SPOLEČNOST: Je libo tričko s Pinochetem?

Všichni to asi známe. Rudé tričko s obličejem, který zasněně kouká do dálek socialismu a komunismu, čepice s hvězdou na čele, zkrátka revolucionář, dobrá obchodní značka. Seznamte se s Ernestem Che Guevarou, člověkem, který má osobně na svědomí přes dva tisíce naprosto nevinných lidí včetně dětí ve věznici La Cabaña. Člověkem, který nadevše miloval pocit, který měl, když někomu vystřelil zblízka mozek z hlavy. Člověkem, nad jehož portrétem dodnes onanují levičáci celého světa. A teď si představte jinou věc - jdete po ulici, na tričku máte jinou osobnost, generála Augusto Pinocheta. Podle vládní zprávy chilského prezidenta Patricia Aylwina (který rozhodně nepatřil k Pinochetovým příznivcům) má na svědomí Augusto Pinochet Ugarte 2279 mrtvých či zmizelých. Z dostupných pramenů víme, že se většinou nejednalo o běžné civilisty (tak jako v případě obětí romantika Che Guevary), ale o agenty KGB, kubánské milicionáře a další osoby, které měly pomoci Salvadoru Allende nastolit v Chile stejný komunistický režim, jaký tou dobou vládl na Kubě. Ale i kdybychom se oprostili od toho, kým byly oběti Che Guevary a kým oběti Pinochetovy, přišli bychom na to, že jejich počet je takřka totožný. Přesto je Augusto Pinochet všeobecně vnímán jako lidská zrůda, vrah, krvelačný diktátor a vůbec ztělesnění všeho zlého, co může existovat, zatímco Che Guevara je vnímán jako symbol lepších zítřků a dobrák od kosti, který holt během svého působení musel (chudák malý) některé své nepřátele zabít. Vidíte ten nepoměr? Nicméně pokračujme dále v historickém exkurzu. Augusto Pinochet nechal vypsat v souladu s ústavou z roku 1980 v roce 1988 referendum o tom, zda má setrvat v úřadu či nikoliv. Podotýkám, že šlo o ústavu, kterou de facto sám napsal a o tom, že chce odstoupit rozhodoval sám - a nutno poznamenat, že byl tou dobou v plné síle a mohl vládnout klidně dalších dvacet let. Přesto po prohraném referendu odstoupil a přenechal Chile plné demokracii. Když Pinochet do úřadu nastupoval, v Chile hrozil hladomor a země byla naprosto rozvrácena, ekonomicky i humanitárně. Když z něj odcházel, Chile bylo nejbohatší zemí Latinské Ameriky a zároveň jedinou zemí Latinské Ameriky, kde byla bezpečně etablovaná střední třída, tedy opora demokracie. A teď se podívejme na to, co zbylo po Che Guevarovi - Režim na Kubě, který pomáhal nastolovat, dodnes vraždí své občany, když chtějí z "ostrova svobody" uprchnout. Za velký úspěch v demokratizaci se pokládá skutečnost, že mohou mít místní lidé v omezené míře mobilní telefony. Zbyla po něm země, která dodnes patří mezi nejhorší světové diktatury a v níž vládne bída. Nemluvě o tom, že v každé funkci, kterou mu Fidel Castro nabídl za jeho života, Che Guevara naprosto selhal - kromě jeho působení ve věznici La Cabaña, kde působil jako pravověrný komunista - vrah. Naskýtá se otázka - ti lidé, co nosí jeho podobiznu na tričku, jsou jen nevzdělaní, hloupí, anebo jim imponují vrahové?

Komentáře

Anonymní píše…
A já už myslel, že budeš nabízet trika :) Jinak k těm, co nosí na triko toho rudého zmetka, platí všechny tři varianty zároveň. Jen jim neimponují všichni vrahové, nýbrž pouze vrahové s hvězdou za zády.
Finrod Felagund píše…
anonymní: bohužel trika s Pinochetem nabízet nebudu :) ale z vlastní zkušenosti vím, že většina nositelů trik s Che Guevarou jsou osoby rozumu mdlého....
Anonymní píše…
No, tak tričko s Che Guevarou nosí dost lidí a nejen komunisté. Pár takových lidí znám a "mdlého" rozumu určitě nejsou. Já třeba triko s Pinochetem nemám, jen s přeškrtlým Che Guevarou, nic v tom nehledám, jen recese...

A prosím o vysvětlení pasáže o tom, jak dnes kubánská vláda "vraždá" své obyvatele. ;-) Slušný nonsens...
Anonymní píše…
Pane Finrode,

mohu Vás odkázat na můj nekorektní článek o Pinochetovi?

myslím, že nepatří ani na triko a ani do stejného pytle jako Che (i když to tak mnohým může připadat).

http://cs-magazin.com/2008-07/view.php?article=articles/cs080741.htm

Karel Merta
Anonymní píše…
Bol to dobry muz a veril v to ze vsetci si budu rovnoceni to len dementny castro ho zmanipuloval !!!
Anonymní píše…
Proc nenapisete, co by se stalo osobam nosici tricka s Che Guevarou nebo s nápisy CCCP, KGB, apod. v dobe socialismu? Bylo by to verejne poburovani nebo hanobeni statu svetove socialisticke soustavy?
Trika píše…
Triko Gevary na motorce by to chtělo to bych bral :)

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem