SPOLEČNOST: Opožděné důsledky nacismu

Nacionální socialismus ve své antisemitské nenávisti vyhladil přibližně šest milionů Židů, přičemž ti ostatní, kteří jeho běsnění nějak přežili, ve většině případů odešli do Izraele. Tolik důsledek Hitlerovy politiky vůči evropským Židům. Jsou ale i jiné důsledky, o nichž se příliš nemluví, protože v Evropě je zvykem nekritizovat svou současnost a všechny chyby házet na minulé generace. Vyhlazení a následný exodus Židů totiž měl i jiný důsledek: mravní a ekonomický úpadek evropských národů.

Židé měli už odedávna talent na obchod, bývali často vzdělanější, než většina populace. Mimochodem to byl jeden z důvodů, proč jak nacionální, tak internacionální socialisté s takovou radostí poukazovali na to, že "nikdy nepracovali rukama", čímž je předhazovali závistivé lůze jako vhodný terč. Židé, o kterých mluvím jako o elitě, nebyli však pouze bohatí továrníci v západní Evropě, ale i majitelé hospod z chudé Haliče, kteří žili stejně z ruky do huby jako ostatní, ale žili kulturněji. Neožírali se do němoty, měli pevnou etiketu, kterou se řídili. Což samozřejmě v Haliči, na východním Slovensku či Podkarpatské Rusi, kde bylo normální, že se muž kvůli alkoholu nedožil padesáti, působilo jako až přílišné vyčuhování z davu.

Tím, že Židé opustili Evropu a přestali být typickými sousedy většiny z nás, naše společnost přestala být s elitami v denodenním styku. Což se nevyhnulo ani Čechám (někdy, když to vidím, tak si říkám, zda se to neusadilo zejména v Čechách) a způsobilo to skutečnost, že ze slov elita či inteligent se stala nadávka. Kdo ze čtenářů si vzpomene, jestli v životě kdy slyšeli výraz "ty inteligente" jako nadávku? Kdo ze čtenářů si vzpomene na to, kdo a kdy použil výraz "elita" ve smyslu zahanbujícím? Ano, vězí v tom všechny skupiny české společnosti, od popeláře po prezidenta. Soudím, že se v tom poznají i mnozí čtenáři tohoto článku. A schválně - kolik čtenářů tohoto článku kdy v životě slyšelo, nebo použilo výraz "ty žide" jako nadávku? Tím, že se (nejen) česká společnost zbavila elit, zhrubla a pojem "elita" se osobně vyprázdnil. Přestal označovat továrníka Izáka, bankéře Arona nebo další, začal být odosobněný. Tím se slovo elita stalo postupem času nadávkou.

Jenže zdravá společnost, která to chce někam dotáhnout, elity potřebuje. O to teď mají "naše" rostoucí elity větší problém, neboť přirozeně k elitářství tíhnou, ale pod tlakem svého okolí to maskují, protože slovo elitář vylučuje v pojetí dnešní společnosti pojem slušný člověk. A čím víc se prosazují na poli finančním i akademickém lidé, kteří elitami v pravém slova smyslu nejsou, tím víc se posiluje negativní konotace pojmu elita. Kdo je tedy elitou? Podle mého názoru člověk, který je zdvořile nesehnutý. Který je ochotný, ohleduplný, pracovitý, ale ví, že zisk je dobrá věc a peníze, které jsou legálně a legitimně nabyté, jsou fajn a netřeba se za ně stydět. Mezi elitu patří člověk, který své okolí předčí v otevřenosti své mysli, dohlédne i dál než do sousední vesnice, zajímá se o svět, v němž žije hlouběji, než většina. Takovou elitou bývali v evropské společnosti mimo jiné Židé. Teď si česká společnost svou elitu podvědomě hledá - a nenajde ji, dokud si neuvědomí, že být elitou či mít ve společnosti elity je dobrá věc. Do té doby bude pouze evropským nádeníkem, kterého se ani nikdo na nic neptá. Bohužel se obávám, že i v diskusi pod tímto článkem se najde mnoho takových, kteří budou vymýšlet důvody proč to nejde, nebo proč je dobré být hulvátským nádeníkem a nechodit s pány na led. Ještě teď se Hitler i Stalin někde v kotli radují, jak s těmi "elitářskými žiďáky" zatočili. Jako i mnozí z vás.

Komentáře

Dokud si naše společnost vohnoutů neuvědomí, že elitu je potřeba si pěstovat a podporovat ji, budeme tam, kde jsme :-) V pr... Ne, tam ještě ne, v postsocializmu, abych nebyl moc tvrdý.
Anonymní píše…
Sionácek Filagund se nám konečně odkopal
Měl byste si zopakovat rozdíly mezi nacismem a nacionalismem. Slovo "nácek" je obecně používáno jako označní pro nacistu a nacismus je se sionismem nespojitelný.
Miroslav Yamato píše…
A to prosím proč?
Anonymní píše…
vždyť celý tento článek je o tom jací jsou židé nadlidé - kam se na sionisty co se týče rasismu hrabou nacisté...
Miroslav Yamato: Protože nacismus preferuje rasu před národem. A Židé nejsou rasa. Ostatně každý národ je tak trochu (docela dost) nacionalistický, takže není důvod Židům něco vyčítat. Když navíc zrovna my jim nemáme co vyčítat - vypudili jsme Židy, sudetské Němce, jen ti Romové nám dávají zabrat, ale jednou se to určitě taky podaří (jako pokaždé tvrdě, kompletně, bez výjimek).

Anonymní: Článek je o tom, že především Židé kdysi tvořili elitu národa, což je pravda. Nikde tam autor nepíše, že všichni a že čistě jen oni.
Anonymní píše…
kraif má asi stejnou diagnozu jako felaglund - schizofrenický rasistický sionistický žid totálně mimo realitu anebo nějaký patolízal
Anonymní píše…
ps- na tomto sionistickém serveru se dokonale ukazuje nejen že nacismus a sionismus jsou ideologická dvojčata ale i to že tyto dvě grupy jsou natolik názorově a zájmově provázané že vpodstatě splývají v jednu euromafii
Miroslav Yamato píše…
Ono je také důležité jak se židé elitou stali a jakou elitou byli. Kupříkladu SS, když použiju dost nekorektní příměr, což snad na Nekorektně můžu :-)), byli také elitou. Ovšem takovou elitu asi zrovna nechceme, že. Prostě není elita jako elita a nelze se divit, že po zažití různých elit toto slovo dostalo ten pejorativní nádech...

Budiž, vy berete nacismus až moc v lajnách, budiž...nejsou to sionacisti, ale siofašisti. Spokojen?

Ale! Negativní, i oprávněné, kritiky židů jsou vesměs automaticky brány jako rasismus...tak mi řekněte, jsou samostatnou rasou či ne? Oni, tedy jistá část, to tak prostě bere.
Anonymní píše…
Ani nevíš, jak jsi mi tímto článkem mluvil z duše. Tyto "hanlivé" přídomky slýchám celkem často. Ano, člověk by měl vědět kam patří a kam nikoli. Holt, každému co jeho jest. Příměry typu: "Ty musíš bejt hodně blbej, když jsi musel tak dlouho studovat." hovoří za vše.

Zdraví Alkedos ;-)
Anonymní píše…
ok, ale pane Yamato - oni judaisté/sionisté jsou rasisté a proto mohou být označováni jako sionacisté protože oni si ymslí že jsou jiná rasa - a je sice pravda že my si nemyslíme že židé jsou jiná rasa .. ovšem oni ano (stačí se začíst do Tory či Talmudu)
Miroslav Yamato píše…
Však já si to taky myslím, že vzhledem k jejich myšlení není jejich označení za nacisty nesprávné :-)
Nejsem Žid, proti Židům nic nemám. Chápu nacionalisty a jejich postoje (nerad bych se tu dočkal něčeho, co se teď stává aktuálním ve Švýcarsku), i když se s nimi ne vždycky stotožňuji. Použil bych tedy spíš termín sionacionalisté :-)

Židé jsou národ a jako takoví mají tedy právo na nacionalismus. Nevidím na tom nic špatného...

Kritika, i oprávněná, kterékoliv menšiny je brána automaticky jako rasismus, i když jím není (viz Romové, ti jsou taky bílé rasy jako my a stejně je to rasismus).

Pan anonymní by se měl občas taky začíst do jiné literatury, třeba Bible nebo Koránu... Navíc bych doporučil přihlédnout k tomu, že tyhle spisy nejsou úplně aktuální (no, i když zrovna Korán je aktuální až až).

Btw. na situaci ve Švýcarsku mají podíl právě antinacionalisté (multi-kulti-sté by se to možná dalo nazvat) jako vy dva...
Miroslav Yamato píše…
Doufám že ten multi-kulti nebyl myšlen na mě!!! Nic není méně pravdou!

Sionacionalisté mi nevadí. Ale jejich extrémní část (a není malá!) bych nenazval jinak než sionacisty...či případně siofašisty, když tu tak slovíčkaříme...ony ty pojmy jsou stejně už hodně rozmělněny...inu, Newspeak :-)).

Kritika menšiny...já píšu o kritice židů v Israeli, kde menšinou nejsou. A když by se to zase bralo globálně, tak jsou menšinou i Arabové a Číňani. Ale u těch je kritika (neříkám že ne oprávněná, je to příklad od příkladu) běžná, u židů okamžitě nastupuje protiútok rasismem, antisemitismem, holocaustem...jaká je to pak debata?
Bylo, přijde mi to tak, z těch reakcí, ale pokud je to mimo, tak se omlouvám.

Samozřejmě, extrémní část (nacisté, fašisté) je kapitola sama o sobě.

No nevím, Arabové se s kritikou zrovna moc dobře nesmiřují (pravda, neohánějí se rasismem). A Číňanům je každá kritika úplně u pr*ele (dobře vědí, že si na ně nikdo otevřeně netroufne).

Aha, v Izraeli... Já myslel u nás. Tak to potom jo, i když v Izraeli... Tam je to takový "divoký východ". Proč by se neoháněli, když jim mezinárodní právo tyhle termíny (bezúčelné) vkládá do pusy...
Anonymní píše…
souhlasím s panem Yamato - přesně vystiženo - možná by bylo úplně nejpřesnější kdyby byly různé grupy označovány jako judeonacisté(pro judaisty) a siofašisté (pro onu extrémní formu sionacionalistů která má ovšem dnes jak v Izraeli tak na západě hlavnbí slovo)- přičemž tito siofašisté nenápadně přecházejí až v ony Judeonacisty(protože např. tvrzení že stát Izrael je sekulárním státem je jen obrovský mýtus který demaskuje např.fakt že v Izraeli jsou povoleny pouze náboženské sňatky...)
S. píše…
dobry clanok, ale myslim, ze je trocha zavadzajuce oznacovat zidov spred 2. svetovej za elitu. neboli tak vnimani ani vtedy, ani po nej, ked koniec koncov bolsevici dokoncili to, co zacal nacionalsocializmus. i ked antisemitizmus za komunizmu mal iny charakter, bola to ta ista pesnicka. tak napriklad slovenska spisovatelka iboja wandall holm, ktora prezila auschwitz a napisala o tom roman zbohom storocie bola nutena emigrovat, pretoze komunisticky rezim ju povazoval za podozrivu "kozmopolitku" a podobne.
fakt, ze judaizmus, este aj v najzapadnutejsich stettloch bol zavisly na citani tory a teda na gramotnosti zidov sa da chapat ako urcita intelektualna prevaha nad vacsinovym obyvatelstvom. ale ani intelektualna prevaha, ani asimilacia, z ktorej zapadna kultura dodnes tak profituje a profitovala nezabranili tomu, aby sme tu ako ich nazyvas elitu, nechali my slovaci aj cesi odtransportovat a povrazdit. pravdou je, ze teraz retrospektivne sa lahko nostalgizuje za dobami spred 2. svetovej a za zidovskou "elitou", ale ten isty antisemitizmus, ktory koncom 19. storocia este viedol k pogromom (napriklad aj v prahe) viedol na koniec k tomu, ze nemal kto zabranit rieseniu zidovskej otazky, ako ju postuloval hitler.

kto by uz chcel ist po stopach takejto elity? hlavne ked vieme ako skoncila...

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem