SPOLEČNOST: Myšlenka komunismu nemůže nevraždit

Často slýchávám okolo sebe názor, že komunismus je jako myšlenka, utopie, atp. vlastně správná věc, špatná byla jen jeho realizace, protože se toho chopili "špatní lidé". Rád bych ovšem poukázal na to, že takový názor je mylný, neboť komunistická myšlenka má dvě možnosti - buď bude zavržena jako nefunkční, nebo ke zločinům povede.

Kámen úrazu je už v trvání na společném vlastnictví. Jak převést soukromé vlastnictví do rukou státu (společnosti)? Majetek musí být převeden. Jsou dvě možnosti, buď bude převeden dobrovolně, nebo se převod vynutí. Převede-li se majetek dobrovolně, může to být opět ze dvou důvodů - buď je dotyčný člověk dostatečným utopickým filantropem (a tedy myšlenku komunismu podporuje), nebo není - a potom je dobrovolnost založena na tom, že si hodlá najít živobytí jinde a dostane za svou újmu dostatečnou kompenzaci, kterou uzná za vhodné. Je-li majetek převeden nedobrovolně, jde o krádež, tedy zločin. První závažnou otázkou tedy je - je schopen komunistický stát se svou pověstnou efektivitou schopen vyplatit takové množství lidí? V žádné zemi v době komunistického puče nebylo komunistů v populaci nikdy více než 50%, třebaže se to číslo v některých případech padesáti procentům blížilo. Vzhledem k tomu, že dotyční budou potřebovat dostat se mimo zemi směřující ke komunismu (jejíž peníze tedy jsou bezcenné), budou potřebovat zahraniční měnu. Jsou komunisté vůbec schopni zaplatit v cizí měně tržní předkomunistickou cenu za nemovitosti, auta, akcie či další majetek lidí, kteří s komunismem nesouhlasí? V případě České republiky bychom hovořili o částce mezi padesáti až sedmdesáti pěti tisíci miliard korun, což je částka odpovídající přinejlepším 84 ročních státních rozpočtů. Hovoříme tedy o kategorii, která zaplatit jednoduše nelze. I kdyby komunisté měli tu dobrou vůli odškodnit ty, kteří se jejich experimentu nehodlají účastnit a i kdyby jejich ekonomika byla tisíckrát silnější, než ta současná (což být nemůže), nemohou být schopni zaplatit něco takového. Proto chtějí-li v experimentu pokračovat, musejí tyto lidi okrást.

Mnohým se samozřejmě okradení líbit nebude, proto budou odcházet - klidně s prázdnou - jen aby nemuseli žít v komunistickém "ráji". Z oněch přibližně pěti milionů nesouhlasících s režimem může jít přinejmenším o půl milionu lidí. Představte si město o velikosti Brna, jak se ze dne na den celé vybydlí - a všechny s tím související důsledky. Komunistický systém stojí na tzv. "společném vlastnictví", tedy na okradení co největšího počtu lidí (proč termín okradení viz výše) a používání těchto zdrojů na provoz státu. Útěk půl milionu lidí - a to minimálně - by znamenal, že přijde o značnou část příjmů, o něž si nemůže dovolit přijít, protože by tím ohrozil své centrální plánování. Co tedy udělá? Postaví na hranicích drátěné zátarasy a použije policii na to, aby zabránil odchodu těchto lidí. Tedy bude muset začít špiclovat, dělat kádrové posudky a "pojistky" bránící lidem v odchodu. Z tohoto nám vychází, že ony zločiny, které komunismus má na svědomí, nezpůsobili lidé svými mocichtivými nápady, ale byly naprosto nevyhnutelné, měl-li režim přežít a rozvíjet se.

Hromadné vraždění tzv. "třídních nepřátel" je pak jen prostředkem k udržení loajality obyvatelstva, respektive čirou zvůlí, k níž lidé inklinují jen kvůli své přirozenosti - značné části lidí totiž moc stoupne do hlavy takovým způsobem, že se dopouštějí krutostí jinak nevídaných - což vynikajícím způsobem předvedli například příslušníci SS-Totenkopf-Verbände, kteří byli před svým povoláním do koncentračních táborů (a často i během něj) příkladnými otci rodin, k vlastním lidem slušní a ani náhodou krutí. Nebyly to do té doby žádné zrůdy - stejně jako žádné zrůdy nejsou ti mezi námi, kteří by po obdržení tak obrovské moci, jakou má komunistický stát, tu moc podobným způsobem zneužívali.

K názoru "komunismus je dobrý, jen lidé jsou špatní", respektive "kvůli lidské přirozenosti je to jen hezká utopie" se často dodává právě to, že nebýt těch chamtivých, nesolidárních lidí, bylo by to fungovalo. Jenže pokud to mezi lidmi nefunguje, proč se toho tolik lidí ještě zastává? Také by se mi třeba líbilo mít zítra sto milionů eur, ale protože vím, že je mít nebudu, nebudu se tím zabývat. Tím, že držíme živou myšlenku komunismu, dáváme budoucím generacím návod na těžké zločiny a bezpráví. Přesně proto je třeba komunistickou myšlenku po vzoru norimberské denacifikace odsoudit a zatratit. A zakázat, ať si kdo chce říká co chce o tom, že je na to pozdě.

Komentáře

Anonymní píše…
Utopická myšlenka neschopná fungovat kvůli/díky lidské přirozenosti.. přesně tak to je. Stejně jako myšlenka, že by společnost mohla fungovat bez zákonů. Lidé, kteří komunismus podporují, tohle vědí, nebo nad tím nikdy nepřemýšleli a vidí to jen ze své osobní situace. Obojí je smutné.

Btw, 50 až 75 tisíc miliard ~= 84 tisíc ročních státních rozpočtů? :)
Finrod Felagund píše…
Jistě, myslel jsem na jiné věci během toho, co jsem to psal, je to 84 ročních státních rozpočtů. Díky za připomínku, opraveno :)
Anonymní píše…
S tímto můžu souhlasit. Prakticky stejný rozhovor jsem vedl před několika dny s jedním člověkem. Tvrdil to samé, tedy vynikající myšlenka. Ta domělá rovnost je tak přitažlivá...

Karel S
Ale ano, ta myšlenka je dobrá. Jenže to, že je něco dobrá myšlenka, ještě neznamená, že to může být taky dobře a snadno realizováno v těch podmínkách, v jakých to realizováno být má. Pokud by společné vlastnictví existovalo odjakživa, zase by se těžko realizoval opak, tedy kapitalismus a zavádění soukromého vlastnictví.

Vlastně jinak... Je to dobrá myšlenka, ale ne v současných společenských podmínkách. Jakýkoliv pokus o realizaci je předem odsouzen k zániku jako naprostá zhovadilost, a neobejde se bez zločinných praktik.
Ještě dodatek: Navíc komunismus, jak se ho snaží zavést naši "přátelé" z KSČM (a i odjinud) nemá s tou myšlenkou nic společného, jim jde čistě o moc, o diktaturu jedné politické strany...
Anonymní píše…
ad Cobra Kraif

Ta myšlenka komunismu ovšem sama v sobě obsahuje kořen nasilí. A to tím, že řadí zájmy celku nad zájem jednotlivce. Takže bez teroru se neobejde, je jí vlasní. Samozřejmě komunismus provází i perverze práva, tudíž soukromé vlaslastnictví se stává zločin a naopak teror při nastolování komunismu zločinem není, protože jak jsem psal výše, zájem celku stojí nad zájmem jednotlivce.

Dále podle komunistických ideologů, je komunismus dějině nutný, čili nevyhnutelný. A to právě přechodem z kapitalismu....z toho plyne, že máme ideální podmínky. Takže nemůžete říct, že dnes není pro komunismus vhodná doba.

A pokuste se zdůvodnit proč komunismus povžujete za dobrý.

Karel S
Anonymní píše…
Co kdyby si dělníci uvědomili že jejich pracovní síla je JEJICH soukromý majetek o který je zaměstnavatel okrádá. Pravičáci za soukromý majetek považují JEN to o co podnikatelé dělníky okradli. A ten si chrání, na ten jim údajně nikdo nesmí chytnout. O tom zběsile řvou všichni od rána do večera. A že je NÁSILÍ také to jak okrádají dělníky jim nedochází a to si nepřipustí. Že VĚDOMĚ zneužívají stavu tísně ve kterém jsou dělníci jim nevadí. Čili zaměstnavatelé používají jako PRVNÍ NÁSILÍ na dělnících pro získání majetku !!!
Anonymní píše…
Jistě, zaměstnavatel poptává pracovní sílu, která je majetkem např. dělníka, na tom není nic nenormálního. Ale že by zaměstnavatel okrádal? Pokud vím, tak za to zaměstnanec (dělník ) dostává zaplaceno, a to je spravedlivé. Čím je zaměstnanec kvalifikovanější, tím víc je exklusivnější a za odevzadanou práci taky dostane více peněz.

Pravdu máte v tom, že vztah zaměstnavatel - zaměstnanec je obousměrný, jeden bez druhého se neobejde. A tudíž by z toho měli obě strany těžit...V čem je problém?

Karel S

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem