ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Stávka učitelů, nebo konflikt levice a pravice?

4.12.2007, 14 hodin, Sněmovní ulice. Dva lidé, zřejmě mimopražští turisté, otec s malým synkem, jsou na procházce historickým centrem Prahy a při cestě na Pražský hrad zabloudí do jedné z postranních ulic. Odehraje se mezi nimi následující dialog:
Syn: "Tati, proč je tady tolik lidí a co tak strašně hlasitě křičí a pískají?"
Otec: "No, víš, to jsou učitelé. Protestují proti vládě za vyšší platy a tak."
Syn: "A proč nejsou normálně ve škole a neučí děti, když je úterý?"
Otec (bezradně krčí rameny)

Tak tohle se sice nestalo, ale klidně by se stát mohlo.

Tak jsem se byl podívat na protestu českých učitelů a to co jsem viděl, mi definitivně vzalo špetku pochopení, které jsem pro ně do té doby měl.
Problémy českého školství se snažím pochopit. Rozumím tomu, že by mělo být víc peněz na vzdělání, že by se měly nacházet konstruktivní řešení problémů. Že by to měli dělat ti nejkvalitnější lidé. Přece jen jde o vzdělání, tříbení ducha našich budoucích.

Bohužel, včera se učitelé v centru Prahy proměnili ve řvoucí lůzu.
To všechno samozřejmě pod diktátem odborářů. Můj smysl pro realitu mi beze špetky paranoie říká, že za každým odborářem je třeba vidět socana. No vida, tady jsem se nemýlil. Můj oblíbený sociálnědemokratický senátor a šéf odborářů Milan Štěch přišel demonstrující učitele před budovou ministerstva školství pozdravit. Plamenně hovoří ne o školství, ale zlé koaliční vládě, nadnárodních korporacích a reformě, která okrádá učitele o DESÍTKY MILIARD!
"Soudružky" učitelky ve středních letech, většinou s řádně tupým výrazem v tváři, nadšeně tleskají. Mě jímá hrůza. "Má pravdu," říká jedna druhé. I mně je rázem jasné, že za všechno může ODS a vůbec pravicová, buržoazní vláda.
A jde se na sněmovnu! Při cestě si vybírám dvě hodně mladé slečny. Již od pohledu spíše ducha mdlého. Oslovím je a začnu se ptát, proč tady jsou, co si myslí o novém ministru školství, jaké jsou jejich požadavky a tak podobně. Ani nejsem překvapen, když na moje dotazy odpovídají pouze slovem "nevím". Je na nich vidět, že jsem je skutečně intelektuálně zaskočil. Ptám se, zda jsou učitelky. Dozvím se, že ne, že jsou pouze asistentky na speciální škole.

Teprve ve Sněmovní ulici dostává dav ty správné grády. Křik, pískot, bučení... jakási demonstrantka přede mnou se dokonce dožaduje "střílení z Aurory". Ujišťuji se, že dobře slyším. Navíc si uvědomuji, že toto jsou UČITELÉ. Vychovatelé budoucích generací. Představitelé nejvyšší intelektuální elity. Ideoví potomci J.A. Komenského.
Nebo ne?

Již v úvodu jsem se zmínil, že rozhodně nechci bagatelizovat problémy českého školství. Dnes ale bohužel vím, že učit na základní a střední škole může s prominutím téměř každý ocas s ukončeným středoškolským vzděláním. Platy učitelů mi vzhledem k pracovní době a všem prázdninám přes rok rovněž nepřijdou zas tak malé. S čím mám ale největší problém? V souvislosti s tím, co už jsem napsal, by podle mého názoru měli především UČIT. Neberu nikomu právo na shromažďování, ale vadí mi, když kantoři, kdysi velevážené bytosti, které právem požívaly úctu nejvyšší, blokují dopravu v centru Prahy a vidí "konstruktivní" řešení svého problému v tupém pořvávání na budovu parlamentu.

A Jiří Paroubek společně s Vojtěchem Filipem si ve svých sídlech tak mnuli ruce, že to bylo slyšet až na Malou stranu.

Komentáře

Anonymní píše…
Žvaníte, panáčku a o školství víte kulové. Předně, prázdniny učitelů jsou vykompenzovány prací přes školní rok - jednak dozory a suplování, druhak přípravy na další hodiny - učitel totiž pracuje i mimo školu, víte?
Kromě toho, abyste mohl učit, musíte mít vysokoškolské, nikoli středoškolské vzdělání. Další věc je, že jen kvůli tomu, že se na demonstraci objeví Štěch, jsou hned všichni učitelé div ne socani a komunisté - vaše "logika" je opravdu šáblá.

Nedivím se, že učitelé řvou - vzhledem k tomu, jak nízké mají platy, jak dlouho jim nikdo nepřidal, bych řval taky. Kromě toho, pokud učitelé požadovali TŘI TISÍCINY ZE STÁTNÍHO ROZPOČTU, aby jim tento nárůst mohl pokrýt vysokou inflaci, tak se domnívám, že jim stát klidně mohl vyjít vstříc - při porcování medvěda se totiž ty prachy našly.

Co k tomu ještě říct - projevil jste se jako blbec, pane. Můžete se zlepšit, no potom, co jste ze sebe dokázal vyplodit na poměrně jasné téma, si tím nejsem jistý.
Anonymní píše…
Chodila jsem na stejnou střední školu jako můj mladší brácha a na některé předměty jsme měli stejné učitele. Jeho i moje poznámky z výkladu byly téměř identické, dokonce si moje staré sešity půjčoval když byl nemocný. Od té doby nemám jasno, jak je to s tou přípravou na hodiny..
Vím o pár případech, kdy na ZŠ učil člověk jen s gymplem nebo se střední pedagogickou..připouštím ale, že už to teď třeba nejde..
Anonymní píše…
Podle mě jsou u nás učitelé spíš přepláceni, porovnáme-li cenu s výkonem. Čest výjimkám, zejména na VŠ, ale obávám se, že účastníci zmíněného socanského mejdla tvoří průměr českého kantorského stavu. A to se pak nemáme co divit, když i relativně inteligentní gymnazisté přitáhnou domů různé ideologické obludárium (viz. názory na radar) Že by to zaslechli ve škole?
template píše…
Milý pane acidburn,
se školstvím mám zkušeností poměrně dost, a to jako pracovník. S přípravou mi tedy laskavě nic nevykládejte. Vím, jak to u většiny učitelů je. Vím taky, že VŠ vzdělání opravdu není na školách, které loví učitele doslova podběrákem, podmínkou. A to zejména co se týče cizích jazyků.
Nenapsal jsem že všichni učitelé jsou socani a komunisté - většina z nich, když už stávkovala, totiž zůstala doma a jít blokovat dopravu do centra a řvát před sněmovnu by je ani nenapadlo. Ti slušnější ovšem normálne učili a nebrali si děti jako rukojmí svých zájmů.
Co se týče toho Štěcha, fakt jsem po jeho projevu myslel, že bude vypískán. A ono ne. Víte co je problém? U nás jsou lidi, učitele nevyjímaje, krátkozrací. Teď si nevzpomenou na to, že za socanů (v září 2003) stávkovali také.

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem