SPOLEČNOST: Internete, kam kráčíš?

Budoucnost Internetu – to je téma, které se dotýká každého z nás. Začíná být jasné, že se blížíme k hranici současného režimu. A proto by bylo vhodné, abychom si vytvořili názor jaký směr podporovat dál.

Internet byl vytvořen jako komunikační síť mezi anonymními a rovnoprávnými uživateli. Zpočátku to fungovalo dobře, protože přístup k němu měli jen lidé z oblasti vědy, nebo ti, co jej potřebovali k práci či podnikání. Postupem času se však rozšířil prakticky mezi všechny lidi. A spolu s tím se objevily potíže:

• E-mailové schránky máme zahlceny spamy – ty by dříve neměly mezi rozumnou komunitou uživatelů šanci, dneska však i zcela stupidní nabídky mohou mít svou naději na úspěch.
• Diskuze k článkům (mimo oblast odborných serverů) zcela ztratily úroveň, protože v nich nalézali svou pochybnou realizaci i ti, které by normálně nikdo rozumný neposlouchal.
• Objevily se viry a další škodlivé programy, protože ukrást někomu hesla k bankovnictví, různým uživatelským účtům či jiná data, začalo být zajímavou a lukrativní činností.

Otázka tedy nyní zní: jak dál? Nejen nám, ale i mnohým jiným je jasné, že je zapotřebí změny. Francie přichází se svou „digitální gilotinou“, E.Kaspersky předpovídá konec anonymity, RIAA a podobné organizace by nejraději viděly vše adresné a zpoplatněné, Microsoft chce zabránit volnému indexování a o filtrování obsahu v totalitních režimech ani není potřeba hovořit. Zkusme si ale život na Internetu přirovnat k životu v normálním světě a ujasněme si:

• Nedopusťme, aby Internet nebyl anonymní pro vzájemnou komunikaci a přístup tam, kde identifikaci přímo nevyžadují. Bylo by to totéž, jako bychom dopustili, že budeme chodit po ulici s číslem na zádech.
• Mějme svůj způsob, jak prokázat totožnost (certifikát apod.), ale jeho použití musíme mít pod kontrolou – stejně jako v reálném životě musíme vědět, kdy průkaz předkládáme, či jsou z karty čtena data. Jinak by to bylo totéž, jako bychom byli vybaveni čipem a ten by mohl být skenován během našeho pohybu po ulici aniž bychom si toho byli vědomi, či to mohli ovlivnit.
• To, co může potenciálně ublížit, musí být adresné a pod oficiální kontrolou. V digitálním světě jde především o aktivní obsah – programy. Je to stejné, jako když auta musí mít povinné technické prohlídky, restaurace musí procházet hygienickou kontrolou, budovy statickou a bezpečnost na ulicích zajišťuje policie. Jinak by vznikl chaos.

Nuže, toto jsou zásady č. 1 týkající se svobody a anonymity, kterých bychom se mohli držet a mohli se na nich shodnout. Mnohé z nich nějakým způsobem již platí.

Jelikož mám rád analogie, Internet lze přirovnat k městu plnému lidí – tam platí podobné principy. Je však nutné si říct, že Internet neznamená pouhé přenesení pravidel současného města do elektronické podoby. Ne, to v žádném případě.
Internet, jako nová technologie, znamená vznik města – tedy analogie s dobou při vzniku průmyslové revoluce:

• lidé, dosud nevolníci (uživatelé firemních a omezených počítačů), se stěhují do měst za novými možnostmi
• osamocení hospodáři (fandové s vlastními počítači) se také stěhují do města za novými možnostmi
• město Internet není jen jedno z mnoha měst (dříve samostatných městských státečků s vlastními zákony), ale je to jeden velký stát nadřazený menším útvarům

Jedna z ekonomických pouček říká: „výrobní vztahy se vyvíjení pomaleji než výrobní možnosti“, což přeloženo do lidské řeči znamená, že s příchodem nové technologie (výrobní možnost) je nutné dodatečně upravit i příslušné zákonné úpravy (výrobní vztahy). Tedy zrušení nevolnictví, vznik demokracie, zavedení nových principů správy veřejných záležitostí, regulace obchodu aj.

A zde přichází zásady č.2 – některé současné zákonné principy je nutno s příchodem Internetu modifikovat a neponechat v původní podobě. Týká se to předevší oblasti autorského práva. Snad každý z nás si již někdy něco nelegálně stáhnul, aniž by měl pocit, že je zlodějem. Ne, většina lidí nejsou (a uvnitř cítí, že nejsou) zloději, ale cítí, že masivní zneužívání monopolů v oblasti IT není morální a také to, že není morální, aby na výtvorech určitého autora profitovali do nekonečna i jeho potomci a bránili tak šíření tohoto výtvoru. Nová technologie toto šíření umožňuje.
S příchodem Internetu vznikla také zcela nová oblast open source a free webových projektů – oblast, která nemá v minulosti analogii a je právě reakcí na tento neuspokojivý stav.
Přiznávám, že přesně nevím, jak by tento nový stav měl vypadat, ale právě toto by mělo být předmětem diskuze. A následné změny.

Nu, snad tento článek přispěje k alespoň malému zamyšlení na tím, kam chceme jít, co si necháme líbit a co již ne.


M.Adamec

Komentáře

gofry píše…
Dobrý námet na diskusiu, nesúhlasím však s vetou: "To, co může potenciálně ublížit, musí být adresné a pod oficiální kontrolou." Najväčší problém je totiž práve s oficiálnou kontrolou, ona má najlepšie podmienky na to, aby sa nechala korumpovať. A korumpovať sa nechá vždy, pretože ako ktosi povedal, moc korumpuje a absolútna moc korumpuje absolútne.
Anonymní píše…
Gofry,
ano, máš pravdu. Vidím to podobně jako s autama - ty můžou ublížit a proto musí procházet technickou kontrolou, jsou registrované a mají značky. Což ovšem, jak říkáš, neznamená, že se dopravní inspektoráty nedají korumpovat. Ale lepší řešení nevidím...
M.Adamec
gofry píše…
Autá ublížiť nemôžu, iba ľudia, ktorí ich používajú. Podobne ako nezabíjajú zbrane, ale ľudia.

Ak je možné STK obísť, celá STK stráca zmysel a vôbec nerieši pôvodný problém. Nie je ničím iným ako pálením peňazí. Rovnako ako "riešenie" uvedené v článku nebude smerovať k žiadnemu pozitívnemu efektu, iba k ďalšej byrokracii.

Neostáva nič iné iba sa zmieriť s tým, že sa proste nedá nič robič, že riešenie neexistuje.
Anonymní píše…
Gofry,
sorry, ale nějak obejít je možné všechno. Podle tebe bychom tedy dnes neměli STK, řidičáky, policii, bankomaty, zbrojní průkazy, lékařské licence, kolky na cigaretách, stavební povolení a stovky dalších "byrokratických" věcí. Vítejme v Somálsku...
Vývoj Internetu prostě někam směrem k byrokracii půjde, ať se nám to líbí nebo ne, a z "divokého západu" se stane civilizované území. Je však na nás, kde bude ta hranice svobody...
M.Adamec
gofry píše…
Záleží na ľahkosti obídenia - ak je obídenie ľahké, tak je byrokracia zbytočná a vedie iba k zbytočnému buzerovaniu slušných občanov (myslím, že STK a nejaké regulovanie Internetu je práve takým príkladom).

Podobne záleží na tom, či daná byrokratická procedúra má pozitívny výsledok aj keď sa obísť nedá. Povedal by som, že sem patria napr. tie cigaretové kolky a stavebné povolenia. Pozitívny výsledok žiadny, iba plýtvanie peniazmi.

A potom sú tie, ktoré význam majú, ako napr. lekárska licencia. Ale aj tá by mala fungovať inak ako teraz, to je však na inú debatu.

Zhrnuté, niektoré byrokratické veci by proste nemali existovať, lebo buď sú zneužiteľné, alebo nič neriešia. A za takú považujem aj reguláciu Internetu. Nič viac, nič menej.

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem