PRAHA: Podivnosti páté městské části

Zastupitelstvo pátého obvodu hlavního města Prahy i události, které se dějí okolo něj, jsou až nadmíru podivné. Podivnosti přitom obcházejí radnici „pětky“ stejným způsobem napříč politickým spektrem, jako je to často i na pražském magistrátu. U „pětky“ je to navíc zesíleno přítomností kontroverzního starosty Milana Jančíka (ODS).

Místní obyvatelstvo zpravidla tvrdí, že se zastupitelé „pětky“ chovají často podobně bolševickým pohlavárům v tom, jak arogantně prosazují svou moc. Ostatně včera jsem to zažil na vlastní kůži – když jsem viděl, jak řídí přímo pan Jančík. Po Vrchlického ulici, kde je limit samozřejmě 50 km/h si to odhadem ve svém mercedesu uháněl tak osmdesátkou, přičemž bez blinkru „myškoval“ z pruhu do pruhu. To všechno proto, aby stihl dostihy, na něž jsem jel se svou slečnou ve Velké Chuchli, kde jsem se s ním potkal u vjezdu do parkoviště poté, co já jsem jel po Praze naprosto předpisově. Jeho auto bylo ve frontě tak čtyři metry přede mnou. Osobně ani moc nedoufám v to, že mu něco hrozilo – třebaže jsou v tunelu Mrázovka a v té části okruhu mezi Mrázovkou a Zlíchovským tunelem kamery měřící úsekovou rychlost. Tato příhoda však velmi dobře zapadá do dalších podivností.

Už způsob, jakým byl Milan Jančík protlačen v tomto funkčním období do křesla starosty, je mírně řečeno podivný. Na „pětce“ vyhrála ODS, neboť je tento obvod plný pravicově smýšlejících lidí, kteří ovšem podivnosti pana starosty nesli s velkou nelibostí, pročež hromadně dávali preferenční hlasy jiným kandidátům za ODS, jen aby Jančík nebyl starostou. Třebaže preferenční hlasy získali jiní kandidáti, někdo (nejspíš z magistrátu) Jančíka do křesla starosty protlačil, takže je tam znovu.

Politické podivnosti ovšem zasahují i do běžného života občanů městské části – projevuje se to nejčastěji různými dopravními omezeními v místech, kde bydlí někteří zastupitelé, případně naprosto bezohledným zacházením s parky a zelení městské části. Nejznámější případy takových omezení jsou ulice Na pomezí, Na Hřebenkách či Na Radosti. Ulice Na pomezí spojuje městské části Jinonice a Košíře, je jejich jedinou spojnicí a zároveň jediným alternativním výjezdem z části Košíř s názvem Cibulka, vedle křižovatky Kavalírka na Plzeňské ulici. Navíc je to důležitá spojnice pro hasiče, kteří se do této čtvrti potřebují dostat (sídlí v Jinonicích), a kteří tak v době dlouhých let zavřené ulice Na pomezí místo toho, aby byli na Cibulkách za dvě minuty tam byli minimálně za devět. Nicméně ulice Na pomezí byla dlouhé roky neprůjezdná, protože přes ni byly načerno povaleny panely znemožňující průjezd – a to i podle rozhodnutí soudu ilegálně. Veřejným tajemstvím je, že za celou věcí byla korupce radních těmi, co nechtěli, aby jim jezdila auta okolo domu. Třebaže soud o nelegálnosti takového opatření rozhodl už před několika lety, ulice Na pomezí byla otevřena až před několika měsíci, zejména kvůli neudržitelné dopravní situaci a kvůli tomu, že se už moc lidí moc ptalo. Značka „průjezd zakázán“, tentokrát bez brutálních zásahů typu panelů na vozovce, zdobila přibližně měsíc ulici Na Hřebenkách, nicméně po mohutných protestech obyvatel byla zrušena. Stejný případ (rovněž zrušený po protestech) byl zákaz vjezdu do průjezdní ulice Na Radosti ve Zličíně, kde bydlí jeden ze zastupitelů městské části. Občanská organizovanost tak dokáže alespoň částečně bránit zvůli místních radních – jenže výčet podivností tím nekončí. Jančík se totiž coby starosta účastnil podivných prodejů Ženských domovů, jednoho z domů v Zubatého ulici či záměru koupě pozemků Českých drah v areálu Smíchovského nádraží, které je ovšem prodat nechtěly.

V současné době obíhá Prahu 5 petice požadující změnu územního plánu do původního stavu, neboť před několika měsíci schválilo zastupitelstvo MČ Praha 5 změnu charakteru pozemků v chráněných rezervacích na stavební parcely s úmyslem budovat zde nové čtvrtě. Jde zejména o Prokopské údolí, Dalejské údolí, rezervaci na Vidouli, v Motole a park na Kavalírce, který je poslední zelení v oblasti. Lobby developerů se tak prosazuje i tam, kde nemá co dělat – a je to právě radnice, kdo má mít zodpovědný přístup k hospodaření s pozemky patřícími městu. Bohužel tak nečiní.

Podivnosti se ovšem točí – jak již bylo řečeno – napříč politickým spektrem a tak nejsou vynecháni ani radní za ČSSD. Jeden z radních za tuto stranu, Věnek Fořt, napadl v tramvaji na počátku srpna ženu, kterou se snažil oloupit o batoh, maje přitom v krvi 2,8 promile alkoholu. Dobré vztahy mezi radními se však projevily – Milan Jančík odmítl jakékoliv řízení proti radnímu Fořtovi s tím, že ji považuje za plně soukromou věc pana zastupitele. Na stejného zastupitele se nedávno dokonce provalilo to, že na podzim roku 2006 starosta Jančík navrhl, aby Fořt získal vilu patřící městu – za cenu třikrát menší, než za kterou ji Fořt nyní prodává. Luxusní vilu se čtyřmi byty v Košířích radní koupil za cca 5 mil. CZK, což je cena, jakou dosahují v dané lokalitě často jednotlivé byty – ve srovnání s tržními cenami nemovitostí by vila měla šanci být prodána ne za 15 mil. CZK, za kolik ji Fořt prodává teď, ale i za více; tímto počínáním má tak Fořt, pokud nebude prošetřován, zisk deseti milionů korun podivným způsobem naprosto jistý.

Zdá se, že klíčem k podivnostem je sám starosta, který navíc byl podle Obvodního soudu pro Prahu 1 zvolen do vedení ODS na Praze 5 v rozporu se stanovami strany. Kvůli této pochybné volbě je dokonce část radních za ODS na radnici pátého obvodu v opozici proti svým stranickým kolegům semknutým okolo Jančíka – kteří vesele spolupracují s politiky jiných stran na velmi netransparentní politice. Současnou koalici tak tvoří někteří zastupitelé za ODS, zastupitelé za ČSSD a někteří z SNK-ED. Jančíkovo jednání dokonce v několika případech vyšetřovala policie, ovšem pokaždé byla věc odložena s odůvodněním, že se žádný trestný čin nestal. Opravdovým klíčem k rozřešení podivností na pátém městském obvodu bude tedy najít, kdo za Jančíkem stojí a kdo je ten, kdo nad ním drží ochrannou ruku. Tato osoba může zároveň být tatáž, která drží v pražské ODS další kontroverzní osoby – které straně svou přítomností škodí pověst.

Více informací zde a zde.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem