SPOLEČNOST: Precedens prolomen

Během tohoto týdne policejní vyšetřování pod vedením kriminalisty Pavla Karase označilo některé viníky pogromu v Postoloprtech, při němž bylo surově zavražděno 763 lidí. Všichni viníci dosud identifikováni nebyli, pátrání ještě pokračuje - nicméně už teď je možné jmenovat: kapitán Černý, policejní velitel Marek, poručík Čubka, kapitán Slovák a rotmistr Tarčan. Tohle jsou výsledky prvního vyšetřování sudetských pogromů od roku 1945 a jsou více než zajímavé.

V červnu roku 1945 v Postoloprtech žili prakticky jen staří lidé, děti nebo ženy - váleční zločinci uprchli před frontou do Německa už v dubnu, muži v produktivním věku byli většinou buď v zajetí, nebo padli na frontě. Na mnoha místech Sudet (druhý takhle hromadný masakr proběhl v Ústí nad Labem) docházelo k pogromům, kdy byli lidé zabíjeni buď jen proto, že to českým nacionalistům činilo potěšení, nebo vraždili bývalí konfidenti Gestapa, na jejichž udavačství byli svědkové z řad německojazyčného obyvatelstva. Kromě tohoto velkého masakru, který počtem obětí třikrát převyšuje počet mrtvých v Lidicích a Ležácích dohromady, byly v oblasti Postoloprt průběžně zavražděny desítky dalších lidí - kupříkladu k vraždě deseti lidí došlo u příležitosti výročí Lidic - nacionalistická soldateska si vyjela mezi místní německojazyčné obyvatelstvo, vybrala náhodně deset lidí a ty zavraždila.

Vyšetřování začalo prakticky díky českému členství v Evropské unii - protože podle současných německých zákonů je vražda (na rozdíl od českých zákonů) nepromlčitelná a někdo v Německu podal trestní oznámení na neznámého pachatele pro vraždu pěti chlapců ve věku od 12 do 15 let spáchanou v červnu roku 1945 - a toto vyšetřování tak dostala za povinnost vést česká policie. Sám vyšetřovatel Karas, když dostal věc v roce 2006 na stůl, nevěřil, že k té události vůbec došlo - nicméně poté, co ve vyšetřování pokročil, řekl, že kdyby tehdejší trestní řád znal slovo genocida, bylo by pro událost mnohem příznačnější - jak řekl serveru Aktuálně.cz.

Je velmi zajímavé sledovat reakce na tuto zprávu - na stránkách Neviditelného psa se pan Václav Vlk starší pustil do dalšího nenávistného článku proti sudetským Němcům, kde píše, že "sudetští Němci mají pocit, že jim bylo ublíženo" - a v diskusních fórech mnozí píšou cosi ve smyslu "byli to Němci, tak si to zasloužili" a spekulují o konspiračních teoriích ve smyslu "Němci vlastněný tisk šíří propagandu" - nicméně přesto mnoho lidí v oněch diskusních fórech české nacionalisty kritizuje a obětí se zastává. Mým odhadem jde tak o 60% příspěvků, což je velmi mnoho, vezmeme-li v úvahu, že ještě před deseti lety by to bylo nemyslitelné.

Bude zajímavé sledovat, zdali se bude ve vyšetřování pokračovat i v případě dalších pogromů - Ústí nad Labem, Brna, Přerova, Leštiny či mnohých dalších. Třeba se pak konečně dočkáme objektivního pohledu na události, které se děly v údajně demokratické republice mezi lety 1945-1948.

Foto: archiv MF Dnes

Komentáře

Anonymní píše…
Revizionismus
http://cs.wikipedia.org/wiki/Revizionismus
Finrod Felagund píše…
Velice mě těší, Anonymní, že můj článek je mezi těmi, které tam zmiňují v sekci "sudetoněmecký revisionismus", to mi totiž potvrzuje, že svou práci dělám dobře. Zkuste se podívat, co se hned v úvodu té stránky píše: "Pojem „revizionismus“ má prakticky několik významů. V encyklopedických slovnících se často setkáváme s tímto pojmem v souvislosti komunistickou ideologií. V tomto pojetí je člověk hlásající revizionismus nazýván jako „revizionista“, což je hanlivý výraz používaný pro ty kteří mají snahu revidovat myšlenky marxismu-leninismu, či pro ty, kteří usilují o dosažení změn vedoucích k socialismu pozvolnou cestou respektování zákonů, což je v rozporu s revolučním pojetím těchto změn, hlásaných oficiální komunistickou ideologií."

To je první definice. Jsem-li revizionista podle této, jsem na sebe nesmírně hrdý.

Dalším významem termínu „revizionismus“ je úsilí o změnu a revizi dějin, a to tak zásadním způsobem, že dochází nejen k překrucování dějin, ale i k popírání historicky doložitelných událostí[zdroj?].

Historicky doložená událost je 763 zavražděných lidí v Postoloprtech. To je prostě fakt, o tom se diskutovat nedá. A z tohoto pohledu žádný revisionista nejsem, neboť se držím historických faktů a trpělivě na ně - navzdory snaze revizionistů typu pana Vlka staršího, který neustále dějiny překrucuje ve smyslu "stoprocentně hodní Češi - stoprocentně zlí Němci" - upozorňuji. Takže co mi máte za zlé? :)
Anonymní píše…
Finrod: "či pro ty, kteří usilují o dosažení změn vedoucích k socialismu pozvolnou cestou respektování zákonů"

To je první definice. Jsem-li revizionista podle této, jsem na sebe nesmírně hrdý.

Takze jste to priznal! Nejdriv Lisabonska smlouva a za chvili zacnete pomaloucku tvrdit, ze socialismus je vlastne docela fajn...

:) si delam prdel
Finrod Felagund píše…
Anonymní, to doufám :) jde prostě o to, že je to bolševický termín pro to, jak označovat své odpůrce, a jsem-li jím označen, jsem potěšen :)
Ondra píše…
A tak s tímto článkem musím souhlasit :-)
Anonymní píše…
Jeste jsem videl definici historickeho revizionismu jako metodu historiografie, kdy se v pripade, ze se najde novy pramen, doposud neznamy, tak se reviduje historie.
Finrod Felagund píše…
Anonymní, v tomhle případě bych řekl, že jde spíš o případ, kdy jsou prameny dostupné, ale historiografie je zneužita k tomu, aby místo objektivity sloužila "národnímu uvědomění" - a jde o to, vrátit věci do normálu...
Anonymní píše…
Pane Felagunde, muzete taky editovat clanek http://cs.wikipedia.org/wiki/Revizionismus

Ja mam precteny knihy Viktora Suvorova, zaregistroval jsem i antisuvorovskou ruskou komisi. Obdobne clanky p. Krystlika a jeho "oponentu".
Dale je tam pojem "komunisticka lez" a rekace vlady CR na extremisty.
Pouze nevim, jak to dat do sepsat do 1 textu.
Finrod Felagund píše…
Pane Anonymní, on termín revizionismus je především sám o sobě (minimálně pro mě) dost nepřesvědčivý, protože jeho základním předpokladem je lineární vnímání dějin, což je stanovisko, které tak docela nezastávám. Revisionismus předpokládá, že existuje cosi jako dějinný vývoj (i k tomuto pojmu jsem dost skeptický), jako jedna časová osa, kde je znázorněn "správný" a "nutný" vývoj s tím, že kdo jde proti němu, je revizionistou. S ohledem na to, že tento termín není univerzálně platný, je pouze součást filosofie, která počítá s linearitou času, tak si říkám, zdali ten článek nemá být uveden způsobem například takto: "Součástí myšlenkové tradice založenou Kantem a Hegelem, která vidí dějinnost jako lineární jev, je termín revisionismus, kterým se rozumí popírání této dějinnosti, respektive návrat k překonaným hodnotám". Důležité na tom je podle mě zmínit tu linearitu, protože například já se přikláním k modelu dějin jako důsledku náhodného působení různých faktorů, které se částečně chová cyklicky, tzn. to, kde jsme teď, už tu alespoň jednou bylo a bez ohledu na to, co děláme, to za nějakou, blíže nespecifikovanou dobu, přijde znovu. Částečně cyklicky proto, že je tu stále obrovský prostor pro dílo náhody, s níž nelze absolutně počítat ve věci všech proměnných, které se mohou objevit (neumím si představit počítač, který by byl takového modelu schopen, vždy zanedbáte spoustu jevů, a to nemusejí být ani nutně marginální) - čili nelze se zaprvé nikam vracet, vzhledem k cyklicitě historie, protože kam se můžete vracet v kruhu? Za druhé nelze se nikam vracet, protože nemůžete namodelovat proměnné přesně stejné, jako byly před nějakou dobou, takže vždy jde o interpretaci novou - a konečně za třetí nelze považovat to, kam jsme dospěli teď, za důsledek držení se jedné linie - i to je opět z velké části dílem náhody, jak se to všechno semlelo. Sečteno a podtrženo, termín revizionismus je podle mě už dost zavádějící sám o sobě...
Anonymní píše…
Pane Felagunde,
ja jsem chtel zacit upravovat heslo http://cs.wikipedia.org/wiki/Revizionismus "az od 3. odstavce" (od metod revidovani historie), takhle obecne jsem se o revizionismu nepremyslel.
Finrod Felagund píše…
Anonymní, problém je, že ten revizionismus tam pořád vyznívá negativně, ne jako neutrální pojem...
Anonymní píše…
http://www.euportal.cz/Articles/58-sudetska-lez-a-cesky-pud-sebezachovy.aspx
Finrod Felagund píše…
Ten Kurasův článek je nehorázná pitomost.
Anonymní píše…
nenechte se oblbovat protičeskými články aktivistů "Sudetočeského krajanského spolku" Tento spolek šíří prokazatelné ahistorické lži (kupříkladu jím proklamovaný historický region Sudety nikdy neexistoval, jedná se o čistě geografické, nikoliv státoprávní či zeměsprávní označení)

http://www.euportal.cz/Articles/4596-jak-to-bylo-s-masakrem-v-postoloprtech-aneb-proticeska-nenavist.aspx
Finrod Felagund píše…
Ten Vlkův článek je ještě větší pitomost. Ale co čekat od člověka, co byl v KSČ, že jo. Vlk je zastydlý komunista a ti jsou jak známo antiněmečtí, stejně jako nemají problém schvalovat vraždění civilistů. Je sranda jak "pravicový" EUportál doslova onanuje nad komunistou Vlkem...
Anonymní píše…
já jsem zapomněl, že patent na pravdu má tento web a "Sudetočeský krajanský spolek" jehož "historickou koncepci" by rozmetal každý student prvního ročníku bakalářské historie :-)
Finrod Felagund píše…
Anonymní, tak směle do toho! :)
Anonymní píše…
Eportal je pravicovy tvrde, az hrube, zdejsi web zase krehce, az obcas koketuje s levici (proc je v zahlavi neokonzervativne? nejsou neokonzervativci bejvaly levicaci?). To jsem ale pronikavej analytik, co.
Anonymní píše…
"historický region Sudety nikdy neexistoval, jedná se o čistě geografické, nikoliv státoprávní či zeměsprávní označení".
Co znamená geografické označení?
Fyziskogeografické (Krkonošsko-jesenická subprovincie)
http://cs.wikipedia.org/wiki/Krkono%C5%A1sko-jesenick%C3%A1_subprovincie

nebo sociálněgeografické (pohraniční území)
http://cs.wikipedia.org/wiki/Sudety

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem