ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Odborář Dušek je nepochybně rozumu mdlého. Jenže není sám

Na rozhovoru s odborářem Jaromírem Duškem v Lidových novinách mě nezaujal ani tak jeho paranoidní výrok o jakémsi homosexuálním spiknutí v Českých drahách a na ministerstvu dopravy, jako spíš následné reakce na něj.

Co se mě týče, odbory bych ihned zrušil. Banda komunistických vyděračů, která jednou za čas svolá bezmozky ze všech českých i moravských vesnic do Prahy, aby tam nakoupili a při té příležitosti zařehtali na náměstí (kde jim blahosklonně kynou Paroubek s Filipem) řehtačkami a jindy zase vydírá celou republiku hrozbou stávky, která se stejně nikdy neuskuteční, je podle mého názoru zbytečná a otravná asi tak jako škola v létě. Na druhou stranu, občas s nimi je legrace.

Jako například s Jaromírem Duškem, který si patrně vzpomněl na Miroslava Sládka blahé paměti a svým blábolením o homosexuálech se mu pokusil konkurovat. Normální člověk si řekne - Dušek je idiot. To ostatně nevyplývá jen z tohoto inkriminovaného výroku, ale z celého rozhovoru. Velmi úsměvné jsou totiž také pasáže, kde Dušek mluví o tom, kdo zařídil v roce 1989 demokracii, kdo dosadil Havla na Hrad a tak podobně.

Čeští novináři se ovšem zachovali tak, jak se od nich dalo čekat. Místo aby šli do hloubky, jen kloužou po povrchu laciných senzací. „HOMOFOBIE!" křičí naše žurnalistická esa jako jeden muž, aniž by snad pochopila, že jde přece o něco úplně jiného.

Co totiž vlastně Dušek řekl? Že České dráhy, ministerstvo dopravy a Úřad vlády jsou vzájemně propojené jakousi úzkou, spolupracující, mafiánskou skupinou. Kdybychom z jeho výroku úplně vynechali slova o homosexuálech, i tak by se jednalo o velmi závažné obvinění, které by bylo třeba vyvrátit, minimálně prošetřit. A to mnohem, mnohem závažnější, než říct o někom, že je homosexuál! To by ostatně v ideální, "tolerantní" společnosti mělo být úplně jedno (takovou společnost ovšem nikdo z levicových mesiášů a snílků nechce, byť vás o tom budou přesvědčovat).

Je příznačné, že toho si však ani jeden z "hlídacích psů demokracie", ale ani jeden z politiků, kteří vyzvali obmyslného blábolila Duška k omluvě, nevšiml. Ještě zajímavější je nicméně výběr osobností, které dostaly příležitost v médiích na Duškova slova reagovat.

Hlavní slovo měl profesionální homosexuál Jiří Hromada, předseda jakési Gay iniciativy - která byla, pokud vím, už přibližně před čtyřmi lety zrušena. Dále v médiích komentovala Duškův výrok partnersky registrovaná dvojice Janis Sidovský s Pavlem Vítkem. Proč, proboha, tihle dva? Ať si komentují třeba nový účes Venduly Svobodové pro mě za mě, ale do politiky ať se nemíchají, děkuji.

Abych byl konkrétnější. Na Duškův výrok měli hlavně reagovat tiskoví mluvčí příslušných úřadů, úplně z toho vynechat nějakou sexuální orientaci (abych pravdu řekl, je mi naprosto u zadní části těla, s kým spí Slamečka, Novák, Žaluda nebo Dušek) a vyjádřit se k tomu, jsou-li tyto tři instituce nějak propojeny, či nikoliv. Možná se tyhle osoby k tomu už vyjádřily, škoda že přes hysterický řev duhového bratrstva jsem to vůbec nezaregistroval.

Komentáře

Anonymní píše…
Bacha na vtipnej preklep ve vete o Sladkovi :) Prozradil jste se, Miroslave :) Jinak ke clanku- ja tu hysterii absolutne nechapu, vzdyt on nerekl o buzerantech nic urazlivyho...! Co je urazlivyho na slove homosexual? Absolutne nechaou. Ze je to evidentni vymastenec je jasny (ostatne jako ostatni bolsevicky odboratri a podobna svoloc), ale zrovna jeho vyrok o tech lidech, se zduraznenim, ze jsou to homosexualove, bych hodnotil jako rekneme nevhodnej, zbytecnej, spis do hospody, ale ten rev o nacismu, odstoupeni, konci debaty apod. je ubohej az k zbliti.
Anonymní píše…
Na slově homosexuál není urážlivého nic. Problém je někde jinde: ten namyšlený pablb používá neovlivnitelný aspekt lidské osobnosti jako negativní přívlastek a ztotožňuje předpokládané negativní jednání svého oponenta s atributem jeho bytí. S nacismem to má společného jmenovatele v té nemožnosti se bránit vůči nařčení z něčeho, co oponent nemůže ovlivnit - stejně jako rasu, barvu očí nebo ploché nohy například.
Martin
Anonymní píše…
No jo, ale to, kdyz clovek nemuze neco ovlivnit, jeste neznamena, ze to negativne neovlivnuje jeho... napriklad malej chlap (nizkej) casto trpi komplexem menecennosti kvuli vejsce, bejvaj agresivnejsi, vic si potrebujou neco dokazovat, cikan ma proste v genech nespolehlivost, malou uctu k soukromymu vlastnictvi, atd. atd. nerikam ze vsichni, ale natolik velka cast z nich ano, ze se VYPLATI mit to jako predsudek. Stejne jako ze "buzna k buzne seda".
Anonymní píše…
I kdyz tenhle vyrok toho bolsevika uz zavani paranoiou typu "zidozednarsky spiknuti"... i kdyz ja mit kolem sebe tak napadne tolik homosexualu (navic naznacuje, ze ho nejak obtezujou... viz ta zminka o sehnuti se na chodbe, pokud neslo o ozraleckej for), tak se nad tim asi taky pozastavim ciste proto, ze je to neobvykly... ale mluvit o tom takhle do novin, to nemohlo dopadnout dobre... ruku na srdce, v hospode s kamaradama bychom mluvili vsichni tak.
Finrod Felagund píše…
Anonymní, problémy v celé téhle kauze jsou dva. Jak kolega template podotknul, už samo podezření, že v nejvyšších sférách ČD existuje nějaký "spolek kamarádíčků", kteří to tam vedou nějakým divným způsobem, docela sdílím už jen když se podívám například na způsob zadávání zakázek. Já o tom, že vedení ČD je takové polomafiánské, prakticky ani moc nepochybuji a pokud někdo na to má konkrétní důkazy, měl by je prezentovat aby tu (polo)mafii někdo konečně vypráskal. Označovat je za homosexuály je jednak hloupé, protože nemusejí všichni homosexuály být (o tom jsme se nedozvěděli, zda ti lidé homosexuálové jsou nebo ne) a jednak to s tamními (polo)mafiánskými praktikami nemá nic společného. Jsou snad Kočka nebo Roman homosexuálové? I don't think so. Navíc, jak správně podotkl Martin, nacismus není v tom, že jsou homosexuálové uráženi, ale v tom, že je určitá skupina lidí a priori označovaná za negativní, přitom jestli je někdo homosexuál nebo heterosexuál mi může být putna, pokud sám nejsem homosexuál, což nejsem. Přeci jediný moment, kdy by mě měla zajímat něčí sexuální orientace, by měl být ten, kdy bych o danou osobu sám měl zájem, tzn. bylo by pro mě jistě určující, kdybych měl zájem o nějakou ženu, zda je lesbička nebo ne - tehdy má pro mě informace o její sexuální orientaci nějakou cenu. Ale jinak? Byznys se dá dělat s homosexuálem stejně jako s heterosexuálem, stejně jako když mám pracovní schůzku s nějakou ženou, tak nemyslím na to, jak se s ní vyspím. Vy snad ano? Také proto považuji Duškova slova za krajně hloupá.
Anonymní píše…
Treba Dusek mysli na to, jak se s nima vyspat. Nebo je to jejich zhrzenej milenec- holka pro vsechno. Slova o heterosexualni mensine jsou jen zasterka. Ve skutecnosti je to mozna jejich devka. A co na to Jan Tleskac?
Anonymní píše…
Inu, byla by to pravda, tedy že byznys se dá dělat s homosexuálem, ovšem je tu jedno "ale". Tím je skutečnost, že homosexuálové podobně jako každá menšina a tím spíše pronásledovaná menšina sdílející osud opovržené spodiny u homosexuálů ještě navýšená zvýšenou emotivní vzrušivostí, má tendenci k určité vnitřní koherenci a kooperaci. Pokud si toto uvědomíme, není pak nemožné si představit, že vyjednávání se zaměstnavatelem je značně stíženo tím, že arbitr - MD - je ovládán "spřáteleným gangem" :-)

Kooperace není často založena na nějakém styku zájmů nebo příslušnosti ke straně konfliktu, ale na neformálních vztazích a sympatiích ve skupině. To prostě nelze smést ze stolu jako "hloupé". Zkuste dělat taxikáře ve městě se silnou sikhskou komunitou a poznáte, jak je trh deformován na základě spolupráce motivované čistým altruismem. Obdobné je to s židy. "Spiknutí" jsou pracující fantazie, ale fantazii přinutí k činnosti jedině podnět reálného světa.

Glosátor
Anonymní píše…
Roman Joch jako obvykle velmi trefne a rozumne komentuje: http://obcinst.cz/cs/Homofobie-nebo-umlcovani-kritiky-c1589/
Anonymní píše…
Duhové bratrstvo (sesterstvo), jehož jsem hrdým příslušníkem, se s cynismem sobě vlastním ve valné většině jen smálo tomu, co je to ten Dušek za idiota, a to zejména proto, že i kdyby stál celou noc nahý v buzinci v předklonu, zaparkoval by mu mezi půlky někdo nanejvýš tak bicykl. Ten humbuk kolem toho si včetně pár teplých kašpárků objednali ti, kteří nemají sebemenší zájem na tom, aby se něco vyšetřovalo natož vyšetřilo. A jestli je to bratrstvo kočičí pracky, svaz zahrádkářů, myslivců nebo parta buzerantů je zcela lhostejno.

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem