SPOLEČNOST: České multikulturalistické organizace se neumějí trefit do černého

multicultural Bývalý premiér Topolánek mluvil v rozhovoru pro šéfredaktora časopisu Lui o tom, že Češi jsou velmi netolerantní. Ne, že by to nebyla do značné míry pravda, ovšem různé multikulturalistické organizace, které mají tendenci to kritizovat, střílí úplně vedle. Krásným českým dvojsmyslem řečeno – do černého se trefit zkrátka neumějí.

Pokud si uvědomíme, odkud organizace toho typu pocházejí, odpověď je nasnadě – zpravidla jde o lokální pobočky velkých globálních institucí, majících své centrum povětšinou v USA – řeč je o organizacích typu Human Rights Watch, které viní Čechy z rasismu především vůči Romům. Problém takových aktivistů spočívá především v tom, že odmítají vidět lokální specifika a myslí v kategorii „globálního“ rámce typu „světlí utiskují tmavé kvůli jejich barvě kůže“ – nedokážou pochopit, že svět je mnohem složitější. Jistě, mnoha Čechům vadí mnozí Romové, ale společný jmenovatel je jiný, než zvýšená míra pigmentu v kůži netolerancí dotčených. Na počátku 90. let začala média, inspirovaná romskými profesionálními aktivisty, používat mylné tvrzení, že slovo cikán pejorativně označuje charakteristiku člověka romské etnické příslušnosti. Není v dané problematice nic mylnějšího. Definice slov cikán a Rom se překrývají, ale ne docela. Je pravdivé tvrzení říct, že většina cikánů jsou zároveň Romové a že většina Romů žijících na území České republiky, jsou zároveň cikány. Slovo cikán totiž označuje styl života, kulturu, termíny téhož druhu pro jiné skupiny jsou třeba hippie či squatter; kdežto slovo Rom označuje prostou etnickou příslušnost tak, jako třeba Čech, Němec, Žid, Američan. Důvod, proč se slovo cikán vnímá ve společnosti historicky negativně, nevyniká z xenofobie (tedy strachu z neznámého), ale naopak ze zkušeností s lidmi vyznávající určitý životní styl. Tak, jako majorita v České republice nemá ráda squattery, tak nemá ráda rovněž cikány. Squatter, stejně jako cikán, může být kterékoliv národnosti i barvy kůže, ale dokud vyznává nelegální pobývání na něčím majetku či krádež jako svůj životní styl, těžko bude oblíben u těch, kterým ubližuje. Stejně tak na druhou stranu Rom, který nežije cikánským způsobem života, tedy pracuje, platí daně, má dvě-tři děti a žije poctivě, nebude kromě vyloženě úzké skupiny neonacistů (v ČR jich není ani půl procenta) nikomu vadit. Pokud se budou stát nebo NGOs zabývající se touto problematikou zaměřovat na to, že klíč, který dělí společnost, je barva kůže, nikdy problém nevyřeší. Jenže na tohle je potřeba myslet, a ne být politicky korektní a uplatňovat jedno schéma na všechno.

Netolerance vůči cikánskému způsobu života ovšem není jediná, která je v české společnosti zakořeněná. Velmi podobné „úcty“ požívají takzvaně „ti z Východu“, jmenovitě jde o občany Společenství nezávislých států, tedy bývalého SSSR, nepočítaje v to občany pobaltských zemí. Rusové, Ukrajinci, Moldavané a další. Znamená to, že pro Čechy existuje tolik různých skupin lidí, které jsou nesnášené, nebo přinejlepším trpěné? Pokud přemýšlíme v podobných rámcích, jako to dělá třeba Human Rights Watch, pak ano, ale netrefením se do společného jmenovatele, tak, jak to dělá i tato organizace, nebudeme nikdy schopni přijít na to, koho a proč Češi v lásce nemají. I u „těch z Východu“ totiž jde o životní styl, který Čechy zpravidla odpuzuje, nikoliv o jejich ukrajinský či moldavský pas. Kultura života v těchto zemích je od té naší dost odlišná – a často postrádá to, co my nazýváme slušností, respektem k člověku jako individuu či k jeho intimní zóně. Opět nejde o xenofobii, tedy o strach z neznámého, ale o strach z něčeho, co je naopak známé dobře. Pokud si uděláte výlet do Ruska, zjistíte, že lidé nemají problém do vás na ulici (třebaže omylem) bolestivě strčit, ale neomluvit se a jít dál; že lidé nemají velký problém s tím vás autem ohrozit na životě, ale vůbec nepochopí, co špatného udělali, že budou-li na vás zvyšovat hlas či se vás dotýkat, můžete se cítit špatně. Člověk se nerodí s tímto geneticky zatížen, ale výchova a dospívání v podobném prostředí člověka poznamená. Když pak tito lidé, kteří jsou zvyklí na to, že bez neohleduplnosti budou sami zadupáni do země, přijedou do ČR, působí, aniž by to věděli, na své okolí agresivně a to se jim brání – a časem je i nesnáší.

Podíváme-li se na to, jakým způsobem česká společnost prakticky bez problémů akceptuje asiaty (Japonce či Korejce bez problémů co si pamatuji, ti jsou Čechům naopak zpravidla sympatičtí, u Číňanů a Vietnamců se to mění výrazně k lepšímu s tím, jak bohatnou, jejich děti excelují ve školách, atp.), nebo klidně i černé Američany, ale jak se staví k přistěhovalcům z Afriky, k většině Romů nebo k „těm z Východu“, nemohu se ubránit dojmu, že Češi rasisté jednoduše nejsou, protože barva kůže není tím klíčem, který rozděluje lidi na „oblíbené“ a „neoblíbené“. Ať se na to dívám z jakéhokoliv úhlu, klíčem je především chování člověka, posuzování podle toho, co by se nazvalo německy persönliche Kultur. V čem se dají Češi právem kritizovat, je propojení takového posuzování s kolektivní vinou; tvrdit, že někoho nemám rád, protože náleží do té či oné skupiny, je hloupé a špatné, a jsem si jistý, že to měl Topolánek na mysli, když o tom mluvil. Ovšem pokud se někdo chová tak, že to společnost vnímá jako pohoršující nebo nevychované a za to je tento konkrétní jedinec neoblíben, pak je to zcela v pořádku. Vidím-li pokřikující a opilé Ukrajince na ulici, nezajímá mě, že to jsou Ukrajinci, ale že jsou opilí a křičí; nemám je rád a jsem vůči nim netolerantní. Ovšem pokud popojdu deset metrů a dám se do řeči s inteligentním a sympatickým Ukrajincem, nebudu mít tendenci mu dávat za vinu ohyzdné chování jeho spoluobčanů a budu vůči němu milý. Pokud tedy je tady něco, co by měla prosazovat například organizace Human Rights Watch, je to právě důraz na to, že kolektivní vina neexistuje. Ale jak by mohla, když je sama na kolektivní vině bílého heterosexuálního muže přímo postavená?

Komentáře

Anonymní píše…
Nesouhlasím, nesouhlasím...Pokud vypadáš alespoň trochu jako Čech tak cizinec problem zpravidla nemá ale pokud ne, tak to není vždy zrovna jednoduché, ale lepší se to. Andrija
Anonymní píše…
Super clanek, diky!!! Zajimava uvaha o "tech z Vychodu". Jeste bych rad zminil dementni zvyk postarsich cizinek, podle vzhledu nejspis spanelsko/latinska amerika. Mozna jste se s tim setkali- vystupujete z metra, a cestu vam zastoupi parta takovych skoroduchodkyn, a vy nemuzete vystoupit. Nekdy se i drzej vzajemne za ruce a se smichem cumej pred sebe, jakobyste tam nebyli. To me dokaze tak vytocit, ze uz je normalne silou rozrazim od sebe. Ostatne, kdybych to neudelal, tak nevystoupim. Stava se mi to v Praze CASTO.
Finrod Felagund píše…
Andrija: je fakt, že toho dotyčného budou mít třeba problém považovat za Čecha - a to chyba je, bude-li se jím dotyčný sám cítit. Tohle herderovské pojetí národnosti, že s ní se člověk rodí a je neměnná, mi nepřijde dobré. To ale nevylučuje, že se k němu budou chovat jako k dobrému cizinci.

Anonymní: podle mě jde ve Vašem případě o konflikt kulturního Severu/Západu s kulturním Jihem/Východem. Z pohledu těch Latinos to může naopak být zcela normální mít vysmátý den a místo honit se za dosažením různých úkolů jim jde o to, se dobře bavit... Jim byste mohl zase připadat jako studený čumák. Nicméně cynik by jistě podotkl, že podle toho latnská Amerika taky i vypadá...
Anonymní píše…
Finrod: asi sem to blbe napsal, nejde o to, ze jsou vysmaty, ale o to, ze zablokujou vystup z metra (ja chci vystoupit, oni nastoupit, a jaksi nechapou, ze proste nemuzou nastoupit, dokud se nevyvalej lidi ven)... a ne jen ze stojej v ceste, ale zazil jsem i, ze se drzeli za ruce... ale nevypadalo to jako "vtip", ale jako ze jim to vubec nedochazi...
Petr píše…
Slovo Cikán oznacuje jednoznacne narodnost nikoliv zpusob zivota a jde o synonynum slova Rom.

I velmi slusny Cikan, 100 procentne asimilovany v CR neustale narazi na rasisticke projevy. Vubec nepochybujte o tom, ze ma velky problem pronamout si byt a sehnat jinou nez "cikanskou" praci. Netolerance je v tomto pripade v Cesich velmi hluboce zakorenena a nikdo se nediva jaky ten clovek doopravdy je, lidem staci ze v nem rozpoznaji cikanske "rysy". Muj kamarad ma tu smulu, ze prestoze Cikan neni, tak ma hodne podobny oblicej a barvu kuze osobne svedsim ze prave diky svemu vzhledu ma v CR docela casto problemy, ktere se rozplynou kdyz vysvetli svuj "cikansky face" severoafrickym puvodem jednoho z predku.

U Rusu a Ukrajincu je to jinak, tam jde v podstate o to co je v clanku popisovano. Distingovaný a bohaty Rus na zadne predsudky a diskriminaci v CR nenarazi.
template píše…
Andrija: Já nesouhlasím hlavně s Vaším příspěvkem. Rom přece vypadá mnohem víc "jako Čech" než Vietnamec, Japonec či černoch... a tady je to přece přesně obráceně.
Anonymní píše…
Problem má každej kdo se vymyká průměru. Pokud vypadáš jako Čech tak zpravidla problém nemáš. Samozřejmě výjimku tvoří Praha kde žije dost bohatých cizinců a kde jsou lidé na cizince zviklý. Můj syn je dost snědý, po mým otci, a zeptejte se moje manželky jak lidi na ní koukali a jaké poznámky si občas vyslechne (ona je modrooká blondýna)...jako třeba že "bílá holka má dítě s nějakým cigánem" apod. Nebo např když jsem žádali o příspěvek na očkování ve VZP (který běžně dostává každé dítě) tak musela zvlášť dokládat že je jeho matkou a penize ji dali až na účet, ne v hotovostí jako jiným. Spouta maličkostí která člověka naserou...Já se osobně cigánům na jednu stranu ani nedivím že se nechtějí integrovat do této společnosti, dokážu si představit čím oni prochází a když vás odmalička lidé hází do jednoho pytle tak vás to hodně poznamená. Andrija
Anonymní píše…
Pěkný článek, jenom pár poznámek:
Slušný Rom má neskonale těžší život než slušný bílý občan. A to i když jde už o několikátou generaci "vyvázanou" z tradičních vztahů a proto nepodléhající romské majoritě a jejímu vlivu. Bílá společnost jej přijme velmi těžko. Představte si žít celý život na větě "... je takový slušný, i když je to cikán...". To pak Kanada vypadá velice lákavě. Je to podobný vztah jako mají někteří obyvatelé západoevropských zemí - jenom místo "ciká" dosaďte "z Východu"
Většina lidí si neuvědomuje, že Romové tady žijí po mnoho set let a že sem patří ať se nám to líbí nebo ne. Jsou vlastně zkouškou naší schopnosti vybudovat občanskou společnost. Jsou jedinou velkou skupinou, které jsou upírány občanská práva na základě etnicity. Důkazy?
1. Odpíráme jim vzdělání. Statisticky není žádný důvod, aby bylo ve zvláštních školách tolik Romů = člověk by čekal, že jich tam bude procentuálně jako v populaci plus asi hodně kvůli tomu, že rodičům je to jedno. Hodně, ale ne skoro všichni! Důvod? neschopnost školství absorbovat a k dobrému využít existenci jiné kultury. A pohodlí poprat se s tím.
2. Romům odpíráme právo, aby bylo s nimi jednáno jako s dospělými jedinci - třeba tím, že jim dovolíme nenést následky svého jednání. Tím odsuzujeme jejich další generaci k závislosti na nás.
Tvrdím, že mnoho čechů je rasistických = například apriori považují Romy za méněcenné protože jsou Romy. Co je vlastně definicí rasismu?
Je mnoho argumentů a zkušeností, které lze použít proti možnosti integrovat Romy do společnosti. Ale jak jsem napsal výše, jsou a budou tady. Takže je to nakonec naše odpovědnost a naše budoucnost. Odpovědnost je vždy na tom, kdo si ji je schopen uvědomit.
Martin
Anonymní píše…
Martin: vzdelani? Ty "spatny vlastnosti" nejsou romu dany jen vychovou, ale hodne taky geneticky! Muzete adoptovat romsky miminko, laskyplne a slusne ho vychovat a v patnacti vam stejne zdrhne z domu, pujde slapat nebo zacne fetovat. Tohle se stalo temer kazdymu z mych znamych, kdo se pokusil vychovavat romsky deti... vlastne uplne vsem se to v nejaky podobe stalo (a casto velmi dramaticky a nepochopitelny)
Melebius píše…
Anonymní, 30. března 2010 10:18 Máš pro to nějaký důkaz? Pokud je mi známo, dá se to vysvětlit i psychologií: V pubertě adoptované dítě začne pátrat po svých pravých rodičích, protože „moje pravá máma by mi určitě nezakazovala tohle a dovolila tamto, moje pravá máma je určitě hodná a má na mě čas“, nehledě na zcela racionální argument, že díky své pravé mámě se to dítě dostalo do děcáku. Bohužel to často končí tak, jak jsi popsal(a).
Naopak by mě docela zajímalo, jakou bílkovinu kóduje takový gen pro „zdrhnutí z domu“, „fetování“ nebo „šlapání“.
Anonymní píše…
Melebius: dukazy samozrejme nemam, ale mam spousty znamych a kdyz meli adoptovany bily deti, prakticky nikdy s nima nebyly podobny problemy, zatimco kdyz slo o cikansky deti (a jde o mnoho prikladu a mnoho rodin s ruznyma osudama), byly problemy temer vzdycky a dost velky. Taky jsem mluvil se znamou, je socialni pracovnice a tenhle jev potvrdila ze svoji kazdodenni praxe. Prej sou ty rodiny pak nestastny a nechapou, kde udelaly chybu...
Finrod Felagund píše…
Nemyslím si, že by ten problém spočíval "v genech", mám několik dobrých příkladů:

Příklad 1) romské dítě v neromské rodině, v neromské čtvrti, atd. v Kanadě, která velmi úzkostlivě dbá na to, aby náhodou někdo neměl "nějaké poznámky" - vyrostlo v sebevědomého úspěšného člověka, který neměl potřebu začít žít cikánským způsobem života

Příklad 2) polské dítě v UK, které se začne v určitém věku chovat k překvapení celého okolí jako ztělesnění těch nejhorších stereotypů o Polácích, v podstatě jako pubertální reakce na to, že okolí čeká, že se bude chovat určitým špatným způsobem, tak ze vzdoru začne

Podle mě je to s romskými dětmi v ČR vychovávanými v neromských rodinách jako tady druhý příklad, který uvádím. Okolí od nich čeká, že když "vypadají cikánsky", že se tak budou i chovat, a po určité době i začnou... začne to jako blbý puberťácký vzdor a pak už jak chytne partu, tak se to zastavuje těžko.
Anonymní píše…
finrod: na tom neco bude...
template píše…
Neznám přesnou etymologii slova "cikán", ale podle mě dřív skutečně označovalo osoby s potulným způsobem života. Že postupem času začalo označovat etnickou skupinu, která měla k takovému chování nejblíže, je asi podobný případ, jako s Luxem, který dal vysavači jméno. Politicky korektní termín "Rom" je ovšem něco jiného, v jejich jazyce znamená "člověk". Můžeme se potom dostat k tomu, že "gadžové" lidmi nejsou...
Anonymní píše…
Ja to beru tak, ze cikan je proste hovorovy slovo, v zivote bych v beznym hovoru nepouzil slovo "rom". V nakym oficialnejsim psanym projevu uz bych premejslel, precijen ruzny ty sladkovci atd. + politickokorektni blbecci to hodne zdiskreditovali a neni moc prijemny slyset porad odnekud obvinovani, ze je clovek nacek, rasista a buhvico...

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem