SEPARATISMUS: Osetija je Rusija, Kosovo je Srbija?

Tak, jak se jmenuje titulek tohoto článku, se jmenuje i jedna skupina znechucených Srbů na Facebooku. Říkáte si – jaký má dopad pár rozmrzelých bojovně naladěných srbských mladíků? Po pravdě žádný. Jen se jim podařilo hezky v jedné větě shrnout „logiku“ argumentace mnohých amatérských i profesionálních analytiků situace v Kosovu, kteří si pro samou ideologii neuvědomují, kam že se to poděla logika.

Vezměme si to pěkně chronologicky od začátku roku 2008. Kosovo vyhlásilo samostatnost, načež se strhla vlna hysterie zahrnující panslavisty, rusofily, bolševiky i některé naše nacionální konzervativce. Všichni do jednoho se předháněli v paralelách s Mnichovem 1938 a vyhrožovali „dalekosáhlými důsledky jednostranného odtržení se, prolomení precedentu.“ Když už vzpomínali ten Mnichov a ergo první republiku, sluší se říci, že první republika vznikla docela stejně jako Kosovo. Její „mateřský“ stát zahájil válku proti půlce Evropy (v případě Srbů se to omezilo jen na Balkán), načež byl poražen a jako součást útrap poraženého byl přinucen pustit k vodě všechny národy, které o to stály bez ohledu například na zemské hranice či jakékoliv dosavadní uspořádání. Navíc tento nový stát do sebe zahrnul obrovské množství německy mluvících občanů (analogie se Srby), kterých byla z celého součtu počtu obyvatel ČSR více než pětina. Spolu s Maďary, Poláky a Rusíny dokonce tyto „nestátotvorné“ menšiny měly podíl sahající až k padesáti procentům. Jaksi jsem si nevšiml, že by v Kosovu žilo 20% Srbů, o vyšším čísle ani nemluvě. Tento nový stát československý dělal vše pro to, aby si znepřátelil celé svoje okolí (Polsko, Rakousko, Maďarsko) a nakonec za mnichovský diktát považoval to, když arbitrážní mocnosti, které Beneš sám určil v roce 1925, sepsal technický dokument obsahující to, jak bude splněna vůle československé vlády toho času pod vedením Milana Hodžy o odstoupení Sudet. Nějak jsem si nevšiml toho, že by Československo prožilo třicátá léta tím, že by krvavě bojovalo s Polskem či s Maďarskem, nebo tím, že by třeba povraždilo 8000 Poláků v Těšíně či vyhnalo na sto tisíc Maďarů ze svých domovů (pravda, později vyhnalo 3,5 milionu, ale to bylo až po Mnichově). Srbové ovšem rozpoutali válku proti Slovinsku, Chorvatsku, spolu s Chorvaty válku v Bosně, kde se dopustili obrovských zvěrstev, mají na svědomí masakr v Srebrenici, který dodnes al-Káida používá jako důkazní materiál proti Západu, který obviňuje z touhy vraždit muslimy (zajímavé je, že al-Káida počítá Srby k Západu), stejně jako vyhnání na sto tisíc lidí z Kosova. Za podobné excesy všechny země, které se takových od časů Napoleona dopustili, byly potrestány. Minimálně tím, že přišli o území – Srbové měli být rádi, že nemuseli platit reparace, ostatně Němci by jim o tom jistě rádi řekli své. Kupodivu se mi zdá, že mnozí tito hodnotitelé se nějak neumějí vyrovnat s tím, že momentálně pod nikým netrpíme, a tak musejí trpět za někoho jiného – a vybrali si k tomu Srby.

Po vyhlášení Kosova začaly postupně jednotlivé země nový stát uznávat a když přišla na řadu Česká republika, opět jsme slyšeli cosi o Mnichově, ale i něco o tom, že nás Srbové nenechali v roce 1968 na holičkách. Tak za prvé – běžní Srbové tehdy skutečně Čechům pomáhali, nicméně běžní Srbové dneška se zpravidla k nacionalistickým vášním v Srbsku neznají. Srbský stát, který se naopak k dnešním vášním zná, tehdy byl součástí Jugoslávie, která mobilizovala na podporu Československa pod rozkazem maršála Tita. Chorvata. Který ostatně rád nevynechal jedinou možnost jak si rýpnout do Sovětského svazu, takže je otázka, nakolik to bylo z lásky k Čechům a Slovákům, a nakolik z touhy chytit příležitost za pačesy a ukázat Brežněvovi, kdo je tady pánem.

V srpnu 2008 duo Vláďa-Míťa zaútočilo za přispění jistého Sergeje na Gruzii. Co jsme slyšeli? Že to máme za Kosovo, že se nemůžeme divit (to byl názor i pana prezidenta) a že Rusové mají vlastně pravdu. Pomiňme, že rozdíl je patrný – zatímco nezávislost v Kosovu byla dlouho připravována, měla mandát OSN, jednalo se o součást státu, který se provinil rozpoutáním dobyvačných válek a měla po všech stránkách rozumný background, samostatnost Jižní Osetie a Abcházie přišla tak nějak záhy poté, co po dlouhém období, kdy byly tyto země – ačkoliv součásti Gruzie i podle Ruska – podporovány ruskými vojsky, jimž bez jakéhokoliv mandátu přišla ilegálně na pomoc 58. armáda. Z ničeho nic, bez jakékoliv předchozí přípravy, byla Gruzie postavena před hotovou věc a ruské tanky se dostaly daleko za ony dvě provincie. O tom, že se jejich posádky věnovaly oblíbené rudoarmějské činnosti, tedy osvobozování od přebytečného majetku občanů či panenství přítomných žen, není třeba se zmiňovat. Co je ale zarážející je princip celé věci. Pokud někdo křičel, že uznání Kosova je zločin, proč tedy podobný zločin podporuje, když se ho dopouští Rusko? Řeknu-li o něčem, že je to zločin a někdo se toho dopustí, není to přeci automaticky licence na legálnost takového chování s odvoláním na to, že „když ten může, já můžu taky“. Kdyby si tuto logiku oni srbští patrioti z Facebooku spolu se všemi uvědomělými – i českými – spolubojovníky uvědomovali, nikdy by nemohli napsat to, co napsali. Název své skupiny by si mohli dát Osetija je Rusija, Kosovo je Albanija, nebo Osetija je Gruzija, Kosovo je Srbija – jedině tyto dvě pozice jsou logické. Protože ale oni pisatelé-bojovníci koukají na věc ideologickými brýlemi (tedy skrze axiom, že Rusko je kamarád), podřezávají si tak vlastní argumentační větev ve věci Kosova. Cokoliv řeknou na podporu Ruska v rusko-gruzínském konfliktu totiž řeknou na podporu Kosova. Chápu postoje Srbů, kterým se situace nelíbí. Chápu ale i postoje Srbů, kteří se s tím smířili a berou to jako fakt. Ti druzí podle mě jsou méně balkánsky horkokrevní a více přemýšlejí hlavou. Přesto ale nepochopím, proč ono horkokrevné rozhodování (slovo uvažování se sem snad ani nehodí) tak rádo přejímá celé široké portfolio české politické scény bolševiky počínaje a nacionálními konzervativci konče.

Komentáře

Anonymní píše…
Myslim, ze logika kterou nemuzete pochopit je prosta a nema moc spolecneho s mnozstvim faktu, ktere vypisujete. Reseni hadanky je v tom, ze Albanci a Gruzini slovane nejsou a Srbove a Rusi ano. Krev neni voda a stoji za vznikem takovych fanklubu nejen v Srbsku, ale i v Cechach a na Morave.

A jeste bych rad poznamenal, ze s tou nestatornotvornosti obyvatel Podkarpatske Rusi to neni tak jednoznacne. Ustava minimalne v jedne verzi hovorila o Ceskoslovensku jako o statu Cechu, Slovaku a Ukrajincu. Ale to jen tak na okraj, s podstatou clanku to nijak zasadne nesouvisi.
Anonymní píše…
Tak za prvé, Kosovo žádný mandát OSN mít nikdy nemohlo, protože vyhlášením samostatnosti porušilo rezoluci OSN o územní celistvosti Srbska, podepsanou RB OSN - takže všechny státy, které uznaly Kosovo vlastně porušily zavazující nařízení OSN.
Zadruhé, Gruzie se už minimálně 100 let snaží vyhladit osetinský a abcházký národ (dokonce to tam už číslují jako 1.,2.,3. genocida atd.), takže když se Gruzie znovu pokusila vyvraždit pár desítek tisíc lidí, tak přesně podle toho co říkáš, byla Gruzie potrestána.
Za třetí, tvé rusofobické výroky o "rudoarmějských činnostech" laskavě vynech, raději si přečti relevantní zdroje (za které nemůžeš považovat česká média) a zjistíš, že jediný, kdo raboval a ničil z proruské strany (pro zjednodušení), byli Jihooseti, které se právě pokusili navždy vyhladit. Navíc samozřejmě o tom, jaké hrůzy tvořila gruzínská armáda v Cchinvali, o tom si asi neslyšel - vypálení univerzity, nemocnice, všech kostelů atd.
Abych to shrnul, než začneš psát další rusofobické články bez toho, aby sis sehnal relevantní informace a používal populistická hesla (typu "Rusáci jsou ***"), tak si uvědom, že ztrácíš jakoukoli relevantnost v očích všech těch, kteří nejsou úplně dutí a ví o tom, jaké manipulační techniky tady používáš.
Finrod Felagund píše…
Vašku, kozy jsme spolu nepásli ani nejsme ve stejné straně, pročež bych prosil trochu více slušnosti, nicméně já mohu uvést (a také jsem uvedl v předchozích článcích) poměrně dost konkrétních důkazů o tom, jak prasecky se ruská armáda chovala a chová. Vy jste mi tady vmetl informaci typu "každý ví, že..." - to není o nic věrohodnější.

Petře, Slovanství je hloupý mýtus, jak je potom možné, že mnozí Češi, skoro všichni Chorvati, či mnozí Poláci se ke slovanství nehlásí? Krev není čistá voda, je to voda s trochou bílkovin, hemoglobinu a pár dalších věcí, ale nic co by mělo nějak slovansky či jinak vázat. Ostatně řeknu-li to hnusně, to co se často předhazuje za typicky slovanské je pěkně barbarské (krevní msta, touha žít pod "naším" diktátorem radši než v bohaté společnosti, která není tak docela "naše" apod.) a nevím jak Vy, ale já se od toho distancuji.
Finrod Felagund píše…
Ostatně Petře, sám vidíte, jak národnostně necitlivá první republika byla. Dominantní obyvatelstvo na Podkarpatské Rusi nejsou Ukrajinci, nýbrž Rusíni, kteří se od Ukrajinců liší jazykem i kulturou.
Finrod Felagund píše…
Mimochodem co se týče zničeného Cchinvali, nevíme, jak to bylo. Protože některé zdroje říkají, že jej zničili Gruzínci, některé že jej zničili Rusové. Něco (historická zkušenost s prolhaným Ruskem a hlavně se Zbrodnią katyńską) mi napovídá, že Rusové by mohli pravděpodobně lhát podobně, jako tehdy o Katyni. Ale to jsou jen dohady - stejně jako ty Vaše, že město zničili Gruzínci.
Anonymní píše…
Nerad bych strhaval diskuzi moc od tematu clanku, ale neda mi to nereagovat na poznamku o dominantním obyvatelstvu Podkarpatske Rusi. O tu oblast se dlouhodobe zajimam a dnes uz se muzu povazovat za jejiho obyvatele i po pravni strance, takze si myslim, ze informovany jsem dost, ale na to jak to je ve skutecnosti s Rusíny a Ukrajinci se mi jednoznacny nazor nepodarilo vytvorit a to i presto, ze o problematice jsem schopny hodiny diskutovat.

Pravdu ale urcite mate v tom, ze ceskoslovensky stat se choval jako by byl pouze statem Cechu a vsichni ostatni byli jeho nepratele.¨
Anonymní píše…
Slovanstvi neglorifikuju, nepisu, ze je dobre ani spatne, jen si myslim ze je duvodem (ktery nehodnotim) vzniku zdanlive nepochopitelneho nazoru "Osetija je Rusija, Kosovo je Srbija".

Taky bych mohl napsat, ze "tady je zakopany pes", ale trochu se bojim aby jste to nebohe zvirete nezacal rozebirat jako tu krev.
Anonymní píše…
Podívej, "každý ví" jsem nikde ve svém příspěvku neřekl, jen říkám fakta. Nevím, odkud máš ty své "zaručené zdroje". Já jsem například mluvil s gruzíny žijící v Rusku, Osetkou, která utekla z Cchinvali (od které vím, jaká zvěrstva dělala gruzínská armáda) a vedle mě sedí holka, která se narodila v Tbilisi, která přikyvuje na to co píšu a diví se, jak může být někdo tak špatně informovaný:)
Anonymní píše…
jo a mimochodem.. a bez urážky. ve svém článku odsuzuješ axiomatický přístup Srbů ("Rusko = kamarád"), ale přitom veškeré své argumenty stavíš na axiomu ("Vše zlé v těchto věcech pochází od Ruska. Rusko je původce všeho zla"). Takže vlastně nekritizuješ to, že se Srbové výhradně staví na stranu Ruska (podtrhnu výhradně), ale to, že sympatizují s tou stranou konfliktu, která, podle tvého axiomu, je tím, který vše způsobil.
Anonymní píše…
Velmi dobrý článek vystihujicí podstatu problému! Andrija Mrakovčić
Finrod Felagund píše…
Inu, Vašku, to, co vím já vím od Spolku přátel Gruzie v Praze, což je krajanská organizace sdružující Gruzíny v ČR. Navíc mám informace (osobně předané) od senátora Štětiny, který to tam taky prošel. Takže když říkám, že bych byl opatrný na to, jak to tam bylo, tak to myslím vážně.
Anonymní píše…
Jo a byl jsi na konferenci v hotelu Ambasador, kde skupina Čechů prezentovala svoje záběry a názory lidí v zóně konfliktu (konalo se to někdy 9.-10. října), které získala hned po skončení konfliktu, nebo se odkazuješ jenom na jednostranné názory?
Pardon, ale spolek přátel Gruzie asi v Rusko-GRUZÍNSKÉM konfliktu nebude úplně nezaujatý..
Já se tu chtěl bavit o nezaujatém pohledu na konflikt.. zeptej se svých "gruzínských" kamarádů, co si myslí o generálu Giorgi Kvinitadzem - jenom jeho jméno v Jižní Osetii vyvolá hněv a varovnou střelbu do vzduchu a přidám citaci projevu Mihaila Saakašviliho k situaci v Jižní Osetii: "Nemáme jinou alternativu kromě absolutně agresivní mírové iniciativy. Nehodláme cokoliv nechávat v zmraženém stavu. Status quo nezůstane zachován. Nehodlám čekat dalších 100 let na vyřešení těchto problémů. Proto budeme velmi agresivní - abychom docílili míru."
Anonymní píše…
...,,Inu, Vašku, to, co vím já vím od Spolku přátel Gruzie v Praze, což je krajanská organizace sdružující Gruzíny v ČR. Navíc mám informace (osobně předané) od senátora Štětiny, který to tam taky prošel. Takže když říkám, že bych byl opatrný na to, jak to tam bylo, tak to myslím vážně.""""..jako bych četl naše "nejsolidnější" plátky...tak stupidní článek mohl napsat jen opravdu --pasák koz--.....(aby Ti nedošla -košer-indulona do té am. prdele...(((((
Anonymní píše…
Tak přimlouval bych se za víc slušnosti, ale v zásadě souhlas samozřejmě s Vaškem. Ono odvolávat se na to, že Štětina řekl, ehm..:-))

Vůbec to není o nějakém hledání vyváženého postoje. USA podporovaly odtržení Kosova i přes porušení všech možných smluv a v srpnu kritizovaly Rusko za Osetii. Čili se chovaly podle toho vzorce chování, který zde autor kritizuje.

Bez Kosova by k Osetii nedošlo. To je nevyvratitelné. Ale pokud Rusové takový precedent v rukou měli, zasáhnout v Osetii by, pokud mají zdravý rozum, museli. Geopolitická odpověď na akce USA.

Navíc co se týče práva na sebeurčení - Osetinci zkrátka s Gruzínci žít nechtějí. Naproti tomu Albánci stát už mají, i z tohoto pohledu je odtržení Kosova nesmysl.

Nakonec vůbec není příjemná situace mezinárodní politiky, kdy se dohody pošlapávají a nerespektují. Je jedno, zda to provádí USA, Čína, Rusko, nebo Indie. RSFR si jistě také zasluhuje kritiku, ale měli bychom se ptát, kdo k současné napjaté mezinárodní situaci nejvíce příspívá, díky čí nestoudné politice se brutalizují mezinárodní vztahy - díky Washinghtonu.
Anonymní píše…
Nesouhlasím ani s uznáním samostatnosti srbské provincie Kosovo a Metohija, ani s případným odtržením gruzínských provincií.
Chci ale říci, že srovnávat vznik Kosova se vznikem ČSR je naprosto historicky mylné.Země Koruny české se mohly opírat o historické státní právo (které snad každý konzervativec respektuje - krom neokonů :-) ) a o právo národa na sebeurčení.
"Kosovci" nemohou ani jeden z těchto argumentů použít. Státoprávní minulost a vývoj Kosova jako státu neexistuje a oni "Kosovci" jsou samozřejmě v reálu Albánci (všimněte si mj. jimi používané symboliky)Ponechám teď stranou kosovskou vládnoucí vrstvu - vesměs mafiány, vrahy, válečné i kriminální zločince, pašeráky drog a kuplíře. Pěkná sebranka, no s Dalíkem a Kočkou by si asi rozuměli :-)
Maro
Anonymní píše…
V souvislosti se svým předchozím komentářem se podivuji, že na tomto webu se ještě neobjevily politicky nekorektní informace o dění v Kosmetu. Třeba tyto :
1. nafingovaný masakr Albánců v Račaku
2.vraždění místních Srbů na orgány
3. naprosto nezákonné zabírání srbského majetku albánskou verbeží za přihlížení "mezinárodního demokratického společenství"
4. Ničení křesťanských objektů albánskou verbeží
5."mezinárodním demokratickým společenstvím" zmanipulovaný proces s albánským vrahem Rashimem Haradinajem, který vedl k jeho zproštění
6.Intervence "mezinárodního demokratického společenství" ve prospěch albánského vraha Agima Ceku, poté co byl roku 2002 zatčen ve Slovinsku.
7. Fakt, že Ceku je stále Interpolem hledaný zločinec a přesto si s ním Riceová v klídku potřásá rukou.
Je toho, dost, že...

Jinak doplňuji předchozí příspěvek ještě o argument mezinárodně právní. Podle Daytonských dohod z roku 1995 je Kosovo a Metohija součástí Srbska, stejně tak podle rezoluce OSN číslo 1244 z roku 1999.
Maro
Anonymní píše…
Maro, chlape, na tohle ti neodpoví nikdy Jsou to korektníci, kteří se vydávají za nekorektníky.
Tak co, bando redaktorská, jaktože to v Kosovo šlo, ale nejde to u : Republiky srbské, Hercegbosny, Gruzie, Osetie, Mitrovice, Kurdistánu a další
proč se to tady vůbec jmennuje nekorektně, tajtrlíci?
Finrod Felagund píše…
Anonymní, kdybyste náš server četl častěji, tak byste věděl, že třeba já osobně nemám nic proti ničemu z toho, co jste jmenoval. Včetně té Osetie a Abcházie či RS v BiH.
Unknown píše…
Protoze nechci nekomu nadrzovat tak mam nazor na oba dva konflikty stejny. V nasem smutnem svete se muze kdokoli domoci cehokoli nasilim. Pokud budeme podporovat, kteroukoli ze stran, podporujeme tim bezpravi.
Anonymní píše…
Uznání odtrženého Kosova byl precedens, na jehož nebezpečnost bylo poukazováno. Dokonce s odkazy na Jižní Osetii, Abcházii, ale i na Podněstří, Náhorní Karabach, Krym... - a to jsme jenom v části exSSSR.

Jak se ukázalo, byl odpor vůči tomuto precedentu oprávněný. A ukázaly to právě kavkazské události. Cca 15 let se v J. Osetii a Abcházii celkem nic nedělo - ovšem uznání Kosova zvedlo aktivitu separatistů i Gruzínců. Vyústěním byla pětidenní válka a uznání J.Osetie a Abcházie. Se odkazem na kosovský precedens...

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem