ROMOVÉ: Jádro problému? Výchova k nárokům

Scéna 1. Nedávno jsem letěl se společností EasyJet do Newcastlu, bylo to poprvé, co jsem využil služeb této společnosti. Proto mě trochu překvapil podivný způsob, jak organizují nástup do letadla. Proti všem zvyklostem je výběr sedadel volný a řídí se pořadí nástupu - nejprve lidé se zvláštní službou pro rychlé odbavení (stojí nějaké ty libry navíc), poté rodiče s dětmi do dvou let, pak ti, co se dostavili na check-in v pořadí 1-30 a nakonec ti ostatní. Jak už (podle toho, co jsem slyšel) to u této společnosti bývá, zpoždění nabíralo obrátky a nakonec místo okolo deváté večer byl nástup do letadla před půlnocí. Jistě věc, která každého motivuje k tomu, aby se dostal do letadla co nejdříve, ale pořád je tu to nešťastné pořadí. Když už hlásili nástup, nejprve měli přednostní právo cestující, co si přednostní nástup zaplatili. Mezi ně se dostala jedna romská rodina (která na palubní vstupence měla pořadí větší než 30 a nezaplatila si přednostní nástup), která byla samozřejmě odmítnuta a byla vyzvána pracovnicí společnosti, aby počkala, až nastoupí ti, co si to zaplatili, resp. ti, co přišli na check-in mezi prvními. Jaká byla jejich reakce? Že je to dýskrymynááce a že "bílý pustíte tak co ne nás".

Scéna 2. Vzrušený hlas reportérky CNN oznamuje, že Itálie je krajně rasistická země, protože zatímco v moři utonuly dvě Romky (v době rozbouřeného moře silnými vlnami) navzdory snahám pohotových záchranářů, lidem to bylo údajně jedno a seděli dál na pláži vedle mrtvých těl zakrytých ručníkem a odvážili se obědvat, když po pláži nesli zřízenci pohřebního ústavu obě dívky v rakvi. Taková opovážlivost! Podívejme se ale na to, co tomu utonutí předcházelo. Dívky na pláži žebraly o peníze a když jim bylo horko, tak navzdory tomu, že neuměly plavat, šly do rozbouřeného moře údajně proto, že bílí Italové se také koupali. Tedy v jejich pojetí informace, že neumějí plavat, byla naprosto vedlejší, hlavní roli hrálo to, že vidí-li někde něco dělat bělocha, ony na to mají nárok, čtete dobře, nárok, bez ohledu na to, zda "na to mají", ať už jde o peníze (viz letadlo do Newcastlu), nebo o určitou dovednost (Itálie).

Dovolím si vyvodit podle mého soudu vcelku logický závěr, že podobné schématické uvažování je důsledkem systematického multikulturního vymývání mozků "antidiskriminátory" všeho druhu. Ono je asi těžké neuvěřit něčemu, co do omrzení posloucháte - tedy máte tohle právo, tamto právo, když něco nemáte a jiný to má, jste diskriminovaný - v takové atmosféře se vůbec nedivím, že někoho napadlo vlézt do rozbouřeného moře i když tam neměl co dělat jen proto, že tam vidí bílé. Dokonce bych šel tak daleko, že budu tvrdit, že ti konkrétní antidiskriminátoři, kteří těm dívkám vymyli mozek právy na všechno bez ohledu na souvislosti, je mají na svědomí. Svědčí to i o jiné věci, a sice že (možná v tomto důsledku) Romové často uvažují rasisticky, tedy rozdělují svět na Romy a ty ostatní, neberou osobu jako osobu, ale dívají se na její barvu pleti. Pokud by se drželi onoho zlatého tržního pravidla, že člověk je osoba, která může vlastnit (ať jde o majetek či dovednosti) a jedině majetek či dovednosti mohou poměřovat kvalitu lidí, nikdy by se nestala ani ta italská tragédie, ani to nepochopení na ruzyňském terminálu 1. Jak tedy Romy skutečně integrovat, aby nás opravdu chápali a věděli, že nemají-li koupenou první třídu, nemají ve voze 1. třídy co dělat a mají-li ji, mohou si tam sednout, bez ohledu na to, že jsou Romy? Podle mého názoru je třeba udělat zejména dva kroky: první - okamžitě přestat s mediální masáží typu "jste Romové, musíte dostat i to do bílí bez ohledu na okolnosti" a naučit je kapitalisticky, tedy tržně, myslet. Naučit je myslet v tom, že kdo má čistší dům v lepší čtvrti, lepší auto a samozřejmě lepší vzdělání, je lepší člověk bez ohledu na barvu pleti. Pak nebudeme muset obviňovat nebohé Italy z rasismu a tahat neplavkyně z rozbouřeného moře. Jak mimochodem píše mnoho lidí v této diskusi, podobně se chovají lidé i když jde o Čechy, Němce, Chorvaty či kohokoliv jiného - ostatně, co je dostatečně pietní chování? Zrušit dovolenou a s nářkem jít za rakví?

Komentáře

Anonymní píše…
nejde o to za každou cenu se chovat pietně. Člověk buďto cítí nepatřičnost povalování se vedle jiné lidské bytosti, která je mrtvá nebo ne. Nic víc za tím není. To nemá co dělat s tím, jestli to byly romky. To je věc každého (žaludku). Ten první příklad z letiště je dobrý, ten druhý je naprosto mimo mísu.
Anonymní píše…
Tento článek je velmi pravdivý ovšem zároveň velmi pokrytecký ,když vy jakožto neocon lkajete nad tím kdo že to multikulturalismus propaguje - multikulturalismus byl jakožto ideologie stvořen judeo-sionisty z B´nai B´rith a skrze jimi zakoženou ADL zpropagován zejména po WWII do světa jakožto prostředek jak pomocí kulturního relativismu pseudozlegimizovat rasistickou xenofobní nauku známou jako Judaismus či jeho novější verzi známou jako Sionismus - neboli multikulti bylo vytvořeno- neoconskou tzv.novou levicí jakožto prostředek likvidace svobody slova a projevu a ochrany zločineckých ideologií před právním státem (to že se toho chytli cikáni a muslimové je nehoda nikoliv náhoda jelikož obě tyto grupy jsou taktéž nositeli zločinecké kriminální pakultury) - takže to ,že vy ,jakožto "neocon" nadáváte na multikulti je přinejmenším trapně nelogické

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem