SUDETY: Odpor k sudetským Němcům = legální obdoba antisemitismu?

Antisemitismus je v historii lidsta jeden z nejhnusnějších sentimentů, které kdy existovaly. Jeho úplný základ totiž tkví v závisti vůči úspěšnějším, bohatším, vzdělanějším - zkrátka v jistém smyslu slova vůči elitám. Existovalo mnoho způsobů, jak se antisemitismus projevoval, nejprve jako antijudaismus ("vy židé jste zabili Ježíše"), posléze jako rasismus ("vy Židé jste nižší rasa") a nakonec jako socialistický odpor vůči bohatým ("Žid je kapitalista, kulak a jako takový musí být zničen"). Všechny tyto tři druhy antisemitismu mají společné dvě věci - pokaždé jde jen o to, jak okecat, že dotyčný antisemita závidí a chtěl by se mít tak, jako ten Žid a pak - všechny druhy tohoto sentimentu jsou pudové, iracionální a velmi, velmi živelné.

Tragédie, jakou byl holocaust, však přes nezměrné utrpení lidí, kteří zahynuli v koncentračních a vyhlazovacích táborech, respektive je přežili, měla jednu výhodu - nežidovská společnost zažila šok z toho, kam její antisemitismus vedl a sama se začala stydět a omlouvat. Od holocaustu právě z pietních důvodů je velmi neslušné, projevuje-li se někdo jako antisemita, neboť je automaticky většinovou společností ostrakizován. To je naprosto v pořádku. Problém je jinde - společnost chrání potenciální cíle těchto nízkých pudů, ale neničí příčiny, neničí pohnutky samotné.

V západní Evropě, především ve Francii (ale i v Německu), se tento pudový antisemitismus začal realizovat na Američanech. To, jakým způsobem místní hovoří o Spojených státech a především o tom imaginárním "Američanovi", kterým částečně pohrdají a kterého se částečně bojí, je ve své podstatě založeno úplně na tomtéž, na čem do poloviny čtyřicátých let dvacátého století stavěl antisemitismus. Opět jde o odpor a závist vůči schopnějším, bohatším, méně zamindrákovaným - a evropská média se rozdmýchávání takových choutek velmi ráda účastní (zvyšuje jim to náklad).

V Čechách si ale pamatujeme, navzdory systematické antiamerické propagandě, že Amerika osvobodila západní Čechy, a také si pamatujeme na to, jak jsme skončili díky bratrské pomoci SSSR. I když nás obklopuje antiamerická propaganda, tak nějak podvědomě víme, že Amerika je náš spojenec a že Američané jsou slušní lidé. Nicméně i v Čechách existuje skupina, na které si lidé, za jiných okolností antisemitští, vybíjejí své pudy - na sudetských Němcích. Vsadil bych se, že i pan Václav Vlk starší, který mezi tyto pudové fanatické odpůrce všeho sudetoněmeckého patří, kdyby se setkal s Peterem Bartonem, ředitelem Sudetoněmecké kanceláře v Praze a nevěděl, kdo to je, byl by nejspíš milý, a možná že by si ani netroufl mu do očí říct, co o abstraktním "sudeťákovi" píše na Neviditelného Psa. Stejně jako v případě Židů před druhou světovou válkou, antisudetsky, nebo tehdy antisemitsky naladěným lidem nevadí konkrétní sudetský Němec nebo Žid, kterého mají před sebou, ale abstraktní sudetský Němec nebo Žid je prostě ztělesněním všeho zla, který číhá na příležitost, jak někomu sebrat dům, nebo mu otrávit studnu.

Pudová podstata odporu vůči sudetským Němcům je vidět z každého komentáře od takových lidí - jako kdyby nebyli schopni vidět za "těmi Němci" konkrétní lidi, s konkrétními osudy, kteří nějak žili a byli jako každý z nás. Měli rodiče, měli děti, měli nějaké jméno, někteří měli psa, jiní krávu, jako malí si někde v lese poblíž stavěli bunkr (každý, koho znám si jako malý v lese stavěl bunkr) - zkrátka je vidí jako masu, kterou je třeba pokud možno vylikvidovat (cit. Edvard Beneš). Zároveň takoví lidé fanaticky nesnášejí ty, kteří poukazují na to, že i sudetští Němci jsou lidé, kteří žijí lidské životy a že se někdo těžko proviní jen tím, jakým jazykem mluví. Tohle jsou zvyky patřící na Balkán, ne do střední Evropy a ne do národa, který se s pýchou často označuje za civilizovaný (často tvrdí, že je civilizovaný ve srovnání s Američany). Jenže Američan dokáže podat ruku svému bývalému nepříteli a dokáže s ním být opravdu srdečně zadobře. Běžný Čech tohle nedokáže, bohužel. Místo toho, aby vzal svoje ruce a začal něco dělat pro to, aby byl dobrý, bude vymýšlet tisíc důvodů, proč to nejde a jak celý svět ovládá židovský kapitál, nebo celou Českou republiku německá konspirace.

Mimochodem doporučuji kliknout si na fotografii u tohoto článku. Je ze serveru Sudetoněmecké kanceláře v Praze, je to v Jeruzalémě, kde se konal Den solidarity se sudetskými Němci. Ten, kdo byl solidární, byli Židé, na kterých je vidět, jak vypadá velkorysost a velikost národa.

Komentáře

Anonymní píše…
Skvělý článek - trefné a pravdivé!
Ono se tohle zdaleka netýká jen Židů nebo sudetských Němců, týká se to obecně všech elit. Zrovna jsme se o tom bavili na obědě - před školu přijede kluk v novém BMW Z4 a pro všechny (s výjimkami), kteří nemají stejné nebo lepší auto je to automaticky blbeček, frajírek apod. V každém člověku, ať jde o Čecha, Němce, Američana..., je ta nenávist vůči lepším/bohatším už zakořeněná. Ono se těžko přeje někomu pěkné auto, když sám má člověk kvetoucího Favorita. Politici toho populisticky využívají a pak to dopadá, jak to dopadá. Jenže důsledky si už nikdo představit nedokáže - odliv kapitálu a know-how se Židy a s. Němci je podle mě znát ještě teď a dlouho bude. Kdyby byla zavedena milionářská daň, po které volá spousta lidí, taky by to způsobilo odliv kapitálu... Perzekuovat elitu je prostě hospodářsky i politicky nevýhodné. Až politici i média (mají vliv na obyčejné lidi) pochopí, že by bylo lepší je naopak podporovat, bude se nám žít mnohem lépe.
Anonymní píše…
Pane Finrode, Vaš článek se mi moc líbil, přestože se mi po něm dostavil pocit melancholie. Vidím totiž před sebou ty naše „pozůstalé neodsunuté“.

Pan Vlk se neomluví nejen sudetským Němcům, ale ani Čechům za to, že kolaboroval s komunisty a pana Neffa, včetně milionů jiných, to také jistě ani nenapadne.

Mluvíte o pudové nenávisti vůči Němcům. Ale víte též, že méněcenný, vědom si své inferiority, nenávidí ty nadané a schopné. I ten největší idiot z nich bezpečně rozezná svůj opak; to ušlechtilé, aby ho nemilosrdně pronásledoval.
Stačí se zamyslet kdo všechno je dnes u nás neoblíben nebo diskriminován a odpověď máte na dlani: komplex méněcennosti, závist a špatné svědomí.
Censura „diskuse“ (především to co jí prošlo) Vašeho článku na Neviditelném psu to jen dokreslila.

Touto „zvláštností české povahy“ a jejími kořeny v systematickém skreslování našich dějin se též zabývá historik Tomáš Krystlík ve své připravované knize „Zamlčené dějiny“.

Karel Merta
No zrovna u nás jsou diskriminováni lidé, kteří trpí komplexem méněcennosti, závistí a špatným svědomím. Teda aspoň oni tvrdí, že jsou diskriminováni, ve skutečnosti je to spíše naopak... Tudíž si nemyslím, že je to u nás až tak špatné, nicméně elita se netěší nijak zvlášť dobré pověsti. Naštěstí oni mají prostředky, jak si respekt vybudovat aspoň na místech, kde ho nutně potřebují (neříkám, že je to vždycky správně).
Anonymní píše…
Czert
Nevim, ale tenhle clanek me prijde dost plytky, takrikajic univerzalnim - ono staci nahradis slovo zid sloven sudetak - a je to v podstate to same (jak naznacoval i opnen clanek). Ale za terminem sudetak se VZDY bude vydet jen masa lidi, nikdy to nepujde aby sel videt jednotlivec - to pujde jen za JMENEM.
Hrat si stejne se slovy taky dokazu - kdybych napsal - videni Cecha jako zlodeje = legalni obdoba antisemitismu - melo by to uplne stejny informacni charakter.
---- že i pan Václav Vlk starší, který mezi tyto pudové fanatické odpůrce všeho sudetoněmeckého patří, kdyby se setkal s Peterem Bartonem, ředitelem Sudetoněmecké kanceláře v Praze a nevěděl, kdo to je, byl by nejspíš milý, a možná že by si ani netroufl mu do očí říct, co o abstraktním "sudeťákovi" píše na Neviditelného Psa.---tady bych spis problem videl v tom, co PB predstavuje a koho VV. VV holt predstavuje skupinu lidi kteri za nacismu hodne trpeli a PB predtsavuje organizaci ktera se k (neo)nacismu defakto hlasi. To ze je landmansft neonacisticky poukazuje jek historicka Eva Hahnova (ktera byla prave kvuli teto kritice z landmansaftu vyloucena), tak i jini autori - treba autor knihy (nevzpominam si) Kain friedem mit tsechoslovakai.
Ted popozim provokativni otazku - je spatne mit instiktivni odpor k nekomu kdo te chce/chtel vyhladit ?

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem