ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Tak nám odstřelili Topola...

Kauza "Topolánkovy homofobní a antisemitské výroky" se s největší pravděpodobností zapíše do dějin. A to jako ukázkový příklad mediální manipulace.

Většinou zaujímám velmi střízlivý postoj k paranoidnímu troubení na poplach před "mediokracií". Nevěřím na všemocná média ovládaná Židy, ilumináty a bilderbergiány, nevěřím na Nový světový řád a dokonce ani na vakcíny, které mají snížit populaci. Nicméně poslední "kauza Topol" mě přesvědčila o tom, že zde někdo od A do Z cíleně rozehrál špinavou hru, která skončila hodně špatně.

Co se vlastně stalo? Mirek Topolánek se bůhvíproč nechal nafotit pro jakýsi bezvýznamný homosexuální magazín, jehož titul neznají ani samotní gayové. Proč to dělal, je mi osobně záhadou. Chtěl nabrat čtyři procenta potenciálních voličů? Po focení si pak předseda ODS "neformálně" povídal s redaktorem magazínu, který si onen neformální rozhovor nahrával na mobilní telefon, o čemž Topolánek věděl.

Druhý den byla už nahrávka v rukou deníku Blesk, který se rozkřičel do světa, že Topolánek urazil Židy, gaye, věřící a vůbec všechny Čechy. Sestříhané záběry zněly opravdu hrozivě. „Slámečka je gay, ten uhne. Fischer, to je žid, ten uhne taky," "Češi jsou vepřo-knedlo-zelo, zavřít a nakopat je do prdele". Bulvár (a později i seriózní média, jako např. Lidovky) měly hned jasnou zkratku: Topolánek je xenofobní nácek. Bezmozek měl jasno.

Následné vskutku panoptikální reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. "BÉÉÉ BÉÉÉÉÉ HOLOCAUST!!!! BÉÉÉÉ!" brečel do Blesku premiér Fischer. Ano, jakmile se u nás o někom jen zmíníme že je Žid, hned tím současně obhajujeme holocaust. Nebo popíráme, to je jedno jako druhé. Příležitost vycítil i předseda Senátu Přemysl Sobotka, který Topolánkova slova plamenně odsoudil a vyzval ho k demisi. Taktéž Alexandra Vondru hned citovala média, kterak se "stydí za svého předsedu", jednoznačně se od jeho výroků distancovaly i některé místní organizace ODS.

Jenže asi tři dny nato spatřila světlo světa celá, nesestříhaná nahrávka - jako první ji uveřejnil tuším server Idnes.cz. Tehdy se Topolánka pokrytecky zastali i ti hošíci ze čtyřprocentního časopisu, kteří s největší pravděpodobností video naservírovali bulváru. Kdo celé video viděl, muselo mu být hned jasné, že stydět se má někdo úplně jiný, než Topolánek.

Ten totiž žádný homofobní ani xenofobní či rasistický výrok nepronesl.

Ten jen řekl, že předseda vlády Jan Fischer a ministr dopravy Gustáv Slamečka jsou sráči.

A že to vůbec nesouvisí s jejich orientací či etnicitou.

S tím mimochodem velmi souhlasím.

Dále řekl, že typický český Paroubkův volič je závistivý, nenávistný křupan, který by nejradši všechny odlišné lidi (a nejen minority, ale třeba i víc vydělávající) "zavřel a nakopal do prdele".

S tím už vážně nemohu souhlasit více a vůbec nechápu onen pokrytecký distanc snad každého, kdo se k tomu mohl vyjádřit. Tady totiž Topolánek už nemohl říct větší pravdu! Kdo tvrdí opak, lže si do vlastní kapsy.

Také řekl, že postoj české veřejnosti je takový a takový kvůli staletým postojům katolické církve, která v této věci prováděla na lidech cílený brainwashing. No a to je také pravda.

Z toho vyplývá, že normálního člověka výše uvedené výroky nemohou ani náhodou urazit.

Předseda Topolánek řekl nicméně při onom "neformálním rozhovoru" také pár pitomostí. "Normální člověk, co bojuje za svá práva," tak zní jeho vskutku neotřelá definice homosexuála. Především z této odpovědi je vidět, jak se Topolánek za každou cenu snažil být politicky korektní... a jak ho redaktor cíleně provokoval k nějaké té "nekorektní" odpovědi, za kterou ho v Blesku pochválí. Jaký boj za svá práva, proboha? Tohle by možná platilo v islámských zemích. U nás mají gayové stejná práva jako například já, to, že si hlasitě snaží vyřvat nějaká privilegia, tedy nadstandardní práva na úkor většiny, je věc jiná. "Adopce dětí gayi? Jsem proti, protože... s tím mám morální problém." Ó jaký argument z úst lídra nejsilnější konzervativní strany!

Nicméně i kdyby se ono celé, nesestříhané video pouštělo každému občanu ČR povinně, už to bylo jedno - semínko jednoduchého vzorce "Topol = fašista" bylo zaseto a škoda byla napáchána. A to nemluvím o tom, že některá média, například socanská Česká televize, tuto skutečnost úspěšně ignorovala. Tak se také stalo to, že dva měsíce před volbami ODS defacto nemá lídra kandidátky a můžeme se v tuhle chvíli bavit o tom, má-li vůbec předsedu.

I když je Jiří Paroubek momentálně na koni a musí v Lidovém domě otevírat šampaňské, nevinil bych jej a jeho mediální sekci z toho, že tuto "pseudoudálost" rozpoutal. Daleko spíš by si měla Občanská demokratická strana udělat "personální audit" ve svých vlastních řadách. Odstřelit svého předsedu takhle blízko před důležitými volbami, toť opravdu úkon hodný idiotů. Dost by mě zajímalo (i při aktuální absenci jakéhokoliv volebního programu), čím teď chtějí své voliče přesvědčit. Strašení Paroubkem fungovat nebude.

Komentáře

Julius píše…
Po teto zkusenosti, uz budeme od politiku slyset pouze neurcite fraze. Nikdy se nedozvime, co si ktery politik opravdu mysli. Nejjasnejsim prikladem je rozhovor s panem Necasem na CT24 hned po jmenovani. Ac Necas mluvil asi ctvrt hodiny, vubec nic nerekl. Jiste, nikoho neurazil – ale take se nikdo nic nedozvedel.
Anonymní píše…
Tahle afera je k zbliti, presne jak pisete. A me to bylo jasny ale uz i z ty puvodni "zpravy" vytrzeny z kontextu, ze to bude jinak, nez je prezentovano. Kazdopadne, zijeme v divny dobe. Levicaci (napriklad http://denikreferendum.cz/) ODS oznacujou z ultrapravici, stranu na okraji politickyho spektra, fasizujici a kdovico, pritom je to stredoprava strana s obcasnymi tezce levicovymi ulety (Lisabon, antidiskriminacni zakon...). Hnus, velebnosti!
james.blond.007@atlas.cz píše…
Naprosto s Vámi souhlasím téměř ve všem, nicméně jako lehce potrefená husa bych si dovolil se ohradit proti tvrzení, že homosexuálové (nerad používám slovo gay, to mi zní stejně "korektně" jako Rom) si "hlasitě snaží vyřvat nějaká privilegia, tedy nadstandardní práva na úkor většiny..."
Jednak bych si velice vyprosil, abyste zde nepaušalizoval, já, ani většina mých známých si nic vyřvat nechceme, to se týká v homosexuální populaci poměrně malé části "soudružek", které si uzurpují právo hovořit za všechny a které si ze své orientace udělaly živnost, takže Vám tu citelně chybí slovíčko NĚKTEŘÍ. Já se v této zemi rozhodně z důvodu své sexuální orientace diskriminován necítím a rozhodně nemám ani nejmenší potřebu něco si z toho titulu "vyřvat".
Za druhé se Vás zdvořile, leč důrazně táži, jaká že jsou ta "privilegia, tedy nadstandardní práva na úkor většiny", které si chtějí (přiznávám, že mě ne příliš sympatičtí) homosexuální aktivisté "vyřvat". Pokud jsem dobře informován, jde zde o to, že jsem-li ženatý či svobodný, mohu ze zákona adoptovat dítě, zatímco jsem-li v registrovaném partnerství s osobou stejného pohlaví, učinit tak nemohu. Mě osobně je to sice úplně jedno, ale chápu, že mohou být lidé, kterým na tom záleží a domnívám se, že ta možnost by jim neměla být odňata a priori, ale eventuelně až po posouzení autoritami, které posuzují adopce případ od případu. Ať to nahlížím z jakékoliv strany, žádná privilegia na úkor většiny v tom nespatřuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem