ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Naučte se prohrávat, pane Švejnare


Angličtina má jeden krásný dvouslovný výraz: sore loser.
Tento termín je těžké přesně do češtiny přeložit, ale označuje osobu, která neumí prohrávat.
Čím to, že se mi výraz sore loser vybaví vždy, když někde připadnu na neúspěšného kandidáta poslední prezidentské volby? A zvláště po přečtení tohoto článku.

Není podle mého názoru dobrým zvykem poraženého soupeře, ať už ve sportu či kdekoliv jinde, aby po své prohře neustále upozorňoval na sebe a na "nečestnost" výhry svého protivníka. Ve světě gentlemanů není ostudou přiznat porážku, naopak se to sluší. ODS připustila vítězství sociální demokracie ve dvou prohraných volbách. "Nový styl" přinesl do politiky až Jiří Paroubek, který svým povolebním prskáním o Kubiceho zprávě nepřestal otravovat od června 2006 prakticky dodnes.

Není náhodou, že právě Paroubek se Švejnarem si tak padli do oka. Podívejme se pořádně, co Jan Švejnar ve svém článku v Lidových novinách říká. Zavádějící je už titulek, i když věřím, že nebyl dílem Švejnarovým: Předně, Václav Klaus v prezidentské volbě NESELHAL. On v ní zvítězil. Selhal naopak jeho soupeř a ti, kteří mu měli jeho vítězství zajistit. Tak jaképak Klausovo selhání?

Dále Jana Švejnara přímo cituji:
Připomeňme si fakta. Václav Klaus byl zvolen díky třem přeběhlíkům z ČSSD a taktice komunistů.
A rovnou parafrázuji: Připomeňme si fakta. Toto říká Jan Švejnar, který před volbou deklaroval, že má jisté hlasy i části ODS? To by nebyli přeběhlíci? Proměnil by je, Paroubkovým slovníkem, v "konstruktivní poslance"? S největší pravděpodobností ano.
Ad komunisté. Nevím přesně, jakou taktiku má Švejnar na mysli. Coby špičkový ekonom, za kterého se sám označuje, samozřejmě umí počítat do tří stovek. Musí mu tedy být jasné, že komunisté nemají na jeho nezvolení sebemenší podíl a ani by ho nezvolili, kdyby pro něj ve třetím kole hlasovali jako jeden soudruh.

Veřejná volba měla nakonec přes všechna svá nesporná negativa jednu velkou výhodu: Ukázala, že Klaus se zcela obešel bez rudých hlasů. Umím si představit, že po jeho vítězství v tajné volbě by se jeho odpůrci mohli doslova přetrhnout v dokazování, že Klause volil celý poslanecký klub KSČM. Veřejné hlasování jim nakonec tento vítr z plachet sebralo, tak se musí spokojit s vágními frázemi, jako je právě "Klaus byl zvolen kvůli taktice komunistů!" přičemž nikdo vlastně neví, co to znamená. Jen když to teď budou klausofobové donekonečna omílat jako mantru.

Je rovněž zajímavé, kterak se pravdoláskovým odpůrcům Klause komunisté hodí, když je potřebují. Švejnar nyní komunisty používá tak trochu jako strašáka a zároveň hadr na znectění Klause, ale když mu šlo o jejich hlasy, měl plná ústa reformovatelné a vlastně už demokratické strany. Pozoruhodní byli rovněž komunistobijci jako senátor Štětina, nebo psychopat senátor Mejstřík. Ti zvedali ruce společně s bolševickými soudruhy a doufám, že se teď podle svých slov hluboce věřící Mejstřík bojí pekla, které za zvolení Satana Klause sliboval lidovcům.

Ale čert vem toho šaška, zpět ke Švejnarovi. Jemu bych totiž už chtěl vzkázat jediné, a to v řeči, kterou by mohla porozumět i jeho žena i ratolesti, kdyby se k tomuto článku někdy náhodou dostali:

Mr.Švejnar, you lost. Get over it.

Komentáře

Alkedos píše…
Gratuluji a dekuji, zvedlo mi to po ranu naladu. Mohu to jen podepsat.

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem