EXKLUZIVNĚ: CO JE DALŠÍ KROK RUSKA?

Doslovně zde překládám článek z týdeníku The Economist, jak byl publikován 29. srpna 2008:



Tajný e-mail Putinovi se dostal k redaktorům týdeníku The Economist
From:oleg.shutnik@svr.ru
To:vvp@gov.ru
Cc:dam@kremlin.ru

Velevážený Vladimire Vladimiroviči!

Jako ředitel operačního centra Zahraniční informační služby Ruské federace Vám osobně gratuluji k zakončení úvodní fázi vojenskopolitické operace "Návrat".
Průniky naší informační služby do jejích sesterských organizací rozhodovacích orgánů v táboře nepřítele nás již dávno varovalo ohledně plánů Evropské unie a NATO a dalo nám možnost je ovlivňovat. Nicméně ani my jsme od nepřítele neočekávali takové ochromení a slabost. Samozřejmě někteří západní komentátoři a politici označili naše akce za ospravedlněné, včetně některých osobností, které nedostaly žádné platby či jiné pobídky. Můžeme pokračovat s naprostou jistotou.
Když uvážíme nevýhody špatných vztahů a výhody těch dobrých, naším hlavním spojencem je volební cyklus. Voliči, politici a ostatní v rozhodovacím procesu se budou se vzrůstající měrou bát, že pokud nám budou klást odpor, zaplatí vysokou cenu, zatímco když budou spolupracovat, získají.
Rozšíříme zastrašování, obtěžování a vyvlastňování britských, amerických, polských a českých firem působících na našem domácím trhu a zároveň jako energetičtí partneři budeme preferovat nám přátelské země, zejména Francii, Itálii a Německo. Jsou velké evropské firmy ochotny obětovat miliardy eur za ztracené exportní příležitosti nebo vyšší energetické náklady pro to, aby si mohli jejich politici dopřát moralizování? Nejsme toho názoru.
Musíme viditelně rozšířit naše aktivity v nezápadních finančních centrech, zejména v Dubaji, Bombaji a Šanghaji, abychom ukázali západním kapitálovým trhům, zejména Londýnu a New Yorku ztráty, kterým budou čelit kvůli radikální politice svých vlád.

Podobně bude příští americký prezident čelit neúprosné volbě mezi bezprostřední hrozbě Íránu vyzbrojeného jadernými zbraněmi a nutnosti bránit Evropu, která ani sama sebe bránit nechce.
Volební cyklus v táboře nepřítele v příštích měsících nám nabídne obrovská vítězství: ke konci roku očekáváme, že Ukrajina a Litva opustí tábor nepřítele. Nicméně plány pro další nutnou eskalaci konfliktu jsou již připraveny. Na Krymu islámští extrémisté vedeni svými kolegy v Teheránu a Damašku mohou zaútočit na ruské občany. Ukrajinské úřady, částečně kvůli své vlastní neschopnosti a částečně díky naší rozkladné činnosti nebudou schopny útoky zastavit. Naši agenti mezi místní populací tak mohou vytvořit ozbrojené sebeobranné milice. Tyto se dostanou do sporu s ukrajinskou policií a armádou. Naše síly pak mohou intervenovat jako mírotvorci, podle stejného scénáře, který se ukázal coby tak funkční v Gruzii.
V pobaltských zemích se objeví nacionalističtí hooligans, kteří budou vystupovat jako vlastenecká sdružení požadující etnické čištění ode všech rusky mluvících obyvatel Estonska a Lotyšska. Naši vlastenci tam rovněž vytvoří sebeobranné milice, které pozvou naše síly k ochraně proti hooligans a státním orgánům. V případě Litvy, námi placená extremistická sdružení mohou zahájit teroristické útoky na vojenské konvoje směřující do Kaliningradské oblasti, čímž nám dají důvod k jejich ochraně. Můžeme rovněž spustit elektronické útoky proti Polsku a České republice, čímž vyřadíme z činnosti oficiální internetové stránky a zneschopníme bankovní systém.
Jediným problémem zůstávají někteří propagandisté v médiích u nepřítele, kteří

[text přerušen]

Odkaz na původní znění: http://www.economist.co.uk/daily/columns/europeview/displayStory.cfm?story_id=11999551

Přeložil Finrod Felagund

Komentáře

Finrod Felagund píše…
Dodávám, že bez ohledu na to, jestli je ten mail pravý či falešný, tohle je velmi dobře napsaný scénář, jak je možné začít obsazovat "blízké zahraničí" a to bez ohledu na EU či NATO. Jsem toho názoru, že pokud je pravý, unikl záměrně. Z jakého důvodu si netroufám tvrdit, ale soudím, že bychom se měli mít před Ruskem na pozoru více, než si většina z nás myslí...
Anonymní píše…
Takovou sracku bych nestvoril snad ani ja Adolf
PS To snad psala kriva tlama v zoldu USA

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem