ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Pánové z rady Českého rozhlasu se zbláznili

Nezvratný důkaz o tom, že skutečně žijeme v Kocourkově, mi dnes ráno přinesl tento článek. V něm jsem si přečetl, že radní Českého rozhlasu obvinili rádio Wave, nekomerční to stanici pro mladé, z propagace fašismu! Co se vlastně stalo?

Zprvu jsem si myslel, že nějaký věci neznalý pitomec pustil na rádiu Wave, které dříve vysílalo analogově a poslední dobou se (za pozoruhodných okolností, ke kterým se ještě chci vrátit) přesunulo pouze na digitál, čímž se ochudilo o spoustu posluchačů, nevědomky jednu z "radikálních" kapel typu Skrewdriver. Jaké však bylo mé překvapení, když jsem si výše odkazovaný článek přečetl a zjistil, že se nejedná o žádné nácky, ale o světově proslulou kapelu Primal Scream ze Skotska, jejíž písně dosud bez povšimnutí rotovaly i ve sférách komerčních rádií. Primal Scream se "provinili" tím, že napsali píseň Swastika Eyes, jejíž text můžete najít například tady. Soudný člověk jistě pochopí, že o žádnou propagaci fašismu se nejedná - ačkoliv je text poměrně básnicky zpracovaný, lze z něj vysledovat, že půjde spíš o kritiku současné americké společnosti, kterou Primal Scream přirovnávají k fašistické.
Tedy typické pozérské salónní levičáctví rockera ze Západu. Pochybuji ovšem, že si kdokoliv z radních vůbec dal čas a práci text přeložit a zamyslet se nad ním. Omezencům pravděpodobně stačilo slovo "swastika" v názvu a již se rozběhl hon na čarodějnice. Citáty pánů a dam kompetentních, které najdete v Potůčkově článku, zavání těžkým komunismem a na mě osobně z nich jde hrůza. Nejvíce vyniká paní Dana Jaklová, která se prý "bojí o svého šestnáctiletého syna", že by mohl poslouchat závadnou muziku. Toť argument skutečně jak z normalizace, kde se zhusta brojilo proti "máničkám" ve jménu našich dětí. Paní Jaklové bych doporučil, když už má takový strach o syna, ať raději zpracuje svého manžela Ladislava Jakla, který vehementně horuje pro zakouřené hospody - ty skýtají Jaklovi juniorovi mnohem větší nebezpečí, než poslech Rádia Wave (kde ostatně neuslyší nic jiného, než co se běžně hraje na rockových diskotékách).

Ze zmíněného textu na Digizone.cz mi vyplývá jedno jediné pozitivum: Snad poprvé v životě někdo dal do přímé souvislosti termíny "fašismus" a "ultralevice". Že by se Češi konečně poučili? Bohužel zde je zmiňovaná souvislost naprosto mimo mísu. Primal Scream jsou možná, jak jsem už výše zmínil, typičtí salónní levičáci, stejně jako 99 procent amerických rockových a popových hvězd. Nejsou to však žádní ultralevicoví radikálové, tím méně fašisté. Další "perla" pochází z úst pana radního Zelenky. Toho si dovolím přesně ocitovat. "Jedná se o velmi kontroverzní, radikální rap metalové skupiny, která na svých koncertech zastává revoluční stanovisko, velmi kritické vůči domácí americké a zahraniční politice". Za prvé, zajímalo by mě, byl-li pan Zelenka někdy na koncertě. Madonna, Pink, Lenny Kravitz, Carlos Santana, Pearl Jam, U2... mohl bych jmenovat donekonečna, všechny hvězdy amerického showbusinessu si rády, zejména na koncertech v Evropě, rýpnou do Spojených států, většinou velmi tvrdě. Osobně to už přijímám jako folklór, byť se mi to příliš nelíbí. Je zajímavé, jak se tu najednou operuje ve prospěch Ameriky. Až doteď jsem si myslel, že módní antiamerikanismus je politicky korektní. Za druhé, důkaz absolutní nekompetentnosti pana radního je jeho označení poprockových Primal Scream za "rap metalovou" kapelu. Patrně si je pan Zelenka spletl s Rage Against The Machine, na které by se uvedená škatulka dala použít, a kteří ve svých textech zastávají radikální marxistické postoje. Rage Against The Machine určitě na vlnách Rádia Wave dostávají jakožto další světoznámá kapela prostor. Stejně tak Manic Street Preachers, jejichž písně často hrají i komerční rádia. Nikdo se ovšem nikdy nepozastavil nad tím, že se jedná o hudebníky vyznávající extrémně levicovou filozofii, kteří za svůj největší úspěch považují hraní na Kubě, kde jim přišel do VIP lóže zatleskat sám velký Fidel Castro. Nic z toho však radním nikdy nevadilo.

Už od počátku vysílání Rádia Wave, které se zaměřilo na mladé lidi a pouštělo vesměs kvalitní hudbu (ať už popovou, rockovou, alternativní či indie scénu) pozoruji skutečnost, že je některým lidem trnem v oku. Rádio Wave skutečně hraje muziku, kterou na jiných rozhlasových vlnách sice neuslyšíme, zároveň však nehraje nic opravdu kontroverzního. Veřejnoprávní i komerční rádia hustí dnes a denně do posluchačů normalizační pop, který skládali komunističtí a estébáčtí bossové typu Františka Janečka, Karla Svobody a Ladislava Štaidla. Rádio Wave bylo součástí veřejnoprávního rozhlasu, takže za jeho záhadným stažením z analogových do digitálních vln, které nejvíce prosazovala právě paní Jaklová, rozhodně nejsou ekonomické důvody. Chápu, že jeho posluchači tvoří u nás (na rozdíl třeba od USA) minoritní skupinu. Ale když už si rozhlas platíme z koncesionářských poplatků, tak je špatně, aby se jeho programová nabídka vůbec nelišila od komerční sféry. Je vskutku s podivem, že zde opět chceme něco zakazovat a omezovat z ideologických důvodů. S použitím slovníku a argumentů, které se vůbec neliší od těch komunistických.

PS Otevřený dopis paní radní, která má strach o svou ratolest, najdete zde.

Komentáře

Anonymní píše…
"módní amerikanismus je politicky korektní" - nemělo tam být spíše "antiamerikanismus"? Takhle mi to nedává moc smysl...
Anonymní píše…
Chyba byla opravena, děkujeme za komentář.
template píše…
To tak dopadá, když to po sobě čtu jen zběžně. Díky za upozornění.
Finrod Felagund píše…
Velmi dobrý článek! Ostatně mám za to, že příčin může být více - 1) nikdo v radě neumí pořádně anglicky. Viděli slovo swastika a už to bylo. 2) Potřebují vykázat činnost a nejlépe se vykazuje, poukáže-li se na "pravicové radikály". Tak nejspíš soudruzi mysleli... je to hodně tristní pohled, ale myslím, že pohled na výsledky senátních voleb je mnohem, mnohem horší... a to jsem kvůli tomu přijel do ČR, abych volil...
Anonymní píše…
Asi nikoho nepřekvapí, že paní Jaklová, pod jiným/i příjmením/i pracovala v těch skvělých 70. letech v zahraničním vysílání čs rozhlasu, byla tedy prověřená do morku kostí a pan Jíša, místopředseda rady pod jiným/i příjmením/i byl šéfem zvláštního odboru rozhlasu, které pracovníky rozhlasu prověřovalo a tedy prověřoval i Jaklovou (tehdy se jmenovala jinak)? Teď je paní Jaklová zase opačným bijcem. Pozoruhodné na tom je, že mají oba čisté lustrační osvědčení
Finrod: Ne, anglicky opravdu neumí nikdo z nich - v článku na digizone.cz se, pokud mě paměť nešálí (možná to psali jinde), píše, že si páni a dámy radní nechávali text překládat. Otázka pak je, od koho a jak moc je ten překladatel schopný pochopit význam písně. Očividně se překlad nepovedl. Nebo byl zadán tak, aby se nepovedl, resp. povedl ve vztahu ke svému účelu.
No prostě to nechápu... Kdyby se radši zabývali něčím užitečným...
Miroslav Yamato píše…
Třeba to z jejich pohledu užitečné je...co vy víte proč po Wave tak jdou.
template píše…
Miroslave Yamato, máte nejspíš bohužel pravdu, protože Rada šikanovala rádio Wave od začátku, a to dost podivuhodným způsobem. Swastika už je jen třešnička na dortu, kdo chce psa bít... atakdále.
Anonymní píše…
tleskám :)

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem