Z ČESKÉ KOTLINKY: Kauza NTZ a její chybné vyhodnocování

cez Čteme-li diskuse pod články, které se týkají velmi tvrdých postupů “komanda” NTZ firmy ČEZ, vypadá to, že pouze málokdo si umí zachovat zdravou racionalitu. Podle těchto diskusí se nám společnost rozdělila na dva tábory – první říká, že krást elektřinu je v pořádku, druhý říká, že ČEZ má na to, co dělá, plné právo. Oba názory jsou zbytečně extrémní a oba jsou špatné.

Krást cokoliv, včetně elektřiny, je nesprávné, nemorální, opovrženíhodné a také samozřejmě trestné – a kdo krade by potrestán měl být. Problém je tehdy, když si soukromá firma začne hrát na policii, a to nejen kvůli onomu okřídlenému weberovskému pravidlu o nutnosti monopolu státu na násilí. Kandidáti na policisty procházejí tvrdými testy, které mají vyloučit, aby se do řad policie dostali psychopati všeho druhu, kteří nebudou své povolání chápat jako službu veřejnosti, ale jako možnost si někoho zašikanovat. V případě Oddělení netechnických ztrát firmy ČEZ takové psychotesty samozřejmě nikdo nedělá, takže komando, které nosí pistole a tváří se jako zásahová jednotka, přitahuje psychopaty a šílence všeho druhu. To se také stalo – postupy, které tato firma používá, jsou vyloženě mafiánské; nelze přijít bez policie k někomu a začít ho vydírat nutností zaplatit nehorázně vysokou částku, která je často až tisícinásobně vyšší, než je částka, kterou doopravdy dotyčný odcizil. Argument, že to navýšení je dobrý trest neberu, protože tresty má vyměřovat stát, ne soukromá firma. Problém je ještě o to komplikovanější, že ze zákona musí být elektroměr na veřejně přístupném místě, což ho samozřejmě činí zranitelným. Stačí aby někdo bez vašeho vědomí poškodil plomby a už jste vinni i bez vlastního přičinění černým odběrem, který s vámi může “řešit” komando NTZ. Zloděj elektřiny se dostává do pozice podobné pozici dlužníka, který je ovšem už od dob římských (a to i v českém právu) pod ochranou principu favor debitoris, který by měl dlužníkovi zabezpečit, že nebude věřitelem fyzicky poškozen.

Samozřejmě krást je špatné a proto dlužník by měl být potrestán – jenže procedura nevede skrze aktivity, jakými jsme byli svědky v případě NTZ. NTZ může sbírat důkazy, které poté může přinést soudu, který vydá povolení k domovní prohlídce a NTZ spolu s policií může vše zajistit, přistihnout pachatele při činu a předat ho státním autoritám k trestu. ČEZ ovšem argumentuje, že podobný postup je nepřijatelný, protože soudy soudí a vydávají povolení k domovním prohlídkám pomalu a tak je lepší, když vše vezmou do vlastních rukou. Taková argumentace je nejen zcestná, ale i zločinná, protože ČEZ se tím přiznává k porušení zákona – na tyto aktivity má monopol pouze a jen policie a orgány spadající pod justici. Pokud se ČEZ cítí být něčím víc, než ostatní věřitelé, mělo by mu být od státu ukázáno, kde je jeho místo; pokud se to neděje, Česká republika tak padá na úroveň nacházející se někde mezi Ukrajinou a Burkinou Faso. Po pravdě řečeno podle distribuce názorů ve společnosti a toho, jaký typ lidí ČEZ nekriticky podporuje jen proto, že “dal zatopit sockám” jen čekám, kdy se chopí tématu pan president a začne tvrdit, jak kritizovat ČEZ je levicové a jak se proti dobrému občanu Romanovi spikl evropskoelitářský NGOistický establishment. Do celého absurdistánu by to zapadlo velmi dobře.

Komentáře

Anonymní píše…
Proud sice nekradu, ale kdyby mě, třeba náhodou či omylem, do mého domu vtrhla násilím a bez pozvání banda ozbrojených jedinců, tak by se určitě setkali se sprškou 12ga buckshotů z mojí brokovnice. Rozhodně je takové uvítání nezvaných hostů v mezích nutné obrany i slušného chování.
Není mojí poviností zjišťovat, co je zač, a co mi chce někdo, kdo mi vykopnul dveře.

S pozdravem
D4N
Anonymní píše…
Oni vykopavali dvere?
Anonymní píše…
Anonymní # 1: Ty chodíš po baráku s nabitou brokovnicí???
Tebe ještě nikdo nenapadl/nepřepadl bez varování viď? Bys koukal, jak moc velká výhoda je mít na své straně moment překvapení.
Tyhle silácký řeči mne na diskuzích vždy pobaví. :-)
Prostě jsem přesvědčen, že kdyby k tobě vtrhli, jak píšeš, tak by se určitě setkali se sprškou..., ale "sraček". ;-)
Anonymní píše…
Finrod Felagund: "Argument, že to navýšení je dobrý trest neberu, protože tresty má vyměřovat stát, ne soukromá firma."

A já zase říkám, že tresty má vyměřovat soud a ne stát.
Anonymní píše…
Ad Scholochov: Tím, že trest má vyměřovat jen soud kritizujete současnou zakonnou úpravu správních pokut a dalších správních postihů? Soudy jsou nadto součást státní moci, byť zásadně nezávislou.

Skutečně účtuje ČEZ nějaké sankční "navýšení"?! Tak nějak nevěřím, že by se bez opory v zákonu či smlouvě domáhala neoprávněného obohacení.

Glosátor
Anonymní píše…
Glosátor: Nekritizuji zákonem stanovené sankce za přestupky.
Dále také nekritizuji "právo" vyměřování trestu rodiči svým dětem... atd. atd. atd.
Anonymní píše…
Problem pomalych soudu nema ale jen CEZ. Muze se stat kde komu (a take se to deje), ze prez soudy neni mozne se domoci v realnem case sveho prava a dluznik se vam jenom smeje. To ze soukrome firmy jdou touto cestou je dle meho nazoru prave projev nefunkcnosti statni spravy. Dalsim projevem muze byt nedavny lync s nasledkem smrti kvuli ukradenemu bagru ci medializovany pripad kdy majitel barev vykradl sklad kde byly ulozeny barvy ktere mu predtim byly ukradeny nebot policie nebyla schopna prez opakovane urgence a po dodani vsech dukazu ktera ma sama obstaravat neco delat.

Osobne se nedivim kdyz ma nekdo firmu pred krachem ze vezme kver a jde si prosadit svou silou. Pokud to tady takhle pujde dal, nemusi to byt casem tak vyjimecne jako dnes a pokud se situace nezlepsi... kdo vi?

CEZ sice pred krachem neni, spis naopak, nicmene pokud ani takto silna firma o jeimz lobbzstickem zazemi se siri legendy neni schopna si svoje pravo prosadit ani postranimi pravnimi cestickami a saha k zakladani vlastniho vymahacskeho komanda - prez dlouhodobou negativni publicitu a zjevne pravni komplikace, bude problem asi nekde jinde nez v tom ze si chce par magoru hrat na tvrdaky.
Anonymní píše…
prominte, vim, ze to do teto diskuze nepatri, ale tento server bohuzel nema diskuzni forum, tak to hodim sem: http://www.revuepolitika.cz/clanky/1243/ruska-se-nebojte-je-to-jen-obchod co na to rika zdejsi rusofobni sefredaktor? :)

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem