VOLBY 2010: Topolánkovi pomůže Zeman...nebo zázrak

Také se už těšíte na květnové volby a na to, jaká plichta z nich zase vzejde? Zde je širší úvaha nad všemi možnými scénáři, jak to vlastně může dopadnout. A ani jeden není bohužel příliš optimistický.

Je teď už zřejmé, že vítězi posledních voleb se výhra v roce 2006 bude obhajovat velmi, velmi těžko. Kauza plzeňské právnické fakulty, kauza Opencard, tichý souhlas s přijetím pro tuto zemi katastrofálního rozpočtu - tohle všechno voliči vnímají především jako průšvihy Občanské demokratické strany. Velkou roli hraje i čím dál tím viditelnější rozkročení této kdysi pravicové partaje do takzvaného politického středu (politicky korektní termín pro levici), stejně jako vnitřní pnutí a rozhádanost uvnitř strany.

ODS si je bohužel dobře vědoma toho, že pravicoví voliči u nás nejsou. Pokud ano, patrně by nestačili k překročení pětiprocentní hranice. Levicové smýšlení je v Česku celoplošně dominantní, a to navzdory tomu, že se spousta lidí tak označuje jen proto, že nemají rádi komunisty a asi i sociální demokraty, zvláště v současné podobě. To samo o sobě nestačí, protože často s hrůzou zjistíte, že slyšíte z úst vašich "antikomunistických" přátel perly typu "stát se musí postarat o bezdomovce", "zdravotnictví je přece zadarmo", "soukromé nemocnice by se měly zrušit" a podobné - každý má jistě dostatek zkušeností, aby mohl další zhůvěřilosti dosadit sám.

K pesimistickému odhadu, že vítězem příštích voleb bude nejspíš ČSSD, mě vede hlavně následující myšlenka. Voliči ODS totiž, na rozdíl od voličů sociálních demokratů, nejsou hloupí. Straně, které v minulosti dali své hlasy, nic neodpustí a v úvodu článku jsem vyjmenoval dostatek příkladů, proč by se mohli (či měli) od Topolánka odvrátit. Kdežto v táboře socialistů, tam je věc jiná. Nepopírám, že někde existují poměrně inteligentní voliči ČSSD, pokud je již Paroubek s Rathem úplně všechny neodradili. Většina jejich elektorátu se ovšem skládá z bezmozků, kteří nevidí za roh a za horizont příštího dne. Jde jim jen o to, aby se teď hned měli pokud možno dobře. Ti už dávno zapomněli na to, že Jiří Paroubek svrhl vládu uprostřed úspěšného českého předsednictví Evropské unie, a tím zadělal na ostudu nevídaného formátu. A ti, kteří náhodou nezapomněli? Těm je to srdečně jedno. Stejně jako bezostyšné ohrožení české vojenské mise v Afghánistánu, trapnosti okolo předčasných voleb, stejně jako skutečnost, že Paroubek chce zadlužovat zemi tak dlouho, až už jednoho dne zkrátka nebude kde brát. Tohle voliče ČSSD nezajímá, protože si to neumí představit a ohledně státního dluhu ví jen to, že se přece neplatí a zdroje že jsou.

V případě vítězství ČSSD jsou ve hře následující varianty. Tou první je velká koalice, na kterou, zdá se, mezi řádky tlačí prezident Václav Klaus. Zjevně si přitom neuvědomuje velké nebezpečí - takové řešení by nevyhnutelně vedlo za prvé k daleko většímu prohloubení tradiční české skepse, že volby jsou vlastně zbytečné (ostatně tomuto vidění světa zdařile napomáhá existence současné Fischerovy vlády), za druhé k výraznému nárůstu preferencí extremistických stran. V dalším volebním období bychom se mohli všichni divit.

Druhá a možná pravděpodobnější varianta je koalice ČSSD s TOP 09. Hlasy o tom, že toto řešení přichází asi nejvíc v úvahu, tiše zaznívají nejen z poslaneckých a vládních kuloárů (a autor těchto řádků je již na vlastní uši zaznamenal), ale také z médií. Velmi opatrně o tom mluvil například předseda Karel Schwarzenberg v rozhovoru pro Týden, kde na otázku, zda by se jeho strana po volbách spojila s ODS, začal mlžit něco o "rozumných sociálních demokratech".

Jeho postoj úplně chápu. TOP 09 si totiž velmi správně uvědomila, že chce-li uspět ve volbách, nesmí a nemůže být chápána jako pouhý přívěšek ODS. To by do volebního klání vůbec nemusela jít. Naopak, Topolánek pro ně musí být soupeřem, vůči kterému je třeba se ostře vymezovat za účelem přetažení oněch nespokojených "pravicových" voličů, kteří si v médiích nechávají nakukat, že tato strana je partají novou, křišťálově čistou.

Což samozřejmě není pravda. TOP 09 ve skutečnosti žádnou stranou pravičáků (snad s výjimkou zmíněného Schwarzenberga) není. Stejně jako jí nebyla Unie svobody, Čtyřkoalice či Bursíkova Strana zelených. TOP 09 je jen dalším pokračováním tohoto projektu a jejich umělý konstrukt je bohužel "upgradeovaný" o bývalé lidovecké šíbry, kterým, v souladu s dlouholetou image jejich bývalé strany, jde jen o jedno: dostat se k moci za každou cenu.

Malá odbočka: Stačí si vzpomenout, jak pravdoláskoví liberálové křičeli, jako když je na nože bere, když v roce 1998 uzavřeli Miloš Zeman s Václavem Klausem takzvanou opoziční smlouvu. Řešení, které bylo díky nátlakům a nedůstojným podmínkám ze strany tehdejších rádobypravicových politiků jediným možným, je ostatně velkým mediálně-propagandistickým tématem dodnes. Je proto velmi zajímavé, že když v roce 2002 uzavřela tehdejší hradní strana Unie svobody (označujíc se za nejpravicovější stranu v zemi) s ČSSD smlouvu koaliční, tak nikdo najednou ani necekl.

Volebními kartami by tak mohl zamíchat právě zmíněný jezevec z Vysočiny - Miloš Zeman, který už poněkolikáté porušil svá předchozí předsevzetí. Před lety ujišťoval novináře, že se z jeho chaloupky na venkově už do politiky nikdy nevrátí - aby se nechal s velkou slávou vlastními socany podříznout jako podsvinče při prezidentské volbě na Pražském hradě. Kdo by si myslel, že už mu ten výprask jednou stačil, mýlil by se. Zeman posbíral své věrné důchodce a za vydatné pomoci komunistického lobbyisty Miroslava Šloufa vyhlásil tažení směrem Sněmovní - a to i po několikátém ujištění, že do parlamentu kandidovat vážně nebude. Nikdy. Ale fakt ne.

Zemanova strana se do PSP s největší pravděpodobností nedostane, ale hysterické reakce Lidového domu, který teď v Ústí nad Labem věší protizemanovské billboardy a zakládá výsměšné stránky, ukazuje na to, že navzdory vyjádřením do médií má Paroubek ze svého volebního konkurenta řádně nahnáno. On by totiž mohl ČSSD ubrat právě ta procenta, která by mohla při konečném sčítání citelně chybět, a toho jsou si stratégové z Hybernské dobře vědomi.

Proto bych se nedivil, kdyby se v útrobách Lidového domu už sepisovaly plány na zbavení se svého předsedy. A to pokud možno ještě před volbami, nebo možná těsně po nich. Paroubkova osoba je totiž překážkou jak k velké koalici, kterou podporuje prezident (neřekl bych, že v ODS je osoba, které by nevadil, snad s výjimkou Pavla Béma) a zároveň jedinou velkou obstrukcí ke spolupráci ČSSD s Kalousko-Schwarzenbergovým slepencem.

Co se týče širší spolupráce socialistů s komunisty, sice tuhle variantu nelze nikdy úplně vyloučit, ale v těchto dnech si nemyslím, že by k ní na parlamentní úrovni došlo. Moc bych se nedivil, kdyby Paroubek dostal strach, že v takovém případě by po vejcích mohlo dojít na něco ještě horšího.

Co se týče dalších komunistů, tedy Dělnické strany, zde myslím, že pokud jí naše politická garnitura ruku v ruce s médii budou i nadále zadarmo dělat takové PR jako doposud, může nás ve volbách překvapit. Hysterické kroky v podobě dalších a dalších soudních přelíčení, vyhazovy jejich příznivců ze zaměstnání kvůli jakýmsi symbolům (přičemž kladiva, srpy a Che Guevarové se u nás blahosklonně tolerují) jen a jen přidávají tomuto obskurnímu spolku hardcore bolševiků a militantních xenofobů aureolu mučedníků, kterých se zlý a prohnilý Systém bojí a proto je šikanuje (a tedy na tom vlastně musí něco být, že). Nemít takový prostor v médiích, jaký dnes a denně (k mému velkému údivu) dostávají, neštěkl by po této ultralevicové sebrance ani pes. Bude-li nakonec opravdu zakázána, věřím tomu, že předseda Vandas otevře šampaňské, jak sliboval; proto pevně doufám, že zvítězí zdravý rozum.

Spoléhat se na něj však je v téhle zemi asi už doopravdy bláhové...

Komentáře

Anonymní píše…
Hezky, moc hezky, takovych clanku bych tu rad videl vic a vic! Zase ten hezky styl stareho nekorektne.com. Muzu se zeptat, koho budete volit? Ja asi Svobodne...
Anonymní píše…
P.S. pred casem jsme tu meli mensi debatu ohledne Bobosikovy, tak uz se potvrdilo, ze je to levicacka jak vysita... (spojeni s tou socialistickou stranou) Je mi z ni zle, bolsevicka populistka...
Anonymní píše…
konečně zase něco čitelného...
template píše…
Ad první anonymní: Nezlobte se, ale na tuto otázku Vám neodpovím. A to z jednoho důvodu: Nechci, aby zveřejnění mých politických preferencí nějak ovlivňovalo četbu mých článků na Nekorektně. Někteří škarohlídi by totiž pak mohli říct o tomto webu, že je hlásnou troubou názorů některých politických subjektů. Volit samozřejmě půjdu a totéž bych doporučil všem ostatním.

Ad Bobošíková. Vidíte, o jejím spojení s Wolfovou jsem se dozvěděl až dnes - těsně před psaním tohoto článku - a samozřejmě mě to velice potěšilo, aspoň jsem si potvrdil, že můj odhad téhle dámy byl správný!

Původně jsem jí chtěl v článku věnovat samostatný odstaveček, jenže pak jsem si řekl, že za prvé je to už tak dost dlouhé, za druhé mi tam neseděla koncepčně a za třetí...WHO CARES? :-)

Díky za pozitivní ohlasy a zachovejte nám přízeň.
Anonymní píše…
Ano, ano, přidávám se k prvnímu anonymnímu... Taky bych rád podpořil Svobodné, ale.. nebude to vyhozený hlas?
Finrod Felagund píše…
Poslední anonymní: Já doufám, že bude :) Nepovažuji Svobodné za nic lepší, než paní Bobošíkovou, kterou takoví jako Vy donedávna strašně obhajovali a o jejíchž odpůrcích jste mluvili jako o levičácích - a ejhle. Svobodní jsou podobní ideologové, možná ideologicky trochu jinde, ale ideologická zaslepenost postavená na víře v něco místo rozumu je tam stejná.
Andrija píše…
Panu Schwarztnbergovi jako jedinému na České politické scéně věřím a to proto že jsem si jist že do politiky nevstoupil proto aby zbohatl, kromě toho lide z TOP 09 se za Topolánkovi vlády ukázali jako schopní a pragmatičtí....

Bobošíková je jenom "politický turista" a Svobodní jsou takový "Klausenjugend", neboli čeští nacionalističtí zpátečnici.
Andrija píše…
Jinak, souhlasim že volby nejspíš vyhraje levice s Paroubkem v čele. Zeman je naděje protože by moh levici odčerpat hlasy ale význam to bude mít jedině jestli se přidá na stranu pravice. Zeman, TOP09, ODS,Zelení a KDU...to je jediná a málo pravděpodobná varianta jak porazit Paroubka s komunisty.

Myslím si že by české politické scéně velmi prospěla i výměna lídrů jak ČSSD, tak ODS. Problém je ale že možní následnici by nebyli o moc lepší, takže z bláta do louže...
Anonymní píše…
Finrod: podle me Svobodni prave jsou jedni z mala rozumnych v soucasnosti. Co se Vam na jejich programu nezda, krome odporu k integrovane EU (to je o Vas znamo, ze to neprekousnete).
Anonymní píše…
Anonymni: ad vyhozeny hlas: aspon dostanou nejaky penize na budouci kampan, a hlavne se za svuj hlas nebude clovek muset stydet a bude pak mit i moralni pravo nadavat na stav politiky... ale taky me to trapi, premejslim, jestli radsi pragmaticky nedat hlas ODS... zajimalo by me, koho voli Finrod...
Finrod Felagund píše…
Anonymní, mohu Vám říct, koho nevolím - nevolím ČSSD, KSČM, SSO, SZ, DS ani jiné těm podobné strany.
template píše…
Co se Svobodných týče, mám k nim několik zásadních výhrad a víceméně názor kolegy Finroda na ně sdílím. Zpočátku jsem jim držel palce, pak se ale ukázalo, že nemají na víc než na plejádu štvavých výkřiků a kritizování všeho možného - možná je nesleduji pozorně, ale mnoho konstruktivního jsem od nich opravdu neslyšel. Vadí mi také jakýsi latentní fanatismus, který často kape z jejich prohlášení, týká se to zejména pana Matějky. Jejich velkou nevýhodou je naprosto nulová podpora médií, která (jak by se dalo čekat) vynášejí do nebes TOP 09. Ale na to měli podle mého názoru být připraveni! Podle mě se nechali zpočátku ukolébat tím, že je bude podporovat prezident, který se k nim záhy otočil zády.
Anonymní píše…
template: souhlas, ze o nich asi neni moc slyset. Idealni urcite nejsou, ale na tu bidu je to myslim zazrak. Kez by meli uspech.
Anonymní píše…
Kdo sleduje situaci v ČR objektivně, musí uznat, že nejserioznějším a nejaktuálnějším politikem je Jiří Paroubek.

Tento web ho označuje za burana, ale není tomu tak.
Jiří Paroubek je státníkem moderním a v pravdě evropským. Jeho myšlení překonalo státně národní stereotypy a dotýká se vyšší sféry - sociálně spravedlivé jednotné Evropy, kde i ten nejchudší od Lamanche po Karpaty bude mít na stole chléb, střechu nad hlavou, teplo a sociální jistoty.

Zároveň jde s dobou - podporuje registrované partnerství gayů a lesbiček, zaujímá tolerantní stanoviska a nezapomíná na prostého , drobného člověka, kterému podnikatelíčkové nic nenabízí, kromě odírání, protiústavních poplatků a existenční nejistoty.

Dalíkem ovládaná média vychvalují do nebe Topolánka za to , že proměnil zkostnatělou konzervativně euroskeptickou ODS autoritáře Klause v moderní proevropskou stranu. Ano, jsem objektivní, proč to neuznat. Jenomže když Topolánek řekne "Evropa", myslí tím Evropu bank, vekých firem, finančních konsorcií, boháčů a spekulantů.

Pro Jiřího Paroubka je "Evropa" jednotným sociálně harmonickým prostorem všech lidí bez rozdílu národností, vyznání, pohlaví, ras i jiných.

Za to je servery jako tento nazýván buranem, primitivem, populistou. Jeho popularitu mezi drobnými lidmi to ovšem nenaruší.

Budete mě nenávidět, ale já prohlašuji - volím sociální demokracii v čele s Jiřím Paroubkem !
filmy píše…
Názor posledního pana anonymního lze myslím chápat jen jako nějaký typ srandy. Rozumný člověk nemůže brát pana Paroubka vážně - je to příklad politika, který se nerozhoduje na základě faktů, ale na základě předvolebních a jiných sociologických průzkumů. Myslím si, že i Marťani (jakožto vítězi voleb) by byli lepší než socani.
Jakub píše…
Kašleme na Paroubka, Topolánka, sTOP09 a další. Volte nevyvolené!
Anonymní píše…
Poprvé jsem navštívil tyto stránky a myslím,že naposled. Články jsou psány příliš jednostranně a úvahy jsou na úrovni "Blesku". Děkuji ale toto nemusím.
Anonymní píše…
Nevolte partaj recyklátů - sTOP 09:

http://stop09.nazory.eu/

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem