RUSKO: Havárie na ponorce ukazuje ruskou aroganci

Před několika dny zemřelo dvacet ruských vojáků z posádky jaderné ponorky Něrpa na otravu freonem, který do vzduchu unikl z hasícího zařízení. Je mi velmi líto obětí této nehody a dodávám, že přístup ruské exekutivy v čele s duem Medveděv-Putin se opravdu moc neliší od postupu moskevských úřadů v době černobylské havárie.

Jak nehoda začala? Osmého listopadu se náhodně spustilo hasící zařízení během námořních zkoušek na ponorce, kde bylo mnohem více lidí, než kolik se pro posádku předpokládá (208, z toho přes 120 inženýrů, zdroj: AFP). Cílem plavby bylo obnovit ruskou přítomnost v Tichém oceánu tak, aby se začala dostávat ke stavu ruského námořnictva v sovětských dobách. Podle ruských i zahraničních expertů z obrany a námořnictva však ruská vláda vytyčuje cíle, které nemají žádný realistický základ a hazarduje se životy lidí. Přesněji řečeno - je jí docela jedno, jestli životy posádek jsou či nejsou v ohrožení, hlavně když ušetří na údržbě strojů. Není to první případ - o problémech s technikou nehovoří jen ruští námořníci, ale i piloti strategických bombardérů, které Putin poslal "střežit" mezinárodní vzdušný prostor či ruští pozemní vojáci - kteří na zastaralost a neoperativnost ruské techniky poukazovali v době války v Gruzii. Ano, mít Rusko lepší techniku, mohlo válku v Gruzii vyhrát (tedy svrhnout místní režim a nastolit svůj).

V čem je podobná nehoda ponorky Něrpa s nehodou černobylského reaktoru? V obou případech šlo o politický příkaz naprosto ignorující fyzikální zákony a reálný stav technických zařízení. V obou případech se to snažilo Rusko tutlat, ani v jednom se nedostala pomoc na místo tak včas, jak jen mohla. V obou případech se "hasilo" způsobem "umře-li jeden nebo deset, je to jedno". Ostaně neskutečná a brutální stále přetrvávající šikana v řadách ruské armády, stejně jako průběh a vyšetřování nehody ponorky Kursk, jsou dostatečným důkazem toho, že pro ruskou vládu je život jednotlivce v systému hodnot až hluboko za takovými pojmy jako "rozšiřování panství" či "vymožení (udržení) si statutu velmoci".

Skutečnost, že ruské námořnictvo není ochotno investovat do údržby údajně nejtišší a nejrychlejší ponorky, kterou vlastní ani tolik, aby k podobným nehodám nedocházelo, opět o něčem svědčí. Ani si radši nebudu představovat co by se stalo, kdyby se tím freonem přiotrávili indičtí námořníci, kteří si měli tento stroj vbrzku pronajmout. Vztahy mezi Indií a Ruskem by se dostaly na bod mrazu a Rusko by bylo ještě o něco ostřejší, aby si "vymohlo respekt".

Zbývá otázka - v jakém technickém stavu jsou reaktory ruských jaderných ponorek? Mimochodem - jaký je jejich technický design, jsou moderovány roztokem kyseliny borité, nebo grafitem? V jakém stavu jsou odpalovací rampy mezikontinentálních balistických střel umístěných poblíž Novosibirska jakož i rakety samy a jejich nosiče? Můžeme Rusku věřit, že jeho obětování bezpečnosti na oltář imperiálních principů nezpůsobí katastrofu v globálním měřítku?

Komentáře

Anonymní píše…
Pořád lepší když se stane katastrofa, která poučí do budoucna, než být jediným státem (och omyl, spolu s Mugabeho říší jihu), který NEPODEPSAL Arms made treaty.

A to je arogance státu, která by nás měla znepokojovat, měli Něrpu lépe zabezpečit, ale občas se něco takového prostě bohužel stane. Spojování s Černobylem moc, to bychom mohli rovnou spojit Three Mile Island s nehodami všech amerických raketoplánů, například. Jak někteří Rusofobové dovedou využít ke své pochybné argumentaci i sebevětší tragédii, člověk nestačí žasnout. Amerika si svévolně napadá a porušuje územní integritu států, se kterými ani není ve válce, ale to ignorance samozřejmě není, že :-))

Ondra
Anonymní píše…
Ondro, jde ale hlavne oto jak zodpovědně se k haváriim strany staví. Právě z toho vyplívá že se Rusové, jak sám píšete, z Černobylu moc nepoučili a co hlavně, životy lidi jsou jim stejně lhostejné jako za CCCP.
Anonymní píše…
Ja bych mohl co do lhostejnosti argumentovat bombardovanym Belehradem a vyctem civilnich obeti vsech americkych intervenci ve stylu "make world safe for democrycy"

cetl jste k Nerpe neco jineho, nez MFD? Jste si opravdu jisty, ze je tragedie Rusku lhostejna? V cem se lisi unik arzenu na ruske ponorce od jinych armadnich katastrof? Britum a Americanum se jich take stava cela rada. Take by jsme se mohli bavit o tom, jak veterani ze Zalivu, Iraku a Afghanistanu konci v USA na dlazbe jako socky a nikoho nezajimaji...

Ondra
Anonymní píše…
Bombardování Bělehradu nebylo v pořádku, to máte pravdu, měli ho totiž bombardovat o 10 let dříve protože tím by fašistický režim v Srbsku neměl možnost napáchat všechny zločiny, a Kosovo by dnes bylo součásti Srbska. Tato, od jiných katastrof se liší hlavně tím, že Rusové si hrají na něco co nejsou ani nemůžou být, ale za každou cenu, bez ohledu na životy vlastních lidí, si chtějí hrát na velmoc. Bylo by pro všechny lepší kdyby rezavé ponorky prodali do šrotu a začali něco dělat(pracovat). Beztak ruské zbraně jsou největší hrozbou právě pro samotné Rusy.

alfaman
Anonymní píše…
Tak pokud vim, Nerpa nepatrila do srotu, ale jednalo se novy prototyp, byt, pravda, vyrabeny s prestavkami od roku 1991. Proste doslo k tragedii a tech ztracenych zivotu je skoda, at jsou na palube Rusove, Americane, nebo Francouzi.

Rusove si hraji na neco co nejsou? Je to mozne. A co Americani, kteri misto aby si si vsimali sveho nesplatitelneho dluhu a hlidali jizni hranici oteavuji v celem svete?

Bombardovani Belehradu bylo v poradku hm...Bombardovani civilnich cilu (vcetne skolek) proti vetu OSN a s cilem podporovat zlocinecke albanske gangy bylo v poradku. To muze rict jen valecny zlocinec nebo neokon. Ono to vlastne v 90% splyva.
Anonymní píše…
Je to prostě neštěstí. Je mi těch kluků líto, stejně jako mi bylo líto třeba mrtvých amerických astronautů z posledního havarovaného raketoplánu, jehož jméno jsem už zapomněl. Politizovat technické katastrofy se tak nějak příčí mému vkusu a gentleman by se takto chovat neměl.

Paralela s Černobylem nesedí. Média se shodují, že ruská admiralita spolupracuje na objasňovní havárie vcelku slušně, a to i přesto, že by se ráda vyhnula zodpovědnosti.
Je samozřejmě otázkou, kdo je hlavním viníkem, když ponorka byla ve zkušebním provozu a formálně nesloužila. Myslím, že hlavní zodpovědnost leží přece jen na admiralitě, ale krk za to nedám
Maro
Chronosphere píše…
Ponorka nebyla "ruská" ve smyslu nějakého operačního nasezení-není a ani nebude ve stavu ruského námořnictva.Nejedná se o žádnou demonstraci síly nebo obnovení pozic v Tichomoří.Než sem něco autor napíše,měl by si zjistit podrobnosti,a ne slintat podobně jako pes na na prázdnou misku nad slovy Rusko-ponorka-havárie-říše zla.Takže aby tu zazněly jisté upřesňující informace-ponorka je dosud ve výrobě,není vyzbrojená,nepatří ruskému námořnictvu,byla to zkušební plavba-proto tolik podivných osob-civilistů na palubě-jak o nich hovoří i zpráva AFP-a je určena na prodej do Indie.Ale slintejte klidně dál-zachvíli tu bude havárie každé ruské rybářské lodi oznaována za KATASTROFU RUSKÝCH OZBROJENÝCH SIL,A OHROŽENÍ CELÉHO SVĚTA.
filmy píše…
Ponorka K-152 Nerpa patří do třídy Akula II - je vybavena jedním reaktorem OK-650B o výkonu 190 MW, který je tlakovodního typu (PWR) - moderátor je obyčejná voda pod velkým tlakem.
Anonymní píše…
Před havárií ponorky se lakonicky vyjádřil americký mluvčí ohledně planovaných manévrů Venezuely a Ruska (po gruzínském incidentu), kde se měla zůčastnit největší ruská bitevní loď Petr Veliký a též ponorka s nukleárními raketami : "thats about all they have to get that far".
Celkem to souhlasí s tím co autor píše o stavu ruských zbraní.
Anonymní píše…
No tento clanek je propagandou, ci jen "arogantni nevedmost". Ponorka Nerpa,aniz by byla jeste plne dokoncena,se "hlavne ukazovala" kupci a to indickym namornikum, na palube bylo nejmene dvakrat tolik lidi nez ma vubec byt apod. Chteli proste jako spravni obchodnici v kapitalismu stihnout termin a vcas prodat/zapujcit indickemu namornictvu ponorku (v kodu NATO Akula II)a "zkasnou finance", coz je hlavni problem cele ruske armady-> finance.
vitak69 píše…
Děkuji za krásný článek. Argmenty rusofilů jsou zcela zcestné. Rusy nehody jaderných ponorek doprovázejí od samého počátku, je to dané především ruskou mentalitou a tím pádem bordelem v armádě. Peněz z ropy a plynu má rusko dost. Pokud mě paměť neklame, tak američané měli pouze jednu jedinou nehodu jaderné ponorky a to v přístavu a bez ztráty lidských životů. Jak si Rusko a Putin váží vojáků, jsme viděli při nehodě ponorky Kursk, kdy odmítl nabízenou pomoc Švédska, Norska a USA i přestože bylo zřejmé, že na ponorce jsou živí námořníci. Argumentovat nehodou raketoplánu také není příliš dobré při vzpomínce, kolik lidských životů si vyžádal ruský kosmický program. Je znám i případ Gagarina, který tento program chtěl zastavit a při hádce s Brežněvem mu vylil sklenici vodky do obličeje. Na jeho slova došlo o pár měsíců později, kdy se při návratu z kosmu udusil kosmonaut při sestupu do atmosféry. Kolik raketoplánů letělo a jak dlouho létalo? A kolik těch nehod mělo? Mimochodem, kolikrát vzlétl raketoplán Buran? Proč rusofilové uvádějí vždy jen jednu půlku argumentů? :-)

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem