemluvil, že?

Glosátor
Anonymní píše…
Anonymous:

Tak jsi pěkný idiot.

Konzervativní lidé se bojí změn, preferují tradici, neradi přemýšlejí a nejsou tzv. "open-minded", většinou jsou nábožensky založení a rasisté. To je fakt.

Liberálové jsou super lidi, kteří to mají v hlavě v pořádku.

Tady je ovšem řeč o SOCIÁLNÍ sféře. Nikoli ekonomické. Pak se to může lišit. Ale je jasné, že bez státních regulací se jen tvoří kartely a monopoly a lidé jsou odrbáváni.

/thread
template píše…
/thread:

Díky za ukázkově černobílé vidění světa. Možná se to spraví, až překročíte patnáctý rok života :-)
Anonymní píše…
To Anonymní:

Mimo ČR se na štěstí pohybuji často. Obvykle už po desetiletí se na našem kontinentu rozlišují (zásadně odlišují) konzervativci a liberálové. Spojení liberální konzervativec byl, je a zůstává nesmyslem :-)
Anonymní píše…
template:

as far as I'm concerned, černobílé vidění světa je doména právě konzervativců, respektive right wing křesťanů.

A patnáct let života mám už dávno za sebou.
Anonymní píše…
nemysli se tim "liberalni v ekonomickych, konzervativni v kulturnich otazkach"? A co jsem ja, kdyz v ekonomice jsem liberalni, proste minimalni dane, idealne dan z hlavy, minimalni statni zasahy do trhu (resp. zadny) atd. ale v hodnotovych otazkach jsem vicemene konzervativni (napr. vernost, manzelstvi, ale nejsem proti pornografii, i kdyz lidma tocicima ji pohrdam, nejsem proti homosexualum, ale jsem proti jakymukoliv protezovani podobnych minorit...) ale nikomu nechci svoje hodnoty nutit (zakazy potratu apod. prestoze potraty jsou samozrejme velmi citliva a problematicka vec). Ja nevim, me prijde, ze si kazdej muze vyznavat co chce, ale jakmile nekdo chce prosazovat napriklad nabozensky dogmata politickou cestou, smrdi mi to levici na sto honu.
Anonymní píše…
Government intervention in economy = EPIC WIN

Nechci korporatokracii, děkuji.

Co si každý dělá ve svých životech je ovšem každého věc.
Anonymní píše…
Tož anonyme, to budeš asi right-wing křesťan a rasista, protože ty máš zcela evidentně černobílé vidění světa..:-)

Před desetiletími (mnoha) se možná v Evropě rozlišovalo na liberály a konzervativce, ale dnes je toto dělení relevantní jen aproximativně. Možná, že tam kam ty jezdíš o politice mnoho nemluvíte...

A přečti si ty odkazy.

Hlavně, že dnes v době nekonečných regulací jsou monopoly a megakorporace mnohokrát silnější než v době, kdy jediným regulátorem byl trh.

Glosátor
Anonymní píše…
To Glosátor:

No jako přesvědčený tradicionalista zůstanu u tradičního dělení na konzervativce a liberály. Moderní a často zavádějící "revoluční" terminologie mě příliš nezajímá.
Rasista? Tak to vy asi budete z tábora multikulturních relativistů, kteří ničí naši starou dobrou Evropu a už se nemohou dočkat, až to tady vezmou do ruky muslimové. Ale varuji vás. Potom už bude jedno, kdo je konzervativec a kdo liberál. Tihle hoši si zavedou svoje pořádky a své dělení světa.
Zay
Anonymní píše…
Ad Template: Možná jste znechucen a svět určitě není černobílý. To však neznamená násilnicky posouvat pojmy a termíny, přejmenovávat staleté skutečnosti či všechno relativizovat, což je dnes velmi moderní. Nicméně zlo i dobro je odlišitelné. Těžko mohu používat termíny dobré zlo či zlé dobro. Zlo je zlo a dobro je dobro. Zay

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem