RUSKO: Průřez ruskou opozicí, aneb kdo je na výběr

Finanční krize hýbe Ruskem a spolu s pádem burz i ruské měny se otřásá v základech důvěra ruských občanů v systém. Dlouho byli běžní Rusové ochotni měnit svou náchylnost k Putinovu režimu, k "řízené demokracii" výměnou za rostoucí životní úroveň, nicméně s turbulencemi v ruské ekonomice tento růst bere za své. V Rusku sílí hlasy opozice - bylo by nanejvýš na místě podívat se, o koho jde.

Západní média jako "ruskou opozici" označují především demokratickou opozici, stranu "Jednotná občanská fronta" šachového velmistra Garriho Kasparova. Kasparov je známý tím, že jeho strana je v Rusku všemožně šikanována a vládnoucí trio Putin-Medveděv-Lavrov dělá vše pro to, aby Kasparovovi nedovolila "přerůst" určitou mez. Přesto ovšem nedůvěra běžných Rusů k demokratickému hnutí není příliš silná, neboť se podařilo Putinovi zakořenit myšlenku, že "demokracie = chaos". A to ne ledajaký chaos - většina dnes žijících Rusů si pamatuje na rozklad ruského státu během 90. let a vlády prezidenta Borise Jelcina - jako jedinou zkušenost s demokracií. A většina Rusů je zajedno, že takovouhle demokracii opravdu nechtějí.

Přesto však není Kasparov jediným a ani nejsilnějším opozičníkem. Dalším významným, tentokráte členskou základnou silnějším hnutím, je Komunistická strana Ruské federace Gennadije Zjuganova, která dostává pravidelně mezi 18-20%. Byla to právě ona, která iniciovala v poslední době v Rusku největší demonstrace, které ovšem jednotky OMON rozprášily kdekoliv se objevily v hojnější účasti - poslední takový případ byl zhruba před měsícem ve Vladivostoku. Přesto není zatím KPRF schopna dát dohromady více příznivců - a její členové, především lidé důchodového či předdůchodového věku, nejsou zrovna ukázkovou revoluční silou, která by byla schopna násilím svrhnout režim.

Kde to ovšem intenzivně bují, je ruská nacistická scéna. Největším a nejsilnějším nacistickým uskupením je Ruské národní sjednocení (Российское Национальное Единство), které je klasickou nacistickou stranou svou strukturou a aktivitami přesně kopírující NSDAP. Má své "úderné jednotky", které jsou polovojensky cvičeny a ozbrojeny pochodují ruskými ulicemi. Jejich ideologií je nacionální socialismus, který se navíc opírá o ruskou pravoslavnou církev a odvolává se na pravoslavné hodnoty. Právě "dědictví", k němuž se hnutí odvolává, je rozlišovacím znakem mezi jednotlivými ruskými nacistickými stranami.

Druhou nejsilnější ruskou nacistickou stranou je Národně-bolševická strana (Национальная Большевисткая Партия). Jejím cílem je především odstranění vlády a režimu premiéra Vladimira Putina, přičemž je pragmatičtější, nežli RNE - je ochotná spolupracovat jak s liberálními, tak s extremistickými stranami. Odkazují se ke Stalinovu nacionálnímu bolševismu, tedy k tomu období Stalinovy vlády během druhé světové války, kdy z ideologického hlediska Stalin zkombinoval bolševismus (internacionální socialismus, do té doby doktrína SSSR uplatňovaná například během ruských expanzí 20. let) s ruským nacionalismem a antisemitismem.

Dále pak existuje v Rusku celá řada menších "tradičně nacistických" (tzn. organizací i cíli shodnými s 3. říší a NSDAP) i neonacistických (typu hnutí Blood and Honour a různých skinheadských organizací) sdružení, tyto však spíše fungují lokálně a zaměřují se na násilnou trestnou činnost proti různým menšinám, zejména z oblasti Kavkazu, nejčastěji proti Čečencům či Gruzíncům.

Podíváme-li se na to, kdo všechno tvoří alternativu Putinově "řízené demokracii", člověk se jen těžko brání přesvědčení, že o moc lepší to po jakékoliv změně režimu v Rusku být nemůže, proto by mělo být bytostným zájmem Západu jednak držet si Rusko od těla, oslabovat současný ruský režim, aby se nemohl navenek projevovat agresivně, ale ponechat mu jeho činnost dovnitř a nedovolit jeho kolaps. Šance, že by po případném svržení systému Vladimira Putina byl nastolen demokratický režim je mizivá; naopak v době velké finanční krize jako je tato je možné, že radikalizovaný dav bude ochoten přijmout první snadné řešení na vyřešení všeho formou útoku na "veřejného nepřítele" - a z pohledu na ruskou politickou scénu vidíme, že adeptů není málo. Říká se, že Rusko je za západní Evropou opožděno myšlenkově zpravidla o takových sedmdesát let - nebylo by tudíž od věci si připomenout, co se v některých evropských zemích před sedmdesáti lety dělo.

Komentáře

Anonymní píše…
Hrozba nove proletarske revoluce, ne-li nejakeho mixu narodovectvi a komunismu je natolik desiva, ze jde pres mezinarodne politicke neshody. Stojime s Ruskem na jedne lodi.
Finrod Felagund píše…
Ondro, problém je v tom, že ideální to není nikdy. Putin, pokud bude mít zdrojů přespříliš, bude sám nebezpečný. Pokud bude mít zdrojů příliš málo a ruská ekonomika bude skomírat, hrozí bolševický nebo nacistický puč - o čehož důsledcích bych radši ani nepřemýšlel. Sečteno a podtrženo, musíme Putina držet u moci, ale jeho moc se snažit limitovat tak, aby ji nemohl zneužít pro expanzi navenek.
Anonymní píše…
A proč né Kasparov? Peoč si myslíte že by Kasparovová strana nemohla přivést Rusko k demokracii?
Finrod Felagund píše…
Protože za současných poměrů v Rusku by byl krátce po převzetí úřadu beztak zavražděn. Navíc chce-li stavět demokracii, musí být zvolen a většina Rusů demokracii nechce. Co s tím? Bude-li osvíceným diktátorem, bude mu to možná k dobru, ale nebude demokratem.
Anonymní píše…
On sám by Vám to určitě vyvrátil, ale třeba máte pravdu... http://www.youtube.com/watch?v=8S2RT4sHfdY
Anonymní píše…
Autor je blbec. Nacismus v Rusku nema zadne silne pozice. Pouze nejake marginaly vystupiji pro tuto partu, ale vetsina lidi jich opovrhuje. Ja rozumim, ze jste jako kazdy cesky publicista se prosazujete nazor o ruskych nacistu, ale to je nejvetsi blbost, kterou je mozne reknut o Rusku a Rusu. Ta demokracie, kterou podpodruje Kasparov a jine chudaci, znamena podpora zajmu USA. V Rusku je demokracie, ale protoze ona neni v zajmu USA, ona je svetove neuznana. A proto opakujem znovu, jste blbec.
Finrod Felagund píše…
Pane, soudě podle toho, jak píšete, tipuji, že jste Rus. Tohle je podle Vás demokracie? http://www.lidovky.cz/rusko-chce-branit-historii-d0y-/ln_zahranici.asp?c=A090225_223929_ln_zahranici_mel

By the way, Francie je taky demokracie, která je všechno jen ne americká, ale takové věci, jako se dějí v Rusku ohledně lidských práv, tam tedy opravdu nehrozí. Vzhledem k tomu, jak lžete v této otázce, nepřekvapilo by mě, kdybyste lhal i v otázce těch nacistů.

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem