SPOLEČNOST: Omezenost škodí duševnímu zdraví

Česká republika má jedno zajímavé specifikum. Na rozdíl třeba od Polska, kde jsou mezi masovými emigranty lidé často velmi pochybní (a lidé pracovití a slušní zůstávají v Polsku a vyjíždějí za prací ven asi tak často, jako Češi, tzn. v míře nepříliš velké), jsou lidé opouštějící Českou republiku jejím výkvětem, podle něhož si těžko dělat obrázek o společnosti. Kontakt s domácí realitou totiž pak může působit hůř, než ledová sprcha.

České země jsou v tomto specifiku zvláštní dlouhodobě - navzdory faktu, že země svým elitám zpravidla život tak znepříjemňuje, že skoro z každé generace dojde jednou za čas k masové emigraci inteligentních a otevřených lidí, se otevření, milí, tolerantní a po poznání dychtící lidé rodí v každé generaci zas a znova - třebaže jsou pokaždé mezi svými spoluobčany menšinou. Již nevím, ve kterém periodiku jsem to četl (tuším, že iDnes), ale našel jsem naprosto geniální označení pro tu obrovskou skupinu buranů, která mezi našimi spoluobčany je, a sice lidi, co maj ty králíci. Samozřejmě to není myšleno tak, že kdokoliv chová králíky, je primitiv, ale naši čtenáři soudě podle diskusí jsou inteligentní lidé a tak si jistě domyslí, proč je to označení tak trefné.

Přinejmenším polovinu české populace totiž tvoří lidé omezení, kteří se starají jen (obrazně řečeno) o ty králíci a cokoliv je za hranicemi jejich nejbližšího okolí, považují pokud ne za rovnou nebezpečné, tak přinejmenším za divné. Mám takového člověka přímo před očima: člověk s tupým výrazem ve tváři, který nikde nebyl, zato ale má jednoduché řešení na všechno, člověk opovrhující vzděláním, který je zvyklý "nadávat" jiným do "inteligentů", případně "intelektuálů"; který cokoliv cizího považuje za divné a který není schopen vybřednout ze zaběhlého stereotypu svého života. Prakticky jediné, co umí, je neustále nadávat na "ty nahoře", bavit se s ostatními v hospodě, jak by "jim to všem nandal", jenom kdyby ho "tam nahoru" pustili.

Podobný tupec může být vzdělaný základně, stejně jako i vysokoškolsky; může být na podpoře i mít vysoký plat. Tupce a omezence z něj totiž nedělá ani finanční situace ani nedostatek titulů, jako spíš jeho vztah k okolí. Znám v České republice lidi, kteří nemají maturitu a nejsou na tom finančně nejlépe, ale o svět se zajímají a i když třeba nemají peníze na velké cesty, podporují své děti v tom, aby studovaly, účastnili se programů jako je Erasmus; jsou lační po informacích o tom, jak to "venku" chodí. Někteří z nich chovají i králíky - přesto do kategorie těch, co mají ty králíci nespadají. Na druhou stranu znám některé lidi vysokoškolsky vzdělané (a to jak technicky, tak humanitně), z nichž bych první označil bez uzardění za fachidioty a druhé za tupce bez smyslu pro realitu. První jmenovaní se zpravidla vyznačují tím, že pohrdají jakýmkoliv společenskovědním oborem a stejně jako jejich kolegové bez maturity mají pocit, že celý svět je špatný jen proto, že oni osobně ho neřídí. Druzí jmenovaní působí většinou jako "alternativci", kteří umějí být pořádně protisystémově alternativní, ovšem dokud je živí někdo jiný. Mají spoustu nápadů ohledně toho, jak by se společnost měla řídit, nicméně uskutečnitelný zpravidla není ani jeden.

Politicky se tito lidé zpravidla vyznačují tím, že domácí, evropskou i jinou mezinárodní politiku vidí jako fotbal, v němž se hraje o to, kdo má pravdu (respektive kdo dokáže toho druhého umlátit "argumenty"). Nedochází jim, že politika je rozhodování o budoucnosti každého z nás, že žádné z našich rozhodnutí nemůžeme vrátit. Nedochází jim, že politika není počítačová hra, která se dá v nejhorším restartovat. Aniž by se hlouběji dokázali zamyslet nad problémy, o nichž si "dělají názor", identifikují názory s politickými stranami, které podporují tak, jako jedni Spartu a druzí Baník. Většinou patří mezi příznivce paroubkovské ČSSD, spolku okolo Václava Klause (ať už si říká jakkoliv), Demokratické strany zelených či KSČM. Jsou schopni v případě, že jejich guru otočí přes noc názory o 180° je změnit bez uzardění také - a ještě k tomu nadávat na ty, kteří mají názory konzistentní, jako na odpadlíky.

Nedělám si iluze o tom, že omezení lidé jsou všude; zatím jsem měl příležitost blíže pozorovat společnost českou, slovenskou, polskou a norskou a omezenci jsou ve všech čtyřech zemích hojně zastoupení. Náš problém ovšem je v tom, že 1) necháme je dělat z naší budoucnosti fotbalové hřiště, ta inteligentnější část naší populace není často schopná veřejně ani hlesnout o tom, že se jí to nelíbí, 2) i mnozí inteligentní lidé čas od času propadnou záchvatu paranoidního strachu šířeného omezeným davem, 3) na rozdíl od jmenovaného Polska, Slovenska či Norska u nás není koherentní velká skupina lidí, kteří by se aktivně snažili o to omezencům sebrat co nejvíce vlivu je možné. Rok 2009, který právě končí, byl téměř od začátku do konce pro tuto republiku jako jeden velký špatný vtip, který mnohé v zahraničí šokoval. Bylo to totiž poprvé v naší novodobé historii, kdy tupost našich omezených občanů měla takové důsledky, že se dokázala ukázat i ven. Hledáme-li tedy příčinu toho, proč nás nikdo nebere vážně, nehledejme odpověď ani v Paroubkovi, ani v Klausovi, ani v komunistech. Jsou to totiž naši vlastní spoluobčané; zhusta ti, kteří milují být označování jako "obyčejní lidé". Klausové, Paroubkové a komunisti akorát uspokojují poptávku; souhlasně s Palackým tvrdím, že kdyby nebylo Klause, Paroubka nebo komunistů, museli bychom si je vymyslet.

PS: Dostala se mi do rukou zajímavá kniha, v níž jsem našel následující - nelze než dodat: jaký lid, takový pán:

"Je celkem pochopitelné, že polský vývoj v roce 1989 naháněl československým komunistům hrůzu a tak nepřekvapí, že vůbec nepospíchali s jakýmkoli odbouráváním bariér. Skutečně absurdní je však skutečnost, že volný styk s Polskem nebyl zaveden dokonce ani po pádu komunismu v Československu. Podle tvrzení profesora Jacka Balucha (Rozmluva autora s prof. Baluchem v Krakově v roce 1998.), polistopadového polského velvyslance v Praze, se proti otevření hranic postavil tehdejší federální ministr financí Václav Klaus, přičemž to zdůvodnil obavami z přílišného vývozu předmětů denní potřeby z Československa. Takové obavy ovšem už tehdy vůbec nebyly na místě, nehledě na to, že u liberálního ekonoma působí podobný argument přinejmenším zvláštně." - zdroj: Rychlík, Jan: Cestování do ciziny v habsburské monarchii a v Československu: pasová, vízová a vystěhovalecká politika 1848-1989. Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, Praha, 2007, 259 s. ISBN 978-80-7285-081-5. Citovaný fragment je na straně 106.

Komentáře

Anonymní píše…
Můžete uvést jediný příklad, kdy V. Klaus na něco změnil o 180 st. názor? Neznám člověka s konzistentnějšími názory než jeho.
Anonymní píše…
Oznacte me klidne za toho primitiva, ale ja zas uplne nesnasim vsechny ty "mlady free cool in husty" mladiky a mladice, co sou na fejsbuku, jejich sen je "hlavne nekam vycestovat", hlavne mit vysokou skolu za kazdou cenu, jedno jakej obor, hlavne se "bavit, bejt v pohode a cestovat", bejvaj oslizle levo-stredo-prave orientovany (proevropsky, pro legalizaci marihuany atd., nadavaj na vsechno na co nadavaj "alternativci", ale jeste nejsou uplne v takovy zumpe jako oni) atd. Uplne nesnasim tu nadrzenost studovat a hlavne "vycestovat". Skoro pokazdy jsou to blbecci co vubec nevedej, co vlastne chtej delat, "studujou" (casto z nasich dani) jen pro to, aby studovali, a jsou tak zoufale prumerny, ze se mi chce blejt.
Finrod Felagund píše…
Anonymní: Stačí porovnat jeho slova a činy. Bankovní sektor musel privatizovat až Zeman, Klaus navzdory tomu, že se tváří jako prozápadní politik svými rozhodnutími západní orientaci země spíš sabotoval (odpor proti NATO, EU, ropovodu Ingolstadt, plynovodu z Norska) a navíc není zásadový - když ujišťoval, že LS nepodepíše, tak ji podepsat neměl a měl odstoupit. Za primitiva Vás neoznačuji, za toho jste se označil sám. Nechápu, proč směšujete pubertální chování některých jedinců s tím, že někdo chce vyjet do zahraničí. To chcete, aby se lidi za to, že chtějí být venku, styděli? Nebo snad - když jim to nechcete zakazovat - je chcete žádat o to, aby o svých plánech mlčeli, jsou-li tázáni? Většina českých blbečků, které jsem kdy potkal, byli blbečci-domasedi. Málokdo z těch, co vyjeli ven, je tak zoufale průměrný, jak píšete. Navíc pokud se Vám nelíbí, že někdo studuje z "Vašich" daní, tak se snažte a změňte zákon, aby studovat nemohli. Když jim stát tu možnost dává, proč by ji nevyužili? Jak to tak vypadá, máte velmi podivný pohled na právní stát...

A propos - co je špatného na tom se bavit, být v pohodě a cestovat, když si na to člověk sám vydělá?
Anonymní píše…
Jinými slovy aneb stručné shrnutí poselství tohoto článku

1. Kdo je kosmopolita a jeho názory odpovídají názorům Finroda (proevropský "neoliberál" - i když ona ta EU nějak moc liberální taky není) je oduševnělý, inteligentní, chápající, bystrý etc etc

2. Všichni ostatní jsou burani (lhostejno jaké mají vzdělání, příjem či rozhled)

Jen taková perlička. Pan Hubálek se sice stylizuje do role vševědoucího inteligenta a zároveň vypustí z úst takovou hloupost, že "Masaryk varoval před levicí"

Kdo zná dějiny první republiky jinak než z rychlíku, tak ví, že Masaryk sám k demokratické levici patřil. Ne nadarmo byly národně socialistická a sociálně demokratická strana označovány za "hradní".
Jestli on pan Hubálek také nebude tak trošku omezen :-)

Maro
Anonymní píše…
Hubálek je autorem toho výroku o buranech a omezencích s králíkama, byl s ním rozhovor na idnes, kde blekotal i ty blbosti o tom, kterak masaryk varoval před levicí
template píše…
"Uplne nesnasim tu nadrzenost studovat a hlavne "vycestovat".

Upřímně řečeno, velmi Vám nerozumím. Co Vás na tom přesně štve, resp.co je na tom podle Vás špatně, mohl byste to nějak rozvést? Opravdu by mě to velmi zajímalo...
Anonymní píše…
template: mel jsem na mysli predevsim "studovat za kazdou cenu", bez jasnyho cile a vztahu k danymu oboru. Je mozny, ze to, o cem mluvim, je moje natolik specificka zkusenost a zpusob pohledu na vec, ze kdyz to takhle cte nekdo jinej, vubec mu to nedava smysl... nevim ale, jak to lip vyjadrit... proste mi prijde, ze nez za kazdou cenu nekam jezdit a chodit do nakych skol aniz by to cloveka bytostne zajimalo, je daleko lepsi se hluboce zajimat o nakou vec, snazit se navazat a udrzet si dobrej vztah, bejt vernej, neco vymejslet a tvorit... kurva mluvim jak starej dedek co
Finrod Felagund píše…
Anonymní: Mně to dává smysl až příliš dobrý, v mých očích jste se kategorizoval jako takový ten postbolševický "do-ničeho-nám-nekecejte-vy-hnusní-emigranti" člověk, jakých je bohužel v ČR pořád hodně.
template píše…
Finrode, podle mě to ani trochu není o "emigrantech" jako takových.

Snažím se Vám, pane Anonymní, porozumět - možná volíte nepřesné formulace, ale rozhodně to, co jste nastínil, nemá nic společného s chutí studovat, cestovat, poznávat svět...

Často takhle totiž mluví lidé, které hryže, že oni sami třeba žádnou vysokou školu nevystudovali...
Anonymní píše…
template: to je pravda, ja vysokou nakonec nestudoval... ale porad jeste myslim, ze to bylo spravny rozhodnuti... (nenasel jsem ve svym oboru skolu, kterou by mi stalo za to navstevovat, a navic kdyz uz clovek pricichne k pravidelnymu prijmu, tezko se ho zbavuje :)
Anonymní píše…
Finrod: co to s prominutim blabolite o postbolsevismu? Me je 23 let...
Finrod Felagund píše…
Anonymní: Postbolševismus je stav, ve kterém se ČR pořád nachází a trpí jistými syndromy, které logicky sdílejí mnozí současní občané. Jeden z těchto syndromů je velmi silná nechuť k emigrantům a k čemukoliv "zvenčí", co by mohlo poukázat na to, že situace v ČR stojí v mnoha případech za houby. A je mi líto, ale Váš výstup proti vzdělancům a těm, co skončili "venku" tomuto mému dojmu jen nahrál.
Ondra píše…
Já bych to nadšení z emigrantů trochu přibrzdil. Jistě není na místě generalizace, natožpak despekt. Zůstává ale pravdou, že více "v klidu" jsou ti, kteří nejsou vidět, zatímco mnozí mentoři, například Hedvíček, nebo George Novotny, jejichž zálibou je zamořovat diskurz svými myšlenkami, které nelze nazvat jinak než povýšeneckými žvásty, představují zvláštní sortu lidí, jaká se domnívá, že jejich emigrace z kom. Československa jim dává právo povyšovat se nad ostatní už jen z tohoto faktu. Přitom je to často naopak. Já osobně mám větší úctu k našim lidem, kteří třeba jistou dobu participovali na režimu, ale dovedli si dnes svou chybu přiznat, než k "profesionálním emigrantům" jako jsou Hedvíček nebo Novotny. Tito pánové by si měli uvědomit, že za dvacet let se mnohé změnilo a politika se nebude řídit jejich moudry nebo dojmy, že tu je něco v Česku strašně poznamenané malostí, tu že zase Češi údajně milují Rusy. Oba zmínění pánové si o despekt říkají a bohužel vrhají neblahé světlo na emigranty jako celek.

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem