SPOLEČNOST: Nekorektně o Nekorektně.com

Když jsme s kolegou zakládali tento server, chtěli jsme, aby poskytoval svým čtenářům neotřelý pohled na svět, v němž žijeme. Svět, který je spoutaný politickou korektností a všemi možnými tabu, o nichž se obyčejně nemluví. Nevím, jak bych posoudil změnu stylu Nekorektně.com, ale rozhodně se změnil okolní svět.

Když jsme Nekorektně.com zakládali, byla například úplně jiná situace okolo evropské integrace, než je dnes. Většina lidí ji slepě podporovala, bez provokujících otázek o její funkčnosti. Zároveň šlo o dobu, kdy evropské politické instituce byly obsazeny většinou osobami levicového přesvědčení - které mají politickou korektnost doslova v krvi. Přešla skoro tři léta a téměř vše se změnilo. Je moderní nadávat na EU, jakož i na celý integrační proces, když dnes někdo vystoupí s kritikou EU, rozhodně není sám jako před dvěma lety, ale zdatně mu sekunduje dav veřejnosti. Co se změnilo? Tupé stádo, které dříve EU podporovalo, protože to bylo moderní, na ni teď z téhož důvodu nadává. Bez argumentů, aniž by něco četli nebo znali. Aktivisticky, na základě pocitů a dojmů. S sebou si přineslo i svou politickou korektnost, třebaže jí tak neříká - stejně jako rasismus můžeme zažít od černocha, můžeme zažít politickou korektnost od těch, kteří se zaklínají pravicovostí (i když ještě mi nikdo nevysvětlil, co je na nacionalismu či apriorní nedůvěře k Západu pravicového). Pokud sami sebe v redakci označujeme za "politicky nekorektní", rozumím tomu tak, že chceme být za každou cenu racionální a hledat argumenty tam, kde kterýkoliv dav cokoliv křičí.

Doba se změnila i v jiných aspektech. V době, kdy jsme s Nekorektně.com začínali, se Václav Klaus projevoval jako - třebaže arogantní - ale zdatný glosátor a kritik bezbřehého aktivismu; když usiloval o to, stát se znovu prezidentem, byl pro pravicově smýšlející občany snesitelnou volbou, protože jeho protikandidát Jan Švejnar neuměl formulovat žádné konkrétní myšlenky a navíc byl podporován Jiřím Paroubkem. Nikdo si tehdy neuměl představit, soudě podle výroků Jiřího Paroubka, že by mohl první muž sociální demokracie s Václavem Klausem spolupracovat proti ODS za podpory Ruska - jsem si jist, že kdyby někdo před volbou prezidenta toto řekl, byl by označen za fantasmagorického šílence. Přesto se to stalo a Klausův fanklub zároveň doznal velkých změn. Nakolik během jeho prvního období jeho fanklub tvořili zejména pravicoví liberálové a konzervativci, zatímco voliči ČSSD, KSČM a blíže stranicky neurčení nacionalisté jej upřímně nesnášeli, dnes je situace jiná. Podíváme-li se na komentáře levicově orientovaných čtenářů a diskutérů na serverech jako je idnes.cz, lidovky.cz, novinky.cz a podobně, zjistíme, že až podezřele často se opakuje názor: "No já jsem ho dřív neměl rád, ale teď je z něj konečně lidový prezident, který stojí za námi, obyčejnými lidmi". Kdykoliv se někdo zaklíná lidem, nebo obyčejnými lidmi, dostávám z toho, nevím proč, kopřivku. Kdo jiný, než člověk závistivý a zakomplexovaný o sobě řekne, že je obyčejný? A pokud někomu takovému imponuje jistý typ politika, něco o tom rovněž svědčí.

Mnoho hlasů z liberální, libertariánské, zkrátka pravicově prozápadně orientované části české veřejnosti, se naopak od Klause odvrátilo a stala se další dříve nemyslitelná věc - členové a voliči ODS jdou proti Klausovi z jedné strany spolu se Zelenýmim a tzv. "táborem pravdy a lásky". Klausovci tento jev připisují dekadenci ODS, aniž by byli sami schopni sebereflexe - ODS se nezměnila, stále hlásá, že chce být stranou, která usiluje o co nejtěsnější vazby se Západem, zatímco okolo Klause se začínají ukazovat myšlenky o tom, jak CIA a Bush může za 11. září, což jsou myšlenky, kterým se před dvěma lety jeho fanklub vysmíval.

Naše současná situace je opět složitá - stejně jako když jsme před dvěma lety stáli nekorektně proti socialistům, dnes stojíme nekorektně proti socialistům a nacionalistům, kteří si navíc podezřele dobře rozumějí a dokázali svými paranoidními představami o "zradě všech" a "druhém Mnichově" zblbnout velkou část českých občanů. Pevně věřím, že hlas rozumu z tohoto serveru bude znít ještě velmi dlouhou dobu.

Komentáře

template píše…
Co se týče situace kolem (ne)podpory Evropské unie, z českých médií mám bohužel poněkud opačný pocit - většina komentářů se nese v duchu "kdo jen trochu nesouhlasí s myšlenkou všeobecné evropské integrace, je kacíř, ruský agent a debil, a jako takového bychom ho měli zavřít či rovnou upálit". Mám rovněž dojem, že kdyby čistě hypoteticky Klaus horoval pro Lisabonskou smlouvu, stali by se pánové jako je Jiří Pehe a Luboš Palata (ne tedy, že bych jejich názorům chraň Bůh dával nějakou váhu) jejími horlivými kritiky. Co se veřejnosti týče, zatím žádné "stádní" projevy nevidím a diskuze na novinkách, idnes apod. raději nečtu :-) v současné době je podle mě "politicky korektní" schvalovat názor, že by nám Němci z vyšší moci měli sesadit prezidenta, což se mi vůbec nepozdává - jak jsem tady už několikrát řekl, nesouhlasím s hysterií ani z jedné ani druhé strany a doufám ve vítězství zdravého rozumu - jen z té proevropské strany je teď ta hysterie nějak víc vidět, tedy pokud člověk nečte Euportál :-)
Andrija píše…
Hezky napsáno...
Anonymní píše…
Přestaňte lhát, vy "jerevanisti" Na jedné lodi s ČSSD jste právě Vy. Alespoň pokud jde o Lisabon. Socani patří mezi jeho stabilní stoupence a to nejen u nás, ale i na mezinárodní a evropské úrovni.

Ty "důkazy" z diskuse na novinkách jsou skutečně výživné. Podobně jsem schopen dokázat prakticky cokoliv

A pokud Finrod Felakund tvrdí, že anti EU postoje jsou dnes politicky korektní, tak buď nečte noviny, nebo je úplně blbej. Pehe, Doležal, Palata a podobná sebranka chrlí ódy na EU jak nepříčetní

Takže zase za 5 :-)
Finrod Felagund píše…
Je zajímavé, že voliči ČSSD jsou spíš proti LS; Paroubek je podle mě jen proto pro, protože Topolánek byl dlouho k LS rezervovaný. Co se týče postoje levice k LS, tam je jasný postoj komunistů, kteří ji odmítají. Pehe je levičák, ale Doležal? Jak jste na to, Anonymní, přišel?
Anonymní píše…
ZAY: Anonymní si asi jenom vypůjčil jméno B. Doležala z tisku, aniž by o něm něco bližšího věděl. Jediné, co asi ví, že Doležal bývá v opozici proti "pravicovému" Klausovi, tudíž Doležalovi přisoudil levičáctví :-)
template píše…
Ad Paroubek. Ten chlapík mění své názory jednak podle průzkumů veřejnosti a proto otočil, když viděl v nějaké debatě magické číslo 91% volajících, co stálo za Klausem ve věci dodatku k LS. A také si myslím, že dřív vehementně prosazoval Lisabon hlavně kvůli Topolánkovi :-)
Komunisté byli vždycky nacionalističtí. Kecy o "proletářském internacionalismu" byly spíš taková zástěrka. Jinak vždycky brojili proti americkým imperialistům, německým revanšistům a jugoslávským zrádcovským revizionistům, jakož i jiným agentům západních rozvědek. Čili se vlastně nic nezměnilo.
Bohužel jak dnes vidíme, Evropská unie si představuje pojmy "svoboda" a "demokracie" dost zajímavě a poněkud odlišně od toho, jak bych je vnímal třeba já osobně - viz opakované hlasování v Irsku a bezprecedentní výhrůžky naším směrem. Člověk aby se pomalu bál toho, že si soudruh Cohn-Bendit vzpomene na svá mladá léta a přijede nám ostřelovat Pražský hrad zápalnými flaškami, které mu bude podávat Liškova skvadra :-)
Anonymní píše…
template: jsem rad, ze alespon jeden z vas si zachoval zdravy rozum.
Finrod Felagund píše…
Tak s tím opakovaným referendem v Irsku - nikdo jim ho nenutil, oni si ho zorganizovali sami. Nemuseli. Navíc udělali to ne proto, že by na ně tlačil Brusel, jako spíš proto, že jednak napoprvé nevěděli pořádně, o čem hlasovali, a jednak je mezitím silně zasáhla finanční krize a pochopili, proč EU potřebují. Co se týče vyhrožování Klasovi - nikdo mu nevyhrožuje, pouze je jasně zmíněno, co se stane, když LS nebude přijata; EU nemůže jet podle smlouvy z Nice, protože nemá efektivní nástroje na koordinaci 27 (potenciálně 29) zemí. Současný legislativní pořádek vede EU k podobnému bezzubému modelu jako OSN, což sice chápu, že je to, co Klaus chce, ale zároveň to znamená mimo jiné pro ČR docela velký problém.
Finrod Felagund píše…
Doporučuji přečíst tohle: http://zpravy.idnes.cz/husite-to-nedokazali-porazi-evropu-klaus-f1t-/nazory.asp?c=A091013_212228_nazory_vel
Anonymní píše…
Finrod: ad ten clanek na ktery odkazujete, to uz si snad skutecne delate prdel? Takovy levicovy eurohujersky demagogicky blabol, a vy ho doporucujete? Co se s vami doprdele stalo?
Anonymní píše…
mimochodem, co rikate na "dvourychlostni" evropu? To zni dobre, ne? At se socialisti integruji a my vykrocime zas alespon krucek ke svobode, ale zachovame si urcite vyhody uzsi spoluprace... pokud budem ve spolecnosti zemi, jako je Britanie, tak to snad nebude tak zly, ne?
template píše…
Vždyť to říkám pořád, v loňských krajských volbách taky Češi nevěděli, o čem hlasovali, já bych je hned zopakoval :-) ostatně Irové to nevěděli ani podruhé - pochybuju, že jejich znalost LS se v průměru nějak zlepšila. Spíš bych řekl, že se stejně jako při každém plebiscitu všude na světě řídili dominantní kampaní. Tehdy poprvé měl větší reklamu Ganley, kterého později v médiích zdiskreditovali coby ruského agenta, navíc je možné že si většina lidí co tehdy hlasovali proti řekla, že budou hlasovat jinak, aby nakonec k těm urnám nemuseli přijít ještě potřetí. Komárkův článek je OK, ale stejně z něj zase cítím to, že se stane něco strašného a hrůzného, když to Dědek nepodepíše. Nestalo se však nic zásadního, ani když Francouzi a Holanďané odmítli Euroústavu - jen to, že se smlouva znovu napsala a celonárodní referenda byla pro jistotu zamítnuta :-)
Finrod Felagund píše…
Proboha proč předpokládáte, že kdo se chce integrovat, je levičák? Vás už ten Klaus tak zblbnul, že to ani dál nejde... Co je pro Vás svoboda? Pro mě je svoboda situace, kdy si můžu v mezích základních morálních maxim žít, jak chci, aniž by mi do toho kdo kecal. A nevím, jak Vy, ale já se mnohem, mnohem víc bojím závisti a zášti svých spoluobčanů, než Bruselu, pokud jde o tohle. Čím méně pravomocí český stát bude mít a čím víc budou mít jeho kraje na jednu stranu a Brusel na druhou, tím menší obavu o české země budu mít - protože zatím se jejich obyvatelé pokud jde o schopnost řídit efektivně stát a neokrádat své občany moc neosvědčili. A to od roku 1918. Celá samostatnost byla jeden velký nesmysl, Češi si vládnout neumějí, protože je za celou dobu, co to dělají, periodicky napadají myšlenky typu "kterou skupinu zase obereme o nemravné bohatství"... nejdřív je to aristokracie, pak církev, pak sudetští Němci, pak Židé, pak "buržoazie", pak všichni vlastníci půdy (upozorňuji, že za to nemůžou komunisti, protože komunisti byli i v Polsku a k tomuhle tam nedošlo, takže je to jasná iniciativa závistivých českých zlodějů), pak emigranti, pak restituenti... posledních 91 let se v české kotlině nějaká skupina okrádá a zabraňuje se jí ve výkonu svých občanských práv. Není to důkaz toho, že většinovému Čechovi moc v měřítku státu do rukou nepatří?
template píše…
a mimochodem, "politickou korektnost" si představuju právě přesně v tom duchu, v jakém se tradičně nesou Komárkovy servilní komentáře. Ten člověk v životě nenapsal "nekorektní" článek.
template píše…
FF: To je sice pravda, ale tomuto národnímu specifiku žádná LS nezamezí, to si snad nemyslíš... vždycky tady budeme mít Paroubka s Filipem, případně v nějaké jiné obměně...společně se zelenými neomarxisty, kterými se bruselský parlament jen hemží (a relativně pozitivní výsledek posledních voleb na tom nic moc nemění vzhledem k tomu, že většina evropských "pravicových" stran jsou pravicové jen aby se neřeklo...).
Finrod Felagund píše…
template: I když mi je z lidí jako je Daniel Cohn-Bendit na blití, pořád se ještě nebojím, že zrovna tihle lidé přijdou a řeknou: "ty patříš do skupiny XY, proto ti sebereme barák a pozemky", protože navzdory svému marxistickému šílenství pořád ještě uznávají určité hodnoty, které jsou západnímu světu vlastní, a které u nás kolikrát nemají ani ti, co se jinak marxismem nezaštiťují.

A LS tomu pomůže, právě její Listina a vymahatelnost Evropským soudním dvorem (který má tisíckrát větší pravomoc, než ECHR ve Štrasburku) bude bránit různým Paroubkům a dalším v tom, co dělají. Mimo jiné by to mohlo znamenat, že restituenti a emigranti konečně dostanou svá práva.
Finrod Felagund píše…
http://www.epravo.cz/zpravodajstvi/topolanek-je-znicena-ma-prace-na-obrazu-ceska-jako-moderni-demokracie-58628.html

Topol má naprostou pravdu v tom, co tady říká.
template píše…
To ano, ale napadlo mě, byla by taková ztráta nemít eurokomisaře? Ve světě si toho nikdo ani nevšimne a holt nebude mít Špidla (u kterého by mě jeho pracovní náplň mimochodem velmi zajímala, vezmu-li v úvahu jeho jazykovou vybavenost), Švejnar nebo Remek královsky placenou trafiku :-)
Anonymní píše…
Presne, to s tim eurokomisarem je smesny, nechutnej socialista spidla je stejne naprosto prisernej, a navic dle definice eurokomisar ani nema zastupovat svoji materskou zemi. Takze nasrat, tohle neni sebemensi argument. Ze si cesi "neumeji vladnout"? Doposavad asi moc ne, ale lidi prichazej a odchazej, a budou snad novy...
template píše…
"s Paroubkem, Filipem, Tlustým, Bobošíkovou a podobnými zůstane Česko zamindrákovanou, zapouzdřenou, nesebevědomou a neukotvenou zemí minulosti."

To je asi pravda, i když to jsou od českého expremiéra hodně silná slova, ale já stále nechápu, jak může tenhle fakt změnit hlubší evropská integrace prostřednictvím platnosti Lisabonské smlouvy? Tohle strašení je úplně na stejné úrovni, jako když odpůrci LS straší tím, že se staneme německou provincií. Obojí je blbost.
Julius píše…
Musim rici, ze to co v posledni dobe prichazi z Ceska pripomina cim dal vic nocni muru. Vzdy jsem se snazil pred svymi kolegy z ciziny Cesko hajit (ziju ve Francii). Ale je tom cim dal slozitejsi. Bojim se, ze obraz Ceska se jiz dostava nekam na uroven Hondurasu. Zacalo to odstrelenim uspesne Topolankovy vlady, pokracuje to spanilymi jizdami V.Klause na absurdni meetingy po celem svete, pres nemoznost se dohodnout jestli ty volby vlastne chceme nebo ne, az k soucasnemu trucovani proti LS. Francouzi se tradicne na Cesko divali s despektem, a ted maji pocit, ze se jejich presvedceni potvrzuje.
Anonymní píše…
Julius: francie je prolezla komousema vseho druhu, ze se na nas divaji s despektem je jen potvrzenim toho, ze jeste nejsme v takovy zumpe jako oni.
Julius píše…
Bohuzel nejde jenom o francouze.
Julius píše…
A mimochodem, jsou to prave komousi, kteri jsou ve Francii nejhlasitejsimi odpurci LS.
Anonymní píše…
Jo to jsem nepochopil, proc jsou u nas komousi proti Lisabonu, kdyz by tam meli spoustu svych soudruhu a moznost ucinne dal zavadet socialismus...
Ondra píše…
template: I když mi je z lidí jako je Daniel Cohn-Bendit na blití, pořád se ještě nebojím, že zrovna tihle lidé přijdou a řeknou: "ty patříš do skupiny XY, proto ti sebereme barák a pozemky"

Ne, akorát příjde a řekne ty jsi XY (bílý, úspěšný, podnikatel) a proto pro svou historickou vinu musíš jako gesto dobré vůle tolerovat miliony přistěhovalců a jejich násilné excesy musíš chápat jako svébytný ráz kultury, který Ti nastavuje zrcadlo.

Tak vy ještě budete hájit evropskou rudozelenou chamraď. To jste to dopracovali NEKOREKTNÍCI, jen co je pravda. Nechcete se na to vybodnout a radši na blogspotu vystavovat nějaký pěkný holky?
Anonymní píše…
ja furt rikal, ze Ondra je velky levicak :-)
Anonymní píše…
"Čím méně pravomocí český stát bude mít a čím víc budou mít jeho kraje na jednu stranu a Brusel na druhou, tím menší obavu o české země budu mít..."

Tak s tímhle rozhodně nesouhlasím. Domnívám se totiž, že na krajské a komunální úrovni se krade se stejnou intenzitou, jako na té státní. Radši budu mít jednoho tyrana v Praze, než abych měl jednoho v Praze, druhého v Brně a třetího v Kyjově na radnici.

Jinak zajímavá je vaše myšlenka, že Češi jsou zjednodušeně řečeno příliš blbí na to, aby si mohli vládnout sami. Tahle myšlenka není nová, tuším, že s něčím podobným přišel už Palacký. Docela by mě zajímalo, co vás vede k tomu, abyste s takovou jistotou tvrdil, že Čechům bude lépe, když jim budou vládnout cizinci. Zřejmě máte na mysli to, že je u nás vyšší korupce, nižší životní úroveň atd. Jenže problém není jen v politicích, problém je v národu jako takovém. Jediný "trvale udržitelný rozvoj" podle mě spočívá v postupné změně mentality lidí, a ne v tom, že vyměníte české papaláše za cizí. Navíc fakt, že je ČR v určitých ohledech zaostalejší než některé vyspělé země EU, ještě neznamená, že tyto země nemůžou mít jiné, potencionálně fatální nedostatky. Nepochybuji o tom, že třeba Angličani jsou poctivější než Češi, ale na druhé straně např. intenzita politické korektnosti v jejich zemi dosahuje katastrofálních rozměrů. Takoví lidé nám mají vládnout?

Scorpion
template píše…
Kdo hájí rudozelenou chamraď, Ondro? S tou byste navíc Vy jakožto levicově orientovaný (jak je z Vašich příspěvků víc než patrné) občan neměl mít sebemenší problém...
Anonymní píše…
Co si papá Klaus myslí o Rusku, co o útocích z 11. září nebo co např. o neoliberalismu je dopře popsáno v Hájkově knize Smrt ve středu, takže vřele doporučuju.
Ondra píše…
No já tady nepsal, že je mi "bližší Cohn-Bendit s výhradami, než rusofil Klaus" :-))
template píše…
ad Hájek, to je velice zajímavé, já tu knihu četl celou a nic takového, co píše výše nepodepsaný anonym, tedy "co si Klaus myslí o 11. září", tam není.
template píše…
Ondro, kde je něco takového napsáno?

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem