ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Zrušili jsme Dělnickou stranu. Budou následovat komunisté?

Diskutoval jsem včera s jedním novinářem nejmenovaného českého deníku dlouho do noci, jestli je zrušení Dělnické strany rozhodnutí dobré, nebo rozhodnutí špatné.

Můj dobrý známý včerejší verdikt soudce Šimíčka s jásotem uvítal. Podle něj je dobře, že stát jasně ukázal, jaké projevy a chování je ještě společensky akceptovatelné (co se politické strany týče), a co už ne. Pokud se partaj v demokratickém systému obklopuje hajlujícími násilníky, adorujícími Adolfa Hitlera, je třeba s ní zatočit.

Ano. S tím nemám problém souhlasit. Bohužel je však při dnešní politické situaci (tím hůře, když jsou tři měsíce do voleb) hledět nikoliv na symboliku, ale na efekt. A podle mého názoru stát zrušením Dělnické strany poskytuje jejím exponentům tu největší službu. Ostatně jsem už na Nekorektně několikrát psal, že je rozhodně špatnou taktikou dělat z „dělníků“ mučedníky.

Jejich rétorika totiž zní takto: Systém se nás bojí a proto nás takhle perzekvuje! Protože MY jsme jediná skutečná opozice!

Světe div se, bezmozci na to slyší.

A ti samozřejmě nezmizí se soudním verdiktem z povrchu zemského; ostatně to vypadá, že Vandas a spol. mají už připravenou jakousi záložní stranu. Zaznamenal jsem dokonce i vyjádření politologa Mareše (o kterém si tedy mimochodem myslím své), že by téhle obskurní partaji mohla dokonce změna názvu pomoci.

Dělnická strana by pod jakýmkoliv názvem volby samozřejmě nevyhrála, i když mám pocit, že se česká média už minimálně rok a půl o její vítězství snaží. Informují totiž o každém uprdnutí téhle pidistrany, která ve skutečnosti reprezentuje pouze marginální procento ultralevicových bezmozků, ale každým článkem na hlavní straně novin přirozeně nabývá na důležitosti. Z pragmatického hlediska si ovšem můžeme říct, že takovýhle subjekt má vlastně jen jeden potenciál - a sice ubrat hlasy komunistům a sociálním demokratům. Programy těchto tří stran jsou nakonec skoro totožné, elektorát také.

Druhou věc jsem už nakousl v titulku. Když jsme už zrušili Dělnickou stranu, proč šmahem nezrušíme též KSČM? O co zrůdnější byla hnědá forma socialismu, než ta rudá? Co se týče počtu mrtvých, bolševici „na body“ mnohonásobně vítězí. Protiprávnost komunistické ideologie je mimochodem, pokud to čtenáři nevědí, zanesena v zákoně. A my máme přitom komunisty v parlamentu. Rozhodují o zákonech této země, pobírají všemožné benefity. Včetně soudruha Vondrušky, co mučil v kriminále politické vězně. Co může být ještě větší výsměch?

Aby bylo jasno, nejsem pro zrušení KSČM. Alespoň ne teď. To jsme totiž měli udělat v roce 1991. Komunistickým parlamentem zvolený prezident Havel ovšem rozhodl jinak a plody sklízíme dodnes. Jsou mi rovněž proti srsti iniciativy typu S komunisty se nemluví, které slouží jen ke zviditelnění jejich protagonistů. Jak jsme viděli v předloňské prezidentské volbě, i ti nejzarytější antikomunisté jsou náhle schopni s KSČM spolupracovat a hlasovat, jak bylo vidět na příkladu pana senátora Mejstříka. Čili chceme-li se zbavit komunistů jednou provždy, je potřeba je prostě jednou nezvolit.

A čeští (neo)náckové? Těm je třeba se vysmát, ignorovat je. Nakonec jich zase tolik není, to jen média, Policie ČR a pan Cakl se slečnou (?) Kalibovou jejich význam bůhvíproč zveličují. Až jejich akce, projevy a pochody nebudou mít obrovskou reklamu, přestanou zajímat lidi a zmizí sami.

Komentáře

Finrod Felagund píše…
Jsem proti zrušení Dělnické strany. I když mě ta strana neskutečně dožírá svou aktivitou, zakázat je se už prokázalo jako nesmyslné - členové nyní už bývalé DS okamžitě přešli do nově založené strany, která bude mít beztak podobnou agendu. Navíc, jak autor píše, to přispěje k mučednickému principu. Dokud je tu po hnusných stranách poptávka, bude i nabídka - nemá smysl tu nabídku redukovat, protože se vždy nějaká najde. Chce to redukovat poptávku, ale tomu zákaz nepomůže. To s KSČM je bohužel smutná realita, už jsem ji tolikrát komentoval, že už to ani nemá cenu komentovat znovu.
Anonymní píše…
Bud nezakazovat, nebo zakazat vsechny levicovy strany. Coz bych se mi osobne libilo. Ale trosku me to desi, zavani to diktaturou. Ale copak muze bejt svoboda brana jako diktatura a utlak?
Finrod Felagund píše…
Anonymní: Tak on je to odvěký problém toho, že nedemokratické síly zneužívají demokracii a tím ji chtějí ničit a demokracie se demokraticky bránit nemůže... a pak se hledá ta hranice, kde svoboda ještě ano a pak kde už ne. Já bych nezakazoval asi ani ty komunisty, protože voliči, co chtějí volit podobnou verbež tady zkrátka jsou a jinak, než tím, že by se jim sebralo volební právo se to vyřešit stejně nedá - a to nepřipadá v úvahu. Když bychom zakázali KSČM, tak si zřídí Stranu za lepší zítřky nebo jinou podobnou ptákovinu a budou se nám smát do ksichtu s demokratickými stanovami a s myšlenkami na totalitu, za které je ale zavřít nebo rozpustit nemůžete. Takže je lepší, když jsou na očích a když aspoň mají platformu, se kterou se identifikovat. Vzpomeňte si na al-Káidu - ona je problematický nepřítel, protože její členové nejsou rozpoznatelní; nenosí uniformy, nic. Když zakážeme DS a podobné organizace, ti sympatizanti tady budou pořád, akorát budou v civilu - a nebudou pod kontrolou. Tu kontrolu paradoxně usnadňují oni sami těmi všemi nášivkami a podobně - nášivka nikoho nezabije, ale blbec se podle ní pozná. Proto bych nezakazoval ani ty.
template píše…
Finrode, přesně tak. I když je vlastně strašná ostuda, že jako jediná země postkomunistické Evropy má tenhle Kocourkov ve sněmovně stranu, která se ani trochu nereformovala a dokonce si v názvu nechala slovo "komunistická", na druhou stranu je to tak lepší, protože kdyby se bývali kdysi přejmenovali, dnes by tady možná v pohodě vyhrávala volby se čtyřiceti procenty nějaká Strana demokratického socialismu. Já bych se tomu ani nedivil. A to i s Falmerem, Grebeníčkem, Exnerem a Semelovou. Na druhou stranu je možná to hlášení se ke komunismu pro jejich hard-line voliče asi důležité. Ale těch (snad) není mnoho. Těžko říct, já vlastně vůbec netuším, kdo tu stranu vlastně ještě dnes volí.
Anonymní píše…
Zrušit tuhle stranu je podle mě chyba. Přesto, že mi o Vánocích zkazili výlet po Praze svým vyřváváním pitomých názorů, a málem jsem se nedostal do pokladny ND, mají pro mě důležitou funkci. Sebrat pár procent socanům, kteří se navenek snaží prezentovat jako rozumní lidé, ale jejich program je krást pracujícím, kteří pracují (to není idiomacie, to je program ČSSD). Mají společné voliče a větší strach mám z toho, že všechny hlasy DS přebere ten pablb, který se ve slušné společnosti nejmenuje.

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem