AKTUÁLNĚ: V Gruzii vypukla válka

Tvrzení, že Rusku trvá cca 70 let, než převezme novinky ze Západu nabralo další rozměr. Skoro přesně před sedmdesáti lety si nacistické Německo vytvořilo záminku pro útok na Polsko, fingovaný útok na německou radiovou stanici ve slezských Gliwicích (Gleiwitz). Okamžitě poté se vrhlo proti Polsku. Včera 7. srpna 2008 gruzínský prezident Michail Saakašvili vyhlásil příměří mezi Gruzií a separatistickou Jižní Osetií (de facto Ruskem, většina místních obyvatel má ruské občanství a v zemi je přítomna ruská armáda), nicméně ještě v noci ruské jednotky ostřelovaly navzdory příměří gruzínské vesnice. Gruzie, mající na paměti jak dopadlo Polsko, raději na nic nečekala, využila momentu překvapení a poslala do Jižní Osetie skoro všechny své síly. Jak se bude válka vyvíjet, uvidíme. Osobně doufám v to, že Rusové, chvástající se denodenně svou silou, budou mít s Gruzínci těžké problémy a že Gruzie neskončí podobně, jako Čečensko. Ostatně Rusko nám tu uplatňuje dvojí metr - na jedné straně dělá vše pro to, aby Čečensko nemohlo deklarovat samostatnost na Rusku, vadí mu Kosovo, ale Jižní Osetii už od začátku devadesátých let podporuje.

Třebaže být v Saakašviliho pozici neobsazoval bych Jižní Osetii (vzdušné útoky na ruské cíle tamtéž jsou ovšem zcela v pořádku), ale radši bych se opevnil doma, pro případ, kdyby Rusové chtěli provést invazi. Aby se měli na co těšit a dostali pořádné "kapky". Nicméně Saakašviliho rozhodnutí respektuji a coby přítel gruzínského národa mu přeji, ať svou vizi dotáhne do úspěšného konce. Ostatně někdo už Rusku musel přes ústa dát, protože s posledními lety jeho sebevědomí rostlo až nebezpečně. Jsem rád, že se tohoto nepopulárního úkolu alespoň někdo chopil.

Komentáře

Anonymní píše…
Jsem jednoznačně na straně Ruska! Americký imperialismus musí dostat přes hubu včas, než bude pozdě. Americké zbraně v rukou gruzínských vrahů a teroristů hovoří za vše. Gruzie válku začala, tak ponese následky. . .

Bomben auf der amerikanische Traum!!!
Anonymní píše…
Pro čtenáře:

Du bist blöde!
Anonymní píše…
Gruzie musí být přes Rusáky celá ubráněná za každou cenu, a to včetně svých legálních součastí. Domnívám se, že nyní Západ sklízí plody neuváženého uznání Kosova, neboť Rusáci budou požadovat stejný metr i pro Jižní Osetii. K tomu ale nesmí nikdy dojít, NATO by mělo vojensky podpořit svého strategického a věrného spojence, který nám může sloužit jako klín mezi Rusáky a mohamedány. Ať žije svobodná Gruzie!
Miroslav Yamato píše…
Docela se bavím, jak příznivci obou stran přesně vědí kdo co kde kdy a proč. Víte velké hovno, vážení! Zatím nemáte nikdo ani zlomek informací potřebných pro vyhodnocení kdo co kde kdy a proč.

Ale plácat, to umíte, obě strany!
Finrod Felagund píše…
Tatáž situace jako v Kosovu to není. Pokud vím, tak Albánie není jadernými zbraněmi vyzbrojená supervelmoc, navíc Albánie nikterak neplánovala obsazení či likvidaci celého Srbska (narozdíl od ruských bratrů v případě Gruzie, že..)
Miroslav Yamato píše…
Felagunde, o jakém obsazování a vyvražďování Gruzie to píšeš? Zase fantasmagorie. Měř všem stejným metrem, i Rusku! Jestli jsi tedy něčeho takového schopen...připadá mi to, že jak dojde na Rusko, tak argumenty mizí a hraje se na emoce.
Anonymní píše…
Rusko vyvolává válku i genocidu jako mnohokrát,teď ale není Čečensko,kde se provádí masové likvidace obyvatel.Teď to Putinova KGB může mít horší a je to ktastrofa až po asijský region.
Anonymní píše…
Tuší vůbec autor stránek, že útok započala Gruzie v noci dělostřeleckou palbou na spící město, při kterém zahynulo cca 1000-2000 nevinných lidí ??? Asi ne. Blbostí Ruska bylo, že potupovala v útocích dále do gruzínského území. Ale poslouchat toho druhého Džugašviliho, který nařídil prakticky srovnat hlavní město jižní Osetie se zemí, jak řve něco o genocidě, je směšné. JAk už jsem na těchto stránkách psal. Příště, až se do NATO přihlásí Zimbabwe, tak to hned bude důvěryhodný stát s důstojným presidentem osvoboditelem, který si zaslouží naši podporu... A od doby podpory odtržení Kosova zde, je další diskuse bezpředmětná. Samozřejmě ANO samostatnosti J.Osetie, Abcházie a komukoli, kdo si ještě vzpomene. Klidně i tomu prokletému Čečensku. Stejně s ním Rusové toho moc nezískali.
Anonymní píše…
viděl někdo těch 2000 mrtvol? Kde jsou, musí být přeci přesně spočítány( i když rozsah jeden až dva tisíce není zrovna nejpřesnější údaj). Kde jsou těla?
Anonymní píše…
Těla se pohřbívají, pane. Ale na ČT24 Vám to samozřejmě neukážou. To jen ukázky rozstříleného Cchinvali Gruzínci, podmalované komentářem o ruském obsazení Gori. JAk důvěryhodné zpravodajství...POřiďte si satelit a nekoukejte jen na naši TV. I v BBC a dokonce i CNN aspoň zazní fakt, že Gruzie zaútočila jako první zbabělým nočním útokem na civilisty./Bez těch mých přídavných jmen, ovšem./ Pravda je, že odhady katastrofy byly ze začátku daleko vyšší, teď už tak vysoké nejsou. Takže co to je, jen nějakých třeba 500 mrtvých... Při pádu WTC se zpočátku uvádělo až 10000 obětí /byl jsem tou dobou v US/, nakonec se to smrsklo na 2500. Ale obě věci tím méně strašné rozhodně nejsou. Doufám, že jste byl rázným zastáncem vstupu srbských vojsk do Prištiny a nedělitelnosti Srbského území...

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem