PRAHA: Přežije Masarykovo nádraží?

Existují v současné době dva projekty, jak má Masarykovo nádraží a jeho okolí vypadat. První od ministerstva dopravy, druhý od pražských radních. Ministerstvo dopravy říká, že Masarykovo nádraží je třeba zachovat a rekonstruovat, pročež staví takzvané Nové spojení, které vede mimo jiné na "masaryčku", kde rovněž hodlá umístit terminál pro letištní rychlodráhu. Součástí tohoto projektu je zároveň přestavba nádraží tak, že se má propojit podzemními tunely s jezdícími chodníky s autobusovým nádražím na Florenci a hlavním nádražím (Wilsonovým, Františka Josefa I.)

Druhý projekt, ten od radních hlavního města Prahy má jiný názor, která důsledně prosazuje. Masarykovo nádraží zrušit a postavit na jeho místě byty nebo administrativní čtvrť. Hlavním argumentem je prý to, že Masarykovo nádraží nevyhovuje kvůli tomu, že je nádraží hlavovým - tedy slepým, takže se tam musejí přepřahat lokomotivy a vůbec - vlaky ať jdou na Hlavní nádraží. Za prvé bych rád věděl, kdo bude chtít bydlet přímo u Severojižní magistrály a za druhé bych se rád pozastavil nad praktickým řešením problému.

Hlavová nádraží jsou běžná ve všech evropských velkoměstech, v těch největších dokonce průjedzdná nádraží docela chybí. Příkladem budiž Londýn - všechna nádraží jsou hlavová a to včetně toho nejnověji postaveného, Waterloo International z roku 1994. Stejně to je i v Paříži, Zürichu, Budapešti a mnoha dalších městech. Že by se půlka Evropy mýlila? Kdyby to bylo tak nevýhodné, proč Angličané stavějí i nová nádraží jako hlavová? Argument o přepřahání lokomotiv je totiž prvotřídní nesmysl. Na Masarykovo nádraží totiž jezdí především elektrické, respektive motorové jednotky, které mají stanoviště strojvedoucího na obou stranách a žádné přepřahy tudíž nepotřebují. Vzhledem k tomu, jak krátké jsou intervaly na tratích 011 (Praha-Kolín), 091 (Praha-Kralupy) a 120 (Praha-Kladno) a kolik vlaků je tedy potřeba, aby bylo obslouženo, těžko si představit, že by kapacitně něco podobného zvládalo hlavní nádraží se svými sedmi, už tak dost přeplněnými nástupišti. A to ani nemluvím o tom, že hlavní nádraží není kam rozšiřovat, kromě postavení nového "patra" pod zemí, což je samozřejmě velmi nákladné a hlavně je to kolosální nesmysl dělat, když hned vedle je Masarykovo nádraží, odkud je navíc přístup do centra města mnohem snadnější, nežli z nádraží hlavního.

Masarykovo nádraží se snažili zrušit už bolševici kvůli Severojižní magistrále, nicméně nakonec i oni přišli na to, že se ty vlaky jinam dát zkrátka nemohou. Teď se o totéž staví radnice na čele s panem Bémem - opravdu stojí ty "byty" (které ostatně mohou být postaveny klidně někde dál od centra) za to, aby si Praha zadělala na zásadní problém s dopravou? Možná je v tom pět na stole v českých od developerů, možná je to jen obyčejná blbost pánů radních. Nechám na nich, co z toho si pro sebe vyberou jako přijatelnější. Na každý pád ale doufám, že Masarykovo nádraží nejen tuto garnituru přežije a dočká se i tak zdařilé, rozsáhlé a nákladné rekonstrukce, že si nikdo nedovolí ho zrušit.

Komentáře

Anonymní píše…
opět blábol - a to od A do Z
Jak můžete o úvaze říct, že je to blábol? Na všechny články se holt tenhle komentář nehodí...
template píše…
A to prosím proč, pane anonymní? Nějaké rozumné argumenty by to chtělo.
Anonymní píše…
Masarykova nádraží by byla škoda, protože je to kus dnes již historické Prahy. Jako občana Prahy by mne zajímalo, za jakou cenu by byly pozemky prodány těm, kdo tam chtějí stavět domy. To, co tu hraje hlavní roli (a nejen ve věci Masarykova nádraží) jsou zájmy různých podnikatelských institucí, kteří tu vidí možnost výhodné koupě (je to podobné snaze privatizovat fakultní nemocnice a podobně) Já osobně to vidím jako legalizované rozkrádání, které nás bude po nějaké době mrzet.

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem