ŘECKO: Záškodník v řadách Západu

Proč tak ostrý titulek vůči zemi tak milých lidí, kolébce Antiky a zemi, kam tak rádi mnozí jezdí na dovolenou, možná se bude ptát nejeden čtenář. Avšak nenechme se mýlit - dnešní Řekové už toho s Antikou příliš společného nemají, rozhodně méně, než třeba dnešní Islanďané s Vikingy či dnešní Irové s Kelty na českém území. Jejich země se v posledních šedesáti letech na Západu dopustila tolika podrazů, podvodů a naschválů, že pokud by Západ měl reagovat tak, jak se to dělalo s neposlušnými středověkými státy, tak by bylo Řecko už aspoň třikrát smeteno do moře. Ať už za kolaboraci s nepřítelem ve válce, výrazné napomáhání ne úplně přátelské velmoci proti vlastním řadám, dělání jen těžko uvěřitelných naschválů, vojenské výpravy na vlastní pěst destabilizující celý region (pokus o anexi Kypru k Řecku), vojenskou aktivitu proti formálním spojencům či podvody při uzavírání mezinárodních dohod. Říkáte si, že toho všechno se to sympatické prázdninové Řecko nemohlo dopustit? Dopustilo, a v době, kdy Rusko nebezpečně sílí, je pošetilé mít tak zrádný stát ve svých řadách.

Historie řeckých podrazů ve 20. století začíná po druhé světové válce. V Řecku se rozpoutala občanská válka, v níž většina obyvatelstva stála na straně komunistů - demokratické prozápadní síly musely být masivně podporovány Velkou Británií a USA aby byla prozápadní orientace v Řecku vůbec zachována. Přesto po celou dobu mezi obdobím občanské války a vojenským převratem v roce 1967 byla i přes masivní dotace z prostředků Marshallova plánu západní orientace Řecka na kahánku, mnoho Řeků kolaborovalo s KGB a bylo horlivějšími komunisty, nežli mnozí ideologové samotného SSSR. Největší problémy s Řeckem, takové, které by bylo možné nazývat bez uzardění podrazy, přišly až se členstvím v NATO, respektive v EU. Když se Řecko rozhodlo, že připojí celý Kypr ke svému státu (povšimněme si, kde až Kypr leží a jaké národnosti jsou mnozí jeho obyvatelé), Turecko intervenovalo a za pomoci svých vojsk vyhlásilo Severokyperskou tureckou republiku. Na protest proti tomu Řecko vystoupilo z NATO. Otázkou je za prvé, kde vzalo Řecko tu drzost anektovat stát, na němž žijí etničtí příslušníci svého formálního spojence v NATO k vlastní zemi a pak - když Turecko zcela oprávněně zasáhlo, kde bralo Řecko drzost ostentativně vystupovat z NATO a hrát si na oběť celé kauzy, když ji přitom samo začalo.

Další řecký exces na sebe nenechal dlouho čekat. Když v roce 1991 vypukla válka v Jugoslávii, resp. v Bosně, navzdory skutečnosti, že NATO podporovalo Chorvatsko (protože Srbsko se zaštiťovalo Ruskem), Řecko proti svým spojencům vyzbrojovalo a masivně podporovalo Srbsko. Stejně Řecko vojensky podporovalo Srbsko v roce 1999, když NATO zakračovalo proti Srbsku kvůli Kosovu. Jistě, Řecko má právo na svůj postoj, ale svým jednáním porušuje smluvní podmínky (konkrétně článek 5 Severoatlantické smlouvy) a pokud s podmínkami nesouhlasí, je korektní postup tyto vypovědět a poté jednat na vlastní pěst. Pokud Řecko nesouhlasilo s akcemi NATO na Balkáně, mělo se buď zdržet své iniciativy (nikdo je k podpoře Chorvatska nenutil), nebo vystoupit z NATO a pak podporovat Srbsko. To, co Řecko místo toho udělalo, je normální podraz.

Mezitím v roce 1996 nad Egejským mořem sestřelilo Řecko tureckou stíhačku F-16, která podle práva NATO měla mít oprávnění k přeletu nad územím jakékoliv členské země, tedy Řecko nevyjímaje. Útok byl opět zcela jednostranný, nepředcházela mu jakákoliv akce z turecké strany a zahynul při něm turecký pilot Nail Erdoğan. Přestože by za takový čin mělo být Řecko z NATO dávno vyloučeno, hřeší na to, že jeho strategická poloha je pro USA a NATO obecně natolik důležitá, že mu jsou podobné excesy prominuty.

Když Řecko vstupovalo do eurozóny a zavádělo k prvnímu lednu 2001 společnou měnu, nikdo nevěděl, co později vyjde najevo - že si Řecko k zavedení eura vypomohlo podvodem. Řecko totiž zveřejnilo v roce 2000 ekonomické údaje o deficitu státního rozpočtu, které byly falešné. Aby Řecko mohlo vstoupit do eurozóny, muselo mít deficit státního rozpočtu pod 3% HDP. Přestože jeho deficit činil podle pozdějšího zjištění Eurostatu 4,6% HDP, zveřejnilo za rok 2000 deficit pouze 1,7%, čímž si pojistilo, že formálně maastrichtská kritéria splní, třebaže tyto údaje nebyly pravdivé. Poté, co Eurostat zjistil nesrovnalosti v makroekonomických údajích, byla to nejspíš opět jakási strategická důležitost Řecka, která zabránila tomu, aby bylo za takový podvod potrestáno.

Navzdory svým závazkům, že Řecko nebude bránit přijetí Makedonie na Bukurešťském summitu NATO do severoatlantických struktur, Řecko vstup Makedonie vetovalo s odůvodněním, že nesouhlasí se snahou Makedonie označovat se svým jménem. Lze očekávat, že podobným způsobem se Řecko bude chovat, až bude Makedonie chtít vstoupit do EU. Mimochodem - Makedonie je mnohem loajálnějším spojencem Západu, nežli Řecko, proto je na pováženou otázka, o koho bychom měli stát více.

V současné době Řecko dělá vše pro to, aby zabránilo možnosti postavit ropovod, popřípadě plynovod obcházející ruské území přes Turecko do Evropy. Na této věci spolupracuje s Bulharskem, jehož postkomunistická vláda rovněž možnost vedení těchto potrubí znemožnila. V současné době tak existuje pouze jedna možnost, jak dostat ropu a plyn z Turecka do Evropy, a sice přes Rumunsko pod dnem Černého moře, ovšem zatím není veřejně známo, že by takový projekt byl otevřen.

Sečteno a podtrženo, Řecko přináší Evropské unii i NATO více hrozeb, než užitku a do budoucna je velmi problematickým spojencem. Nejsem dalek názoru, že by bylo bezpečnější Řecku dát na výběr - buď bude loajálním spojencem, nebo nechť euroatlantické struktury opustí. Protože je Západ velkodušný, nemusel by po Řecku chtít ani peníze, které Řecko z EU či NATO získalo. Obávám se ale, že pokud Řecko na loajalitu nepřistoupí, bude bezpečnější s ním radši nepočítat.

Komentáře

Anonymní píše…
Zřejmě tedy každý kdo nedrží hubu a krok si zalouží přes ní dostat - jak bolševické,jak sionisticko-neoconské

PS: celá ta válka v r.1999 byla podle článků smlouvy NATO nelegální jelikož žádný stát NATO nebyl napaden a tak nebyla žádná možnost jak aktivovat tento obranný spolek .. celý tento článek je prostě účelový blábol
Finrod Felagund píše…
anonymní, k něčemu se Vám přiznám, že jste to Vy - jsem sionistický neoconský sudetský Němec, který vraždí malé děti na popud Wall Streetu, spolu s CIA a Mossadem plánujeme světovládu, během níž hodláme šířit naše neokonské myšlenky po celém světě. Máme agenty úplně všude, dávejte si pozor, je mezi nimi i Váš soused! Pokud by Vám to jako vysvětlení nestačilo, více Vám povědí v psychiatrické léčebně Bohnice, na nějakém oddělení, které se zabývá paranoiou.
Anonymní píše…
Problém je pane Felagunde, že jste kromě té pasáže o psychiatrické léčebně kouzlem nechtěného do posledního písmenka řekl pravdu :-)
Finrod Felagund píše…
Nikolaj Trubeckoj: Noooo, tak sionista jsem, neocon tak trochu taky, ale ne úplně. Vraždění malých dětí se neúčastním, s Wall Streetem bohužel nic nemám, s CIA ani s Mossadem také bohužel ne. Německý původ částečně mám, ale ne sudetský. Přesto německy neumím ani slovo a když se bavím s Němci, kteří neumějí anglicky, tak mluvím pomalu norsky a oni na mě pomalu německy a nějak si rozumíme :) Takže je to tak všelijak ;)
Anonymní píše…
Zcela mimo tema, prominte, ale nechystate se napsat clanek o firme Thor Steinar? Nebo Vas poprosim aspon o nazor. Ja toto krasne obleceni nosil, bohuzel me ale hordy levicovych kreatur na kazdem rohu defacto donutily zmenit satnik. Ty kecy se nedaly vydrzet. To obleceni mam rad pro jeho pohansky feeling, s neonacismem nemam nic spolecneho.
Finrod Felagund píše…
anonymní, zcela Vám rozumím. Můj názor je ten, že je mi jedno kdo to nosí, nesympatizuji s nacismem ani s neonacismem ani náhodou, ale oblečení s runami si na sebe klidně vezmu. Nemluvě o tom, že mám k Æsir a obecně severskému pohanství velmi, velmi blízko. Ostatně sám jsem zažil označení za sympatizanta s nacismem proto, že na krku nosím stříbrné Thorovo kladivo (mjølner). Ale to bylo v ČR, v Norsku to lidi v pohodě berou, ostatně v Norsku si myslím, že by se ani nad TS nikdo moc nepozastavoval...
Anonymní píše…
Hlavni argumet ovykle je, ze je ta firma vlastnena neonacisty a tim, ze si kupuji ono obleceni, pry sponzoruji jejich temne projekty a podobne paranoidni zvasty. Na druhou stranu, neonacisty bych samozrejme podporoval nerad, jenze to uz si pak clovek muze rict, ze nebude kupovat nic z Ciny, protoze podporovat komunisty neni o moc lepsi :(
Finrod Felagund píše…
ostatně zkuste například netankovat u čerpacích stanic JET (vlastní je LUKoil, přímo pod kontrolou Kremlu) nebo cokoliv jiného... Já se snažím bojkotovat to, co je mi ideově vzdálené a zároveň se mi ta věc nelíbí. Pokud Číňani vyrobí něco tak originálního jako iPhone, tak si to koupím (ale nesměli by to okopírovat od někoho jiného), Čína Nečína.
Anonymní píše…
˙˙˙əuɐʇsnzəu nʇ sɐu ɔoɯ 'nʞɐɔıʌəl ɥɔəsʌ ılıʌɐqz əs ɯoɥɔʎqʎpʞ 'nuɐɹʇs noɥnɹp ɐu əzuəɾ ˙˙˙nʌɐlɥ ɐu ʎlpɐd oʇ əɾ əupɐdopzɐʞ ou
Miroslav Yamato píše…
Hele, Felagunde...a máš na tu první poznámku mimo těch keců a urážek i nějaké argumenty?
Já bych měl jeden argument, když ne autor. Ten článek totiž není o NATO, ale o Řecku... Řecko se tenkrát postavilo na jinou stranu než NATO, aniž by na něco takového mělo právo - v tom se autor mýlí, nemělo na to právo podle smluvních podmínek - v čem se autor nemýlí je to, že mělo nejdřív vystoupit z aliance a pak se teprve zapojit podle svého uvážení. To, že k aktivaci reakce NATO nemělo dojít je věc, o kterou v článku vůbec nejde a pro jeho obsah je naprosto vedlejší.
Jak to tu čtu, reakce pana Anonymního (toho prvního) mi připomínají reakce blbečků na Novinkách nebo iDnes typu "Jdi do prdele levičáku/komunisto,ODSáku...". K dobru pana Anonymního (toho prvního) se dá jen přičíst, že se pokouší i argumentovat, ne jen křičet něco o autorově politické nebo ideové orientaci. Což neomlouvá použití nevhodných argumentů tam, kde jiné chybí, ať už z neznalosti problematiky (o čemž zrovna v tomhle případě pochybuji), nebo z prosté nenapadnutelnosti článku. Tady by se hodilo dodat, že "kdo chce psa bíti, důvod si vždycky najde" :-)
Miroslav Yamato píše…
IMHO je podstatné právě to, že akce NATO nebyla legitimní...
Podstatné pro co? Řecko mohlo v tomhle případě protestovat, nemuselo se celé akce vůbec zůčastnit, to by bylo naprosto legitimní, správné a nikdo by jim to nevyčítal. Ale postavit se vojensky proti vlastním spojencům? To je diplomatický přešlap největšího kalibru a mohl Řecko přijít sakra draho.
Finrod Felagund píše…
Jaroslav "Cobra" Kraif: Docela se obávám toho, co se bude dít, až bude Makedonie vstupovat do EU... Ostatně proto přesně je potřeba Lisabonská smlouva, aby se dali vyděrači tohoto typu přehlasovat.
Miroslav Yamato píše…
Jasně, každého demokraticky přehlasovat a v případě potřeby humanitárně vybombardovat...
O Lisabonské smlouvě si myslím své - některé záležitosti v ní uvedené jsou pozitivně diskriminační, jiné zbytečné a další kontraproduktivní, což neznamená, že na ní není něco dobrého, ale tak jak je, souhlasím s Irskem.
To, že má každý jeden stát právo veta je rozhodně dobře, vede to k lepšímu promýšlení důležitých kroků a k důslednějšímu vychytávámí různých nedostatků.
Tenhle konflikt bude záležet na schopnostech diplomacie obou států a to je myslím dobře.
Anonymní píše…
copak pane felagunde, dovolena proprsela a taxikar Vas okradl ??
Finrod Felagund píše…
anonymní, propršená dovolená v Řecku by mě potěšila, opravdu nejsem stavěný na ta hnusná horka. Proto ani do Řecka nejezdím, radši si vybírám severnější destinace. Představte si, že to s dovolenými nemá nic společného.
Anonymní píše…
Budu strucny a pokusim se zamerit jen na vylozene demagogicke pokusy a lzi. Kolaboraci za valky bych byt Norem radeji nerozpitvaval, tezko uveritelnym naschvalum take tezko verim a veta "většina obyvatelstva stála na straně komunistů - demokratické prozápadní síly musely být masivně podporovány Velkou Británií a USA aby byla prozápadní orientace v Řecku vůbec zachována" maskuje tech 37000 mrtvych, kteri toto nasilne prosazeni demokracie zaplatili v inscenovanych procesech. Zapad ma tolik masla na hlave, ze muze byt rad, ze se i v samotnem Recku o OV diskretne mlci. Co se tyce Kyperskeho problemu, mozna by jste si o nem neco mohl precist, nez zacnete ucelove hodnotit, stejne jako o pravu NATO o volnych preletech stihacek nad uzemim ciziho statu. Soucasne turecke provokace, tusim ze posledni vcera, ostatne stale pokracuji. Prijeti Eura skutecne neprobehlo fer, ale rozhodne Zapadu neublizilo a Recko dostalo prechodne obdobi na odstraneni chyb. Co se tyce Skopje, nevim o zadnych "zavazcich", problem je slozitejsi a chovani Recka v nem logicke. Co se tyka Srbska, myslim, ze je to pomerne slusne popsano v jedne z prvnich reakci. Nevim, co jste chtel clankem dosahnout, me jste pouze nastval .. hodne uspechu ve Vasi investigativni zurnalistice preje Mira

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem