EXKLUZIVNĚ: O ruském plánu zaútočit na Gruzii se vědělo už v červenci

Plány na útok na Gruzii ještě v srpnu tohoto roku existovaly bez ohledu na události započaté prezidentem Saakašvilim. Více v článku publikovaném dávno před operací, který jsem přeložil pro naše čtenáře do češtiny ze serveru Dziennik.pl:

Čečenci získali tajné dokumenty

pátek 18. července 2008, Dziennik Polski

"To jsou jen obyčejné manévry" - upokojují Rusové. "Každá válka začínala nějakými manévry" - odpovídají čečenští separatisté. A na důkaz publikují tajné operační plány z Moskvy, které se jim údajně dostaly do rukou. Mají dokázat, že za měsíc Rusové zaútočí na Gruzii.
Mezi dvacátým srpnem a desátým zářím mají ruská vojska vkročit na gruzínské území - informuje informační portál čečenských separatistů Kavkaz-Centr, citovaný polským serverem pardon.pl. Operace by měla spočívat v bleskurychlém obsazení Kodorského údolí, jediné části Abcházie, která je pod gruzínskou kontrolou.

Jestli se útok podaří, Rusové mají dojít dále - ve směru na Kutaisi a Cchinvali, s cílem obsazení obou měst. Ruský blitzkrieg má trvat od sedmi do deseti dnů. Čečenci se domnívají, že rozhodnutí o válce je ještě dílem Vladimira Putina, ale jeho plány se za mandátu prezidenta Medveděva nijak nezměnily.

Je možné takové zkazky brát vážně? Zvýšený pohyb ruských vojsk blízko gruzínské hranice poukazuje na to, že na tom může něco být. V rámci manévrů "Kavkaz 2008" jsou do Severní Osetie letechy přesouvané pododdíly 76. pskovské výsadkářské divize. Následovala je jednotka rychlého nasazení 20. mechanizované divize, čili přibližně 8 tisíc vojáků a 700 vozidel.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem