STALO SE V KOTLINCE: Myslím národně, cítím sociálně a konám východně

Kdo by to byl řekl, že taková osoba ctící konzistenci názorů jako je Václav Klaus na stará kolena takhle obrátí a udělá takový názorový veletoč? Z pozice člověka, který i na tomto serveru podporoval Klause v prezidentských volbách se nestačím divit a sypu si na hlavu celé kýbly popela. Kam se poděl Klaus - libertarián? Kam se poděl Klaus - antikomunista? Proč jsou "klausovci" v SSO schopní prohlásit, že Paroubek není nebezpečný a otočit tak o 180°, jen proto, že se s ním spolčil Klaus?

Ti hloupější z českých internetových diskutérů, kteří stále ještě nestačili zaznamenat Klausův obrat dodnes jako kolovrátek vyčítají ODS, že mobilizovala v roce 2002 proti levici. "Doleva, nebo s Klausem", znělo tehdejší volební heslo, nad nímž se skvěla karikatura ustaraného občana nakreslená Vladimírem Jiránkem - a kde je mu dnes, v roce 2009, konec? Tento týden se Klaus nechal slyšet, že podporuje národně myslícího a sociálně cítícího Ivana Gašparoviče, jehož některé perly můžete nalézt zde, jakož i na summitu NATO prohlásil, že by se NATO mělo starat o to, aby mělo společné pozice s Ruskem. Doslova tam o nadcházejícím summitu EU-Rusko řekl: "Jako někdo, kdo bude předsedat tomuto summitu, vím, že by bylo strategickou chybou, kdyby došlo k formulaci odlišných pozic vůči Rusku ze strany NATO a ze strany EU" - co to znamená? Klaus varuje NATO, že by mělo být vůči Rusku vstřícné a tvrdí, že on z pozice českého předsednictví na summitu EU-Rusko k Rusku vstřícný bude. To je to, oč mu šlo, když s Paroubkem a Filipem shodil prozápadní vládu, která by místo vazeb na Rusko prosazovala (například s Radosławem Sikorskim a Donaldem Tuskem) silnější vazby na USA? A vůbec - uvědomme si, že vládu shodil s tímtéž Paroubkem, který nedávno hostil ruského generála Jevgenije Bužinského v Lidovém domě. Generála, který přišel kritizovat protiraketovou obranu USA, za kterou se mimochodem Václav Klaus nepostavil.

Jak tohle všechno do sebe zapadá? Klaus, otevřeně prosazující ruské zájmy, spolupracující s Paroubkovou levicí (jde o tutéž osobu, která v době Špidlova předsednictví ČSSD, tedy v době "ČSSD s lidskou tváří", proti levici mobilizoval), stavějící se odmítavě k Západu - kdo by to byl před prezidentskou volbou v roce 2008 řekl, že? Jeden z novinářů během oné volby napsal větu, která byla velmi pravdivá a kvůli níž jsem až donedávna i přes svůj narůstající kritický postoj vůči prezidentovi nelitoval jeho podpory ve volbě, a sice že s prezidentskou volbou je to jako s fotbalem - bez ohledu na to, že Sparta hraje dobrý fotbal, nebudu ji podporovat kvůli tomu, jak strašné má fanoušky. I když byl Švejnar nemastný-neslaný a nejspíš by se v současné době choval prozápadně a neintervenoval by s ruskými zájmy do českého předsednictví EU, pořád to byl Paroubkův kandidát, jehož vítězství by znamenalo Paroubkův triumf. Kdybych byl před rokem tušil, že má Paroubek trumfy hned dva, Švejnara i Klause, který je s Jiřím Paroubkem v současné době velký kamarád, nejspíš bych petici Zrušme prezidenty podepsal dříve. Co mi připadá ještě zajímavější je skutečnost, že si klausovci representovaní SSO, EUportálem.cz a CEP vzali za jednu ze svých ikon Janu Bobošíkovou, kandidátku KSČM během poslední prezidentské volby. Znovu se ptám, kam se podělo heslo "doleva, nebo s Klausem"?

Vnímavější levicoví diskutéři na českých zpravodajských a publicističtějších v posledním půlroce přicházejí velmi často s myšlenkou "no na to, jak jsem dřív Klause neměl rád, teď se mi moc líbí" - a osoby pravicově, liberálně volnotržně založené začínají kvůli společnému dílu Klause s Paroubkem uvažovat o emigraci. Kdo by to byl čekal? Proč se Václav Klaus změnil? Dostal z Moskvy nějaký podobný slib jako Gerhard Schröder (i South Stream potřebuje šéfa), nebo jde o nějaký dluh vůči Moskvě poněkud staršího data?

Karikatura: The Economist

Komentáře

template píše…
Se vším souhlasím, opatrný bych ale byl v jedné věci: Říct, že "Klaus s Paroubkem shodili vládu" by bylo dost zbrklé. Osobně si teď myslím, že Klausova role v pádu vlády se spíš zveličuje a to zejména kvůli výrokům Tlustého a Schwippela. Nedokážu si představit, že by zrovna u těchto dvou poslanců prezident nějakým způsobem intervenoval a přesvědčoval je, aby hlasovali tak, jak mají hlasovat. "Přímo" vládu shodila ČSSD a KSČM spolu s přeběhlíky, nepřímo pak hlavně Martin Bursík, kterému se dvě zelené odpadlice mstily za svůj vyhazov ze strany, a hned poté za něj může Mirek Topolánek, který si nedokázal vyjednat podporu těch dvou (a přitom to bylo tak jednoduché - zbavit se Bursíka, čímž by si naklonil i velkou část ODS), protože si byl jistý Schwippelovým hlasem.
Anonymní píše…
Jak jste přišel na to, že Svobodní tvrdí, že Paroubek není zlo? A jak můžete tvrdit, že je Bobošíková ikonou SSO, když kandiduje proti nim a nikdo v té straně ji dvakrát nemiluje? Po pravdě řečeno, takhle slabý a zavádějí článek jsem tu dosud nečetl...
Anonymní píše…
tenhle článek je slátanina hodná Rudého práva
Anonymní píše…
Tenhle server jde do hajzlu, kde jsou ostatni autori co sem driv psali? Finrod felagund pise dobre spis clanky, co jsou dobre promysleny a pripraveny, na ktery ma vic casu. Pak ale semtam vybleje neco sityho horkou jehlou a to je slabsi.
Anonymní píše…
Klaus se bohužel až tejd vybarvuje protože má druhý mandát a už na politcké scéně nemá co ztratit. Co se týče Švejnara jsem stejného nazoru, kež bych tušil že Klaus bude prosazovat ruské zájmy takovýmhle způsobem...Ono konec konců i ten Klausův boj proti Lisabonské smlouvě je vlastně v Ruském zajmu protože pro Rusy, jako vývozci surovin do Evropy, jsou výhodnější desítky státečku soupeřicích mezi sebou než Evropa jako jeden celek který je silnější a bude prosazovat zájmy společně...
Unknown píše…
Anonym: zatímco EU, sjednocená pod vládou velkých států - pod vládou velkých států, protože ty malé do toho nemají co kecat - je o mnoho lepší. Zvláště když je Sjednotitel sám, Sarkozy, zastydlý komunista, který otevřeně prohlásil, že když v Kongu znásilňují a rabují zahraniční armády tak je to OK, protože by se "Kongo musí podělit o své nerostné bohatství se svými chudými a lidnatými sousedy".

Velmi silně nemusím rusáky, přes 1968 se asi nikdy nepřenesu, ale ti se nám teď nesnaží vládnout politicky a nevnucují nám patrialchalismus na každém kroku.

A propos - pokud si mám vybrat mezi posílením "pouze" nacionalistických rusáků, nebo posílením *též* silně nacionalistických, ale navíc neskutečně pokryteckých, centralizovaných, *patriarchálních* (to víte, že EU plánuje zakázat všechny televize žeroucí na vkus zelených moc energie? Co si kupujete, není věc vás, ale Bruselu. Též co máte v autě za bezpečnostní systémy není vaše věc, ale věc Bruselu) a vraždících (aneb kterak zelení v austrálii zakázali městečku se bránit proti požáru vypalováním trávy okolo, v čehož přímém důsledku uhořelo několik lidí), beru *každopádně* raději dnešní rusáky.

Koneckonců, komunismus (a 90% ostatních neřestí posledních 300 let) pochází z Francie, akorát se jinde více uchytily - a zakomplexované napoleonky posedlé mocí opravdu nemusím - a velice si vážím vlastní svobody.
Anonymní píše…
cover72: konecne rozumnej nazor na tomhle kryptolevicackym webu.
Finrod Felagund píše…
Oh, takže každý, komu je bližší Brusel než Moskva je kryptolevičák, no to tedy zírám.
Unknown píše…
No, když to tak vezmeš, tak to jistým způsobem pravda je: Moskva je teď nikoli levicová, ale typicky ruská - tedy občany ignoruje, dokud se něco opravdu vážně ne*ere a dokud se jí oni občané ne*erou do vlády. Oproti tomu Brusel je 100% levicový - a to snad ještě hůř, než komunisti. Ani ty totiž nenapadlo nařizovat lidem, jakou televizi si smí koupit či jaká bezpečnostní zařízení *musí* používat - komunismus se vyžíval v totalitní kontrole a masové hysterii, nikoli však v patrialchalismu - zatímco brusel a jeho EuroFederativně-Zelené náboženství se vyžívá jak v čím dál tím totalitnější kontrole, tak v šíleném patrialchalismu.
Ergo současný Brusel *je* levicovější, než Moskva. Užasné :-/
Finrod Felagund píše…
cover72: Nevíte, o čem mluvíte, nejspíš jste, například na rozdíl ode mne, v Rusku nebyl. Špiclování občanů na každém rohu, nesmíte se přesunout mimo svou oblast na déle než 48 hodin, nemáte-li zvláštní povolení. Pokud vím, tak televizí v EU máte na výběr opravdu hodně a ani za Vaše protievropské názory Vás nikdo netrestá. Zkuste si totéž v Rusku proti Putinovi a schválně se můžeme vsadit, jak dlouho bude trvat, než Vás zavřou...
Anonymní píše…
finrodíku, zabal to a radši si přečti něco o metodách "nejlepšího premiéra v historii ČR"

http://www.euportal.cz/Articles/4340-schwippel-topolanek-me-chtel-podplatit-fabrikou.aspx

nešimrá to ten Brusel, když mu nekorektne.com tak intenzívně zavádí anální sondu ?
Anonymní píše…
Pro cover72.

"Oproti tomu Brusel je 100% levicový - a to snad ještě hůř, než komunisti. Ani ty totiž nenapadlo nařizovat lidem, jakou televizi si smí koupit"

Nejenomže napadlo. Komouši to zařídili rovnou tak, aby slušná televize nebyla k dostání a vnutili lidem nákup ruského šmejdu za cca půlroční výplatu. Vzpamatujte se.
Unknown píše…
Nesouhlas. Komouši "jen" centrálně řídili ekonomiku, čehož důsledkem byly ony šmejdy - nicméně kdo an to měl, mohl si koupit, co ho napadlo. Viz "rovnější" jezdící ve Fordech.
Oproti tomu Brusel diktuje centrálně a všem bez rozdílu (tedy kromě vládnoucí třídy, na tu se zelené výmysly nevztahují - viz Al Gore a jeho "malá vilka") a to nikoli kvůli ekonomice, ale prostě z potřeby si dokázat, že vládne. Nebo tak nějak jsem to myslel, právě jsem totiž dopřeinstaloval 30 compů a moje vyjadřovací schopnosti se propadly pod bod mrazu.
Anonymní píše…
To je teda pěkně stupidní článek :D

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem