ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Yes we can...what?

Desetitisíce lidí čekaly od páté hodiny ranní na Hradčanském náměstí, aby mohly osobně spatřit novodobého Mesiáše, amerického prezidenta Baracka Obamu, a nechat si požehnat od Jeho svátosti. Zbytek nás s trpkým úsměvem na tváři sledoval ono mediální haló, které se rozvířilo před, při a po jeho slavnostním příletu.

Snad bych i nad masáží, která by si nic nezadala s propagandou v nějakém supertotalitním režimu, mávl rukou - vím ostatně svoje. Při čtení tzv. seriózních deníků, které takřka hystericky sledovaly každé Obamovo upšouknutí a některé si už vážně vymýšlely úplné bláznoviny, jsem jen vzpomínal na červen 2007, kdy do Česka zavítal jeho předchůdce, George W. Bush. Disproporce mezi tehdejším a dnešním přístupem novinářů je obrovská - tehdy jsme se dočítali pouze o tom, jak všem lidem na světě prezident USA strašně vadí. Přivítat ho tehdy přijelo cca dvacet nadšenců, kteří byli médii a) ignorováni, b) označeni za exoty.

Střízlivým okem hleděno, mezi Bushem státníkem a Obamou státníkem nebude příliš velký rozdíl, což doufejme bezezbytku pochopí až budoucí historici. Na příkladu těchto dvou prezidentů se však ukazuje, jakou moc mají média. Těm se podařilo vnutit celému světu, že exprezidenta USA je třeba nenávidět (aniž by někdo pořádně věděl proč), kdežto současného rezidenta Bílého domu je třeba milovat a uctívat. Položil si někdo otázku - proč? Je to jen kvůli odlišné barvě pleti? V takovém případě jsou nejen Američané, ale i my národem rasistů. Nikoho v té souvislosti pak nenapadne, že kdyby byl George W. Bush takový Satan, jak o něm píší nejen konspirační teoretikové, jistě by mu bývalo nedělalo problémy si podporu médií nějak zajistit. Bylo by to rozhodně jednodušší, než shodit Dvojčata a následně to hodit na mírumilovné islámské soudruhy...

Dvojího metru si nicméně může nevšimnout jen slepý ignorant čili ignoramus. Kde byli čilí sběratelé "bushismů" (z nichž některé z nich mohl způsobit špatný překlad či interpretace) když Barack Obama zaperlil "jak se to řekne rakousky?" Kde byli všemožní jízliví komentátoři, když se americký prezident ztrapnil v BBC (a dokázal, že o hospodářské krizi, o které tak rád hovoří, neví ve skutečnosti zhola nic) tak, že to bylo srovnatelné s epochálním výbuchem Kačky JauJau před televizními kamerami (ale o té jsme aspoň už delší dobu věděli, že její mozková kapacita je taková, jaká je)?

Obamův projev na Hradčanském náměstí byl potom snůškou nicneříkajících klišé a frází, kterým české ovečky bouřlivě aplaudovaly. "Chci svět bez jaderných zbraní," řekl například Obama, což jeden můj známý komentoval slovy, že je to "něco jako kdyby řekl, že chce mít dva penisy. Obojí je asi tak stejně pravděpodobné, že se stane". Zatímco kteréhokoliv jiného státníka (opět mě napadá například Bush, nebo třeba Klaus) by za tak vágní projev média strhala, Obama je však pod jejich zvláštní ochranou. Jak to, že jsem v médiích nezaznamenal jediné kritické slovo? I "seriózní" komentátoři zaujali podobný postoj jako slečna Lucie Jánská v časopise Instinkt, z jejíhož sloupku bylo evidentní, že jí projev Baracka Obamy přivodil několik patrně dosud neprožitých orgasmů.

Jsem dalek věřit na jakási sionistická spiknutí, která nám určitě budou předhazovat "národovecké" skupiny. Spíše bych uvěřil na existenci jevu, který popsala socioložka Noelle-Neumannová a který se nazývá "spirála mlčení". Většinové názorové klima je zkrátka takové, že Barack Obama je strašně cool. Kdo by si dovolil napsat a veřejně říci něco jiného, bude svým způsobem vyobcován, jeho názor bude k posměchu (dnes už se zaplaťpámbu za odlišné názory nezavírá, byť levicoví pomatenci tvrdí něco jiného a křičí hesla jako je Guantanámo) a tak často takový "minoritní" názor nebývá ani vysloven. Připomíná mi to české mediální klima za prezidentování Václava Havla, za jehož funkčního období jsem si nepřečetl v českých médiích byť jen špetku kritického názoru, protože se to... nehodilo? Nesmělo? Zatímco dnes je kurs nastaven přesně opačně - netvrdím, že v některých případech neoprávněně.

Barack Obama jistě není loutkou v rukou Židů, zednářů, templářů, iluminátů... je však reklamním panákem, kterého bezezbytku stvořila média. V podstatě je srovnatelný s jakoukoliv libovolnou "celebritou", v jejichž společnosti se hlavně v amerických médiích mimochodem také objevuje. Zapadá tak dokonale do představy vůdce postmoderního světa. Také o jeho zvolení rozhodla média a nikoliv voliči. Některá z nich už opatrně přiznávají, že v prezidentské kampani nehráli s respondenty férovou hru, co se týče přístupu k oběma kandidátům. Výmluvy typu "v roce 1963 by si nemohl Barack Obama ani dojít na veřejný záchod, blablabla," které svorně papouškují i česká média, jsou neskutečně únavné - navíc operují se syndromem "white guilt", který já opravdu necítím, proč bych taky měl? O Obamovi by se tak mělo psát nikoliv jako o prvním prezidentovi s odlišnou barvou pleti ale spíše jako o prvním "virtuálním" prezidentovi, což ostatně jeho projev v Praze naznačil, ne-li dokázal.

Netvrdím samozřejmě a priori, že Barack Obama bude špatným prezidentem Spojených států. Toto hodnocení není na mě, nýbrž, jak jsem už předeslal, na budoucích historicích. Pro nás budiž pozitivem, že český primitivní antiamerikanismus po zvolení Mesiáše, který celému světu slíbil modré z nebe aniž by naznačil, kde ho vezmeme, přece jen trochu ochladne. Druhým potěšujícím faktem může být ten, že všichni Američané se opít umělohmotným rohlíkem přece jen nenechali - ostatně viz toto video.

Komentáře

Finrod Felagund píše…
Vynikající článek, pane kolego! :)
Anonymní píše…
Diky, clanek presne shrnujici muj nazor. A dost jsem se pobavil pri pasazi o prvnich orgasmech :)
Anonymní píše…
Jste si jist, že "reklamní panák", není totéž co loutka? http://video.google.com/videoplay?docid=-2607083697435048689&hl=cs
Anonymní píše…
Tento web je největší žumpa jakou jsem kdy viděl! Pořád máte něco proti "porušování lidských práv" v Tibetu nebo Bělorusku a přitom věřejně podporujete teroristický "stát" Izrael, který ukradl původním Palestincům (zatím) 78% půdy a který páchá genocidu na tomto nevinném nevinném národě?!

Vás musí platit přímo z Tel Avivu co?!

Dále tady propagujete kapitalismus jako jediný správný systém a každý jiný je pro vás automaticky totalitní?! Ale já říkám že kapitalismus je zločin, který udělal s poctivé práce rukama jakýsi terč posměchu! On totiž každý nemá to štěstí že se narodí bohatému podnikateli s vilou a bazénem u Prahy!
Finrod Felagund píše…
Anonymní, na tomto serveru si můžete přečíst o "šokujícím odhalení" předního českého neonacisty pana Vrány, který došel k velmi podobnému závěru jako Vy - ten mě označil za norského sionistického Žida, jehož prarodiče zakládali Stát Israel. Ještě jste málo invenční, měl byste svou paranoiu ještě více rozvést :)

jinak samozřejmě že jsme placeni Židy, zednáři, ilumináty, templáři, CIA, vrahy z Wall Streetu a redakcí Financial Times.
Anonymní píše…
Finrod Felagund: Jste na omylu. Nejsem tzv. antisemita ani tzv. neonacista. Nemám dokonce nic proti židům jako takovým, jen proti sionismu. To že nepřehlížím izraelské zločiny ze mě dělá neonacistu? Odsuzuji jakoukoliv genocidu a nezáleží jestli ji páchají Číňané na Tiběťanech, nebo Izraelci na Palestincích. Každopádně nálepka neonacisty opravdu není na místě :)
Finrod Felagund píše…
Ach ano, všichni antisemité po roce 1945 svorně prohlašují, že nejsou antisemity, nýbrž pouze antisionisty :P můžete si podat ruku s Ahmadínežádem, ten tvrdí totéž, co Vy - pěkná společnost, jen co je pravda :)
Anonymní píše…
Finrod Felagund: Myslete si co chcete, ale opravdu jsem jen anisionista! :) To je totéž jako bych tvrdil, že každý antikomunista je zároveň taky antisemita. (zakladatelem komunisme je přece žid Karl Marx ne?)
Finrod Felagund píše…
Je irelevantní, jaké národnosti je zakladatel něčeho; nemluví tím za všechny té národnosti přeci (že to tak vidíte opět dokazuje Váš antisemitismus) - každý národ má své černé ovce.
template píše…
Že by na Dělnických listech někdo hodil odkaz na tyhle stránky? :-))
Finrod Felagund píše…
viď, že jo... :) už to tak vypadá :)
Miroslav Yamato píše…
Pánové, ale ono je opravdu chybné automaticky zaměňovat kritiku sionismu za antisemitismus. Kupříkladu já Israel (či sionismus obecně) kritisuji poměrně často, ale kdo mě nazývá antisemitou, tak se krutě mýlí! Ostatně to, že leckdo mě nazývá takto a jiní mi naopak spílají do např. sionistických poskoků jasně ukazuje, jak je takové škatulkování směšné.

Nicméně nevím, proč vám, pane anonyme, tak vadí, že tyto stránky propagují kapitalismus atp. Když se vám to nelíbí, tak můžete využít nabídku velkého množství jiných stránek, propagujících všelicos jiného.

Mimochodem, kolik vám ti židozednáři vlastně platí :-))
Anonymní píše…
template - Jste na omylu. Tyhle stránky jsem objevil náhodně a to teprve včera při brouzdání na Googlu :)

Finrod Felagund: A co potom říkáte na antisionistické židy? Jsou taky podle Vás tzv. antisemité? :D
Anonymní píše…
Vidím, že ani Vy jste se neubránil tlaku médií. Podle mě jsou Vaše komentáře o dvou penisech a neproběhnutých orgasmech buď jen donekonečna opakovaným způsobem jak zaujmout, který vidíme denně v otravných reklamách a bulváru a který jste do sebe (chtě nebo nechtě) vstřebal, nebo je to důsledek nějakého otřesného traumatu z dětství. Ať je to jakkoli z Vašeho článku se tak stala, jak už tady bylo nepřímo řečeno, žumpa.
konfident píše…
Anonymní (žumpa) není neonacista, ale typický levičácký postbolševický blb, který nic neumí, v životě nic nedokázal, ani nedokáže a každý, kdo je úspěšnější, je podle něj zloděj a lump (zasluhující zřejmě převýchovu v nějakém "nápravném" zařízení).
Anonymní píše…
Diky za bohuzel ojedinely nazor Pripada mi ze dejiny uz nejsou tvoreny narody, ale medii a ze cely svet ceka s silenou nadeji nashromazdenou za desetileti na mesiase s nadeji kterou jinak nemuze upotrebit a je tak ochoten dat svou duveru komukoli na koho media ukazi. Poptavka po mesiasi po spasiteli lidstva prevazuje o tisic procent nad nabidkou...
"jsi ten ktery ma prijit nebo mame hledat jineho?" vitr
Anonymní píše…
Online Poker - prémie pro nového hráče - prémie pro nového hráče - $50 no deposit required - bonus farm Good luck on the table :) Regards

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem