Z ČESKÉ KOTLINKY: Klip ODS a davy těch, kteří nepochopili

ODS na svém internetovém kanálu na serveru youtube.com publikovala video, v němž dává do souvislosti Mnichov, komunistický puč, okupaci v roce 1968 a události posledního týdne. Mnozí, překvapivě včetně Ondřeje Neffa, jsou pobouřeni, tvrdí cosi o svatokrádežnictví a zlehčování historických tragédií. Je tomu ale opravdu tak?

Jestli ODS myslí toto video vážně (jako že nejspíš ano, protože zapadá do logického kontextu jejich politiky), stala se pod Topolánkovým vedením z ODS strana jednoznačně západního charakteru. Můžeme se dohadovat o tom, jaké je orientace, v tomto smyslu pojmy levice/pravice tak trochu postrádají smysl. Mirek Topolánek, který straně vtiskl charakter obránce západní tradice a západního myšlení v ČR, tak učinil z ODS stranu, která západně opravdu uvažuje - pokud nepovažujeme za jeho straníky lidi jako jsou Tlustý, Bém či Jančík, kteří jsou poslední dobou jednou nohou venku a uvnitř zůstávají jen proto, aby mohli dělat Topolánkovi Klausova trojského koně. Nutno říci, že i ČSSD měla takové své období - za předsednictví Vladimíra Špidly; to však bohužel skončilo a bylo nahrazeno knedlíkářskou buranskou autoritou na čele s Jiřím Paroubkem, který, svorně s komunisty i s Václavem Klausem, brnkají u lidí na strunu izolacionismu, nedůvěry k Západu a k obracení se na Východ.

K samotnému videu: za sebe říkám, že má naprostou pravdu. Myslím si to proto, že se nedomnívám spolu s našimi dějinnými katastrofisty uctívajícími naše slavné prohry, že by události jako Mnichov nebo komunistický puč byly zradami zvenčí, ale důsledek dlouhodobé neschopnosti českých elit. Mnichov i komunistický puč měly svůj "pád vlády v době předsednictví", tedy jakousi událost, v níž se rozhodovalo, několik let předtím. V době, kdy zasedala v Mnichově konference nebo kdy na Staroměstském náměstí hřímal Klement Gottwald už bylo samozřejmě na jakékoliv změny pozdě - ty se měly dělat dřív. Stejně tak to neznamená, že ODS tímto klipem tvrdí, že jsme teď prožili alternativu Mnichova, nebo komunistického puče - to tam, pokud vím, nikde nezaznělo a než jsem si tento názor přečetl v diskusi na Lidovkách, ani mě taková alternativa nenapadla. Klip poukazuje na smutnou pravdu, kterou většina hurávlastenců nerada vidí, a sice že za Mnichov nemohly západní mocnosti, ale naprosto neschopná československá zahraniční politika posledních let před krizí (až 13 let - Locarnská smlouva v roce 1925 byla prvním hřebíkem do mnichovské rakve) kombinovaná s ignorováním krize identity státu, která začala už rokem 1918 (odpověď na základní otázku: kdo jsou Čechoslováci?) a dalšími dilentantismy. Takovým diletantismem, takovým hřebíkem do rakve budoucí katastrofy, bylo i vyjádření nedůvěry vládě v době předsednictví.

Na klausovském serveru EUportál.cz zazněly názory, že o nic nejde, protože totéž se stalo Dánsku nebo Itálii - jenže rád bych kolegy z tohoto serveru upozornil, že Dánsko i Itálie se díky neizolovanosti těšily důvěrné známosti ze strany ostatních západních států. Izolacionismus, zavedený v českých zemích Benešem a prohloubený komunisty způsobil, že o ČR dodnes takřka nikdo nic neví. Ono se to lidem, kteří uvažují způsobem "ČR pupek světa" špatně poslouchá, ale Česká republika je na okraji světového zájmu a geografický střed Evropy v tom rozhodně nic neznamená. Místo aby se české politické elity snažily, aby se o České republice svět dozvěděl a aby ČR před světem obstála (tohle dělala celkem úspěšně Topolánkova vláda během předsednictví), většina našich hrdých vlastenčíků uvažuje způsobem "když o nás, velkých nás nic nevědí, tak ať si trhnou, my je nepotřebujeme". Takový přístup je dalším hřebíkem do rakve budoucí katastrofy, v níž zase budou Češi nadávat, jak je každý opustil a zradil.

Reakce ve společnosti na pád Topolánkovy vlády bohužel ukazují, že není otázka jestli se to stane, ale spíše kdy k podobné katastrofě dojde. Ukazují, že česká společnost ještě natolik nedozrála, aby si byla schopná uvědomit vlastní velikost (malost) a podle toho se chovat - tedy trpělivě pracovat na zlepšování obrazu země, čemuž by mělo být podřízeno prakticky vše. Touto cestou se vydali Slováci a bude velmi zajímavé sledovat, jak za několik let bude Slovensko mnohem více geopoliticky důležité a respektované, nežli Česká republika. Závěrečná věta pana senátora Töpfera o tom, že jsou Češi nebezpeční zejména sami sobě by se měla do kamene tesat. Ostatně proto, byť nepovažuji Lisabonskou smlouvu za nějaký dar z nebes, po ní volám ať je tu co nejdřív, protože žádný, ani ten nejdémoničtější bruselský úředník nemůže poškodit budoucnost českých zemí více, než cca 60% jejích vlastních občanů, kteří ji dlouhodobě stahují do východního svrabu a izolace.

Komentáře

Anonymní píše…
Mnichovská dohoda nás připravila o 36 % území, vyřadila ČSR jako geopolitického hráče a učinila ji naprosto neobrany schopnou.
Následně umožnila okupaci zbytku českých zemí Německem, vyhnání českých obyvatel tzv. Sudet a zavedení diktátorského nacistického režimu, kterému za šest až sedm let padlo za oběť až 360 tisíc občanů bývalé ČSR.

Jestliže někdo tuto historickou tragédii srovnává s pádem vlády, kterou vedla strana, jež nedodržovala vlastní program, ideje a usnesení, musí být hodně velký darebák, nebo ještě větší pitomec
Marek "Maro" Skřipský,permanentně udivený z pomýlených tvrzení tohoto (ne)korektního webu.
P.S. Západ není jen geografické vymezení, ale i určitá kulturní a hodnotová posloupnost vázaná na komkrétní komunitu
Ondra píše…
ani ten nejdémoničtější bruselský úředník nemůže poškodit budoucnost českých zemí více, než cca 60% jejích vlastních občanů, kteří ji dlouhodobě stahují do východního svrabu a izolace.

Ty jsi asi zapomněl na základní smysl demokracie ne? O zatažení kamkoli nerozhoduje žádná metafyzika, ale mandát, delegovaný voličstvem. To když si bude přát třeba svrab nesvrabovější, tak tu prostě bude. Je jistě dobré proti svrabu bojovat, ale třeba je říct, že jsou si všechny postoje rovnocenné, když holt pravice je natolik neschopná neumí porazit ani takové žabaře jako je Jirka a Bohouše, tak se nemůže divit. Je lepší být trochu realista, než odejít jak spráskaný pes a pak se odvolávat vyšší instance co si to ti Češi dovolili.

Ondrej S., novolevicak dle podivnych meritek serveru Nekorektne :-)
Ondra píše…
Není žádná Česká republika a vnějších 60% lidí, co jí škodí. Těch 60% "škůdců" je většina České republiky. To je třeba vzít v potaz.
Finrod Felagund píše…
Problém je, Ondro, že kdyby si těchto 60% lidí chtělo užívat svůj svrab a žít si v něm, poškozují tím těch 40%, kteří tohle nechtějí a kteří mají mít právo žít tak, jak chtějí. Od toho je tu stát, aby dokázal být arbitrem, který bude bránit jak těm 40% násilím do něčeho tlačit těch 60%, tak obráceně. Pokud někdo žije v liberálním systému, není pro něj problém, aby si žil ve svrabu, chce-li. Problém je v tom, že tito lidé chtějí žít v takovém svrabu, aby neměli na očích nikoho, kdo ve svrabu nežije. Proto jsou v systému, který dává dobrovolně na výběr nespokojení a proto by chtěli diktovat všem, co mají dělat. A proto říkám, že bruselský úředník dokáže napáchat méně škody vůči všem zúčastněným, nežli těch 60% občanů ČR, kteří neumějí přežít to, že soused se má lépe.
Ondra píše…
Nemám dojem, že by nikoho poškozovali. Prostě mají jiný názor než neoliberálové/neokonzervativci.

A to o bruselském úředníku je totálně scestné. Znáš snad všechny? Osobně mi je milejší dívat se na české komunisty v parlamentu a koukat na demo jejich příznivců, kterým stačí buřty, knedlíky, pivo a pár sociálních výhod, než snášet šílené "antirasistické kvóty", gender výplach a nesmyslné regulace drobných živnostníků právě těmi (ne)pekelnými bruselskými úředníky. Některými. Ale těch pár vyukuků jistě stačí.
Ondra píše…
Ano, slova senátora Topfera, by se opravdu měla tesat! :-)))))

http://www.novinky.cz/domaci/165219-topfer-se-distancoval-od-klipu-ods-je-trapny-a-hloupy.html
template píše…
Myšlenka je dobrá, nicméně provedení mi přijde doopravdy poněkud nešťastné. Video je totiž tak patetické, že ve většině občanů ČR vyvolá maximálně tak smích.
Miroslav Yamato píše…
Spíš ve mě vyvolává pláč kam až ODS klesla. Nejspíš se snaží dohnat a předehnat ČSSD v trapnosti...a podařilo se.

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem