GAZA: Saúdská Arábie pomůže Palestincům

Podle dnešní zprávy jordánské televize al-Arabíja daroval saúdský král Abdulláh bin Abdul Azíz ze saúdského rozpočtu miliardu dolarů (cca 20 miliard CZK) na obnovu Gazy, nastartování nutných reforem a zlepšení životní situace obyvatelstva. Bude zajímavé sledovat, jak s penězi Hamás, který v Gaze vládne, naloží.

Zároveň s tímto oznámením vyzval král Abdulláh vůdce Egypta, Kataru, Kuvajtu a Sýrie k ustanovení schůzky na úrovni představitelů zemí, která by se měla zabývat situací v Gaze s pohledu pomoci vylepšení tamní humanitární situace. Zároveň vyzval vládce těchto zemí k darování 500 milionů dolarů (cca 10 miliard CZK) samosprávné vládě pásma Gazy za účelu zvládnutí logistických problémů spojených s obnovou země. Pomoc je to věru štědrá, uvážíme-li, že v Gaze žije 1,4 milionu obyvatel a výrobní a mzdové náklady v oblasti jsou mnohem nižší, nežli v České republice, kde by 20 miliard korun znamenalo velmi výraznou pomoc například v oblasti rozvoje infrastruktury. Kupříkladu dvacet kilometrů dálnice E39 v Norsku mezi Melhusem a Orkdalem, jehož většinu trasy tvoří mosty a tunely (tedy stavebně obtížná místa) stál tento úsek v přepočtu 5,5 mld. CZK, tedy čtvrtinu peněz, které mají jít do rozvoje infrastruktury v maličkém a rovinatém pásmu Gazy.

Schválně by mě zajímalo, co Palestinci s tímto darem udělají. Po tomto daru končí totiž jakékoliv oprávnění stěžovat si na nedostatek peněz a žití v prachu a špíně. Každá jedna společnost, která má vůli se rozvíjet a pracovat na sobě by dokázala takového objemu peněz využít k velkému rozvoji, i kdyby se měla třetina peněz rozkrást na různých pochybných účelech (jak už tomu v nerozvinutých zemích bývá). Dokážou to Palestinci? Nebo si za miliardu dolarů nakoupí další rakety a výbušniny, kterými se budou snažit zabíjet nevinné civilisty?

Foto: al-Arabíja

Komentáře

Anonymní píše…
Jedna raketa Al-Quassam prijde asi na 1000 dolaru. Mame se na co tesit.
Anonymní píše…
Palestinci v Gaze zvolili Hamas proto, ze nebyl tak zkorumpovany jako Fatah (hlavni clen OOP). Hamas delal socialni politiku a zdravotnickou peci. Fatah jenom kradl.
Finrod Felagund píše…
To je pravda, Anonymní. Jev je to podobný, jako když Siciliáni podporují Cosa Nostru, protože má taky své sociální programy, třebaže na ně bere prostředky z organizovaného zločinu. Nicméně ať jsou pohnutky jakékoliv, nikdo je ten Hamás volit nenutil...
A co tam měli na výběr za strany (teda spíš organizace)? Já jen, že jste se tu do mě pouštěli, protože jsem nebyl u voleb. Pokud tedy měli Palestinci na výběr jen Fatah nebo Hamás, byly na tom asi jako já :-) Tedy je opravdu do volby Hamásu nikdo nenutil, jenže i podle Vás si někoho vybrat museli. A tak si vybrali v tu chvíli menší zlo...

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem