STŘEDNÍ EVROPA: Přeshraniční nepochopení

Je to jako v blázinci. Píše se rok 2010 a přesto, že existuje dálnice D5, tak pokud jedete do Bavorska jakoukoliv jinou cestou, jako byste stále překračovali pozůstatky železné opony. Nejde jen o vylidněné pohraničí, ani o nevzhledná tržiště a erotické kluby, jde o nedostatek vůle ke společným projektům a vzájemnému uznávání.

Pravda, z bavorské strany by zájem o kontakty s Českou republikou byl, ovšem Praha systematicky ignoruje skutečnost, že Bavorsko, stejně jako Sasko nebo Durynsko, je Freistaat - tedy jednotka, která funguje prakticky jako samostatný stát, který sdílí se Spolkovou republikou pouze zahraniční a bezpečnostní politiku. Dodnes se neuskutečnila žádná oficiální schůzka premiérů obou zemí; představitelé bavorské vlády jsou systematicky posíláni na jednání s Plzeňským krajem. V případě kontaktů s Hessenskem, Braniborskem nebo jakoukoliv jinou spolkovou zemí by to mělo smysl, ovšem nikoliv v případě našich sousedů.

Vezmeme-li v potaz poválečnou historii, nechybělo mnoho aby vznikla česko-slovensko-polská federace, v rámci níž by Čechy měly podobnou pozici, jako Bavorsko v rámci BRD - a pak by snad pražští politici reálie Spolkové republiky byli schopni trochu lépe chápat. Bavoři se chápou jako samostatný národ se svébytnou kulturou, historií, dialektem a dokonce i ústavou a občanstvím, které z právního hlediska je nyní pouze totožné s občanstvím německým, ovšem je dodnes zakotveno v bavorské ústavě. Jak je možné, že Černínský palác může takto ignorovat zemi, která má prakticky všechny státotvorné prvky, které si umíme představit? Bojí se snad Češi, že pokud by uznali svébytnost Bavorska, tak by český stát ztratil suverenitu? Pokolikáté už k tomu mělo dojít? Naposledy jsme měli ztratit suverenitu s ratifikací Lisabonské smlouvy. Cítí se snad někdo z našich čtenářů o něco reálně ochuzen? Co tedy brání pražsko-mnichovskému partnerství?

Navzdory tomu, že vztahy mezi Českou republikou a Spolkovou republikou Německo jsou nadstandardně dobré je neuvěřitelné, jak zadrhává komunikace s oběma západoevropskými sousedy (Sasko v to nepočítám, česko-saská spolupráce funguje vcelku dobře, protože Sasové, třebaže mají rovněž Freistaat, se cítí především jako Němci a tak jim nedělá problém komunikovat s Ústeckým, Karlovarským či Libereckým krajem). Vztahy s Rakouskem jsou dlouhodobě špatné a není to jen problém Temelína a Benešových dekretů - zdaleka nejnižší mezi našimi sousedy je i počet přeshraničních manželství (následovaný hned Bavorskem), do Rakouska dosud neexistuje žádné dálniční spojení a železniční spojení je kromě trati Brno-Vídeň rovněž mizerné. Pokud byste chtěli jet vlakem do Bavorska, připravte se na to, že od doby železné opony se kromě zlikvidování fyzické státní hranice nic nezměnilo. Nabízí se tedy otázka - kde to vázne? Z bavorské i rakouské strany zájem je (dokládá to například stavba dálnice A5 z Vídně do Mikulova), ovšem česká strana reálnou fyzickou výstavbu společných kontaktů zdržuje, jak může.

Je v tom nějaký český komplex, nebo jde o prachobyčejnou neschopnost?

Komentáře

Anonymní píše…
ZAY:

Je v tom jednoznačně český komplex. Češi nepochopili, že Bavorsko je pro ně velice důležitá sousední země a Mnichov je ve skutečnosti mnohem důležitější než Berlín. V Berlíně se pracuje na velmocenské politice, na kterou Češi vzhledem ke své malosti nedosáhnou. Měli by tedy jednat a spolupracovat na všech úrovních především s Mnichovem. Kromě katolické církve to v českém rybníčku ale nikdo vlivný nepochopil a asi ani nepochopí. Je to nicméně obrovský průšvih. Bavoři se bez nás obejdou, my bez nich nikoliv.
Anonymní píše…
Ja s timhle serverem koncim. Uz dlouho me to tu nudi, a neskutecne me vytaci Finrodovo eurosvazactvi, nenavist k Cesky republice (tenhle clanek je dalsi z rady clanku, vycucanych z prstu, co maj evidentne za cil utocit na Cechy, ktery Finrod tak nesnasi), hystericka paranoia z Ruska atd. Smrdi to tu levici. Finrod felagund je uz defacto eurosocialista (ty reci, ze chce minimalni stat atd. jsou lzi, jeho clanky naopak obhajuji co nejsilnejsi superstat).
Finrod Felagund píše…
Anonymní, můžete jít na Euportál, myslím, že zde postrádán nebudete. Evidentně Vám nemyšlení a zápecnický nacionalismus vyhovuje více - proti gustu žádný dišputát. Jen bych se ohradil proti tomu socialismu - socialistou jsem nikdy nebyl, nejsem a být nehodlám, ale to ve Vašem vidění politiky jako fotbalu mezi Klausem a Unií těžko někdy pochopíte. Pozdravujte ode mě Lukáše Petříka :)
Finrod Felagund píše…
ZAY: Máte naprostou pravdu.
Anonymní píše…
Finrod: no jo, odhalil jste me :) Osciluju mezi eportalem a nekorektne... a mam v hlave gulas :)
Finrod Felagund píše…
Anonymní: Na E(u)portálu se dopouštějí jednoho velkého omylu - strašně rádi tam redukují složité problémy na velmi jednoduchá řešení. Nevybízejí k zamyšlení, mají svou lajnu a hotovo - kdokoliv jiný je nepřítel; navíc jsou paranoidní pokud jde o domnělé útoky na vše české. Přitom pokud chcete, aby to, co je české bylo opravdu hezké a ne jen v očích státní propagandy, musíte umět poslouchat kritiku a musíte být lačný po kritice České republiky, abyste přišel na to, co zlepšit. Jinak to bude jako za komunistů - budete si myslet, že jste pupek světa, ale fakticky po vás pes neštěkne.
Anonymní píše…
ZAY:

K anonymnímu: Pan Finrod Felagund jistě není socialista. Koho naopak lze jednoznačně označit za národního socialistu, je Václav Klaus, jehož slovník, nálepkování a škatulkování jste vědomě či nevědomě převzal. Nejsem v řadě věcí nadšen EU, ale ještě více odmítám čecháčkovství a nekritickou lásku k páchnoucímu českému rybníčku. Proto také už mimo jiné nehodlám číst žvásty na EUportálu. Z 90% jde o typické české nářky a la Masaryk, Beneš, Gottwald atp.
Andrija píše…
Z fondů EU by se dalo získat i spousta peněz pro projekty přezhraniční spolupráce. Žiji pouze 30 km od Německých hranic a o žádném projektu se sousedama nevím. Přitom tyto peníze budou k dispozici pouze do roku 2015.
Anonymní píše…
Finrod, Zay, Andrija : Vážení, kecáte a vaše antičeská hysterie vám zabraňuje vidět realitu. Například na Domažlicku funguje přeshraniční spolupráce v rámci hasičského sboru a funguje už dávno. EU k tomu nikdo nepotřeboval, lidi se prostě dohodli. A takto funguje i řada dalších přeshraničních projektů, zejména kulturního rázu.

Ten anonym má pravdu, v článku nejde o nějaké společné projekty, ale o další projev Finrodovy antičeské hysterie a devótního eurosvazáctví (nechápu, co je na tom nekorektního, v médiích je to naopak celkem módní trend)

Když se Ti Finrode v ČR tak nelíbí a tolik zde trpíš, doporučuji se zamyslet na citací ze South Parku : "Kdo nechce fandit, ať vypadne z hlediště"

Vždyť Ty tady musíš strašně strádat. Všude samí hloupí Češi a za každým rohem buď socani nebo konzervy a všichni ohrožují Tebe, vzorného Evropana a "liberála" :-)

Maro
Anonymní píše…
ZAY:

Jasně, pane anonymní. Soudruh Edvard Beneš taky řekl o Němcích ještě před jejich vyhnání, že je třeba je vylikvidovat. Nejsi spokojen, táhni! Opozice je nepřípustná. Kdo kritizuje Čechy, je zrádce.
Jinak nikdo netvrdí, že k česko-bavorské spolupráci je třeba EU. Tady jde o to, že spolupráce a kontakty jsou (de facto od roku 1918) velmi mizivé, přestože partnerství s Bavorskem je klíčové.
Anonymní píše…
Vengador:

Copak není divné, že se nekonají žádná setkání českého a bavorského ministerského předsedy? Sice jezdí čeští politici na Kapverdské ostrovy a do Peru, nicméně se sousedy se přátelství nepěstuje. Ale čemu se divit, je to česká tradice. ČR se hlásí k odkazu Masarykovy republiky. Ta byla rozhádaná úplně se všemi svými sousedy (vyjma Rumunů) a kamarádila jen se vzdálenou Francií a Británií, od roku 1935 díky Benešovi ještě s ďábelským režimem Stalinovým. Takže jen tak dál, ale Češi by měli hlavně nadávat nejprve sami sobě než začnou obviňovat ostatní.
Anonymní píše…
Hlavne je to zase "tema" vycucany z prdele, jaka spoluprace, co je to za kolektivisticky svazacky nadseni? A co dat si zidle do kruhu a hezky budeme mit organizovanou zabavu, jak na skole v prirode vecer v chalupe. Absolutne nechapu, o co tu jde. To se asi musi nekdo hodne nudit... ja mam spousty zalib a kreativnich konicku a venuju se jim, a jsem spokojenej.
Andrija píše…
Maro:

typickej projev uskoprsého nacionalisty...
Finrod Felagund píše…
Maro: Už tam nežiju, děkuji za upřímnou nenávist, rád si tě podle toho zapamatuji. Nicméně mi ta země není lhostejná a rád bych, aby dosáhla takového standardu, abych na ni mohl být hrdý - jenže na to nefunguje tvůj recept tvářit se, že země vzkvétá i když jde do řiti...
Anonymní píše…
Já nevím o jaké nenávisti mluvíš, jedinou nenávist, kterou tady vidím, je Tvé otevřené pohrdání vším, co pochází z českých zemí...

Andrija : slovo "úskoprský" neznám, prosím o překlad do českého jazyka, případně anglického či německého.

Já netvrdím, že země vzkvétá a je jasné, že čelí mnoha problémům. Pouze si dovoluji říci,že nejsme takoví kreténi a ubožáci, jak píšeš. Proč na mne Zay chodí s Benešem, kterého nemám rád ( i když z jiných důvodů, než zdejší nadlidé), je mi záhadou.

Nevím... když jsem se bavil s Jill,Američankou, která mě kdysi učila na politologii, tak mi říkala, že jí mile překvapilo, kolik toho "běžný Čech" ví, kolik přečte a jaký má přehled. V USA si prý s barmanem o literatuře nebo dějinách filmu nepokecáte (pokud to není student na brigádě)

Kamarádovi z Ostravy přijela australská kočka a byla překvapená vybaveností českých domácností, můj americký kamarád pochvalně kvitoval, že pouštíme sednout starší lidi v MHD, což u nich prý tak běžné není.

Třeba nejsme takoví omezenci, jak se na nekorektně píše.

Maro
Anonymní píše…
Maro: pozor na to, zacinate psat nekorektne... to se na tomto serveru posledni dobou moc nenosi
Andrija píše…
Maro:

"úskoprský" jsem přece nenapsal ale "úskoprsý".

Že tě zrovna já musim učit Česky?! no to jseš ale ostuda!...Dobře, tentokrát to máš zdarma ale příští konzultace ti budu muset naúčtovat ;)

http://slovnik-cizich-slov.uzdroje.com/?sd=uzkoprsy-1205762614
Anonymní píše…
jenomže asi jste měl na mysli "úzkoprsý" :-)

my se odněkud známe ?
Andrija píše…
Anonymní:

No jo, vidíš to... a to po mě ještě chce abych ho učil Česky :))

úzkoprsý -

omezený, svým způsobem něčím vázaný, nevolný,
neschopny chapat veci i z jineho uhlu pohledu, presvedceny o sve pravde...
Anonymní píše…
Tady Maro. To předchozí bylo také ode mne. No, nic, nepochopil jste, co jsem chtěl říci, tak to nechte plavat :-)

Maro
template píše…
Kde v článku proboha vidíte nenávist ke všemu českému? Já tam žádnou nevidím, ať se snažím, jak se snažím...
alonzo píše…
Zdravím,
než začnu k tématu, mohl by jste mi vysvětlit, proč se s takovou chutí obouváte a pomlouváte český národ? Mě, jako vlastence, se to velice dotýká. Sice nevím, k jakému národu se hlásíte vy, ale tyto vaše sice uhlazené, a učené, ale v jádru pomlouvačné a urážlivé fráze mě nedojmou.

A k tématu - nenapadlo váš, že celé může být spíše o tom, že zde nemáme zájem o německé typy, jejiž státní motto je "Místo mozku mám paragrafy?"

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem