SPOLEČNOST: Tupé protivenství je také někdy užitečné

TS_Fuck_the_USA Myslím, že se s podobným jevem většina našich čtenářů již setkala; aniž bych byl placen kterýmkoliv z následujících subjektů, tvrdím, že jde především o odpůrce Microsoftu, McDonald’s, či rovnou celých Spojených států amerických. I když to tak na první pohled nevypadá, jejich svatý zápal v boji proti „imperialismu“ může být i nesmírně užitečný hlasu rozumu.

I když to vypadá na první pohled jako krajně nespravedlivé, že například na americkou armádu je upřeno tolik pozornosti a silně se medializuje každý menší přečin, zatímco jiné subjekty mohou prakticky „beztrestně“ vraždit lidi po milionech a ještě se najdou tací, co naprosto legálně nosí podobizny jejich vůdců na tričku, není takový problém, aby byla právě jejich aktivita kvitována s povděkem. Vždyť tito lidé pracují na velmi přesné známosti aktivit nejen americké armády, ale i IDF a dalších neustále propíraných subjektů, a neuvědomují si, jak se jejich aktivita dá krásně použít jako důkaz v neprospěch takové argumentace.

Pokud chcete odsuzovat, a to klidně i právem, největším problémem může být nedostatek informací. Je to právě neuvěřitelná přesnost nacistických záznamů, která popíračům holocaustu umí nejlépe zavírat ústa – je to sice trapné to takhle říkat, ale právě proto, že různé úřady Třetí říše vedly pečlivé záznamy a celé to nenormální masové vyhlazování dokumentovaly, měli Spojenci vynikající materiál pro jejich obžalobu a odsouzení při Norimberském procesu. Bohužel, nacistický režim byl jediný, který ke svým zvěrstvům přistupoval s takovou pečlivostí. Kdyby komunisté vraždili – a dokumentovali – podobným způsobem své zločiny, bylo by mnohem jednodušší odsoudit zločiny rudého režimu. Je bohužel velmi snadné pro komunisty všeho druhu mávnout rukou nad jejich obžalobou, když nevíme, kolik obětí mají přesně na svědomí. Je vcelku jedno, že odhadujeme počet bolševických obětí od 80 do 120 milionů, přičemž už ten nejnižší a nejpřísnější odhad je dost hrozivý, když nemáme to, co mají oběti holocaustu – přesné jmenné seznamy zavražděných lidí, u nichž můžeme říct s naprostou jistotou, kdy a kde byli zavražděni. Pokud je mezi nejnižším a nejvyšším odhadem počtu obětí komunismu čtyřicet milionů lidí (čili více, než kolik občanů má Polsko), působí to nedůvěryhodně a úplně v tom zaniká ta hrůza, že i kdyby to bylo milionů „jen“ dvacet, už je to několikrát víc, než kolik stačil lidí vyvraždit nacismus.

Odpůrců Spojených států en général a především odpůrců americké armády běhá po světě takové obrovské množství, a to včetně lidí velmi bohatých, kteří jsou posedlí myšlenkou, že vláda Spojených států kryje masové vraždy, UFO a kdo ví, co ještě, že nemají problém v tom vynakládat opravdu obrovské prostředky na to, aby dokázali, že je Amerika špatná, že právě jejich aktivity jsou pro Ameriku zároveň perfektní obhajobou. Dá se říct, že pokud ani takováto armáda lidí, kteří spatřují smysl života v hledání špíny na Ameriku, nemůže najít víc, než několik jednotlivých, byť odsouzeníhodných (a také často i po právu vojenským soudem odsouzených) případů různého zneužívání, mučení a podobně, můžeme vcelku s jistotou tvrdit, že toho na Ameriku víc není. Stejný princip pak platí pro McDonald’s, Microsoft a další firmy či instituce, na které má tolik lidí globálně „pifku“.

Ať už si o lidech typu aktivistů Ne základnám, různých antiglobalistů, členů hnutí Greenpeace, komunistů či jiných ideologů myslíme cokoliv, jejich neschopnost při tak obrovských zdrojích věnovaných na zkompromitování Ameriky něco reálného – a velkého – opravdu najít je jedním z nejlepších důkazů, že mimo to, co už se ví, toho může být jen velmi málo, co se ještě neví. Americké úřady to vědí, a právě skutečnost, že existuje systém „oběť se přihlásí médiím, média to zveřejní, ještě i trochu nafouknou a právníci vysoudí na americké armádě relativně dost peněz“ dokazuje, že počet neznámých případů zneužívání vojenské moci musí být velmi minimální. V případě různých odporných režimů co jich na světě je, je to jiné. Tam máme jistotu nějakého počtu zavražděných, mučených či jinak zneužívaných či šikanovaných lidí a pak relativně velké množství podezření. Podezření s sebou nesou riziko toho, že se některá ukážou jako falešná – a mohou tak sloužit k umlčení kritiky totalitního režimu na základě argumentu „toto podezření bylo falešné, ergo všechna ostatní jsou také nejistá“. Problém, který však aktivisté výše uvedení mají, aniž by si to uvědomovali, je následující – jejich činnost velmi efektivně dokazuje, že armáda Spojených států je již od první světové války jednou z nejprofesionálnějších a nejslušnějších armád na světě, ne-li úplně nejslušnější, vezmeme-li v úvahu počet a velikost jednotlivých válečných operací a počet případů zneužití moci. Ještě že je máme.

Komentáře

Anonymní píše…
God Bless America !
Anonymní píše…
S clankem plne souhlasim, az na zminku o Microsoftu. Takhle curackou firmu aby clovek pohledal. Jsou to smejdi, ktery NIKDY NEVYMYSLELI NIC VLASTNIHO ANI ORIGINALNIHO, CO BY BYLO ZAROVEN NAK PRINOSNY. Vzdycky jen kradli, kopirovali a kurvili co mohli. Jsem pravicak, a tak jim obchodni uspech nemuzu vycitat (pokud ho dosahli legalnimi prostredky), ale muzu si o nich myslet, ze je to firma k zbliti.

P.S. je asi jasny, ze jsem priznivec Apple (spis driv nez ted, kdyz se priblizujou Microsoftu a ztracej ducha), Amigy a spol.
Ondra píše…
Obecný antiamerikanismus je směšný, ovšem stejně tak, jako nekritické poklonkování všemu co přijde ze Západu, nebo argumentace, že jsme Amíkům něco vděční, nebo že oni své války zahahují z altruismu k ostatním :)
Finrod Felagund píše…
Anonymní 2: Tak třeba Windows 7 mi přijdou jako docela dobrý OS, a okopírovaný je na něm tak akorát Dock, a to není zrovna to, co ho dělá dobrým systémem...
Anonymní píše…
Ondra: a co druha svetova? Za to jim vdecny bejt nemame? (u bolseviku je to samozrejme neco jinyho, tem neni moc za co bejt vdecny)

Finrod: nevim jak Windows 7, neznam je, ale Windows uz od pocatku byly vzdycky kopie neceho, predevsim MacOS, a to hodne hodne spatna kopie. Vsak o to byly soudni pre, a tenkrat Apple ustoupil pokud vim jen proto, ze mel financni problemy a nejak se s Microsoftem dohodl. Ja chapu, co jste chtel v clanku rict (nejlepsi priklad ej ten macdonald...), ale Microsoft bych z toho vynechal, prave proto, ze je to fakt jinej pripad nez ty ostatni mladyma bolsevikama nenavideny "nadnarodni korporace".
Ondra píše…
Anonymní: to jo, ale já myslel "vděčnost" ve smyslu argumentace kupř. "musíme postavit radar" (sic!) neb to Američanům dlužíme. V každém případě, jak jste na to správně narazil, "vděční" bychom měli být ke spojencům celkově. I když druhý z hlavních osvoboditelů byl ovládán totalitní ideologií. Je to paradoxní, ale je to tak.
Anonymní píše…
Ondra: k tomu snad jen tolik, ze se klonim k polskemu nazoru, ze druha svetova valka skoncila az v roce 1989.
Ondra píše…
Anonymní: Máte právo klonit se k čemu chcete, já Vám to neberu :)

Ovšem polemizoval bych s tím, jestli je to skutečně "polský názor" mluvící za všechny Poláky, nebo za nějakou fundamentalistickou menšinu.

Já mám k hájení SSSR daleko, ostatně je jisté, že se nacisté v mnohém od Sovětů poučili, ovšem je potřeba oddělit ideologii od oběti, kterou v boji proti nacismu ruský lid prostě přinesl, stejně jako Francouzi, Angličané, nebo my.

Nemá smysl v historii rýpat ex post a uvažovat v "kdyby". Ovšem varianty byla jasné - vítězství nacismu, nebo ne, byť se na jejich porážce podíleli Sověti. Druhá světová válka prostě dopadla jak dopadla, a je to dobře. Co se dělo potom, se odehrávalo potom a je to dost jiná věc. Říkat, že WW2 skončila až v roce 89 a tím implikovat, že květen 45 a vše co k němu vedlo a bylo nutno vynaložit vlastně nic moc nebylo, samozřejmě můžeme, ale nevím co by nám na to řekli ti, kdo válku přežili a aktivně se jí účastnili, nemluvě o těch, kteří ne a dokonce měli i tu smůlu, že nepadli, nýbrž byli zavražděni...
Anonymní píše…
Jo, tady z Česka se to kecá o "vděčnosti". Polákům komunisté - osvoboditelé vyvraždili elitu národa. A víte, jak to bylo s tim přepadením SSSR - Němci je prostě o několik málo dnů předběhli. Suvorov to nádherně popisuje v několika svých knihách. A nejlepší na tom je, že argumentaci zakládá na sovětských archivech.
Miroslav Yamato píše…
To ještě někdo přikládá váho Dänikenovi historie?

A jo, on je první apríl :-)
alonzo píše…
Vidím, že ovládáte jazyk diplomacie, který je sice ušlechtilý a pěkný, ale já sám mu nevěřím.

Je sice pravda že větina protiamerických jedinců se snažíbýt jen cool, ale já se k protiamerickým náladám řadím také, a místo toho, abych všude vyřvával, mám pro to i své argumenty.

Mě nevadí USA jako taková, ale počet jejcih zahraničních kampaní, které stály velké počty životů na obou stranách. A pro řadového vojáka anebo civilistu je jedno, zda je kulka komunistické, nacistická anebo demokratická.

Američané jsou pro mě stejné hnusné mocnosti, jako CCCP anebo Německo, jen si to umějí daleko lépe obhájit pomocí pěkných slůvek jako je "demokracie" a "svoboda".

CCCP a Německo měly trapné propagandisické výstřelky, zatímco USA to dělá přes psychologické triky a manipulace. Proto je takový problém jejich triky prokouknout.

A k vašim odkazům na průkaznost - to je velice jednoduché, právě od Třetí říše se naučily význam utajování a podobně.

USA prospěruje, protože apeluje na základní lidské vlastnosti - pohodlí, hrdost, zábavu - což jsou hlavní projevy konzumní společnosti, která vznikla právě v USA.

A konzumní společnost, ta ovládá americkou veřejnost, přesně podle hesla "kdo si hraje, nezlobí"

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem