SLOVENSKO: Není "maďarská otázka" spíše "slovenským problémem"?

U našich sousedů to opět vře. Stručně: V Komárně (Komárom), etnicky takřka čistě maďarském městě, měla být postavena socha svatého Štěpána (Szent István), uherského krále. O problematičnosti takové akce nebylo vidu ani slechu až do doby, kdy Srbsko nedovolilo maďarskému prezidentu Sólyomovi přílet do země a Rumunsko mu nedovolilo přistát. Tehdy nacionálně socialistická vláda na Slovensku přišla s myšlenkou, že si může dovolit na někoho si dupnout a mohla by z toho vyjít i bez trestu.

Když měla být socha odhalena, měl maďarský prezident na její uvedení přijet. Nebylo mu však umožněno přejet přes hranice, čímž Slovensko hrubě porušilo Schengenskou dohodu - a druhý den ráno sochu někdo zasypal vajíčky. Ano, z maďarské strany je také část viny, protože hnutí Jobbik, které rádo provokuje, má znatelnou podporu ze strany obyvatelstva. Problém ovšem je v tom, že kdyby se Slováci, Rumuni a Srbové nechovali jako balkánští tlučhubové, měl by Jobbik mnohem, mnohem těžší práci. Problém totiž nespočívá ani v soše sv. Štěpána, ba ani v datu 21. srpna 1968. Ten je totiž zakopaný mnohem hlouběji.

Jeden z nejhorších exportů, který z Čech na Slovensko přišel, bylo dílo dvou osob - Aloise Jiráska a Zdeňka Nejedlého. Na Slovensku tak zakořenil mýtus o vlastní "holubičí povaze" a dodnes mnoho Slováků ani nenapadne co vlastně Trianon znamenal. Jezdím na Slovensko relativně často a mám tam dost známých, čtu slovenské blogy (zajímavý prostor pro studium názorů v populaci) a zaznamenal jsem jednu stále se opakující lež a z ní vyplývající "řešení", a sice že Maďaři se "cpou na Slovensko", "roztahují se" a měli by se poslat "tam, odkud přišli". Předně je třeba říct, že na území, které na Slovensku obývají lidé maďarské národnosti, žijí tito už více než tisíc let. Jak dlouho má být území obýváno, aby někdo uznal, že jeho obyvateli patří? Slováci se často odvolávají na to, že dotyčné území patřilo před příchodem Maďarů pod Nitrianské knížectví a knížete Pribinu, jenže Nitrianské knížectví má se Slovenskem a Slováky asi tolik společného, kolik mají společného dnešní Norové s Normandií ve Francii - prakticky nic. Šlo o stát vzniknuvší na území obývaném slovanskými kmeny, nic jako slovenská identita tehdy neexistovala. A navíc - hranice stanovená v roce 1918 je naprosto umělá, nerespektující ani etnicitu, ani historické hranice (obojí se uznává jako legitimní důvody pro uznání státu nebo jeho hranic). Maďaři se tak na Slovensku vůbec neroztahují, jediné, k čemu došlo je to, že (Čecho-)Slováci si přivlastnili kus cizího území s obyvateli jiné národnosti a pak se osmdesát let tvářili užasle, jak je možné, že tam ti Maďaři jsou. Je totiž velmi snadné někomu zabrat obývací pokoj a pak se tvářit rozhořčeně, že v něm v křesle sedí jeho původní majitel a dožaduje se toho, aby se mohl alespoň dívat na svůj oblíbený kanál. Co se posílání, odkud Maďaři přišli týče, tak bych rád slovenské nacionalisty upozornil, že ti Maďaři jsou na území dnešního jihu Slovenska doma - navzdory systematické "slovakizaci" regionu, kde vlastně většina Slováků v těch oblastech, které byly dříve čistě maďarské, je jednoduše cizích.

Nesouhlasím s názory a činností strany Jobbik v otázce Romů, Židů či maďarského nacionalismu, ale stejně jako Adolf Hitler, jinak řečený zrůda měl dobrou myšlenku v podobě odporu ke kouření, má i Jobbik dobrou myšlenku, že současný stav výkladu dějin je nepravdivý, neúnosný a že maďarské menšiny mimo Maďarsko opravdu nedostávají všechna svá práva, na která mají nárok. Stala se tak situace, která je velmi nemilá - kdy se extremisté chopí tématu, v němž jednoduše mají pravdu a tím si hodlají legitimizovat své ostatní aktivity, které jsou násilné a špatné, stejně jako si Hitler stavbami dálnic a sociálním systémem vytvářel sympatie i pro všechny jeho zločiny - což zároveň nevylučuje, že jeho nápad postavit v Německu dálnice nebyl dobrý. V případě Maďarska je dobré se podívat pravdě do očí - Maďaři byli okradeni o své území, miliony Maďarů zůstaly za hranicí svého státu (hranicí, která není jen značkou u silnice jako dnes, ale po dlouhou dobu jen těžko překročitelnou bariérou) a při tom všem se měli tvářit, že je vše OK.

Slováci se bohužel často řídí stejným sentimentem jako Češi, pokud jde o posuzování vlastního extremismu - a sice tím, který říká "jejich extremismus je nebezpečný, kdežto náš extremismus je jen takové neškodné škádlení". Pravda je ovšem neúprosná:

- extremistické strany a jejich zastoupení v parlamentech (v obou zemích volby v roce 2006):
- Slovensko: SNS dostala 11,6%
- Maďarsko: Jobbik dostal 2,2%
- Ján Slota za SNS hovořil o tom, že by Slovensko mělo vojensky zničit Budapešť už v roce 1999 (že byl opilý ho neomlouvá, prohlašoval to jako předseda parlamentní strany), zatímco Jobbik, nejagresivnější výhonek maďarského nacionalismu po roce 1989, si na takto ostré prohlášení zatím netroufl.
- až do letošních eurovoleb měli extremisté na Slovensku mnohem výraznější postavení a byli mnohem lépe etablovaní na politické scéně než extremisté maďarští. Tristní výsledek maďarských eurovoleb se dává za vinu těžké ekonomické krizi, během níž mají voliči tendenci se uchylovat k extrémům.

Sečteno a podtrženo, křičí-li někdo na Slovensku, že je ohrožován Maďarskem, měl by si především zamést před vlastním prahem. Většinovému slovenskému voliči (SNS, ĽS-HZDS a Smer dostaly 85 mandátů ve 150 členném parlamentu) to ovšem nedochází a nemůže se tedy divit, když volí představitele, kteří urážejí sousedy kde mohou, růstu radikalismu i na druhé straně.

Komentáře

Petr píše…
Mi je tedy uplne fuk, jestli je Liberec soucasti CR, Nemecka nebo Polska, ztejne tak jako je mi vice mene ukradene jestli si obyvatele Frankfurtu rozhodnou o pripojeni sveho mesta s okolim k Turecku.

Ale jezdit do Liberce ci Frankfurtu pres znatelnou hranici by mi tedy rozhodne vadilo, tak jako mi vadi vsechny hranice.

Dulezite pro mne je pouze to, jestli tam muzu volne prijet, svobodne zit, podnikat. Jestli je tam demokracie, urednim jazykem svahilština, nebom zakaz piti alkoholu na verejnosti mne az tak moc nepali.

A k toleranci. Asi to nebude v poradku, ale nechci a nebudu tolerantni k lidem jako je napr. diskutujici Andria, to ze on/a se z nejakeho duvohu rozhodl, ze jeho zivotnim prostorem je oblast od Bilych Karpat po Krusne hory jeste tolerovat muzu, tezce prekonatelnym problemem je ale to, ze si tento prostor narokuje a to, ze do nej cpe i mne.
Petr píše…
Komentar se mi nejakym spusobem podarilo prilepit k jinemu clanku. Uz chapu Microsoft proc se v Explorereu tak dlouho branil funkci Tabs.
Ondra píše…
"...a že maďarské menšiny mimo Maďarsko opravdu nedostávají všechna svá práva, na která mají nárok."

Tak, a teď nezbývá než čekat, než tenhle server napíše něco podobného o ruské menšině v Pobaltí.. :-))
Finrod Felagund píše…
Ondro, to se jen tak nestane. V Pobaltí je totiž znatelně jiná situace - zatímco na Slovensku nebo v Sudetech šlo o osídlení po stovky let, v Pobaltí šlo o nedávnou genocidu, kterou následovalo umělé dosídlení, přičemž pamětníci obojího dosud žijí. To je ten základní rozdíl. V horizontu tisíc let už není tak podstatné, jestli ti před tisíci lety nově přišedší přišli násilně nebo ne, protože tato realita nemá žádný vliv na realitu dnešní, zatímco pokud ještě žijí lidé, kterých se to bezprostředně týkalo, nebo kteří jsou jejich potomky, věc se má dost jinak. To totiž je ta linie mezi věcí historickou a věcí osobní/politickou.
Ondra píše…
Jaká genocida? Je to sprostý dvojí standard..

K jaké genocidě v Pobaltí došlo? Jediná genocida byla genocida místních Židů, na které se pobaltské obyvatelstvo rádo podílelo (pravda, ruské zčásti taky)...
Ondra píše…
Hlavně nevím, jak může jakákoli genocida být legitimizačním prostředkem k upírání občanských práv. V tom případě Tvou logiku nechápu - i kdyby Rusové na Pobaltí spáchali jakoukoli genocidu, tak současní Rusové, žijící v těchto státech ji na svědomí nemají. Pak tedy zastáváš benešovský přístup - paušálně sanckionovat etnickou skupinu na bázi kolektivní viny za genocidu, která byla objektivně spáchána (byť v případě Pobaltí takto jednoznačně objektivní není).
Anonymní píše…
Zhoršující se slovensko-maďarské vztahy zneklidňují mezinárodní instituce, které však vsadily na to, že se jejich problémy postupně uklidní a napětí bude krátkodobé. Jenže jak Právo zjistilo z dobře informovaných diplomatických kruhů, jde o dlouhodobou kampaň, která má v předvolebním období překrýt krizový stav maďarské ekonomiky, sociální napětí v maďarské společnosti, jež nevídaným způsobem přerůstá do otevřených rasových útoků na romskou menšinu.
Maďarská společnost se nedokáže s radikalizací vyrovnat, a tak hledá vnějšího nepřítele.

(Maďarskem hýbe protislovenská kampaň; 05. VIII. 2009 - Právo - Ze zahraničí - str. 12 - Ivan Vilček, Budapešť)
Anonymní píše…
Finrod,
prosim napis, ktera prava jsou madarske mensine odeprena.
Ježo píše…
Dovolím si ocitovat Wikipedii: Maďarsko jako zástupce poraženého Rakouska-Uherska uznalo úplnou nezávislost Československa včetně Podkarpatské Rusi, zavázalo se uhradit Československu válečné reparace a vzdalo se dalších územních nároků. Naproti tomu Československo se zřeklo výstavby vojenských objektů na pravém břehu Dunaje (na území dnešní Petržalky). To prakticky dodržováno nebylo; Maďarsko v okamžiku, kdy vycítilo svoji příležitost získat alespoň část ztracených jihoslovenských území tuto možnost využilo a československá vláda v Petržalce opevnění vybudovala. Aniž bych se chtěl zastávat slovenských nacionalistů, tak mi to, že Maďarsko přišlo o většinu svého území je jen a jen důsledek porážky Rakouska-Uherska v 1. světové válce.
Maarti píše…
Vynikající argumantace! Maďaři jsou plně v právu, kdežto Slováci uplatňují jen hloupou a omezenou slovakizaci. A slovakizace v Evropě 21. století je ubohost. I když Slováci zavedli euro, do Evropy duchovně ani kulturně nedorostli. A jak znám osobně nejmladší slovenskou generaci, nemám iluze ani do budoucnosti. Bohužel.
Anonymní píše…
Važený exod F.
uplne nahodou som narazil na nekorektne.com - nemôžem prečitať všetky članky ale tento Vaš je teda sakra nekorektny
Ak hovorime o poslovenčovaní ako je možné že počty maďarsej narodnosti rastu rychlejšie ako počty slovenskej menšiny ( žeby výkonnejšie spermie)
Za Uhorska bola jediná úradna reč maďarčina a Slovaci sa museli učiť v maďarských školach nielen na zmiešaných uzemiach ale aj na Liptove na orave a na Spiši, Kde bol maďar len ten učiteľ s trstenicou...
Naopak po viacnasobných tureckých a tatrských najazdoch bolo maďarské obyvateľstvo natolko z devastované že sa museli vyprazdnené maďarské uzemia dosidlovať Slovakmi s felvideku. No a kde sú tí Slovaci v Maďarsku všetci sú pomaďarčení. Jedine V Srbsku Petrovec a v Rumunsku ostali početne Slovenské menšiny

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem