REPORTÁŽ: Paroubkova vaječná omeleta

Špičky ČSSD bezradně stojí na oranžovém návěsu a čelí doslova kulometné palbě vajec, které nezřídka neminou cíle, davovému skandování hesel "táhněte" a "vypadni", stejně jako záplavě transparentů dokazujících, že naprostá většina této masy lidí nepřišla na pražský Anděl sociální demokracii podpořit.

Protože se dlouho očekávaný mítink levičáků (na který ovšem téměř žádní levičáci nepřišli, ale nepředbíhejme) odehrával v těsné blízkosti mého pracoviště, bylo mi jasné, že na tak velkolepé akci nemůžu chybět. Nevěděl jsem přesně, co mám očekávat, nicméně jsem tušil, že v přilehlých zelinářstvích značně vzroste poptávka po jednom konkrétním sortimentu. Sám jsem měl velké pokušení těsně před akcí nějaký ten obchod s potravinami navštívit, posléze jsem si však řekl, že munice bude na místě jistě dost.

Pracovní povinnosti mě nicméně poněkud zdržely a v centru dění jsem se octl přibližně ve tři deset. Už z dálky bylo jasné, že nošení dalších vajec na pražský mítink ČSSD by bylo příslovečným dřívím do lesa. Tak masovou účast jsem vskutku nečekal a soudruzi z ČSSD by na ni mohli být skutečně pyšní - pokud by se bývalo jednalo o příznivce jejich strany.

Samozřejmě, i ti tam byli. Občany v důchodovém věku v kostkovaných košilích, kteří si zavilými pohledy měřili potenciální záškodníky a jistě v duchu vzpomínali na zlaté časy v Lidových milicích, šlo rozpoznat už z dálky. Jenže jich byla hrstka oproti zástupům lidí třímajících vesměs antiparoubkovské transparenty a odměňujících potleskem či smíchem každý přesný zásah do funkcionáře ČSSD. Sám Paroubek se nedávno vyjádřil v médiích o nedávno pořádaném koncertu na podporu Mirka Topolánka, že na pražský mítink sociální demokracie dorazí mnohem více lidí. A tehdy skutečně nelhal! Jenže ta většina lidí ho přišla vypískat. Nebo po něm metnout vejce.

Po deseti minutách nepřetržité vaječné palby je už vlastně úplně jedno, co ten či který socan na pódiu vlastně zrovna deklamuje. Stranické špičky, kterým po tvářích a vlasech stéká žloudek, opouští pódium a já lituji, že jsem přišel takhle pozdě. Stojím na boční straně pódia, kterou sociální demokraté opouští válečnou zónu a jdou v ústrety novinářům. Na Jiřím Paroubkovi je vidět, že schytal několik přímých zásahů a že mu věru není do zpěvu. Vše je jasné, vajíčka nevajíčka, v Praze definitivně prohrál. Za ním přichází David Rath se svým typickým úsměvem. Celou dobu palby se kryl deštníkem a je tak vejci netknutý. V tom k němu přistupuje zhruba dvacetiletý mladík a polévá hejtmana vodou. Ten žádá fyzickou konfrontaci, ze které má klučina evidentně strach. Po chvilce se vskutku o něčem dohadují. Ale to už je jedno, mítink ČSSD definitivně skončil. Nebo ne? Asi po deseti minutách přichází na pódium jakýsi "zpěvák", ve kterém někdo z davu identifikuje Tomáše Savku. Ten šlape po skořápkách a vaječném sajrajtu, cosi zpívá, ale nikoho už nezajímá. Chvíli ještě vyčkávám, jestli přece jen aspoň jedno osiřelé vejce nenajde v Savkovi svůj cíl, ale pak už místo, které se pro ČSSD stalo novým Waterloo, opouštím. V metru ještě potkávám skupinu mladých lidí, nesoucí prázdná plata od vajíček. Vypadají, že jsou s akcí velmi spokojeni.

Reakce ze strany sociálních demokratů na sebe nenechaly dlouho čekat, ale jen omílaly známou mantru. A tou je ODS, ODS, ODS, ODS a zase ODS. Dejme tomu bych si ještě dokázal představit, že jedno, dvě, tři vejce mohlo být dílem příznivců jejich politické opozice. Těžko by ale ODS zpunktovala tak masovou akci, jaká byla k vidění na Andělu. Kdepak, to nebyla Občanská demokratická strana, to jen občané přišli dát výrazně najevo svůj nesouhlas s praktikami ČSSD a zejména s vystupováním jejich čelních představitelů. Právě toto by si měli pánové Paroubek, Rath, Zaorálek a spol. dobře uvědomit a z toho vyvodit důsledky. Nikoliv se stále jen připitoměle vymlouvat na své oponenty z Jánského vršku.

Co se mě týče, čtenáři tohoto webu asi dobře vědí, jaký mám vztah k české sociální demokracii, zejména pak k jejím současným špičkám. Ačkoliv nejsem příznivcem velkého plýtvání potravinami a umím si představit, že ty stovky vajíček by se jistě bývaly daly zužitkovat lépe, musím přiznat, že na Andělu jsem se bavil a měl jsem zase po dlouhé době ze svých spoluobčanů radost. Nicméně souhlasím s těmi, kdo poukazují na to, že spíš než vajíčkem musí nespokojení občané této země s Paroubkem bojovat prostřednictvím svého hlasu ve volbách, které se už blíží.

Komentáře

Julius píše…
Priznam se, ze mne ten pohled taky zahral. Jen se bojim, aby to nebylo kontraproduktivni. Jde o to vyhrat volby.
Anonymní píše…
Je to strasna legrace, kdyz jsem dneska na webu Rudeho Prava (seznam.cz) koukal na video z akce, mohl jsem se potrhat smichy. Ale je to legrace jen do ty doby, nez se nekomu neco stane. Bojim se, ze takove vejce muze nenavratne poskodit napriklad oko, a to uz by opravdu legrace nebyla. Proto bych navrhoval hazet oloupana varena vejce, pripadne obligatni rajcata.
Miroslav Yamato píše…
Současnou ČSSD pohrdám, ale těmito ubohými praktikami ještě více.
Ondra píše…
To jste to dopracovali, chválit ubožáckou pakáž. Nevychovaní, rachitičtí, promameričtí spratci, prok teré je alfa a omega McDonald..to už je mi fakt bližší lecjaký rozumný komunista a sociální demokrat :-))
Finrod Felagund píše…
Ondro, ani bych neřekl. Kdybych si mohl vybrat mezi KSČM a ČSSD na jedné straně a světem McDonald's, Apple, Microsoftu a Wall Streetu, tak beru to druhé :)
Anonymní píše…
Myslím, že tato událost vydá na nejednu doktorandskou práci v sociologii. Myslím, že negativní odsudky některých komentátorů (nemyslím nutně dva pány nahoře) - komentátorů přes celé spektrum českého internetu - a politiků jsou alespoň v některých případech pokrytecké. Ano, koukat se na zvajíčkovaného Paroubka bylo nechutné, ale do pozice, kterou bych přirovnal k onomu veliteli pluku z Kdyby tisíc klarinetů se dostal přesně jako postava, kterou tak skvěle zahrál Brodský. Zupáctvím postaveným na zastrašování, které se otočilo na zbabělost a strach, tak viditelné na fotkách z pondělí. Ve středu to nebyla skupina lidí napadená davem, ale figury, které se nechaly schválně tupit davem, aby v jiném davu dosáhli lítosti. Tvrdím, že to byl naprosto promyšlený marketink. Na druhé straně onen dav neházel vajíčka jenom na Paroubka jako osobu, ale na Paroubka jako viditelný symbol vyprázdněné politiky, která dělá z občanů nesvéprávné idioty. Pokud by stranické mechanismy (všech stran)upřednostňovaly nabídku diskuse příznivců a straníků a soutěž myšlenek před pojetím stran jako výtahu k platbě hypoték, tak by lidé neměly potřebu uvolňovat frustraci takovýmto divokým způsobem. Mimochodem, v jiných zemích by za stejné situace létaly dlažební kostky. V tomto jediném ohledu máme být nač hrdí.
Martin
Ondra píše…
Tady jde spis o protest hloupych pubescentu, naockovanych medii proti CSSD. Vytvari se tak dojem uhlavniho nepritele, ale to je blbost, CSSD je standardni strana a porad si tu nekdo potrebuje dokazat jak je "pravicovy". Jenze o "pravicovost" deti zbohatliku, co v zivote nemeli lopatu v ruce a na svet se divaji virtualnim prizmatem stupidnich amero serialu fakt nestojim. Pro myslici lidi neni vyber mezi CSSD a ODS, je to systemova hra, kterou hraji konformni liberalni demokrate. Spravny Anarcha si nad libdem systemem dneska zvysoka odplivne a pujde volit Balbinovu stranu :-))
Anonymní píše…
Ondro nejsem uz (bohuzel) davno hloupy pubescent, mylis se v nekolika vecech predevsim CSSD neni standartni demokraticka strana nebot je od te doby co ji prevzal Paroubek stranou komunistickou nebo postkomunistickou vedenou marketingovymi praktikami bez jakychkoli reminiscenci na minulost - vzdyt minulost je pro ne a bohuzel i cast naroda prece KSCM! - a to znamena ze byvali komuniste a tech je tam vetsina v CSSD jsou zcela bezpocitu jakekoli viny a tudiz zcela bez zabran - a je tedy v soucasne dobe CSSD daleko horsi nez KSCM ktera ma alespon tzv. maslo na hlave. Paroubek a spol. navic vytvari jiz pres tri roky v narode ovzdusi permanentniho ohrozeni, vnitrniho i vnejsiho ohrozeni zavisti a strachu z budoucnosti - a to je metoda kterou pouzivali a pouzivaji komuniste jsou-li na ceste k moci. Vajicka Paroubka a spol. jiste bohuzel nezastavi. On sam je potencialni diktator a jak uz to byva srab. Obdobny typ byl Meciar, obdobny typ je Chavez. Demokraticke mechanismy na marketingove strategie do jiste miry ve spolecnostech, nezakotvenych v tradicnich hodnotach, selhavaji. Politika je pak v techto spolecnostech soupereni Ariel nebo Vizir...
VITR
template píše…
Také si myslím, že plamenné odsuzování toho, co se dělo ve středu na Andělu, které kolem sebe všude teď vidíme, je aktem pokrytectví. Lidé prostě přišli vyjádřit, co si o současné české sociální demokracii myslí. Tahle strana pod vedením arogantního technokrata s diktátorskými sklony už dávno není stranou demokratickou, to je třeba si uvědomit. Proto každý byť jen náznak společenské angažovanosti proti Jiřímu Paroubkovi, Davidu Rathovi a spol. vítám. I když samozřejmě budu raději, když jim to lidé "spočítají" ve volbách. To není samozřejmě ještě jisté, ale první vlaštovky to jsou. Jsem totiž optimista a nesdílím názor, že vajíčka ČSSD naopak pomůžou. Paroubek si totiž dost těžko může hrát na mučedníka a jeho současný mediální obraz vypískaného, zuboženého papaláše, po kterém od hlavy až k patě teče žloudek, může sice u některých lidí vzbudit soucit, ale zároveň se v povědomí spíš zapíše jako ten, kterého lidi už nechtějí.
Anonymní píše…
Souhlas Ondrou, přestože se mnohdy spolu ne vždy shodneme. V případě vaječné palby na Topolánka (která by byla úplně stejně ubohá jako ta proti Paroubkovi) by jistě tento web psal o úpadku politické kultury, nástupu rudého násilí atd. Ovšem vzhledem ke "správnému" terči se template dme blahem.
Souhlasím i v názoru na ODS a ČSSD. Přes deklarovanou vzájemnou nenávist se jedná dosti podobné strany, poté co Topolánek provedl svůj posun na střed.
V následujících volbách budu volit SSO, neboť se řadím ke konzervativní pravici. Přesto ale musím dát zapravdu Ondrovi i v další věci. Raději bych šel na pivo s bolševikem Ransdorfem, než s frackovitým "pravicovým" yupeekem.
S Ransdorfem bych se alespoň mohl kultivovaně pohádat o mnoha věcech, zatímco ekonomistický "pravofracek" by byl schopen pouze skandovat své "vize" ohraničené tímto horizontem - tatínkovo kapesné - Ally Mc Beallová - Sex ve městě - kecy z TV reklam - hlavně být "moderní" a "in" Taková "pravice" je k ničemu
Maro
Anonymní píše…
Vážení diskutéři, souhlasím z tím že Paroubek, Rath a další demagogové si tu spršku zasloužili. Jenom mám pocit, že tak jako na Slovensku a spíše posledně v Moldavii, zvítězí ve volbách staré struktury. Proč ? Ti kteří si je nepřejí je prostě nepřijdou nezvolit, proto, že :
1) nejsou v ČR (zvolili si pro život jinou zemi - je jich dost) 2) "nebudou mít čas" dojít k volbám - chata, oslava, hospoda, nákup, milenka....., 3) nepřijdou k volbám protože propadnou falešnému pocitu že je již vyhráno - v čemž je utvrdí tradičně řada manipulativních předvolebních průzkumův - brilantní hra marketigových poradců, ti si přijdou jako profíci na podzim jistě na své . Myslím si, že pokud je těch co si Paroubka-Ratha-Kovačika nepřejí většina a přesto to nedají ve volbách najevo, tak si je plně zaslouží odžít naplno !!! Tentokrát jsme v tom sami, tudíž je to jenom a jenom na nás ! Uneseme tuto odpovědnost ? Vajíčka na to nestačí.
Ondra píše…
template: Ona ODS, která protlačuje na první místa eurokandidátek v evropských záležitostech nekompetentní lidi jen pro to, že jsou unijně korektní (Tošenovský) a experty, kteří mají navíc zkušenosti (Hynek Fajmon) až pod páté místo navzdory tomu, že primárky dopadly zcela jinak, taky není zrovna vzorem demokracie a netechnokratičnosti.
template píše…
Maro, no právě. Mé ne-pokrytectví spočívá zejména v tom, že v tomto případě si na žádnou "objektivitu" nehraju - jednoduše, nemám rád Paroubka a ČSSD a vajíčka jim přeju, protože si myslím, že sklízí, co zaseli. Toto nejsou veřejnoprávní noviny, abych musel být přehnaně objektivní a hyperkorektní :-) Jak jsem naznačil v závěru článku, volil bych jinou formu boje ale na druhou stranu si nemyslím, že to bylo srovnatelné s nepokoji v pařížských ulicích. Ostatně si dost dobře pamatuji na nepokoje v Praze u příležitosti zasedání MMF, kterak byli rozbíječi výloh médii pasováni na hrdiny a někteří z nich snad pozváni na Pražský hrad.
Rozumím rovněž Vaší motivaci. Chápu, Jiří Paroubek je momentálně kámoš, protože svrhnul Vámi nenáviděnou vládu Mirka Topolánka, z čehož se už několik týdnů dmete blahem zase Vy na Vašich stránkách. Proto lépe rozumím také tomu, když píšete, s kým byste šel raději na pivo, jestli s komunistou, nebo mladým "pravičákem". Vaše věc.
template píše…
Ondro, o ODS zde nepadlo ani slovo.
Anonymní píše…
Paroubek není můj kámoš. Jenomže narozdíl od Topolánka mě nepodrazil. Naopak řekl co chce a tím mne varoval. Chtěl Lisabon, chtěl mi zvýšit daně, chtěl další regulaci atd. Topolánek mi ale v roce 2006 tvrdil, že on tyto kroky odbourá. namísto toho v nich pokračoval Pro mne jsou Paroubek i Topolánek naprosto neadekvátními vůdci svých stran. Středoví politici, nepříliš chytří, obklopeni partami lobujících figurek, imagemakerů aPR šašků. Porovnám li debaty Klaus -Zeman s "debatami" Topolánek - Paroubek jde o sestup minimálně v úrovni tří tříd. Politika v roce 1998 byla obecně, bohužel, na vyšší úrovni než dnes, místo aby ten trend byl opačný.
Maro
Ondra píše…
Jinak tady máte info k některým výtečníkům:

Dívka, co se prala s babičkou: http://img.aktualne.centrum.cz/235/61/2356166-cssd-andel.jpg

Je tato "dáma": http://www.cevro.cz/cs/o-cevro/osobnosti/198800-lucie-litomiska-asistentka-manazerka-distribuce.html


A zjevně se inspirovala u samotného Tallmana: http://img.aktualne.centrum.cz/235/61/2356185-cssd-andel.jpg

Přesně jak jsem čekal, nemakačenka a cháska z CEVRA :-))
Anonymní píše…
No, ejvíc souhlasím asi taky s Marem a Ondrou. Tihleti fracci, co si myslí, jak nejsou pravicoví, když si obléknou triko "Fuck KSČM" a pak si jdou zahulit do čajovny a zanadávat na zpátečníka Klause, jsou jen obrácená strana mince pionýrů a SSM. Jsou to jen ódéesácko-pravdoláskovský pseudoneoliberální svazáci (sorry za ten legrační tvar přívlastku).

Paroubka a ČSSD mám rád jako papriku v zadku, nicméně aspoň vím, co od nich čekat a nezrazují svůj program a neprohlašují se za něco, čím nejsou (jako ODS za konzervativce). Navíc právě takovýmu Ransdorfovi bych i dal hlas do EP, kdyby nebyl ve straně s blbou minulostí. Zastává se Srbska, je proti LS, co víc si přát. A určitě mi je milejší sociální demokrat, který je sociální konzervativec prvorepublikového typu, nežli elitářský neoliberální novinářský yupee typu Moravce nebo Železnýho ml.

Ó, kde jste vy časové, když byl tento server ještě čitelný.

Michael Anděl
Anonymní píše…
Ondra: Hmm, ubohost neoliberálních svazáků
Anonymní píše…
Ondra: Hmm, ubohost neoliberálních svazáků
Anonymní píše…
pro Ondru:
To není Lucka Litomiská. Ještě jednou si ty fotky prohlídni a poznáš to.
Anonymní píše…
Slyšel jsem, že CEVRO prý studují vesměs hloupé děti bohatých rodičů, které by se na normální výšku nedostaly. Je to pravda ?
Draža Mihailović píše…
taky jsem to slyšel
Ondra píše…
Ad CEVRO: Z principu je prapodivné, když je vysoká škola, zaměřená na společenskovědní oblast (politologie, veřejná politika, správa, právo, mezi. vztahy) zastřešovaná politickou stranou. To nemůže být nic jiného, než nalejvárna ideologických klišé.

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem